Jump to content
Monday 06 February 2023

Nimbuse

Medlemmar
 • Content Count

  9
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Nimbuse

 • Rank
  Kadett

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Nimbuse

  fart i vatten

  Seenegie marinmotorer gjordes av PSA Dieselmotorer varav xud9a är en. ovsett detta så skall jag kolla upp varvtal och laddtrycket på denna o återkommer gärna efter det. i harmoni är det gällande motor o varvtal men inte med bara 7.5 knop, samma varvtal med MD21 skulle ju ge 10 - 12 knop. så därför misstänker jag att propeller eller backslaget är bytt , ( vet att det har suttit en " commasch motor" " i båten förut ) så för att hitta tillbaka till tillverkarens grundkoncept tänkte jag försöka räkna ut hur det skall vara , - har varit i kontakt med Nimus i Långedrag o Lidingö men det verkar inte finnas någon som kan detta.
 2. Nimbuse

  fart i vatten

  Den är begagnad . enligt specifikation maxvarv 3500 rpm. Det är samma motor som Franska "Seenergie " marinmotor. skall mäta erhållen maxvarv med handhållen varvmätare, återkommer efter det.
 3. Hej Patrik. Har du kval mallen får du gärna skicka den till mig. Torbjörn
 4. Nimbuse

  fart i vatten

  Det är en xud9a . Komp är rätt, men verkar vara snålt ställd i pumpen, ev "strypt" För den går bara upp till fast varvtal med belastning o varvar inte upp mer trots att den inte verkar ansträngd eller når botten på gasreglaget, varvar hur mkt som helst utan belastning så den är inte strypt på varvtal, men kanske på dieselmängd ?
 5. Nimbuse

  fart i vatten

  Den gamla MD21 fick jag inte upp i varv alls vilket jag skrev om här förra året, efter kontroll o isärplockning så visade det sig att godset på kolvarna som håller oljeringar etc var spruckna, troligtvis pga startförsök med startgas som exploderat vid ringarna istället för ovanför kolven. Men den tekniska beskrivningen på MD 21 ger ju 10 knop som marchfart och eftersom 3500rpm är rekommenderat varv så tänker jag att det borde vara där man mäter marchfarten. Eller tänker jag helt fel där ? Men det borde väl finnas en formel ? Man borde väl kunna räkna ut hur mycket vatten som skall flyttas för en viss knop på en båt och därigenom vilken propp o vridning, o rpm och vilken kraft motorn behöver generera. O har man diesel motor som inte skall varvas så mycket så räknas utväxling som ger rätt propeller hastighet.
 6. Nimbuse

  fart i vatten

  Jag har samma backslag o samma propeller, o håller 3500 varv . För det har jag hört skall vara ett bra varvtal. Utväxling backslag är 1-1.2 Vad har du för motor propp o utväxling om du får upp båten i 30 knop ?
 7. Nimbuse

  fart i vatten

  Hej, Har en Nimbus 26 halvplanare. som enligt tekniska data skall göra 10 knop march och 12 som max med en MD21. Har bytt denna motor på 67 hk till XUD9A turbo med 87 hk pga tappad kompression på den gamla. men båten gör nu 7,5 knop nu som max ??? jag läser en del insändare om motorbyten etc och dessa fantastiska knop dom kommer upp till men var är hemligheten ? om motorn har 3500 varv o driver propellern med en viss hastighet , vad är det som gör att knopen ändras vid motorbyte. måste även backslag och propeller ändras då ? hur räknar man fram vilken motorstyrka, propellerstorlek , backslag, etc jag skall ha för att komma upp till 12 knop?
 8. Det kan inte vara något internt inne i motorn som är tär ex oljekälla, vet inte om det finns på en MD 21 , om det är kolvringarna alt kolvarna så är frågan om jag skall fortsätta med denna motor (den blir ju ändå 30år) eller är det lika bra o titta på en ersättningsmotor ? Förslag på motor ?
 9. Har en MD21 som tappat orken, bytt dieselpump , kollat spridarna, kontollerar dieselhögtryck pump, justerat ventiler, bytt topplockspackning, slipat toppen , ja jag har gjort allt jag kan hitta på men inget får upp orken i motorn , den går på alla 4cylindrar Men går inte högre än 1600 varv, efter det är det bara ”tom gas” och i ventilations slangen är det samma tryck som i avgaserna, vad är problemet. Någon ?????
×
×
 • Create New...