Gå till innehåll
lördag 11 maj 2024

Dannebo

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    19
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av Dannebo


  1. 2018-06-04 vid 22:17 skrev firefish:

    Högtempsilikon, eller på amerikanska "high temp RTV". Finns i raggaraffärer bland annat.

     

    Det lagar inte hål, dvs det måste finnas metall som går mot metall, men det ersätter avgaspackningar galant. 

    Beställde en tub av detta på skruvat efter jag läst det du skrev. Nu har jag redan kletat på flexibel kemisk metall. När det ger med sig så får det bli RTV. 

    20180605_183332.jpg


  2. Skulle idag byta avgas o insugningspackningar på min md21. När jag plockat bort limpan så ser jag att ena avgasporten/utblåset på toppen blivit fasat runt om så packningen räcker inte riktigt till. Jag har haft problem med att det läcker avgaser. Jag har ingen som helst lust att byta topp denna säsongen. Så hur löser jag detta i bästa mcgaiver anda

    Spoiler

     

    ?


  3. Jag blir snart idiot. Har en Bosjö 25 med en MD21A. I friläge varvar den lätt upp till 4500 varv. Men så lägger jag i växel. "Framåt" då varvar den utan probem upp till 2100 varv, o där tar det stopp. Hur långt jag än för gasspaken så händer det inte mer. 5,6 knop på fullgas. Hjälp!!!


  4. Har fått rådet att ha en vhf i båten. Dels pga nödanrop (sända eller ta emot ). Och även för vädervarningar. Alltså inget slöprat. Så jag har ingen susning hur detta med PMR eller programmering av kanaler fungerar. Detta låter komplicerat.. 


  5. 4 timmar sedan, firefish säger:

    MD21 ska väl maxvarva 4500 så det stämmer med vad du får ut obelastat (även om det brukar vara något högre än max men vem vet hur exakt din varvräknare är).

     

    Får du bara ut 2800 varv i stället för 4500 är det något som är rejält fel.

    Om propellern fått en snyting så att maskin inte orkar upp till mer än 2800 varv borde det skaka rejält så det tvivlar jag på, det vanligaste vid propellerskador är att man inte får ut normal fart vid ett givet varvtal.

    Att propellern skulle ha så himla helt fel storlek låter konstigt, det enda jag kan tänka mig här är att någon bytt den till vad som fanns tillgängligt på grund av en skada på den ursprungliga propellern.

     

    Det bör stå på propellern vad det är för diameter och stigning (typ 14 x 13 eller vad det nu kan vara). Kolla på backslaget vad du har för utväxling och knappa in i en propellerkalkylator (googla) vad du borde få för fart med din propeller, båtstorlek och motorstyrka.

     

    Om det verkar rimligt kan du sedan börja fundera på varför ni båt är för långsam/saknar varv. Visar det sig att propellern är tokfel kan du överväga att byta men plocka inte bort den och åk till en firma i i onödan.

    Ja till saken hör att tidigare nämnde att han bytt propeller på grund av att dom var 7 stycken i familjen. Så när alla var i båten gick den bättre med denna propellern


  6. Hej igen. 

    Har en Bosjö25. Problemet är att jag inte får den att gå optimalt i vattnet. 

    För att försöka förklara, motorn en md21 varvar ca 4500 varv i neutralläge. När jag lägger i växeln och får upp toppfart så gör den ca 6 knop och varvar ca 2800 varv. Alltså det måste ju sitta fel propeller på båten. Så nu undrar jag, hur får jag fram vilken propeller jag skall ha? Tack på förhand. 


  7. 10 minuter sedan, IngemarE säger:

     

    Blybatterierna laddas med konstant spänning, till skillnad från många andra som laddas med konstant ström (NiMH o.s.v.). Det är sedan batteriet själv som avgör hur mycket ström det vill sluka i sig, beroende på laddtillstånd o.s.v.

