Jump to content
Thursday 05 October 2023

Cosmo

Medlemmar
 • Content Count

  24
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Cosmo

 1. Så är det naturligtvis, men jag måste räkna med att tiden inte finns och därmed måste leja bort det. Vill få ihop en kalkyl där jag kan jämföra vad jag landar på med olika alternativ.
 2. Tjena, Letar ny båt och behöver göra en seriös kalkyl innan jag bestämmer mig. Båtarna jag kollar på ligger på 8-10 m och ska funka för övernattning, vara hyfsat nya (max 15 år gamla). Är däremot inte låst vid utom/inombordare. Har t ex (i olika storlekar) kollat Nimbus Nova S, Aquador, Saga, Flipper, Uttern m fl. Skulle behöva hjälp från detta eminenta forum att komplettera min kalkyl med vad jag ska räkna på att underhåll av motor kostar. Har fått offert på servicepaket från varv på en av båtarna på listan där motorn är en Penta D6. Där landade service av motor, drev och sköld på 22 000 kr. Är detta en rimlig kostnad när man lejer bort jobbet? Om det är rak axel istället för drev, kan jag då bara ta bort servicekostnaden för drevet? Tillkommer något annat? Ni med utombordare, vad betalar ni för service? Funderar också på det här med driftstimmar på motorerna. De flesta jag kollar på ligger på 200-500 timmar, det känns ju lugnt, men när det ligger uppemot 2000 driftstimmar, ska man börja dra öronen åt sig då eller? En fråga till. Dubbla motorer, ska man då räkna dubbel kostnad på servicen?
 3. Tack för svar. Får väl försöka mig på att byta jokerventilen antar jag….
 4. Återkommer till detta trevliga men ack så viktiga ämne. Av någon anledning återfylls skålen med avloppsvattnet. Vad kan det finnas för anledningar till det? Finns det något sätt att helt stänga toan? Inte så angenämt med en toalett fylld med svartvatten…
 5. Den ser trevlig ut i layouten. Kan tycka att det är bra när man låter ruffen bara innehålla kojer, toalett och stuvutrymme. Vi använder aldrig matplatsen i ruffen, sitter bara uppe. Har du koll på modellen? Vet du om den finns i utförande med inombordare? Och är det en ny modell (=begränsat begagnatutbud...)?
 6. Man tackar, vilken service! Håller med om att när vi nu ringat in kravbilden så faller Skilsö 33 bra ut.
 7. Jo nog är jag medveten om att det skiljer mellan axel och drev, fast det har jag mest läst mig till i forumstrådar. Maximen har ju dessutom ett s-drev så jag har varken kört med drev eller rak axel... Jag har nog tänkt att prio är att hitta en båt som passar utifrån kravspecen och där ingår inte om det är drev eller axel. Däremot kan sägas att högre farter inte intresserar oss något vidare, däremot är vi lite trötta på att puttra fram i 7 knop. Då tänker jag att det inte är något större problem om båten har rak axel?
 8. Men va fan 😉 Dyr i drift alltså! Vad hade du gjort? Behållit Maximen istället? 😁
 9. Tack för input! Har väl också insett att Aquador 26 är lite för liten. Du får gärna utveckla vad du menar med det tillkommer kostnader! Antar att du jämför äldre båtar med nya?Vad är det som gör att servicen är dyrare? Vi lät firma göra vinterservice i höstas (koll + byte olja, filter, konservering) för ca 8500kr. Är kostnaden på service relaterad till motorstorlek?
 10. Tycker Nimbus 27 familia är en fantastisk modell! 2600 och Maximen (som vi har) är ju i princip samma båt och egentligen trivs vi jättebra med båttypen. Men, vi vill ha något nyare så att vi kan minska tiden på att fixa med allt som slitits ut, få lite nyare finish på allt. Jag hade liksom velat ha Nimbus 27 Familia i 2021 års tappning…. 😂
 11. Har också kollat lite på Bavaria 28 sport. Kan inte bestämma mig för om jag gillar solbaden eller ej. Men i vanlig ordning är det sovplatserna vi fastnar på. Sover man fem pers där? Är det byggt för att fixa sovplats i sittbrunnen?
 12. Kan man bädda i sittbrunnen på windy 32 scirocco? Ser ingen som skriver om det utan alla skriver 4 bäddar (förpik+midcabin).
 13. Har kommit fram till att daycruiser får funka, men vill ha inombordare (tack för förslag på Yamarin dock!). Kapell eller HT funkar bra, men inte dörr mellan akterdäck och förarplats. Nimbus har vi kollat på men de är ofta lite för dyra (eller för stor) om vi ska ha en såpass ny båt som vi vill ha.
 14. Håller med om att daycruiser inte är optimalt ur sovperspektiv, och det är just därför som jag har så svårt att hitta vad vi ska byta upp oss till! Det verkar som att nyare båtar inte har lika många kojer om vi letar i storlek 8-10 m. Ofta ligger de på 4 kojer. Nimbus 31 Nova är jättefin men tyvärr för dyr. Fairline får jag läsa på lite om. Bavaria 32 skulle kanske funka. Har annars sneglat på Nordic oceancraft 33 eller Beneteau Ombrine 801. Åsikter om dem? Och vad tycker ni om Aquador 26 och större?
 15. Köpte en Maxim till familjen förra året och har redan kommit fram till att båtlivet är rätt för oss. Vill dock ha en nyare båt så att vi kan lägga mindre tid på fix och mer på att njuta av båten. Håller på att leta mig tokig efter rätt båt för oss! Vad skulle ni rekommendera? Krav: - minst fem kojer, bädda upp i sittbrunn är ok - ny båt = max 20 år gammal, dvs från 00-talet - inte för stor, 8-10 m känns bra Jag har t ex kollat på Aquador 26 och Bella 850 så fler i den stilen är intressant, men vill gärna ha fler typer att fundera på!
 16. Cosmo

