Gå till innehåll
lördag 05 juli 2025

vizual54

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    78
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av vizual54

  1. Efter hel del funderande igår så kom jag fram till att det nog egentligen vore ganska bra att sätta ihop delarna på arbetsbänken för att kunna laminera in en ny bit där bensintanken skruvas fast. Har suttit en plywood bit på undersidan av de två bitarna. Efter att ha spenderat en timme på att försöka linjera upp bitarna och fixera dem är jag tillbaka på att lägga i dem separat. Hade jag haft ett rör av rätt diameter som man kunde lägga i mitten kanske det faktiskt hade gått att få det rakt men det hittade jag tyvärr inget. Fick i alla fall lag en del matta där plywoodbitarna suttit där det också var en del torrsprut.
  2. Tack för utförlig beskrivning. Skrovet är redan lagat och blev riktigt bra. Finns en bild lite längre upp i tråden. Återstår lite spackling för att fylla i några lowspots sen ska skrovet tvättas och slipas en omgång till för att sedan epoximålas. Börjar bli hög tid att komma igång med det. Det som syns vid de gröna pilarna är limrester/utfyllnad från fabrik. Såhär såg det ut innan jag fick bort den aktre biten. Tjocka limstängar och något fyllnadsmaterial. Var betydligt mer generöst på styrbods sida än barbord. Har också funderat på laminera ihop bitarna innan jag sätter dit dem i båten. Dock är det väldigt känsligt med att de blir rätt ihopsatta för att det ska passa ihop i båda ändar, skulle säga att sannolikheten att det blir fel på några tiondels grader är överhängande. 0.5 grader fel ger ca 5mm fel i änden på biten. Pga hur de ser ut går de inte att bara lägga upp och ner på ett bord och fixera. Därav kommer jag lägga tillbaka i bitarna var för sig så man kan justera in dem oberoende av varandra. Vad är tanken med att bygga 3 skott? (Obs, inte meningen att låta ifrågasättande utan vill förstå och jämföra med den löning som jag har tänkt.) Vid de två främre är det bara bensintaken som hänger ovanför så där kommer det aldrig vara någon belastning på linern. Min tanke var att bara limma dit små klotsar för att den delen ska hamna i rätt nivå för att kunna lamineras tillbaka den. Kanske blir 3d printade bitar som jag tejpar med packtejp med snöre i så de går att dra ut via inspektionsluckan, Vid den aktre finns egentligen inte heller någon belastning på durken då motorn normalt sett är ovanför det stället. Det enda stället som faktiskt har belastning är just precis för om "balken" där bensintanken fäster och att man står på balken när man håller på med motorn. För mig känns det mest logiskt att sätta ett skott under "balken" som stöd där den största belastningen är. Sågade till en mallbit igår som följer skrovets kontur. Tänker att man limmar ihop 20mm divinycell bitar som man sedan laminerar mot skrovet och sedan epoxilimmar fast biten mot. Men det kanske är bättre med något lim med lite mer flexibilitet i sig? Man skulle ju även kunna tänka sig att laminera fast divinycellen mot själva liner-biten istället för att sedan limma den mot skrovet. Snyggade till den aktre biten igår så nu känns den lite mer förtroendeingivande.
  3. Japp, de är de bitarna som ska tillbaka in. Det som är ritat med tuschpennan är där jag hade tänkt såga men det visade sig vara precis där de lagt en limstäng så jag blev tvungen att såga ca 1.5 cm vid sidan om det. Laminatet är ca 4 mm så tanken är fasa av ut till ca 5 cm från skarven. Fylla skarven tänkte jag göra med polyester och matta då jag vill kunna måla gelcoat (topcoat) för utseendets skull. All torrsprut är bortsläpad och håller på att lägga dit nytt laminat. Vissa ställen var det torrsprut ända ut till gelcoaten. Glömde tyvärr ta bilder efter jag slipat den. Jag tror ändå att det är bra att ha ett stöd till den aktre biten. Den hade det tidigare också i form av en massa lim mellan skrovet och undersidan på den biten. Det var därför jag blev tvungen att ta ut dem som två bitar. Tack för engagemanget, väldigt uppskattat att få tips och råd.
