Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

TommeH

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    4
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av TommeH

  1. Har en Monterey 298SC med dubbelmontage som har orginalmätare från Faria. Två större kombiinstrument med varvtal, kylvattentemp och oljetryck, en för varje maskin. Nu har dessa lagt av, jag tror temp och tryck funkar fortfarande men varvräknarna har gradvis lagt av och funkar nu inte alls. Jag har försökt hitta någon som kan serva eller renovera dessa. Försökt både med tillverkaren i USA, men de verkar inte vilja ha med enstaka kunder att göra utanför Nordamerika, och med några firmor i Sverige som säger sig specialisera på att serva och renovera instrument till bilar och båtar, men inget napp. Skulle tro att det förmodligen är något mekaniskt elle förslitningsfel, kanske bara behövs en ny fjäder någonstans eller lite fett/smört på någon axel eller lager. Är dock orolig för att om jag försöker få upp instrumenthusen själv att allt trillar isär i 200 delar som inte går att få ihop igen. Någon som har några tips på vart man kan vända sig? Eller hur man eventuellt ger sig på detta själv? Jag inbillade mig att Faria var stora på marininstrument.
  2. Rupes Bigfoot och 3M:s Perfect-it i två olika grovlekar (FastCut XL + Extra fin). Efter det Rupes Marinwax. Kompletterade med en Rupes iBrid i vår för att komma in på detaljer men tycker kanske inte den har varit lika effektiv som bigfoot:en.
  3. Intressanta funderingar. Finns förstås många följdfrågor och randvärdena (är Atlanten ett sund?) blir ju ganska ointressanta men jag var mest ute efter er intuitiva känsla för termen. Gillar distinktionen djupare än brett. Bilden till vänster är för övrigt Blidösund in norra Stockholms skärgård. Öarna till höger är från södra skärgården någonstans.
  4. Har haft en diskussion med några vänner som jag gärna skulle ta forumets åsikter om. Enligt mig är ett sund en vattenmassa mellan två land som har viss utsträckning, dvs det behöver finnas lite längd på sundet för att kvala in som sund. Enligt andra är ett sund varje vatten mellan två land även om passagen är så kort så att sundet i princip blir en punkt där landen är närmast. Jag skulle kalla det senare ett "passage" eller en "öppning" mellan två öar men tycker det ska mera till för att kallas sund. Har googlat lite men hittar inget vettigt så vänder mig till vad er intuition och språkkänsla för nautiska termer skulle säga? Se bild.
×
×
  • Skapa nytt...