  Nytt gasreglage

  Så jag behöver alltså inte göra något med knappen för att lägga i friläge normalt sett? Utan det blir det per automatik när reglaget är rakt uppåt?
 17. Cosmo

  Nytt gasreglage

  Inombordare, Solé diesel 62
 18. Cosmo

  Nytt gasreglage

  Tjena! Jag har låtit byta gasreglage och vajer på båten. Det är ett sidomonterat, vanligt med en spak och röd knapp. Det gamla reglaget hade en knapp som drogs ut för att lägga i friläge. Var ute och körde igår kväll men begrep inte riktigt hur det nya reglaget funkade. Är reglaget i friläge när det är rakt upp eller måste man trycka in knappen? Reglaget klickar även till när man för det en bit framåt, är det när växeln läggs i? Kan nån förklara hur det funkar? Kan såklart fråga firman som monterade men här får man ju snabbast svar!
 19. Tack för översättningen! Följdfråga! Det står under rubriken "Efter användning" att man ska stänga båda bottenförskruvningarna. Vilka är dessa?
 20. Halloj! Har ny båt sedan i höstas som har en Jabsco Twist'n lock-toalett som vi ännu inte använt. Kan någon snäll människa förklara för mig hur denna toalett ska hanteras? Jag har hittat en manual från Comstedt men tyvärr är det lite för många begrepp som jag inte hittar förklaring till. Vid handpumpen så ser jag ett reglage som jag fattar att man kan pumpa in vatten i skålen och åt andra hållet så ställer man reglaget så att det inte kommer in vatten i skålen. Vid själva pumpen finns det öppet hänglås och stängt hänglås. Hur ska man göra efter utförda behov och hur reglagen sedan vara när toaletten inte används?
 21. Tack för denna input! Börjar så smått fundera på drev kontra rak axel på sin första egna båt. Maxim har ju som bekant ett S-drev. Är det mycket mer underhåll på detta än om man har rak axel? Och varför?
 22. Familjen går i båtköpartankar och funderar mest på Albin 26, Nimbus 26 eller Maxim 26. Vi är nybörjare på motorbåt så jag vill gärna ha era tankar på plus/minus, fördelar/nackdelar mellan dessa båtar! Vi är fem pers (tre barn i åldern 8-13 år) och vill ha båten för att komma ut på sjön, bada och övernatta ett par dagar åt gången. När vi kollar Blocket är bogpropeller ett krav och bytt motor naturligtvis ett plus. Vad mer ska vi fundera på? Och vad tycker ni är bra eller dåligt ovanstående modeller?
×
×
 • Create New...