Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

callekalmar

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    94
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

2 Neutral

Om callekalmar

  • Placering
    Kapten

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Hej, Jag kan kolla i min båt när jag är vid den nästa gång. Jag har kopplat ihop min gfs10 med en nivågivare från Biltema så de kommunicerar med varandra. Jag har dock ingen analog bränslemätare. Det är ju dock enkelt att lägga på sladdarna från mätaren i samma koppling. Idag fungerar det så att gfs10 har en impeller som räknar mängden bränsle som passerar. Den talar om bränsleförbrukningen och vad som är kvar i tanken. Dock kan motorn dra för lite bränsle för att gfs10 ska uppfatta det och då är det bra med en nivågivare i tanken som hjälper gfs10 så siffrorna blir korrekta.
  2. Tack för tipsen! Har börjat kolla på BAS och även Visma.
  3. Hej, Hittade en gammal tråd med samma fråga från 2009. De flesta förslagen finns inte kvar idag så provar själv i dessa moderna tider =) Vi är en båtklubb med ca 70 medlemmar och idag använder vi oss av excel för att ha koll på medlemmar, båtplatsnummer, storlek på båtplats, avgifter, adresser, telefonnummer osv. Detta känns rätt föråldrat och inte minst faktureringen som sker med snigelpost. Har någon förslag på vad man kan använda sig av? Har såklart googlat runt och laddat ner några demoversioner av olika program men de är inte överskådliga och ofta så överarbetade att de blir krångliga. Vad använder ni? Mycket tacksam för tips!!!!!!! Med vänlig hälsning Calle
  4. Nu fungerar det!! =) Det var dålig jord! Då jordkabeln (svart/vit) var så tunn så hade jag gjort misstaget att trycka in den för långt i kopplingsplinten. Skruven tog därför på kabelisoleringen och där av ingen jord. Nu har jag kalibrerat nivågivaren med 10% intervall och tanken är nu full. Stort tack för ditt engagemang Tomas!
  5. Precis så har jag kopplat. Brun från GFS10 till signal på nivågivaren. Jord från signalgivaren till svart/vit 0ch sedan på batteriets minuspol. Jag har mätt Ohm på nivågivaren och den ger olika utslag när jag rör på flottören 0-180 ohm. Ohmet höjs när jag höjer flottören. Har även mätt så att denna signal fungerar ända till kopplingen med GFS10 och det gör den. Jag har dock inte mätt volt, ska det vara volt genom nivågivaren också? Jag har pratat med Garmin igen idag efter att tidigare haft kontakt med två på garmin supporten som borde söka jobb på mc Donalds istället. Denna killen som jag pratade med idag tyckte att beskrivningen för inkoppling av endast nivågivare utan mätare verkade lite motsägelsefull. Han lovade att kolla upp detta och återkomma via mail under onsdagen. Jag väntar ivrigt! Själva gpsen hittar inte nivågivaren alls. Jag går in under kategorin "Mätare" på hemskärmen och trycker sedan på meny. Sedan väljer jag Motor- bränsle- visning av bränsle. Där finns två alternativ. Använd totalt bränsle. Dvs det som jag manuellt anger. Alternativ två: använd bränslenivågivare. Trycker på alternativ två och det kommer då upp en ruta "ingen hittad" och där tar det stopp.
  6. Jag har kopplat den ena kabeln från nivågivaren till brun och den andra till svartvit. Den svartvita och jordkabeln från nivågivaren är sedan kopplade på en jordplint som går till minuspolen på batteriet. Man kanske inte ska jorda på batteriet utan bara koppla ihop dem själva? Jag har lite svårt att tolka: Connect the brown wire on the "+" terminal of the level sensor at the tank. Menar dom att jag ska koppla den bruna till Icke jorden på nivågivaren, dvs signalkabeln?
  7. Tack Tomas! Tror jag förstår vad du menar men skulle du kunna för säkerhetensskull förtydliga ytterligare vore jag väldigt tacksam. Är lite nojig av mig när det kommer till el och bensin. Den ena kabeln på sensorn (låt säga blå) Ska kopplas ihop med brun? Och den (svarta) kabeln på sensorn Ska kopplas ihop med grå? Har jag förstått det rätt då?
