Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

cquencer

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    29
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om cquencer

  • Placering
    Fänrik
  1. Tack! Ja skvallerstrålen är ok. Inget vatten ur detta hål, bara avgaser.
  2. Tack för svar! Nej skvallerstrålen har jag koll på. Går ut bakåt lite åt styrbord. Detta hålet är på babord sida och det är bara heta avgaser som kommer ut. Impellern är ny och skvallerstrålen stark.
  3. Har exakt samma fel på min F60 så jag är också intresserad av hur man löser detta!
  4. Hej, Har en Mercury F60 EFI 2010 som jag kört med några säsonger. Inte ägt den sedan ny. Nu vid ett givet tillfälle så ändrades motorljudet under färd. Klart mycket mer väsande och ettrigt. Undersökte motorn och hittar då ett 8 mm borrat hål i plasten på huset strax under motorkåpan; pekande snett bakåt. Där läcker nu heta avgaser. Går inte att täcka med fingret för då bränner man sig men täckt med en trasa så återgår ljudet till det normala. Det troliga är att tidigare ägare borrat hålet och sedan lagt igen det med nån plugg som nu släppte för mig. Finns det nån anledning till att man vill ha ett hål där (trimning/ballare ljud). Ska det finnas avgaser där direkt under plasten eller är detta tecken på nåt annat läckage? Tips om hur man pluggar med nåt värmefast? Tänkte annars testa skorstensmassa på tips som är svart och håller för värme. Annars går motorn bra, lite högljudd bara 😉
  5. Tvärtom är Windows 8 ett utmärkt OS, speciellt på båt. Tar mindre resurser, bootar snabbare, är stabilare. Möjlighet att köra moderna appar med touch-gränssnitt samtidigt som man har full bakåtkompabilitet med gamla applikationer om man vill ha kvar någon sådan. Stöd för inkoppling av i stort sett vad som helst via USB. Stort urval av olika hårdvara för olika behov. Inte många andra plattor som kan skryta med det. När Windows 8.1 (gratis uppdatering) kommer i oktober blir det ännu bättre, stöd för fler formfaktorer, renare och bättre gränssnitt, stöd för bättre processorer. Det blir helt klart SeaPilot för mig nästa säsong på en 10 eller 12. Spar nog kanske min Garmin kvar också som referens. Alltid bra att kunna gå back to basic om man skulle behöva. One Purpose Devices är ju alltid att föredra men jag har inte råd med att köpa en 12 Garmin.
  6. Tack för alla svar. Självklart har jag en förståelse för osäkerheter i både analoga och digitala sjökort. Sen vet jag ju också att teknik kan strula. Det har ju hänt förut kan man ju säga. Men jag har nog ändå fått ett hum om att denna typ av avvikelse är nåt som man inte bara bör känna till utan även aktivt ta med i den dagliga beräkningen. Det verkar ju som att det händer för folk titt som tätt i alla fall. Jag kör alltid med papperskort på bordet för att få bra överblick och ha som 2nd opinion. Jag har haft olika typer av GPS under många år. Om de visar fel brukar de visa ordentligt fel, typ fel världsdel, alternativt inte ge någon position alls. Måste nog läsa på lite om min GPS för att se om det finns nån inställning där den varnar om kvalitén på signalen är för dålig. Man kan ju lätt bli vilseledd annars. Som många skriver så är kvalitén på de digitala sjökorten inge vidare. I sommar har jag T ex stött på två fall där farleden är dragen på fel sida pricken på det digitala kortet. Det stämde bra på båtsportkorten. Nog har man koll ändå vilken sida pricken man ska gå på (en av gångerna var i kanal och då var det ju inget snack) men det är ju ändå tydligt att man bör vara på sin vakt och att det verkar vara generellt problem med plotters.
