Gå till innehåll
tisdag 16 april 2024

matss65

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    12
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av matss65

  1. matss65

    Tudor /Exide

    Jag har en fundering på om någon vet skillnaden kvalitet och utförande på följande två batterier. Båda är nåt som de kallar dual teknologie batterier som ska göra att de tål mer. Fick eventuellt svaret då jag tittade mer noggrant på specsen. Alla data är densamma utom vikten. Tudor batteriet väger 40 och Exide 28.6 kg. En stor skillnad som säkert visar sig på hur många djupurladdingar de tål. Tudor TR550 / 115ah, 550wh, max startström 760A.pris ca 3000 kr på Batteriexperten. Vikt 40kg Exide ER550 / 115ah, 550wh, max startström 760A. Pris ca 2000 kr på Bauhaus. Vikt 28.6 Min tolkning är att de ägs av samma koncern eller att Tudor och Exide har gått ihop på nåt sätt och gör ett lågpris och ett lite Dyrare, bättre ?
  2. Tack för svaren. De var till god hjälp !!
  3. Hej För de som inte känner till det så är den här motorn en kopia av mariners och Mercurus motor i samma storleksklass. Jag funderar över ett hål som det rinner olja ur . Hålet är placerat på riggen strax ovanför propellern och där jag antar sitter ett krondrev inuti , se bild Ser konstigt ut samtidigt ser det ut som ett hål som ska vara där. Är det till för oförbrända avgaser, jag trodde dom ska komma ut i de andra halvrunda hålen längs upp i bilden. Motorn har legat på marken vilket skulle kunna vara orsaken till att det rinner olja men oljenivåskruven som inte syns på bilden är nånstans mitt på bilden
  4. Har en liten knepig fråga om ventilation. I akteruffen har jag totalt 5 stycken ventilatorer. En stängningsbar som sitter i taket (tänkte byta ut den till en med inbyggd fläkt liksom de 3 som sitter i salongen och förpiken). Det sitter sedan 4 stycken på däcket bakom akterruffen. Alla dessa är av samma modell med inbyggt vattenlås och som inte går att stänga. Två av dessa är bara för ventilation av luftspalten mellan skrov och ruff. De andra två går båda in i ruffen, varav den ena till en fläkt, vet inte om det är en sug/evakueringsfläkt för den funkar inte felsökning väntar. Den andra går bara till ett galler. Själv anser jag att ventilation av luftspalten verkar onödig då den ändå har förbindelse med utrymmet i ruffen så dem har jag tänkt blinda. De är dessutom väldigt gamla, fula och spröda så ja tänkte därför byta ut de två som jag ska behålla. Dessvärre hittar jag inga som har samma funktion alltså vattenlås vilket de måste ha eftersom de alltid är öppna. En variant kanske är att sätta dit Biltemas solcellstyrda där också men det är lite trångt där och risken stor att man trampar på dem och då är frågan om glaset som skyddar solcellerna pallar för det. Dessutom bör man kunna stänga av vid hård sjö vilket man inte har möjlighet till om insidan av dem sitter bakom väggen. Kan jag ta bort alla och sätta två på taket i stället för som nu en. Någon som har nån idé hur jag ska göra?? Kommer framledes att komplettera med bilder för förtydliga hur det ser ut!
  5. Det var ett tag sedan jag var inloggad här nu, det var styrkortet som pajat. Ett par skyddsdioder och en fet transistor som tog stryk. Bytte styrkortet. Hade sedan problem med tändningen, eller snarare lågvakten som består av en joniseringssensor som inte kände av lågan vilket gjorde att den stängde av gasolen. Fixet var att dra en separat jord fram till brännaren som annars fick sin jord via kabeln mellan dosa och brännaren (blev väl för högt spänningsfall i den som är bara runt 0,15 mm2). Tog hela sommaren innan jag fick ordning på det och hade systemet hos Fogas för kontroll utan att de hittade nåt fel, tog dock 3 veckor pga semestertider. Jag fick dock tipset från dem att kolla jordningar, det hade de kunnat klämt fram innan jag skickade den kan jag tycka.
  6. Nja, det var ju en intressant fundering. Man kopplar in både plus och minus på styrkortet direkt till pumpen. Det funkade i höstas då jag uppgraderade värmaren. Men nu funkar det inte, kan möjligen bero på att jag klantade mig med solcellerna i höstas dvs. polvände 🤔dem vilket först laddade ur batterierna och sedan laddade dom polvänt. När jag sedan slog på huvudvrytaren då jag påpörjade vårrusten kan elektroniken tagit skada. Fick byta batterierna och säkringen till radion gick, den funkade dock efter byte av säkringen😪. Verkar ändå konstigt att det bara skulle påverka pumputgången och inte värmaren.