  4. Jag är inte helt bekväm med tanken att ha plywood där men det har ju suttit plywood där bensintaken är fäst som klarat sig fint i 20 år. Med plywood är man ju i alla fall säker på att det kommer hålla. Tanken har slagit mig att testa att 3d printa klotsarna i PET eller PETG, någon som testat att laminera mot det? Precis, bensintanken sitter precis bredvid den balken och den lär kunna väga 120-150 kg när det är full tank så jag vill känna mig säker på att det kommer hålla ordentligt. Högre densitet= klarar högre belastning Så mycket har jag förstått, men jag har ingen som helst känsla för om man ska köpa H60 eller H100 om vi pratar tex Divinycell. Var hittar man Divinycell som inte är rutskuren i högre densitet än H60? Verkar inte helt lätt men det kanske räcker med H60?
  5. Om man mättar ordentligt med epoxi innan man plastar dit det känns det inte som att det borde vara något problem att använda plywood. Men om man skulle beställa något av de oorganiska materialen vilken densitet skulle man välja? Har tyvärr inte hittat något ställe här i lokalt så man kan känna på materialen.
  6. Då jag lagade skrovet med epoxi så kommer jag använda det även till att plasta upp balken för att säkerställa vidhäftningen. Då jag inte vet vad tidigare ägare försökt laga med så kändes det säkrast att köra med epoxi för att laga skrovet. Fast så här i efterhand så slipade jag ju bort alla spår av gammal lagning Lutar åt att det blir plywood som jag bygger klotsarna i och ser till att täta dem ordentligt. Blåskum skulle säkert funka också men känns lite klent. Kapade upp balken i den bort sågade biten igår. Den såg lite risig ut inuti, hur kan det bli så? Hade de otur en måndagsmorgon när de plastade upp den? Blir att slipa bort och lägga några lager väv från insidan.
  7. Tack för upplysningen, det visste jag inte. Men Sikaflex 291 verkar vara polyuretanbaserat så då det blev rätt. Tätningsmassa kanske hade varit ett bättre ordval. Idag blev det provstart av motorn för första gången sedan jag monterade ihop den. Körde oljepumpen med borrmaskinen först för att få upp oljetrycket i motorn. Tog några startförsök innan det kom upp bensin till förgasaren men när den väl fick bensin så startade den så snällt så. Ska köra den lite mer ordentligt när jag har lite mer tid men jäkligt skönt att veta att den startar.
  8. Ja, jag kommer självklart plasta skarvarna där jag skurit ut linern med ny glasfiber och sedan gelcoat/topcoat på det oavsett metod. Kanske inte framgick ordentligt Balken är nog som sagt bara för att styva upp linern, kanske för att bensintanken sitter i den. Den har i vart fall inte haft något med skrovets styrka att göra. Vi tänker ganska lika då, men jag hade nog inte tänkt att göra en hel tvärskepps balk utan bara klotsar som jag kan limma bitarna mot. Men det skulle ju såklart eventuellt gå att göra den hela vägen med en urgröpning på mitten på samma sätt som linern har. Kass, skiss men hoppas ni förstår. Vilket material tror ni blir bäst att göra den i? Är man bara noga och plastar in den ordentligt så ska det ju inte bara något problem med att göra klotsarna/balkarna i plywood. Coosa verkar användas en del på andra sidan atlanten. Vad finns det motsvarande material som man kan få tag på här i Sverige? Skulle man fylla med epoxiskum var tanken att lägga vp-rör så att eventuellt vatten skulle kunna transporteras mellan.
  9. Ah, glömde en sak. Tror jag kommit på hur det kommit in vatten mellan skrov och liner. Huvudmisstänkt är strålkastarna. När båten stått på land utan täckning så samlas det vatten utrymmet för strålkastarna. En en av dem var inte åtskruvad ordentligt så vattnet som var i skrovet har antagligen kommit den vägen. Nu går det ju alla fall att ha koll på om det kommer in nytt vatten mellan skrov och liner. Och om det gör det få ut det.
