Jump to content
Friday 23 February 2024

Skeppstad

Medlemmar
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Skeppstad


 1. Hejsan,

   

  bra forum de här, uppskattar den hjälp jag tidigare fått. Här lite nya frågor:

   

  Ang bränslefilter:

  Kör lite drygt 20h-30h (+/- några timmar) senvår-sommar-tidig höst. Bränslefiltret (efter tank och innan motorn) byttes inför säsong 2020. När lagom att byta detta? Bränslefiltret heter Yamaha ABA-FUELF-IL-TR och har ingen sådan där vattenavskiljande kopp. Bättre att ha sådan? Gick inte att skruva av med handkraft (medurs) inför denna säsong. Sett något slags "klämrings-verktyg" på youtube - var köpa dessa? Annars annat verktyg?

   

  Ang fast tank (ca 70-80L tror jag):

  Tanken sitter i aktern och åtkomlig via inspektionslucka, om än ganska trångt. Vilka strategier kan ni tipsa om för att jag på smidigast sätt ska kunna rengöra denna i höst vid upptagning och inför ny säsong? Ser lite skit i botten på den när jag lossat bensingivaren.

   

  Gäller båt Uttern S52 tvåtakt Mercury (75hk) från 2004.


 2. 2021-05-17 vid 17:18 skrev dentar:

  Har nu skrapat bort all gammal bottenfärg på min 25fots båt.

   

  Kvar är en tidigare epoxygrund ovanpå gelcoaten, denna har jag på många ställen repat igenom 

  med min proscraper, som är förbannat vass i kanterna innan jag slipade ner dom..

   

  Frågan är, behöver jag lägga ny epoxygrund oanpå den gamla eller klarar jag mig som det är just nu?

   

  Började slipa botten för att rugga upp ytan inför detta, men insåg fort att det jobbet kommer ta långt mycket längre tid än vad skrapningen har tatt, trots excenterslip och 60 papper, epoxygrunden är stenhård..

   

  Båten står på trailer så arbetställningen är hemsk, behöver jag verkligen slipa ytterliggare för att epoxygrunden ska få fäste? som sagt all gammal bottenfärg är borta. Eller kan jag känna mig klar i detta skede och dra på bottenfärgen direkt?

  Usch ja, samma jobb som jag blev klar med för några veckor sedan. Liknande förutsättningar, motorbåt på trailer. Du kanske är klar nu?

   

  Seasea rådde mig lägga epoxy/primer före bottenfärg vilket jag gjorde. Instämmer därefter med vad Mackey och Johan beskriver. Jag var hyggligt noggrann med att rengöra men inte överdrivet. La mer fokus på att rugga till ytan för bra fäste. 


 3. Just nu skrev Mange249:

  Jag hade kört på B9hs10 och ställt på förgasarna (blandskruvarna) 0.25 varv om den nyser och vill stanna på lågvarv.

   

  Du kanske kan få byta stiften du köpt...

  Jag får ta en kontakt med dem om det!

  Tackar för alla svar och hjälp!

  • Like 1

 4. 28 minuter sedan skrev Mange249:

  Den tillhör maskinerna som jag hört rekommenderas NGK B9HS-10 för att få bättre lågvarvsegenskaper. Wanmar här på forumet har skrivit om detta.

   

  Vad sitter det för stift i nu? Är de med elektrod som du säger, kanske det redan är rätt stift. De elektrodlösa du länkar till verkar funka bäst på de gamla raka 6orna och 4orna. De skall hålla längre än de vanliga, men som sagt ger de ofta sämre lågvarvsegenskaper och är dyra.

  Ja, de som sitter i är de du nämner B9HS med bygel. Jag har redan köpt 3 nya av dem jag länkade innan - hos Harry Hansson i Frihamnen/GBG. De har ju den där sidan för Mercury reservdelar. Daniel som jobbar där tog god tid på sig att kolla vilka tändstift han ansåg jag skulle ha och tog fram dessa. Blir ju klart fundersam att ersätta med dessa om det kan påverka lågvarvet som ju redan kan vara lurigt på dessa motorer...fasen...vad hade ni gjort?


 5. Tack ska ni ha för era svar! Mange - du är inne på rätt gissning! Det är en Mercury tvåtakt 75hk från 2004, så ingen purfärsk motor här inte - därav tändstiftets typ - har fått hjälp att välja ut dessa till motorn.

   

  Då jag har nära på ingen erfarenhet av att dra åt tändstift så vill jag helst göra det som rekommenderas. Hörs det när brickan trycks ihop (komprimerar?)?

   

  Noterat också att de gamla tändstiften har en slags elektrod-bygel medan dessa jag länkade till verkar "platta" utan bygel/stift. Fått uppfattning dessa skall hålla längre..?!

  • Like 1
×
×
 • Create New...