Gå till innehåll
tisdag 19 mars 2024

under

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    19
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om under

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Fick 200-timmarsservice på min Mercruiser 4,3 MPI från 2011 med Alpha One Gen 2 drev. Verkstaden bytte och fyllde på drevoljan med vad dom säger är drevolja för Volvo Penta med rating SAE 75W 90. Nu har en del av oljan skjunkit undan och jag måste fylla på med olja. Kan jag fylla på med Mercury Quicksilver High Performance Gear Lube med rating SAE 90? Eller blir det knas att blanda?
  2. Hej! Har eventuellt en fin 175 hästkrafters utombordare L-rigg genom ett inbyte, nu funderar jag på vilken båt den skulle passa till. Nån som har nåt tips? Tack!
  3. Tack Alanningen! Nä du har nog rätt, ska man åka i 60 ska man nog ha en annan båt. Scanticen verkar vara otroligt välbygd från början men gjorde du några förstärkningar för att klara av större motorer? Akterspegel? PS: Är det inte lite konstigt att det bara skiljer typ 7 kilo mellan en Pro XS 150 och en 175a? 150an är ju en 4C och 175 en V6a.
  4. Fjordling, Flipper, Yamarin, Ockelbo, Scantic, Uttern allt är välkommet. Skriv gärna vad du gjort för förstärkningar och vilka hastigheter du får upp den i. Lägg gärna med en bild!
  5. Gör en liten bump på denna. Hoppas att nån har lite input
  6. Hej! Skulle vilja uppgradera motorn på min Scantic 575a HT men kan inte riktigt komma fram till om man ska hänga en PRO XS 150 eller Pro XS 175a. Har lite dålig koll på motorHK fart relationen och hoppas få lite hjälp av några kunniga. Är det nån som har erfarenheter av att hänga en större motor på en Scantic och vilka hastigheter har du fått upp den i? Min nuvarande motor är en 115HK V4 och jag gör 37 knop oavsett förhållanden med motorn som varvar ur helt på 5600rpm, inget kvar att ge där. Jag skulle gärna komma en bit över 50 knop, nära 60 vore idealt. Självklart skulle akterspegeln förstärkas. Och motorhiss installeras, Vi behöver i denna tråd inte diskutera vad försäkringsbolaget skulle säga utan nu handlar det bara om båtprestanda. Här är den bild på hur skrovformen ser ut, den har invikta steglister och en central bärskida (som inte syns jättebra pga motor) dock har jag aldrig fått upp min båt så snabbt att jag kunnat känna om man kan åka på bärskidan. All input är välkommen, här är lite data. Blå skylten säger 140HK båten är från 70-talet med stumt och tjockt glasfiberarmerad plast. Vikten på båten är 600 kilo utan motor. Enligt utsago ska den vara testad av konstruktören i upp till 58 knop, då med en 225HK men detta var på 70-talet.
  7. Fick precis tillbaka min båt efter den varit inne på verkstad. Det kunde konstateras att det kommit in vatten i motorn. När vi talar vidare om hur detta kan ha hänt då jag rengjort och blåst ur tankarna (separata 25 trycktankar) och att jag dessutom oftast tankar på landmack så berättar jag om den enda gången jag tankat på sjömack. Det var klintsundet. Då häpnar mekanikern och berättar att han gjort det samma och fick kort efter problem med vatten i motorn, samt att en annan kund han haft fick exakt samma problem. Nu vill jag ju såklart hellre fria än fälla, men är det nån annan där ute som också fått problem med vatten i motorn efter tankning vid sjömack och specifikt vid Klintsundet? Tack!
  8. Inget inköpt ännu. Tänkte ha lite is i magen och se om det kommer ut nån bättre begagnad eller kanske en kampanj från nån tillverkare. Har du nån input?
  9. Tack för detta allihopa! Mycket hjälpsamt. Hoppas denna tråd kan komma till användning för andra som har samma fråga som mig! Ha det gött!
  10. Är i valet och kvalet kring att köpa en ny motor eller inte och tyckte spontant att 10 års garanti från Marindepån låter bra. https://www.marindepan.se/d/10-ars-motorgaranti Men om man jämför med Atlanticas maskinskadeförsäkring så verkar ju den kanske till och med täcka lite mer? https://www.atlantica.se/batforsakring/tillaggsforsakringar/maskinskada/ Har jag fått allt om bakfoten eller tar dessa till viss del ut varandra? Om man har Atlanticas så kanske man väljer att använda den före Marindepåns garanti om motorn strular eftersom Marindepåns garanti bara täcker defekter, inte skador? Vad säger ni? Tack!
  11. Toppentips tack! Vill bara förtydliga att den förlängda garantin är nåt jag skulle få om jag köpte en ny motor och alltså inte denna som finns på blocket nu
  12. Jag funderar faktiskt på den... Men är inte 240 timmar rätt mycket för en två år gammal motor? Eller vad säger ni? Dessutom måste jag säga att förlängd garanti från en återförsäljare (typ marindepån) lockar en del. Om jag dessutom vill stoppa in hydralstyrning, och extra batteri så antar jag att det är bäst att göra allt det tillsammans med att hänga på den nya motorn? Mottager gärna tips hur jag bäst gör detta.
  13. ja det är deppigt. Men Evinrude... Ska man hålla sig borta?
  14. Jag kollade på Evinrude, och tänkte väl att man kunde göra en hyfsad deal nu när de lagt ner. Men så tänkte jag, ska man verkligen köpa en ny eller nyare Evinrude nu när företaget inte finns längre???Även om de lovat garantiservice till alla befintliga kunder? Vad är konsensus kring detta? På min lokala marina sa de att om jag skaffar en Suzuki så blir jag av med den första veckan. En Mercury är typ den enda jag får behålla... (Det är väl därför försäkringspremien är lite lägre antar jag?) Men bortsett från det, vad skulle vara den bästa motorn, och varför tycker du att Suzuki är en bättre motor än Mercury tex?
  15. Jag har hört ett par olika säga detta men jag är nyfiken på varför man inte skulle hänga på en ny motor på en äldre båt? Känns som att man skulle få riktigt mycket båt för pengarna. Och dessutom kan man ju rigga motorn på en annan båt så småningom om man vill? Man brukar väl säga att byggnadskvalieten förr var bättre än den är idag. Så anta att skrovet håller och är i gott skick. Så säg att man köper en modern motor för 150K och hänger den på ett skrov för 20K. Så har man ju helt plötsligt rätt mycket båt för 170K? Eller tänker jag helt fel?
×
×
  • Skapa nytt...