Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

Hedin_

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    21
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Hedin_

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

461 profilvisningar
  1. Utblåset sitter på fribord. Men det kanske du har rätt i, att avgaserna smiter runt och hamnar kring akterspegeln. Någon som har erfarenhet av det? Har möjlighet o sätta den på insidan mot sittbrunnen istället. Men där har det förmåga att hamna annat som kan ge en viss doft
  2. Som lite återkoppling så är nu installationen klar. Luftslangar och isolering har tillkommit efter bilden tagits. Har en sista fundering kring det här... Hur ska man ta in friskluften på ett bra sätt? Har funderat på att montera en sån här på akterspegeln, men den är ganska ful (enligt mig) och gillar inte att ha massa extra hål i båten Det finns redan en befintlig till motorrumsventilationen under kåpan på akterspegeln, ett friskluftsinlopp och ett utblås från fläkten. Tror ni det blir bra att koppla in sig på friskluftsintaget till motorrumsventilationen? Den sitter precis bredvid utblåset, så risken är nog ganska stor att man får med massa "motorrumslukt". Man skulle även kunna sätta en skiljevägg mellan hålen, men risken är nog stor att man ändå får in lukt under gång. Har ni några andra förslag på ventilationskåpor som skulle passa? Eller några andra alternativa lösningar?
  3. Förra sommaren gick jag från Långedrag kl05:30, då kom jag till sista slussen innan Vänersborg kl18:57 (hon marchar ca 6knop). Så man får ta en tidig morgon i GBG om man ska hinna med uppströms. Från Vänersborg till Sjötorp är det ca 70NM och det blåser SV till 99% på Vänern, så det fixar du också. Men du får ligga i...
  4. Köpt 3" modellen, men osäker på om den är till för kontinuerlig användning. Hoppas den klara mer än 41dagar bara... annars känns det inte som något bra köp. QL känns förknippat med Penta och då även kvalité. Vad är livstiden på en normal motorrumsfläkt? Tanken med tråden vara att få fram vilken fläkttyp som är bäst för båtventilation. För att första varför jag vill ha den strömsnålt och tyst, behöver man veta mer om resten av systemet. Den här tråden skapade jag kring värmepaketet http://www.maringuiden.se/forum/topic/80806-värmepaket/?p=573413 Gångvärmepaketet kommer få värme genom restvärme eller elpatron i VVB och kanske genom framtida brännare. Och samma fläkten kommer användas i samtliga lägen. (vad gäller värmepaketet så ligger den hemma och är en rejäl pjäs... tittade på olika alternativ på Älvsjömässan och de stora modellerna för x-tusenlappar ligger i lä. Så magkänslan är att det här kommer bli bra)
  5. Såg det också, men fick den till ett bra pris. Sen är frågan vad kontinuerlig drift är? Kommer inte köra den 24/7 men naturligtvis kommer den gå något längre än vad en normal motorrumsfläkt får göra. Känns ändå som en kvalitets produkt, så är nog lika bra som en billig som inte specar driftstiden.
  6. Blev en 3":s sådan här: http://www.marinepartseurope.com/sv/volvo-penta-c521-flex-mounted-bilge-blowers.aspx Tack för alla råden!
  7. Det blir en standard dragning i båten. Utblås i förpiken, salongen, toan och akterkabinen, så det blir ett par m slang/rör och krökar. Då blir det nog ett högtryckssystem även om man försöker använda så grova dimensioners som möjligt. Känns som man ska ta en radialfläkt. Det är ju det som används i liknande system. Att strömförbrukningen är dubbelt så hög per m³ jämnas nog ut när trycket ökar i systemet.
  8. Då jag nästan är klar med allt grubblandet känns det onödigt att kasta huvudet i papperskorgen. Vad är det för fläkt i den du har installerat? Blåser tillräckligt? Låter mycket?
  9. Ska installera gångvärme till ruffen och tar luften utifrån genom en fläkt. Som jag förstår så finns det två typer att välja på Radial- och Axial-fläkt. Lite bakgrundsinfo om det http://www.energihandbok.se/flaktar/ Båda är ganska vanliga som motorrumsfläktar, så får bli någon sådan modell. Båda har ungefär samma maxkapacitet i luftflöde. Men tror inte jag behöver full effekt så tänkte styra den med en varvtalsregulator. Radialfläkten används normalt till bilens kupévärme, så känns som en bra lösning. Radialfläkten antar jag klara högre tryck, men borde inte bli stora tryck i båtens ventilationskanaler. Enligt vissa låter axialfläkten mer än radialfläkten för att den behöver ha ett högre varvtal för samma flöde. Har jämfört manualerna på några fläktar och axialfläkten är betydligt strömsnålar 0.7A/m³ (radial 1.5A/m³) Prioriterar främst ljudnivå (vid vanlig drift), sen strömsnålhet, pris och kapacitet är av mindre betydelse. Vilken fläkt hade ni valt? Jag har beslutsångest...
