Jump to content
Saturday 24 February 2024

PModig

Medlemmar
 • Content Count

  8
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

3 Neutral

About PModig

 • Rank
  Kadett

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tack! Såg det men stängde ner den tråden eftersom jag var på fel del av forumet! (tack för att du uppmärksammade det )
 2. Hej! Har idag en motor med 2 stycken 65A generatorer och ska nu under våren dra om lite el. Har pratat med lite olika personer om om hur jag ska tänka kring inkoppling av dessa generatorer, men fått olika svar. Har ett startbatteri, bly-syra och en förbrukningsbank, 280ah, bly-syra. Vänder mig därför till detta fantastiska forum för tips. Några olika förslag jag hört hittills: 2 helt separata "system", en generator kopplat till respektive bank. 2 separata "system", en generator på respektive bank med en skiljerelä mellan bankerna för att dra nytta av båda generatorerna på förbrukningsbanken när startbatteriet är laddat. Båda generatorerna på startbatteriet med skiljerelä mellan bankerna. Slå ihop allt till en bank med en batterivakt för icke nödvändiga laster. (Denna har jag minst erfarenhet av, men är nyfiken och gillar konceptet) Hur hade ni gjort? Något av ovanstående eller något helt annat? Ha en fin dag!
 3. @IngemarE tack för utförligt svar! Det bygger mitt förtroende att gå på alternativ 2. Anledningen till ”överdimensionering” av kablar är för att jag eventuellt kommer dimensionera upp bogpropellern i framtiden. @Peter_K 👍 Tack!
 4. Tack @Georg_Ohm! Startbatteriet är ju såklart en bra lösning också! 👍
 5. Tack @Ove-T! Det låter lovande! 🥳 Känns så onödigt att ha ett batteri i fören som bara använts ett par minuter varje år, därav föredrar jag alternativ 2 också. 👍
 6. Hej! Har de senaste dagarna läst det mesta jag kan om elmatning till Bogpropellern, men blir ändå inte riktigt klok 😇 Bakgrund - Bogpropellern är på 1200w. - Avstånd mellan förbrukningsbank och bogpropeller är ca 4+4 meter. - Förbrukningsbank och startbatteri har skiljerelä mellan sig. - Förbrukningsbanken är på 210 amp och Blysyra batterier. - Jag vill inte ha ett blysyra batteri under kojen i ruffen. Lösningsförslag som jag landat i 1) Sätt in AGM batteri nära bogpropellern som laddas med en DC/DC laddare kopplad mot startbatteriet. 2) Dra grova kablar (70mm2) från förbrukningsbanken till bogpropellern. Inget extra batteri nära bogpropellern behövs, kan således istället ta ”batteripengarna” och lägga till ett extra batteri i förbrukningsbanken. Så, frågan till alla kloka här inne är: Vilken av ovan lösning är att föredra? Vilken tror ni blir billigast? Finns det någon mer lösning jag inte tagit hänsyn till? mvh,
×
×
 • Create New...