  10. Varit knapert med uppdateringar i den här tråden. Status just nu är att motorn har fått sig en rejäl uppfräschning under vinter. Monterade ner den helt och hållet och avrostade hela blocket för att sedan epoximåla och på det 2k polyuretanlack. Blev riktigt bra, använde De IJissel Double Coat vilken färg! Alla lager och packningar är bytta, topp och block planade och cylinderväggar honade så nu är den som ny och återstår bara att provstata den. Skölden fick det bli ett nytt gimbalhus till, nya lager i gimbalringen samt nya packningar i bellhousing. Sedan blir det såklart nya bälgar när det väl är dags att montera tillbaka allt. Vevlagerpressen till cykeln var utmärkt även till att pressa lager på gimbalringen. Skrovet då? Ligger tyvärr rätt mycket efter tidsplanen, skadan i skrovet var något större än jag trodde från början. Gammal skada som inte var lagad ordentligt. Slutade med att jag fick ta bort en bit av linern för att komma åt att plasta ovanifrån för att vara säker på att det blir tillräckligt stark. Nu är det förmodligen bra mycket starkare än när båten var ny Återstår lite slipning och spackling och sedan blir det epoximålning av botten. På insidan ska jag plasta tillbaka linern men är lite osäker vad som blir bäst vid "balken" mellan utrymmet där bensintaken ligger och motorrummet. En tanke är att ta bort glasfibern på undersidan där det är några PVC block, sedan bygga upp med divinycell eller plywood block som man limmar mot insidan av skrovet och är tillräckligt höga så man kan limma linerbiten mot de blocken, sedan fylla igen skarven med glasfiber och polyester. Att bara fylla utrymmet mellan skrov och liner med epoxiskum är kanske också en ide, kanske blir svårt att så bitarna sitta bra. Man får nog bara en chans och det verkar lite svårstyrt hur mycket skummet expanderar. Vad tror ni? Tar gärna emot tips och förslag.
  11. Än så länge har jag bara provat Biltemas borttagare, och elektrolysen då men det är ju främst i syfte att få bort rosten. Det är såklart sista utvägen att låta det som sitter sitta kvar men det är en del ställen som är svårt att komma åt och slipa.
  12. Någon som testat FBM 90? https://www.fargvaruhuset.se/sv/articles/2.461.94683/trion-tensid-fbm-90-gel-fargborttagare-fd-es Verkar vara gjord för 2k lacker och epoxi så ser ju bra ut på pappret.
  13. Passivering ska det stå och inte passivisering som min telefon så hjälpsamt rättade det till
  14. Många som avråder att sandblästra motorblock när jag har läst runt lite. Tydligen väldigt lätt att det blir kvar sandkorn i oljekanaler och liknande med lagerras som följd. Är inte helt sugen på att testa. Har ett våtbläster munstycke till högtrycken som jag köpte till att fixa ett staket men aldrig blivit av att prova den. Tänkte i alla fall testa den på termostathus och kanske ventilkåpan. Ang rosten så ska det väl funka att stryka ytan med fosforsyra, typ 5%, för att hindra rosten? Tyvärr inte tillgång till gassvets. Ja, kaustiksodametoden kan nog bli lite slabbig. Verkar som vissa som bygger DIY hot tanks kör i kaustisksoda. Det är frågan om det biter på den färgen. Men då kanske man lika gärna kan lämna in den.
  15. Jag har provat Biltemas färglösare, har fått för mig att det är samma kemikalier i de flesta färglösare som säljs till Svenssons. Men kaustiksoda med tapetklister kanske är något att prova. Upptäckte tidigare idag att man tydligen inte får köpa kaustiksoda längre utan måste söka tillstånd för detta. Tydligen har kemikalieinspektionen infört detta från 1 Januari 2025. Men det ska nog stå en burk här hemma någonstans.
  16. Ska man göra det rätt ska så ska en passivisering av aluminiumet göras efter blästring/slipning av drevet. Detta för att få en yta som epoxigrundfärgen kan fästa på. Finns nyare produkter som inte är baserade på sexvärt krom, typ Alodine 1201 eller PPG DX-503, som verkar rätt otrevligt att ha att göra med. Dock verkar det vara stört omöjlig att få tag på något i Sverige eller övriga europa. Jag har spenderat många kvällar senaste veckorna med att försöka hitta något sådant i EU. Så om någon har nåt tips så får ni gärna höra av er. Går att beställa från USA men frakten är rätt avskräckande https://www.chemical-supermarket.com/product.php?productid=601&cat=109&page=1 Var I kontakt med De IJssel häromdagen, de menade att det inte skulle behövas någon passivisering av aluminiumet utan att slipning med 40-60 papper och sedan deras epoxigrund direkt efter slipning skulle räcka. Jag kan inte avgöra om det riktigt eller ej men det verkar inte finnas så mycket alternativ. Jag ska bara måla om gimbalringen samt bälghus i år och lutar lite åt att gå på det spåret. Så för min del skulle det bli följande 1. Slipa bort ärg ner till ren aluminium där orginalfärg släppt, matta resten 2. Tvätta med något bra avfettningsmedel 3. Stryk rena aluytor med 5% fosforsyra, skölj rent med vatten 4. 2 lager epoxiprimer 5. 2 lager 2k polyuretan lack Planen är dock att fixa drevet från grunden nästa vinter så det hade inte varit fel att hitta produkterna som behövs för att göra det rätt redan i år och använda dem på gimbalring och bälghus.