     

    När motorn går och generatorn laddar, strävar den efter att lägga ut en konstant spänning på c:a 14V. Om inte strömuttaget blir för stort (eller varvtalet för lågt) orkar den det. Annars sjunker utspänningen.

    I detta läge kopplar den enkla generatorstyrda lösningen ihop batteribankerna, dvs alla batterier blir parallellkopplade till denna spänningskälla på 14V. Varje batteri slukar i sig så mycket ström det tycker sig behöva. Motorbatteriet - som nästan alltid är nära fulladdat - tar inte mycket, bara precis efter starten för att återfylla det som gick åt. En urladdad förbrukarbank kan däremot ibland vilja ha så mycket att generatorn inte orkar hålla emot, utan spänningen sjunker initialt lite tills jämvikt uppnås.

    I detta läge med kanske 13,5V kan man tro att motorbatteriet laddas ur till förbrukarbanken, men den strömmen är faktiskt mycket liten. Och efter bara en liten stund sjunker oftast en hög initialström även till en stor förbrukarbank som är urladdad ganska mycket. Min 400Ah-bank slukar sällan i sig över 20-30A.

     

    I princip så stämmer alltså det du skriver - att motorbatteriet kan sägas laddas upp först, sedan förbrukarbanken. Fast egentligen laddas de samtidigt, men motorbatteriet tar inte lika mycket av kakan som den vanligen mer urladdade förbrukarbanken, och blir s.a.s. "färdig" tidigare.

    Man skall inte konstra till det för mycket. Låt batterierna sköta sin laddning så brukar det bli rätt bra - de som är dåliga slukar i sig mer, de som är bra mindre - från samma spänning.

     

    Och när du stänger av kopplas de isär - och motorbatteriet får vara ifred.

     

    Men som det är idag är endast start batterierna kopplat till generatorn. Och förbrukarbanken är åtskild från dessa och laddas enbart av en solpanel på fördäck. Så vid halvkasst väder orkar inte solcellen med riktigt. Därför skulle jag vilja kunna ladda även de batterierna genom generatorn emellanåt


  8. I min vilda fantasi trodde jag att generatorn laddade startbanken för att sedan gå över och ladda förbrukarbanken med hjälp av skiljerelä. Men nu har jag förstått att det inte fungerar på det viset. Så jag tackar alla för hjälpen. Nu behöver vi inte bråka om skiljerelä mera 😉


  9. 3 timmar sedan, Peter_xyz säger:

    Kan du kanske förklara varför du vill ha ett skiljerelä?
    Du kanske har två separata batteribankar/ batterier, där den ena är till för start av motorn och den andra för saker som drar ström när motorn är avslagen som t.ex. kylskåp , värmare, belysning.

    Stämmer det?

    Exakt så är det. Jag har en batteribank till förbrukning. Dvs kylskåp, vhf, belysning etc. Det sitter idag en solcell till förbrukningsbanken. Men känner att det inte riktigt räcker till. Så skulle vara gött med lite fräsch ström i banken när jag drar igång md21:an 


  10. Kan någon vänlig själ förklara med enkla termer för mig hur jag kopplar in ett skiljerelä mellan mina batteribankar och generatorn i båten. Grovlek på kablar och hur jag skall dra dem. Tack på förhand.


  11. Tack. Jo, i medbringaren ut från backslaget sitter en centrumbullt. Denna hade skruvat ut sig och detta såg jag först när jag plockade loss axeln. Så nu blir det locktite och låsbricka. Hängslen och livrem så att säga. :)


  12. Prövat att snurra på axeln för hand nu. Lägger jag in framåt, helt omöjligt. Direkt till neutral åxo omöjligt. Bakåt axen går fritt igen. Bakåt mycket längre gång på armen och ingen distinkt känsla att backen går i sitt läge. Kanske blir att byta bakslag iallafall😢


  13. På Wednesday, September 20, 2017 på 14:06, Pentax säger:

    Tack No_jah, du han före när jag försökte ladda upp en bild, vilket misslyckades, hoppas TS förstår.

