Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

malinch

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    4
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om malinch

  • Placering
    Landkrabba
  1. Tack! Vi har nu kollat upp motorerna och i Albin sitter en MD3B, utbytt 2009 till en motor som är renoverad på varv (begagnad). Kyls med ett slutet system samt färskvatten och har tre cylindrar. Ska enligt ägaren dra 2-3 liter per timme eller 0,2 l distansen. Båten är fräsch och vi kan få den för 53000 kr inl båtvagn med traktordrag. Nidelven har en MD11, orginalmotor som även den kyls med ett slutet system samt färskvatten. Den har tvåcylindrar. Enligt ägaren drar denna motor ca 1-2 liter per timme. Denna båt är i behov av upprustning och vi kan få den för 69000 men då saknar båtvagn. Ni som är duktiga på motorer, vad är att föredra? Verkar bränsleförbrukningen stämma? Tacksam för svar!
  2. Någon som har erfarenhet både av Albin 25 delux och Nidelv 24 och kan hjälpa till att reda ut dessa funderingar: Albin verkar högre (ståhöjd även i förruffen), vilket är bekvämt men innebär detta då att den tar mer vind och blir rangligare på sjön? Vilken av båtarna är lättare att köra (särskilt i svårare förhållanden som när det blåser sidvind samt vid backning? Är det svårare att lägga till med Albin än med Nidelven (det ser ut som om Albin är lite högre framtill men jag har inte kunnat mäta)? Brukar det skilja mycket i bränsleåtgång mellan dessa båtar (i så fall vilken är billigare i drift)? En Albinägare sa att hans båt drar 7 liter timmen (0.4 distansen) och en annan sa 2-3 liter timmen (0.2 distansen). Hur går det ihop? Kan det skilja så mycket? Vad brukar en Nidelv dra?
  3. Tack för alla kloka ord! Anledningen till att vi tittar på just dessa modeller är att vi bor i norra Sverige och utbudet av begagnat är rätt begränsat... Men om jag fattat rätt så är det viktigaste att skrovet och motorn är i bra skick, båda modellerna rullar i sidsjö - eller?
  4. Vi är en familj med två vuxna och tre barn (3 år, 6 år och 8 år) som efter flera år med öppen mindre båt funderar på att köpa en lite större båt som ger möjlighet till övernattning och längre resor. Vi har tittat på en Nidelv 24 med U-soffa och dieselvärmare (men i stort behov av upprustning, den var rätt sliten) samt en Albin 25 de lux med wallasvärmare (och i betydligt bättre skick). Frågan är -vilken båt är bättre? Vi är ute efter en båt som är stabil, säker och hyfsat behaglig att färdas i även om det går lite sjö, med goda sjöegenskaper. Det är även viktigt att vi rymms att sova och äta på ett bra sätt. Sedan är det så klart ett plus om båten är billig i drift och försäkring samt hyfsat lätt att köra, då ingen av oss har någon större erfarenhet annat än av styrpulpet. Är det viktigt vilken sorts värmare man har? Är wallas (fotogen) eller dieselvärmare bättre/säkrare? Vilket årligt underhåll bör man tänka på vad gäller motorn? Andra tips och råd till en nybörjare mottages tacksamt!
×
×
  • Skapa nytt...