Jump to content
Friday 21 June 2024

chris66

Medlemmar
 • Content Count

  5
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About chris66

 • Rank
  Kadett

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tack för tipset. Jo det är nog så jag får gå till väga. Mäta utsidan och försöka estimera cylindervolymen. Titta på andra cylindrar med ungefär samma utsidesmått och hoppas på det bästa. Håller med om att det är dåligt av Vetus, dom verkar nonchalanta, speciellt då min båt är utrustad med en nästan ny Vetusmotor samt styrsystem. Förvisso förra ägaren som installerade motorn men dock.
 2. Nej tyvärr. Det enda som står är: "vetus HYDRAULIC STEERING Type of hydraulic oil to be used" Sedan följer en rad rekommendationer på olika oljor som kan användas samt en adress längst ned. "V.H. DEN OUDEN Fokkerstraat Schiedam Rotterdam" nånting... Verkar vara Vetus adress i Holland. Förmodligen gammal cylinder. V.H. Den Ouden grundade tydligen Vetus på 1960-talet och att hans namn står på cylindern får mig att tro att den är gammal. Båten jag har byggdes i mitten av 1970-talet då även hydralikstyrningen installerades, antar jag.
 3. Precis! Ursäkta om jag var otydlig men min undran gäller naturligtvis cylinderns innermått aka cylindervolymen. Som Kapten Dany_ms nämner ovan måste autopilotpumpens kapacitet matcha hydralikstyrningens cylindervolym för att rodret inte ska ge utslag för fort eller för långsamt. Ca tio sekunder från ena sidans fulla roderutslag till andra sidans fulla roderutslag, har jag läst. Om rodret ger utslag för fort åker båten slalom, för långsamt driver den för långt från kurs, om jag förstått saken rätt. Hursomhelst, jag förstår att denna cylinder har några år på nacken och kanske inte heller tillhör dom vanligaste modellerna. I värsta fall får jag skruva isär cylindern och mäta den manuellt eller pumpa ut oljan och på så sätt uppskatta volymen. Kladdigt dock:)
 4. Hej. Tänkte installera autopilot på min Tunakryssare (10m). Följaktligen behöver jag veta cylindervolym till hydralikstyrningen, för att sedermera kunna välja rätt autopilotpump (liter per minut). Cylindern till hydralikstyrningen är av märket Vetus men det är den enda information som går att utvinna från vad som står angivet på cylindern. Jag har tyvärr inga manualer kvar heller, borta sen tidigare ägare. Jag har skrivit och skickat bild till Vetus men dom återkommer endast med informationen att produkten utgått ur sortimentet. Måtten på cylinderns utsida är cirka längd: 25cm, diameter: 4 till 4,5cm (lite svårt att mäta). Är det någon som känner igen denna cylinder och vet vad den har för volym?
×
×
 • Create New...