  8. Hej, Jag har sedan några år en Garmin echomap 72DV, med ett Nmea 2000 nätverk och en Garmin GFS 10 bränslesensor. Jag har ingen vanlig bränslemätare idag. Denna sensor mäter flödet av bensin till motorn så man kan se förbrukning och också hur mycket bensin man har kvar i tanken efter att man manuellt fått skriva in i gps en hur stor tank man har osv. Nu drar min motor så lite på tomgång och när man puttrar fram så bränslesensorn registrerar inte bensinflödet. Detta är helt okej då det bara är intressant för mig med förbrukning vid högre farter. Det som dock har stört mig är att motorn drar bensin som inte bränslesensorn vet om och det står därför i gpsen att jag har mer bensin kvar i tanken än vad jag verkligen har. För att råda bot på detta fenomen så kan man till bränslesensorn komplettera med en nivågivare i tanken. Då får jag i sifferform exakt antal liter i tanken samt att jag skall slippa fylla i manuellt att jag har fyllt tanken på gpsen. Nu till min fråga efter att har skrivit en halv bibel ;-) Jag har köpt en nivågivare på Biltema. Denna mäter mellan 0-180 ohm och har två utgående kablar, en blå och en svart. Jag har funktionstestat nivågivaren med multimeter och den funkar fint. Enligt Garmins manual så skall jag koppla in en signalkabel från nivåsensorn till Brun kabel på GFS 10 sensorn och en svart/vit (jord) från Gfs 10 sensorn till (jord) från nivåsensorn på tanken. Så här har jag kopplat men när jag startar gpsen så hittar den ingen nivågivare???? På Biltemas nivågivare måste väl ändå den blå vara signal och den svarta jord? Vad kan jag ha gjort fel? Länk till installationsmanual: http://static.garmin.com/pumac/GFS_10_Install_Multi.pdf Sidan 29 är på svenska. Mycket tacksam för hjälp!
  9. Hej alla! Jag har i en annan tråd här på forumet diskuterat om varför min motor ibland går väldigt dåligt. Ibland går den inte på alla cylindrar. Jag har nu lokaliserat felet till bränsletillförseln och startar därför ett nytt ämne för just det. Som sagt, Min motor går som en påse nötter ibland. Motorn är en Mercury 50hk 4-takt årsmodell 1999. Jag pumpar primerblåsan stenhård och startar motorn. I instruktionsboken står inget om att man skall trycka in nyckeln för choke. Det nämns endast något om gasreglaget. När motorn går igång så går den illa men inte alltid. Den ökar inte i varv med full tomgångsgas och dör utan tomgångsgas. Går då bak och känner på blåsan och den är inte hård men inte heller tom. Pumpar den hård men ingen skillnad på motorgången. Efter ca 4 pump på primerblåsan med ca 10 sekunders mellanrum så går den sedan bra. Vid körning går den sedan klanderfritt. Har endast en gång råkat ut för att motorn tappade effekt under körning och det kändes som att den inte gick på alla cylindrar. Gick bak och pumpade 2-3 ggr på blåsan och motorn går bra igen. Tank, Slangpaket med primerblåsa samt anslutningar till motor och tank är allt från Biltema. Invändig diameter 8mm. Har någon något tips om vad man kan göra? Hur vet man om en primerblåsa är dålig? Kan bränslepumpen strula? Har även noterat att tändstiften som för övrigt är nya är blöta men endast halva. Har aldrig sett stift se ut så. Tacksam för tips och tankegångar! =)
  10. På reglaget. man trycker in nyckeln när man startar.
  11. Jag har gjort detta och jag tycker stiften ser blöta ut. Jag fick för mig att trycket i bensinslangen kanske pressar bensin igenom förgasaren när motorn är avstängd. Då skulle ju tändstiften bli fuktskadade men nu har jag inte haft bensinslangen ansluten men felet uppstår ändå.
  12. Det är trycktank och då finns väl ingen bensinpump mer än tryckblåsan på slangen?
  13. Var också en tanke. har bytt tank, slang, kopplingar och slagit i ny bensin.
  14. Fantastiskt! Hoppas det är något så enkelt på min med! Fortsätt gärna komma med förslag!
  15. Hur kollar man en tändfördelare? Om det skulle dra tjuvluft skulle den inte gå dåligt hela tiden då?
×
×
  • Skapa nytt...