Jump to content
Wednesday 17 August 2022

vizual54

Medlemmar
 • Content Count

  18
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

About vizual54

 • Rank
  Kadett

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Nu är det slipat och första lagret gelcoat är målat. När kan man måla nästa lager? Ska det härda helt och sedan slipar man och målar nästa? Eftersom jag var lite ivrig och försökte måla på för tjockt blir det hur som helst en del slipning innan nästa lager. Note to self: Slipa inte glasfiber i kortärmat. Åk och köp en skyddsoverrall. Men det blir nog ganska bra det här. Fullt tillräckligt i alla fall. Hade kunnat lägga mer jobb på slipningen men det är ju under vattenlinjen så det fick vara. Tack för alla tips och råd. Glad att ni fick mig att gå på polyester+glasfiber spåret. Har varit väldigt lärorikt.
 2. Tack för snabba svar. 3mm gissar jag att det är på denna båt. Får inte riktigt ihop det med hur tejpandet fungerar. Men det spelar ju inte så stor roll på detta ställe som ändå ska få bottenfärg på sig. Säg att jag målar 5 lager gelcoat. Hur många av dessa ska vara topcoat? Typ 2? Eller bara det sista?
 3. Kom lite midsommar och annat i vägen men igår fick jag äntligen lite tid över och lade mig på garageuppfarten och kladdade. Då jag inte hade möjlighet att vända på skrovet blev det hela lite svårare än det borde ha varit. Fick ta en plywoodskiva och lägga mattan på och sedan rolla in polyestern. Sedan kunde lyfta upp mattbiten och placera på skrovet och sedan fylla på med mer polyester. Blev under omständigheterna ganska bra ändå tycker jag. Tyvärr såg jag ett par luftbubblor i morse i sista lagret. Nu återstår lite slipjobb och måla gelcoat. Hur många lager gelcoat brukar man måla och hur tjockt blir ett lager ungefär?
 4. Nu bär det av till Biltema för inhandling av matta, polyester, gelcoat, härdare, paraffin, penslar, aluroller och vanlig roller. Har säkert glömt något. Stämmer det att gelcoat är polyester+pigment. Dvs eftersom jag ändå ska bottenmåla båten kan jag göra topcoat av polyester+paraffin+härdare? Ska bli kul projekt att lära sig laga lite glasfiber. Skönt att ha en båt det inte gör jättemycket om det inte blir så snyggt.
 5. Tack för utförliga svar. Blir lite större projekt än jag tänkt från början då. Om jag skulle köra väv eller matta och epoxi. Är det fortfarande samma epoxi man använder? Dvs https://www.biltema.se/bat/batvard/epoxi/lamineringsepoxi-2000045082 Vilken väv eller matta bör man använda? 300g/m2 eller 450g/m2? Är den senare tätare eller grövre fibrer och mer svårjobbad? Vad är pulverbunden matta? Kan inte riktigt bestämma mig om jag ska gå på polyester + topcoat och strunta i epoxyprimer. Eller köra epoxi direkt med matta då det är under vattenlinjen och det ändå ska på bottenfärg. Det blev för många parametrar helt plötsligt 😃
 6. Har ett gammalt skrov, Crescent 465, jag tänkte jag skulle göra i ordning. Fören ser ut som på bild och behöver lite omvårdnad. Hur ska man fixa detta bäst? Biltemas lamineringsepoxy som blandas med mikroglasballonger till spackel och spackla igen? Båten verkar inte ha någon primer eller epoxibehandling utan bara målad rakt på gelcoaten. Ska man ta bort nuvarande färgrester och lägga ett par lager epoxi? Vad är i så fall bästa sätt att få bort gamla färgen? Färgbortagningsmedel eller bäst att slipa?
 7. Främst plats att montera den samt att man måste ta upp ett ny genomföring skulle jag säga. Sen ska väl en självlänsande båt inte släppa igenom så mycket vatten som min gör tycker jag och inte varvet jag köpte den hos heller. De ska titta på den här framöver.
 8. Tack för utförligt svar. Jo, vår S1 hittades en dag full med vatten, motorn klarade sig men batteriet som var under vatten var såklart kört. Nu är man ju alltid orolig att samma sak ska hända igen så därför drar vi alltid upp båten i vassen bredvid bryggan när vi ska vara iväg längre perioder. Men det blir ju lite jobbigare med en L2. Så du menar att det är ganska normalt att Bustrar läcker mellan durk och skrov? Att även nya Bustrar direkt från fabrik läcker gör det? Det kanske måste finnas visst utrymme mellan durken och skrovet för viss individuell rörelse mellan dem och listen tätar inte tillräckligt. Har du någon länk till sensorn ni använder? Är den uppkopplad så ni kan få larm på telefonen?
