Jump to content
Monday 26 February 2024

plaxan

Medlemmar
 • Content Count

  12
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About plaxan

 • Rank
  Kadett
 1. THIS ADVERT HAS EXPIRED!

  • Köpes
  • Used

  Jag har en tvåbladig Alko-flip foldingpropeller på ett Yanmar SD20-drev. Efter ett motorbyte behöver jag en propeller med annan stigning. Den nuvarande är 17x11 (tror jag, stigningen går knappt att läsa av). Jag skulle behöva en 17x12 eller 17x13. Någon som har en propeller liggandes? Eller kanske lösa blad till en Alko-flip? Eller vet ni någon firma som kan ha blad och propellrar (beg) på hyllan?

  NO VALUE SPECIFIED

  Stockholm, Stockholm - SE

 2. Jag har en tvåbladig Alko-flip foldingpropeller på ett Yanmar SD20-drev. Efter ett motorbyte behöver jag en propeller med annan stigning. Den nuvarande är 17x11 (tror jag, stigningen går knappt att läsa av). Jag skulle behöva en 17x12 eller 17x13. Någon som har en propeller liggandes? Eller kanske lösa blad till en Alko-flip? Eller vet ni någon firma som kan ha blad och propellrar (beg) på hyllan?
 3. Vilka vatten kör du i och hur gammal är motorn/värmeväxlaren?
 4. Tack för input! Är det inte en lite märklig instruktion som ges i driftsinstruktionen? Om man bara dränerar motorn på saltvatten så kan det ju, som sagt, finnas saltrester kvar inne i motorn. Dessutom kan det väl ligga kvar sjövatten i avgassystemet, som både kan frysa och fräta?
 5. I driftsinstruktionen till motorn står att man ska dränera sjövattnet ur motorns "yttre" kylslinga genom tre kranar som finns runt motorn. Själv är jag sedan tidigare van vid att köra igenom sjövattendelen av kylsystemet med glykolblandning. Jag tänker att det borde ge ett bättre skydd för motorns sjövattenkanaler med de rostskyddande ämnen som finns i glykolen, samtidigt som saltvattenrester som kan påskynda korrosion spolas bort vid genomkörningen. Vad säger ni? Tänker jag rätt, eller bör jag i stället enbart dränera sjövattendelen av kylsystemet?
 6. En annan fråga: Vad är brukligt avseende besiktning av båtar på denna nivå? Ska man begära att säljaren låter göra en besiktning av en auktoriserad båtbesiktningsman, eller får man bekosta en sådan åtgärd själv som köpare?
 7. Ok, tack för input. Jag gissar att t ex X-99, X-105, Mani 32 och Diva 35 är både snabbare och vekare än Contrast 33?
 8. Tack för många intressanta tips! Men jag vill ju gärna veta mer om eventuella fördelar och nackdelar samt styrkor och svagheter hos de olika modellerna. T ex tror jag mig ha förstått att sandwichkonstruktion med distansmaterial är att föredra, åtminstone ovanför vattenlinjen, om man vill ha lite bättre isolering och undvika invändig kondens. Det finns dock olika sorters distansmaterial, vad har de olika materialen för för- och nackdelar? Brukar skrovet ha en annan uppbyggnad under vattenlinjen? Hur är byggkvalitet och finish på olika båttyper? Av de modeller som har backstag, vilka kan man segla utan att använda backstagen? Vilka typfel finns på de olika modellerna, och hur åtgärdas de? Det är ju viktigt att veta vad som måste granskas extra noga på respektive modell. Med mera, med mera... Ni får gärna dela med er av alla synpunkter, erfarenheter och kunskaper!
 9. Skillnaden mellan Comfort/Comfortina och andra båtar skulle i så fall vara att på Comfort/Comfortina innermodulen ditlagd med spackellimmassa, och att detta ger en bristfällig vidhäftning. Andra båttyper ska då underförstått ha något annat material i mötet mellan innermodul och skrov, som ger en bättre vidhäftning.
 10. Jo, Comfortina 32:an är nog bra på mycket. Och korta kojer funkar bra för vår familj. Den är praktisk och rymlig vid insteg och vid pentry och kartbord, men jag tycker ändå, trots sin bredd, att den känns lite "kyffig" vid sofforna och matplatsen. Kanske beror det delvis på skotten bakom sofforna, som på Comfortinan är mindre öppna än på många andra båtar. Sen har jag läst någonstans att Comfortinans innermodul kan lossna från skrovet vid kraftig grundstötning. Ligger det någonting i detta påstående? Även jag föredrar rorkult alla dagar i veckan på denna typ av segelbåt, men hittar jag en båt med ratt, som i övrigt har alla rätt, så ska inte ratten få stå i vägen. 😁 Håller också med om att ett högt bridgedäck utgör ett hinder, men inte heller det ska få stå i vägen om allt annat stämmer.
 11. Ok! De kan vara värda att titta på. Mani 32 har jag nog aldrig sett någon till salu. Diva 35:an är ju ganska läcker. Hur är byggkvalitet och finish på dessa två? Kanske är de dock lite i vekaste laget för vår familjesegling, där det egentligen bara är jag som är entusiasten...
 12. Hej. Jag går i båtköpartankar och tar gärna emot synpunkter på för- och nackdelar med olika modeller. Jag tar också gärna emot tips om båtar till salu. Jag vill helst att det ska vara en dubbelkoj eller två stickkojer i aktern, så att man slipper bädda i salongen med 4 pers ombord. De som jag själv kommit fram till är intressanta för mig är exempelvis: Contrast 33 Comfortina 32 Cenit 33 Maxi Mixer Facil 35 Mamba 33 Men jag tar gärna emot ytterligare tips om liknande båtar.
×
×
 • Create New...