  17. Någon som har bra tips på att ta bort färgen från motorblocket? I detta fall en Mercruiser 3.0. Har plockat ner blocket helt och kommer köra det i elektrolysbad för att få bort rosten men vill gärna ha bort färgen också. Ska sedan måla det med epoxibaserade grundfärg och sen 2k polyuretanfärg. Testade att köra termostathuset i elektrolys i ett dygn, rosten försvann men tyvärr gjorde det ingenting med färgen. Kanske inte körde tillräckligt länge. Har även testat med Biltemas färgborttagning, penslat in termostathuset virat in det i plast och låtit ligga ett par dagar. Hände inte mycket med färgen. Vill inte sandblästra men kan sodablästring vara något att testa? Kan det vara värt att lämna in på "hot tank"?
  18. Varit lite dåligt med uppdateringar här på sista tiden. Men det har inte stått stilla. Bla, var jag och plockade ur skölden förra veckan. Det har känts orimligt trögt att svänga drevet för hand från sida till sida så jag ville ta en titt på hur packningen och bussningen såg ut vid styrtappen. Den var inte det lättaste att få ur kan man lugnt säga. Rätt mycket ärg vid skruvarna som klämmer åt styrpinnen. Efter att ha bankat, värm och bankat lite till så var det bara att konstatera att styrtappen sitter fast. Enligt service manualen ska man då använda en glidhammare som man skruvar in i gängorna på undersidan av styrtappen. Gängan är såklart i tum, ganska rostiga och jag har ingen glidhammare. Planen blev att borra upp hålet så jag kunde gänga det med en M12 tapp och sedan skruva i en gängstång. Har tidigare använt propellern till segelbåten som glidhammare så den fick tjänstgöra nu med. Tyvärr fick jag inte i 10.2mm borren och borrmaskin i gimbalringen utan fick nöja med 10mm. Det var i efterhand ett stort misstag, jag skulle sågat av borren så jag hade fått tillräckligt stort hål för det blev kolossalt jobbigt att gänga. Att det var dåligt med plats och att jag tvingades använda en skiftnyckel gjorde inte saken bättre. Till slut fick jag i alla fall ungefär halva hålet gängat så jag kunde skruva i gängstången och min provisoriska glidhammare och efter ett par rejäla slag så började den faktiskt ge med sig. Hade bra träningsvärk i armar och axlar dagen efter 😀 Verkar tyvärr som att jag kommer behöva köpa ny styrtapp då det har rostat där packningen slidlagret ska sitta. Är det någon ide att satsa på en i rostfritt? De verkar var ca dubbelt så dyra. Denna har ju ändå klarat sig i nästan 20 år.
  19. Det blev en i det närmaste perfekt dockning med motorstativet 😀 Fick fixa 3/8 UNC bult i 100mm (90mm hade räckt) för att dra fast motorstativet i bulthålen för svänghjulskåpan. Bästa stället för tumgängat lärde jag mig när jag hade en Jeep är en närliggande John Deere återförsäljare. Att bygga en ställning så man kan hissa motorn i vore nog inte så svårt. Men med tanke på virkespriserna så vet i sjutton om det blir så mycket billigare än att köpa en motorlyft på Biltema. Problemet är att de är slut på både Biltema och Jula. Sen ska ställning eller motorlyft förvaras någonstans och det är nog det stora problemet.
