Jump to content
Friday 23 February 2024

TobbeBoxer

Medlemmar
 • Content Count

  12
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

4 Neutral

About TobbeBoxer

 • Rank
  Kadett

Mina båtar

 • Bild

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Det där har jag varken tänkt eller lagt märke till😅 Pust! Det är mycket att tänka på som nybliven träbåtsägare men jag ska kolla upp detta så tack för skarpsyntheten😀👍
 2. Tack! Det får bli så att jag tar bort all färg och fernissa på insida skrov och stryker med rå linolja blandat med Vallti. min tanke med järnmönja i kölsvinet som var förslag i föreningen allmogebåtar var att det inte blir så kladdigt, rå linolja låter sörjigt. Jag har ingen aning om hur det fungerar då jag är helt novis men jag tänkte eftersom järnmönja är linoljefärg så är det ju linolja i den. Men många har föreslagit rå linolja så det verkar ju funka i kölsvinet. En annan fundering är att måla rufftaket (inte takspanten) med vit linoljefärg, det verkar ju kunna andas då det ligger duk på taket tänkte jag? Det är väldigt mörkt inne i ruffen så jag tänkte det ljusar upp lite, det ser fint ut på fotot men som sagt väldigt mörkt och tråkigt, i övrigt tänkte jag använda rå linolja på insida skrov där med. Räcker det detta året att lägga typ två lager bottenfärg samt fernissa för att sedan nästa år göra ett bättre jobb med tanke på blåträt? Jag har aldrig provat båten i havet så tanken är att se om det läcker in ( vilket det gör i ruffen ) och sedan täta så gott det går i innan men lägger ner för mycket jobb på utsidan, insidan ska som nämnt innan oljas.
 3. Kanon, då får det bli endast rå linolja! Tack för tipset!
 4. Kanon! Linolja innan lacklagren då kanske?
 5. Ja cancer får man ju i båda fallen men då kan man ju välja att det iaf ska lukta gott😆 Förstår jag dig rätt att du oljar insidan med rå linolja och sedan lackar? Har hört att rå linolja göder svartmögel så man kanske ska avsluta med något över den?
 6. Ja tidigare ägare nämnde att det inte var så många lager fernissa. Men behöver man vara orolig för blåträt eller kan man köra på med mer lager fernissa?
 7. Aha! Trodde det var svartmögel och det finns bara det på bilden annars ganska fin, såklart det ska vara lite patina😀! Men frågan kvarstår hur jag ska göra med kölsvinet, kan man ta bort det mesta av färgen och lägga lite lager rå linolja emellanåt? Jag har inte tillgång till el i hallen där jag har båten, ska köpa en batteridriven slipmaskin och pannlampa då lyset är begränsat och skrapa och slipa så gott det går men jag kanske inte får väck allt under vintern men iaf påbörja lite oljning innan våren då jag ska ta bort resten. Efter inoljning tänkte jag lägga på järnmönja om det är en bra idé? Jag är helt novis på detta så därav frågorna men era svar hjälper så tack!
 8. Inte så mycket mörka fläckar på utsidan men på bilden ser man vad som finns, undrar om det är värt att ta bort eller fortsätta fernissa? Jag köpte båten för någon månad sedan och har aldrig provat den på havet. Det är mest möglet i ruffen jag är orolig för, tänkte slipa både golv, väggar och tak om det inte finns något mirakelmedel. Insidan av borden ser ut att vara lackade/fernissade.
 9. Frågor från oerfaren nybliven snipägare! 1. Svartmögel i ruffen går den att få bort ( högra hörnet på fotot)och hur ( ättika,klorin m.m)? Det luktar verkligen mögel, även när man är i sittbrunnen. Finns även någon mörkare fläck på utsidan av skrovet. 2. Tänkte ta bort kölsvinsfärgen, inte så fräscht som på fotot. Tänkte lägga på järnmönja och undrar då om jag ska olja lite innan med rå linolja kanske blandad med balsam terpentin för att mätta? 3. Ska man olja insidan av borden med linolja också och isf vilken och med eller utan balsamterpentin? 4. Trossgolvet får det bli linoljefärg men tänkte om man kunde måla insidan av skåp med det också! Övrig inredning ska fernissas! Pust! Många frågor men jag blir förvirrad ju mer jag googlar😀 //Tobbe
 10. Tack för tipsen, kanon😀👍
 11. Tack! Anledningen till frågan är dels: Avstånd till boj finns 8m och 9 m och eftersom båten är 8 meter känns det för kort? Bredden finns i 2,5 m och 2,8 m och som du nämnde så ska fendrar få plats men hur mycket spelrum man ska ha vet jag inte, 2,5 känns tight med fendrar eller? Har just köpt båten och vet inte vad det är för modell, träsnipa gissningsvis byggd i Vänern med MD7a. Djupet läste jag någonstans att det skulle vara visst spelrum till botten då man river upp strömvirvlar. Som nybörjare ser det lättare ut med y-bom än pålboj är min högst amatörmässiga gissning. Ska tilläggas att det är min första båt så jag är helt novis.
 12. TobbeBoxer

  Bryggplats

  Hur stor båtplats behöver jag till en snipa på 8 meter lång och 2;2 m bred? Kalmar kommun ville även ha djup! Fanns bara pålboj kvar!
×
×
 • Create New...