  10. Kan fylla på med lite mer bakgrund kring problemställningen. Har en båt från början av 2000-talet. Enkellaminat i skrovet o sandwich i överbyggnade. CE märkt kat A. Så upplever henne förhållandevis tät (vilket är bra), men blir lätt fuktigt inne. Tror det är en av orsakerna till att det lätt upplevs kallare än vad det är. Därav är tanken att få till ventilationen bättre, utan att göra hål i sandwich överbyggnaden vilket kan innebära andra fukt och vattenproblem. Enligt tidigare länkad kalla väggen princip, tänkte jag trycka in luften med en fläkt (sätta den mot akterspegeln så den kommer långt från sovplatsen), kondensera lite ånga (om det nu bara blir lite), sen värma den i ett värmepaket och fördela i båten. Och där är problemet... vill ha ett värmepaket med en ingång och en utgång som klarar värma båten tillräckligt. Finns det andra förslag på andra värmepaket, med samma effekt och prisklass?
  11. Stämmer bra... tycker också det verkar lite för bra för att vara sant. Kostnaden för projektet är ju inte så stor. Det man vill undvika är att installera en massa saker i båten, som det i slutända visar sig att man måste ta ur. Att ingen har kommit på det tidigare duger tyvärr inte som argument Finns mycket pengar o tjäna i båttillbehörsbranschen. Ja det kan va något. Dom finns ju i flertalet olika utföranden. En sån här har ju större tvärsnitts area som den blåser igenom, dock inte lika lång. Kanske minskar blåsljudet men inte uppvärmningen? Det var liknande jag tittade på i början. Men efter som jag vill ha den bakom motorn och under kojen , vill jag inte ha fläktmotorn där. Så letade efter ett värmepaket utan fläkt... det jag hittar som passar bra är dessa intercooler. Sen vill jag koppla på friskluft i andra änden, de flesta modeller verkar ta inneluften och cirkulera, eller?
  12. 1. Den är byggd för att plocka ur mycket värme ur luften, så tycker den borde funka tvärtom. Borde ju finnas siffror på effekt kan man tycka... men finner inget. Hur länge det räcker får man se. Men bara så det finns tillräckligt med effekt i utblåsluften så det funkar när motorn är varm. 3. Nej, har inte provat. Men läst den här Kalla väggens princip . Så tänkte att det inte borde vara så svårt att bygga in en kondensyta innan man värmer upp luften. Sen om det gör någon större skillnad vet jag inte? Det är dåligt med ventiler i båten, endast ruffluckan om man inte öppnar takluckorna. Men känns bra att ha minimalt med hål i båten. Tanken är att trycka in friskluft, så får den smita ut där den kan sen. Överslag ruffvolym 10x3x2/2=30m³ Med den här 3.4m²/min omsätter man all luft på 10min (den var ju inte direkt strömsnål, men bara som referens) (det behöver inte lukta fis allt för länge iaf) Där hittade du lite värden... Tack! Förutsätter man den minsta (ser ut att kunna vara i samma dimension) och att trycket inte har någon effekt: Charge Air Flow 2.5Kg/min / 1.2 kg/m³ = 2m³/min (något mindre än vad ovan fläkt klarar) Water Flow 60L/min (pumpen jag köpt klara 10L/min) Heat Rejaction 8kW Vid 2m³/min luft och borde 10L/min vatten borde effekten va ca 8/6=1.33kW men då har man flåsat ut all luft i båten på 15min. Lugnar man ner fläkten till 1/4 så har man över 4kW och omsätter all luft på 1h.... känns ganska bra? Eller har jag tänkt helt fel? Varför jag önskar Intercoolern är för ett normalt värmepaket är betydligt dyrare och passar inte lika bra. Sen tycker jag att deras värmeledningsförmåga inte ser så mycket bättre ut än Intercoolerns. Att den tål massa tyck o är grovt byggd känns ju positivt. Hur är det mer aluminium, kan den ge någon negativ effekt med luften?
  13. Så här hade jag tänkt. Så länge det finns värme i Motorn eller VVB och man kör pumpen så kommer det värma luften i Intercoolern. Frågan är om den orkar värma luften tillräckligt?
  14. Funkar kylningen som den ska om man pluggar båda utgångarna på en Penta MD2020?
  15. Som det är nu värms VVB av motorn eller av elpatronen. Tänkte prova så först, så får det bli en Dieselbrännare (vattenburen) i framtiden om det funkar bra. Har en 32fots segelbåt. Tittar man på vanliga luftvärmare rekommenderas 3-4kW
×
×
  • Skapa nytt...