  7. Jag tänkte "do it simple but not to simple". Resultatet blev så här har precis testat det och det funkar fint. Jag har en uppgraderad gasterm värmare med 6 radiatorer och en cirkulationspump. Systemet var som jag skrev inledningsvis i tråden tidigare ihopkoppat i serie med gångvärmeslingan på maskin. Jag har nu monterat en vvx, för 800 kr, kopplingarna gick på 300 kr, som skiljer systemen åt. Gångvärmeslingan från maskin går nu bara ut till vvx och vänder. På slangen satt jag en elektrisk anliggningstermostat som slår till vid 35 grader. Inne i kabin har jag monterat jag en rumstermostat med inbyggd strömbrytare som jag ställt på 22 grader till att börja med. Jag har kopplat båda dessa termostater i serie så när motorns kylslinga kommer upp i 35 grader och det är under 22 grader i kabin startar cirkulationspumpen på värmesystemsidan varvid slingar värms upp via vvx. Funkar finfint. Funderar på att byta ut till en rörstump i stället för slang just där anliggningstermostaten sitter för att få bättre värmeöverföring för jag tyckte nog att den reagerade lite dåligt direkt på slangen. Frågan är hur man gör om man vill hänga på en vvb också?? Har däremot fått problem med värmaren som har en utgång för att styra cirkulationspumpen och den utgången verkar inte funka så det är nåt jag måste titta på, värmaren i sig startar . Kanske bäst att poängtera att det problemet dök inte upp i samband med denna ombyggnad så det har inget med det att göra
  8. Jag har en fundering på mitt värmesystem. Köpte båten i höstas och ägnade hösten vinter till att fixa värmaren som inte fungerade värmaren är en Gastherm och består av en vattenburen gaspanna cirkulationspump, en slinga med vattenburna värmeelement och en elektrisk styrning. Tycker att jag luftade systemet väl i vintras efter att jag fått fart på systemet Jag upptäckte nu på premiärturen igår att det är ihopkopplat med motorn med gångvärme. Jag upptäckte det genom att det blev varmt i salongen då vi körde och det kom från värmeelementen. Då jag tog en närmare titt såg jag att det hade tryckts upp vatten ur expansionskärlet vid värmaren. Har inte helt klart för mig hur det är ihopkopplat med för mig det känns lite osäkert och tvivelaktigt att man kan göra såsom det verkar vara gjort dvs två system med varsitt expansionskärl ihopkopplade och med kärlet på värmaren ca 1 meter ovanför motorns kärl. Det sitter en kran på motorns anslutning som nu förstås är öppen och om systemen är seriekopplade så måste den så vara för att få cirkulation: Frågan om det ä seriekopplat eller inte måste kolla detta lite närmare. Läste om sådana installationer generellt och fick fram att det är brukligt. Min fråga gäller om någon har nån erfarenhet om sådana installationer och hur det ska vara och hur jag i så fall får systemet att inte trycka ut vatten, är det så enkelt att det var luft kvar i systemet. Jag förstår ändå inte att inte vattnet isf trycks ut på motorns kärl som är det lägsta.
  9. Skruvarna är redan genomgående med mutter på baksidan seglet, det är dessa tillsammans med skruven till höger, fäste för ryttare, som fäster hela plattan på seglet.
  10. Här kommer en bild på dels en originalförspännnare och en test jag gjorde med en plastkil från xl bygg. Det finns olika färger och den bruna passar fint. Frågan är om det funkar irl? Vårt at testa om jag inte hittar någon ny orignal. Alternativet är att lämna till en seglemakare och byta ut försännare till den varianten som används idag med det kostar 600 kr styck plus arbetet
  11. Hej Är det någon som har nåt tips på var jag kan få tag på förspännare till lattor. Det är som en kil ca 40 mm bred och 100 mm lång. Tänkte lägga till en bild men jag fick fel i uppladdning trots att den var bara 1.2 mb?? Jag behöver 1 men tar gärna fler om det finns. Funderade om det skulle funka med byggkilar som man har för att väga av golv. Måste ju kompletteras med låsnig för remmen. Kanske funkar med att fräsa ut ett spår för remmen och ha en lite skruv som låsning. Kan kanske funka tills man byter segel vilket inte blir i år då det är för mycket andra utgifter nu.
×
×
  • Skapa nytt...