  20. Ja, har funderat på vit rand också (alltså ovan på den svarta epoxin så randen blir ju egentligen svart 🤔) om jag väljer svart epoxi så man får upp epoxin ordentligt på sidorna. Nu är motorn ute ur båten. Gick ganska smidigt ändå med hjälp av klubbens lastmaskin och ett spel. Hade även köpt en sån här https://www.jula.se/catalog/bil-och-garage/garage/lyftdon/universallyftar/motorlyftkedja-601004/ som var jäkligt smidig att ha. Har dock inte räknat ut hur jag ska få den av släpet och upp på motorstativet än. Kanske blir tvungen att skaffa en motorlyft också i värsta fall. Hoppas ingen kollega behöver släpet i veckan 🤩
  21. Aha, den tråden hade jag missat. Den ska jag se till att läsa. Jag pratade med NM epoxi häromveckan och enligt dem så går lamineringsepoxin inte att lägga lika tjocka lager som böldspärren och kräver därmed fler lager. Men i princip går den lika bra att lägga om man gillar att slipa. Det gör inte jag. Tack för alla bra tips. Det känns som man ska ha lite tur eller snarare vara beredd på att snabbt kunna måla båten när vädret ser ut att vara stabilt några dagar i följd. Som tur är har jag inget bråttom med denna båten, den Har med stor behållning tittat på youtubekanalen Båtbygget, han rollade NM böldspärr och sedan eftersök och fick ju en otrolig finish på målningen så det blir nog att köra på den metoden.
  22. Ja, den verkar mycket trevlig. Ser väldigt mycket fram emot när den kan komma i vattnet Det blev inget mer slipande av skadan, var lite lätt less på att slipa när jag var klar med bottnen 😀. Får uppdatera tråden i vår igen när jag går på att laga skadan. Ska dagarna tyvärr köra ner båten till klubben då min fru av någon anledning inte tycker att det är någon bra ide att ha en båt stående på garageuppfarten över vintern, eller faktiskt inte överhuvudtaget. Så nu växlar jag över till att lyfta motorn och montera bort skölden för genomgång i garaget över vintern.
  23. Sådär då, efter ett par kvällar under båten så är hela botten på båten slipad. Lite småställen att gå på för han längs vattenlinjen men det får vänta till i vår. Gick ändå fortare än vad jag tänkt mig när man väl körde på. Nu får botten vara tills i vår då det blir dags att laga skadan och sedan epoxmålningen. Blev lite sugen på att ha vit botten nu när man såg den utan den svarta färgen. Men det blir väl tyvärr svårt att få samma vit. Med en svart snobbrand kanske det inte gör något om det inte är exakt samma 🤔 Aja, har ju ett tak på mig att fundera över det. Lutar just nu mycket åt att det blir NM Lamineringsepoxi för att laga skadan och sedan NM Böldspärr för epoximålningen.
  24. Har nog bestämt mig för att det kommer bli en epoximålning av båten. Förra ägaren hade inte målat på ett par år så den har i princip varit täckt av havstulpaner vid upptagning förra hösten. Han hade påbörjat att skrapa bort dem men det fanns fortfarande stora sjok kvar när jag köpte den. Har fått bort resten men trots medel så kommer jag ändå behöva slipa nästan hela botten för att få bort alla rester av havstulpanerna. Då kan jag lika gärna passa på att slipa bort all bottenfärg ner till gelcoaten när jag ändå är igång. Prövade först med biltemas färgborttagning men det vart mest ett kladd som fick skrapas av så gott det gick. Men det gick inte att skrapa bort allt så slipning krävdes ändå med resultatet att pappren sattes igen fort. Kör med excenterslipen kopplad till dammsugaren med 40 papper där det är målat med primer och färg ner till primern sen 80 papper för att få bort primern. På de ställen där det inte är målat med primer tänkte jag prova med 120 först och se hur det funkar. Men man kanske ska köra 80 papper direkt så det blir bra fäste för epoxin. Med tanke på den framtida epoxibehandligen så blir det nog så att jag lagar skadan med lamineringsepoxi också. Ser ev ut att kunna vara lagat lite precis för om denna skada och då slipper jag fundera på om den ev är lagad med epoxi.
  25. "Dvs även fast dyvikan sitter så lätt det går på akterspegeln" ska naturligtvis vara "så lågt det går". Fick tydligen lite oväntad hjälp med stavningen.
×
×
  • Skapa nytt...