  7. Hallå, Råkade ut för nåt igår. Låg och cirklade runt utanför hamn i väntan på gäst plats. Efter 30 min ger vi upp och åker ut genom inloppet igen och ser att GPSen visar att jag kör 50 meter på land. Snabbt startar jag om den och då visar den rätt igen. GPSen är en Garmin 525s med senaste uppdateringar och årets sjörkort. Brukar sånt hända er också eller bör man fundera på om det är nåt fel på min enhet? Skulle såklart ha kollat hur många satelliter som jag hade innan jag startade om. Felet är ju lite otäckt då man bara upptäcker det när man är nära fasta objekt. Det finns ett larm tror jag som man kan slå på när noggrannheten blir för dålig. Brukar ni använda den och hur ställer ni in ISF? Osäker nu på om man vågar lita på den längre nu och kommer vara bra mycket ner observant i alla fall.
  8. Tack! Kollade även med Propellertrim och de trodde A6. Vad har du för toppfart med A7:or?
  9. Hej, Är det nån som har koll vilka propellrar som sitter orginal på Nimbus Epoca 26 med AQAD41 och VP 290DP?
  10. Samma problem på min 41:a. Timräknaren funkar men varvräknaren hoppar i bästa fall igång efter ett tag. Min båtmek sa att det inte var mycket att göra åt. Tipsade om att varva ur motorn mär den blivit varm och det verkar väcka räknaren i bland.
  11. Kolla in Finnmaster 7050. Brukar ligga lägre i pris än Aq. Väldigt bra planerad båt tycker jag.
  12. Efter att ha kollat runt lite mer så hittade jag detta: Påminner väldigt mycket om det som jag fick på fingrarna när jag grötade runt därinne. Säkert en ful-lagning sedan tidigare. Kanske är nåt att kleta dit igen tills det går att laga på riktigt? Någon som har erfarenhet av sådan tätningsmassa?
  13. Hallå, Har en Nimbus 26 Epoca (båten ny för mig) och har upptäckt att det läcker in vatten i akterspegeln precis ovanför vattenlinjen. Fått in c:a 20 liter på en vecka. Det är ju trångt och svårt som tusan att se hur det ser ut därinne men jag känner tydligt att det skvätter in vatten varje gång det kommer svall mot aktern. Jag för in handen där skölden till drevet möter plasten och det verkar vara vara i vänster hörn det kommer in. Jag ska försöka få med mig en spegel nästa gång så kanske man ser bättre in. Min båtmek bytte just bälgarna så jag tror inte att det som läcker. Då borde väl läckaget kommer längre ned? Jag har torkat torrt och satt dit en papperstuss och den blir ordentligt blöt. Det verkar även vara ordentligt rostigt på stag och skruvar runt där så att det verkar som att det kommit in vatten där ett tag. Så hur skulle ni lösa detta? Det känns ju ganska OK i alla fall eftersom det är över vattenlinjen men det kommer ju in vid vågor och svall. Kan man täta detta provisoriskt (hur isf) tror ni när båten liggen i och fixa det mer permanent till hösten? Eller bara låta det vara och pumpa läns resten av sommaren? En annan fråga runt bilge-pumpar. Den pumpen jag har sitter så till att den inte suger helt från botten, mer mot mitten av båten men fortfarande i motorutrymmet. När den börjar suga luft har jag fortfarande vatten kvar längst bak i kölsvinet. Enda sättet att bli av med det är att sätta en person långt fram i fören för att få fram vattnet under golvet i förpiken och pumpa upp det där manuellt. Ska det verkligen vara så eller är min bilge-pump felmonterad. Det verkar inte som att det är orginalpumpen i alla fall som sitter där. Skulle ju vilja göra bilgepumpen tills det blev i stort sett torrt. Förövrigt sjukt imponerad av de svar jag fått hittills på detta forum som hjälpt mig enormt i mina trevande försök att bli båtmänniska! Stort tack!
  14. Hej Har en AQAD41B som börjat dra glykol. Försöker se läckage men hittar inget. Har dragit 0,7 l på c:a 3h så man tycker ju att det borde synas. Oljan på stickan ser ok ut. Antar att risken finns att den ångar bort om det läcker ut på blocket någonstans. Annat alternativ är ju att det går ut i sjövattnet. Har ni nåt tips om hur man brukar felsöka detta? Finns det vanliga ställen för läckage som man kan börja söka på? Borde kanske suga ur oljan för säkerhets skull? Annars går hon som en klocka så man hoppas ju på externt läckage. Några tips?
×
×
  • Skapa nytt...