 9. Köpte en Buster L2 <09 av en båtaffär i vintras. Frågade då speciellt om den läckte mellan durk och skrov då vi haft problem med det på vår gamla Buster S. Självklart svarade de att den inte läckte vad de visste. För ca två veckor sen regnade det ganska ordentligt och jag passade på att skruva i dyvekan innan för att testa om det kom ner vatten i kölsvinet. Efter två dagar tömde jag ut ca 12-13 liter vatten. Länspumpen var så klart avstängd. Det känns ju inte normalt enligt mig. Om länspumpen skulle gå sönder finns det ju risk att om det regnar mycket en vecka att självlänsarna hamnar under vatten och istället börjar ta in vatten och båten vattenfylls. Vad är era erfarenheter/tankar? Lite slagvatten lär det väl bli av kondens och lite läckage från regnvatten. Men så mycket känns ju inte bra. Eller oroar jag mig i onödan?
 10. Ställde samma fåga på fiskesnack och fick en länk till den här bilden Hittade även denna lite skakiga video idag https://www.youtube.com/watch?v=OX0Ab17r6V0 Har beställt en bracket nu. Hoppas bara att de kan få tag i en. Verkar inte som det är så jättegott om dom tyvärr. Borde väl finnas skrotar för båtmotorer? Nån som har något tips på någon välsorterad handlare av begagnade båtdelar?
 11. Måste varit lite trött i går natt när jag satt och letade på nätet. Borde ju vara den här delen jag saknar. 19184-95D01 Throttle Cable Bracket Men var ska den sitta fast?
 12. Var och köpte en gammal Suzuki DT30 -93 idag. Har varit reglage kopplat till den tidigare och rorkulten urkopplad. Har tagit bort kablarna till reglaget och tänkte koppla in gasen från rorkulten. Men det känns som det saknas något som vajerhöljena ska sitta fast i. Själva vajrarna, en för ökad gas och en för minskad, antar jag fästas i hålen i den svarta skivan. Någon som har koll på vad det är för del som saknas och om den går att få tag på. Tyvärr verkar just detta inte vara beskrivet i den servicemanual jag hittat. Skulle vara mycket tacksam om någon har en bild eller några bilder på hur det ser ut när gasvajrarna från rorkult är inkopplade.
 13. Tack för tipset, det tänkte jag inte på men det låter ju logiskt att det skulle gå att göra på det sättet. Får börja med att testa det. Men med min vanliga klantighet kommer jag med största sannolikhet snubbla över hinken och spilla ut oljan i garaget Osäker på när oljan är bytt i det, systemet installerades 2015 så det kanske är dags om det inte är gjort än. Började cadda upp ett eget drop in kit men behöver ha tillgång till båten för att kunna mäta lite på pumpen. Fick ett bra pris på ett demokit som butiken jag köper båten av hade så vi får se om jag gör klart. Blir lite annorlunda då det verkar vara svårt att få tag på så långa skruvar som är gängade hela vägen. Annars skulle det väl kanske gå att lösa med gängstång.
 14. Jag har inte beställt nåt än. Vanlig FDM 3D skrivare för PLA/PETG har jag en själv samt tillgång till på jobbet. Läste på lite efter din post och det verkar ju som PETG faktiskt har ganska bra väderbeständighet. Jag hade fått för mig att saker utskrivna med PETG skulle bli sprött och dåligt i utomhusmiljö. PLA däremot är inte nåt vidare att använda utomhus.
 15. Enligt butik jag köpt båten av så är det HA5478 som jag refererade till i första posten som passar min rattpump https://www.marinshopen.se/product/infällningssats-563867 https://www.comstedt.se/produkt/infallningskit-fr-2009 Kitet du länkat till fäller bara, så vitt jag kan förstå, in pumpen med instrumentbrädans tjocklek. I mitt fall ca 3 mm skulle jag gissa på. https://www.comstedt.se/produkt/infallningskit-baystarseastar "Halva priset på försänkningskitet hade jag nog inte reagerat på". Ska nog rätta mig här vid närmare eftertanke. Jag hade nog faktisk fortfarande tyckt det var dyrt men ändå beställt det. Om än med knuten näve i fickan
×
×
 • Create New...