     

    @ Dannebo, bra att du har två spakar.

    Jag är mest nyfiken om propelleraxeln rör sig axiellt bakåt när du lägger i backen.

    Så här ser det ut. Axeln rör sig inte när jag växlar. Framåt snurrar axeln bra och driver framåt. Men bakåt händer ingenting.

    1506009516339.jpg


  14. 32 minuter sedan, Pentax säger:

    Tack No_jah, du han före när jag försökte ladda upp en bild, vilket misslyckades, hoppas TS förstår.

     

    @ Dannebo, bra att du har två spakar.

    Jag är mest nyfiken om propelleraxeln rör sig axiellt bakåt när du lägger i backen.

    Skall kolla detta på Torsdag. Nu sitter det en grunka på axeln. Skall försöka skapa en bild. Från medbringaren ut från backslaget sitter en annan medbringaren.  På den sitter två klykor som greppar runt axeln akter ut. Kan det vara så att den har glidit framåt på axeln så därför den inte tar? Har försökt att bifoga bild på det hela men misslyckades.


  15. 22 minuter sedan, Pentax säger:

    Backslaget ska ha motorolja! mineralolja SAE 30, lär väl funka med 15/40 med.

    Alltså ingen syntetolja!

    Att konorna skulle vara så slitna att de behöver bytas tvivlar jag på, då brukar dom vara så inslitna mot varandra så att det är nästintill omöjligt att få ur växeln, men även då går det att rädda konorna, man kan slipa spår i så man får in lite olja så att det är lättare att manöverera backslaget.

    Kan du se att propelleraxeln rör sig frammåt axialt när du lägger i frammen, och att den rör sig bakår vid iläggning av backen, cirka 5/10 millimeter?

    Man kan inte heller ha någon "joke axel" som tar upp vinkelavikelser och förhindrar vibrationer

    Detta är mycket viktigt!

    Du svarade inte på om du hade tvåspaksregelage, det är nödvändigt på Rb,s backslag att ha en separat spak för växeln, då det fodras stora krafter för att manöverera dessa.

     

    Marinhandlare brukar ha bytesbackslag, man lämnar sitt gamla och 5/6000 kr ibland mer, och får ett reparerat i utbyte.

    Ganska bra affär då det oftast är ett par lager för några hundringar som är glappa.

     

     

    Förlåt=). Jo då jag har två spakar. En lång med svart knopp( växel ). Och en kort med röd knopp till gasen. Vad är en joke axel? 


  16. 13 timmar sedan, Pentax säger:

    Kan ju bara spekulera;

    Vad har du för olja i backslaget?

    Kolla så inte regelagearmen tar i något som stoppar rörelsen mot back!

    Några mindre lager i Rb;s backslag brukar bli glappa med slirning som följd.

    Kopplat bort vajer, skriver du, du har väl tvåspaks regelage?

    Rb funkar inte med enspaksregelage!

     

    Hej och välkommen brukar jag skriva, och det gäller dig med, såg inte att det var ditt första inlägg.

    Hej och tack Pentax. 

    I backslaget har jag 80w90 

    Ja jag kopplade bort vajern nere vid backslaget och prövade att föra armen manuellt in i backläge. Inget tar emot och armen tar stopp. Grejen är den att det slirade inte något tidigare. Utan plötsligt fanns där ingen back.


  17. Hej.

    Har precis köpt en Bosjö 25 med en MD21 och tillhörande rb-backslag, tror jag att det heter. På min jungfruresa från säljarens hamn till min hemmahamn så slutade backen att fungera. Framåt tvekar den inte. Men bakåt vill inte axeln göra ett liv av sig. Har kopplat loss vajern och kört armen manuellt utan resultat. Vad kan vara fel? Tacksam för alla tips.

×
×
  • Skapa nytt...