Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Niksaw

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    29
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

4 Neutral

Om Niksaw

  • Placering
    Fänrik
  1. Okej. Ja, det hade båtmekanikern koll på i alla fall. Det kom diesel ur spridaren.
  2. Jag är inte vid båten, men kan återkomma med bilder i veckan. Stort tack 🙏 N
  3. Har problem att ladda upp fler bilder, men rejält rostig motor som jag tänkte fixa när den står i min hemmahamn. Manöverbordet är inte särskilt avancerat, Hybro har helt rätt om 2 spakar för backslag och gasreglage. Kan inte säga om det är tempmätare på manöverbordet bredvid tändningslampan, kanske framgår av bilden men inte märkt isf. Och ja, den går i stopp med gasreglaget.
  4. (Vatten kopplat till spann utanför bild)
  5. Hoppas den snart låter såhär (22 mars) igen IMG_5212.MOV
  6. Men vad f…. ! Stort tack, och det där blir ju bakläxa till reparatören…! Jag reagerade och ifrågasatte det där med glödstift på diesel men känner mig inte tillräckligt säker för att protestera mot ngn som jobbar med båtmotorer dagligen… helt klart är allt som det ska och det där är en tempgivare på kylvattnet. Det var det som kom upp och gav mig en smärre hjärtinfarkt. Något annat är problemet, måste vara något med bränslet. Vill inte starta med startgas, men kommer meddela säljaren om era fynd och att det inte är ngn idé att anlita samme meck-kille igen. Tack, nu har jag tillräckligt för att gå vidare och allt känns betydligt bättre! N
  7. Sparade två korta klipp. Som är korta nog. Film 1, startförsök: saknas kompression? IMG_5177.MOV
  8. Försökt dela en film på hur det låter att försöka starta nu versus det vackra ljudet när den gick bra veckan innan. För stora filer dock. Kan försöka krympa. Detta apropå kompression, tycker inte att det låter som den lyckas med det. Kan dela en bild ur filmen dock som visar var reparatören pekade ut glödstiftet. (Jag skriver inte fullt såhär illa men ”mobilhandstil” är svårt)
  9. Tack Hybro och Peter! För långt att svara, alla Hybros farhågor om handhavande kan dock avskrivas. Tipsen/infon är mycket matnyttiga, tack! Jag var också mkt förvånad när reparatören som felsökte det grundläggande sa ngt om glödstift, trodde dieslar enbart använde kompression för explosion. Det är en YSB8G, en lättare variant. Möjligen skillnad. Kommer dock låta proffs ta över, min och hamnreparatörens gräns är nådd. Ägandet är inte klart Peter, att den skulle klara leverans per motor var inlagt i kontraktet, men vi vill ha båten och försöker lösa det här med säljaren nu. Kanske är enda alternativet att sätta in en ny Yanmar.
  10. Hej Makro, Nej, mekkillen som gjorde en snabbkoll över de vanligaste problemen rekommenderade dock dem själv framöver. Det är eventuellt inte mitt problem eftersom jag & säljaren kom överens om att slutbetalning sker efter leverans sjövägen. Men det var nog vatten, jag hade dock diesel överallt just då efter att ha dränerat filtret. Dödläge just nu tills jag kommit överens med säljaren om hur vi ska gå vidare. Man får iaf gå igenom hela motorn, hade tänkt göra det i hemmahamnen men nu kom den aldrig dit. Det kan dock vara allt som börjar på ”rostig”. Synd på så fin gammal ekonomisk motor. Hursom: Tack för konstruktiv kommentar, om jag går vidare blir det nog via Öckerö. N
  11. Tack Peter, det var ett betydligt bättre svar än det du tog bort, men jag har inte varit ensam om felsökningen utan hade även en mekaniker på plats som fick betalt. Varför vissa människor (jag) köper sämre kvalitet eller ens försöker komma ut på sjön trots att de inte är resursstarka nog för högsta kvalitet har ju många olika orsaker, för att förklara det krävs en roman. Vredens druvor är en. Jag är såklart mkt besviken; motorn fungerade tills idag när det verkligen gällde. Jag har folk som hjälper mig och jag lär mig as I go along. Uppskattar alla tips här och får jag inga svar så är det inte mer med det. Ibland är inget svar bättre. Om man varit otydlig och så. Kollar vidare. Tack för mig ett tag.
  12. Någon som har en Yanmar YSB8G över..? premiärturen idag för Virbosnipa som vi lagt ca 10k på att göra färdig för sjösättning mot ett billigare pris stannade abrupt 20 meter ut från bryggan… mekaniker felsökte en timma men kunde inte säga något. Jag har provkört den 3 gånger på land. Idag startade den inte när den låg i vattnet. Till slut gick den i alla fall igång, vi drog en lättnadens suck och lät den stå och puttra sig varm drygt tio minuter. Började köra ut , och då la den bara av, snabbt. Dränerade filtret, pumpade fram diesel, kollade insprutning, dieseln kommer fram men ganska svagt. Försökte med startbatteri då det monterade var ganska svagt – inget. Skruvade up glödstiftet, då väller det ut antingen diesel eller vatten, kan inte säga, satte på det igen, åkte hem och tog ett glas vin istället. Antiklimax. Handpenning lagd, men full ersättning mot att den gick att leverera sjövägen, vilket inte går. Fruktar totalt motorhaveri, men det var kallt, kanske något annat? Den har gått bra vid provkörning på land. Vad är ”frostplugg”? Kan det vara det? Efter startförsök kommer ett ”slurpande” ljud. När jag fyller motorn med gasreglaget, försöker starta och därefter därefter luftar (med spak) kommer det kall dieselrök ur luftfiltret. Jag tänker otäthet, sprucken motor och diesel/kylvatten på fel ställe. Motorn är rostig och jag måste rengöra den innan jag kan börja plocka isär den. Visserligen är den en trotjänare, men den har inte haft det bra i vinter. Kan frosten idag ha knäckt den?
  13. Hej, Då kanske jag kan sova halvbra redan nu Det var lamineringsepoxy som jag använde, inte vanligt spackel. Den lilla 3 dl burken räckte till flera omgångar, så skadan är mindre än den ser ut på bilden. Kanske precis större än rekommenderat för epoxi. Båten går i max 6 knop men har knappast färdats snabbare än 3, så jag tror (hoppas) inte det finns andra strukturella skador. Däremot har du/ni ju helt rätt i att jag bör lägga på (och i) glasfiber. Ska också kolla hållbarheten i det jag gjort. Plastic padding var roligt att höra om… min pappa och morfar använde det till i stort sett allt utom att fiska med…
  14. Hej Peter. Har tänkt göra det när den tas upp i höst. Har fått lite olika bud (”kosmetiskt” av den som såg skadan irl, ser illa ut på bild men syns knappt när man står där) och båten är inte levererad än. Det ska jag själv göra sjövägen. Är det sprickbildning i skrovet som läcker in så går affären inte igenom. Tror dock inte båten är ett såll, folk vittnade om att den låg i tills det snöade, det vatten som låg i tycks ha kommit från glipor i kapellet. Men vem vet.
×
×
  • Skapa nytt...