Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

Varannan

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    16
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Varannan

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Jag hade gissat på 55-60, dock hänger ju allt på vad DU tyckte båten var värd för DIG just NU och utbudet såklart.. Det låter som att du införskaffat dig en välutrustad båt med tid över för segling lagom till en härlig säsong. Njut bara och sluta fundera på vad du kan sälja den för. (Om det inte är just tips på vad du kan sälja den för som du egentligen fiskar efter..?)
  2. Hej Linda! Jag har samma fundering jag.. Köpte också min Maxi77a förra sommaren och körde med plotterfästet satt på själva fotsteget för att inte borra på fel ställe pga otålighet. Det skulle jag väl kunna byta mot en permanent infästning under fotsteget som din vän hade gjort. Dock, upplevde i alla fall jag ett visst problem med att behöva kliva fram och tillbaka (ibland över passagerare) för att kunna göra snabba in- och utzoomningar som kunde gått på mer rutin om gpsen varit inom räckhåll från rodret. När jag seglar själv har jag svängrummet, men själva kollen på plottern tar några extra sekunder i anspråk i situationer då det ibland kan finnas annat som kräver full uppmärksamhet.. Hade det inte varit för vår förvaring under rorkulten på maxin hade jag tyckt lådan under rorkulten som bifogats bild på här innan var en bra lösning - men nu måste man ju in där ganska fort ifall något händer med motorn (jag har bränsleslangen dragen därifrån).. En del trådar här på forumet har föreslagit att sätta plottern på en svängbar platta i laguna-fäste, men det tror jag kan skapa mer problem och trängsel i båten - för att inte tala om en eventuell plötslig förlust av dyrgripen om något skulle råka fastna vid ett hastigt påkommet slag! Funderar nu precis som du att placera den i sidoförvaringen. Min tanke innefattar någon slags lösning som gör det möjligt att svänga in och ut gpsen i facket för att kunna få den ur vägen i om en situation kräver full rörlighet/runtklampande i sittbrunnen. Ville bara så fröet, återkommer när jag hittat en lösning! //Louise
  3. Åh så skönt att höra att ozongeneratorn fungerar mot skut-lukten med! Är bra sugen på att ägna vårens båtfixande åt så mycket mer än evighetskrävande dyntvätt Tack igen till alla som engagerar sig, delar med sig av sitt kunnande - och även bjuder på sina egna misstag!
  4. Just det ja, sommarvägsalt var det! Vet precis hur dumt det är att spilla ut torrbollens vätska - har nämligen en blöt/oljig evighetspöl i bilmattan efter att ha råkat välta en torrboll där Hade tänkt köra med durkslags-torrbollar i höstas efter upptagning men det hanns inte riktigt med att täta dörren innan så det hade ändå varit lönlöst.. Det får bli yes-attack med apelsindoft i vår med andra ord! Mums Dynorna är upptorkade men förmodligen de som sitter på lukten. Måste dock byta dunk/slangar till värmarens fotogen med, de svettas och ger någon form av bränslelukt i båten. Ska kolla upp det där med ozongenerator sedan!
  5. ...jag minns inte var jag läst detta nu, men har för mig att jag någonstans sett att grönsåpa ska vara bra rengöring av trä och övrig inredning för att förebygga mögeltillväxt..? Någon som hört detsamma? Är inte jättesugen på att spendera sommaren i en konstant doft av badhus efter en klorin-attack..
  6. Tack! Jo, det är så att jag har hittat så många trådar om hur man ska förebygga mögel så dem tänkte jag lusläsa och väga mot varandra innan det är dags att torrsätta nästa år Men, om jag nu inte tycker att tyget ser smutsigt ut kanske det med andra ord räcker med att låta dynorna (icke avklädda) torka upp? Sedan kanske det är läge att tvätta dem så som de är på ytan med textilskum av den typ man själv kan spraya på bilsäten bara för at bli kvitt lite av lukten i dem? Vad tror du (och ni andra) om det?
  7. Fick en otrevlig överraskning vid besöket i segelbåten häromdagen. I princip alla dynor är på sina ställen angripna av prickar av vitt/ljusgrönt mögel. Även runt fönstren och andra trädetaljer är det vitt av detta. Jag gissar att det beror på fönsterläckage som aldrig fick tillfälle att torka upp innan vinterupptagningen. Har nu släpat hem allt i textilväg ur båten och stängt in det i badrummet med full ventilation på. Just nu syns inte längre några spår av möglet men jag antar att mögelsporerna bara ligger där och väntar..? Så, min fråga är nu hur jag kan gå till väga för att bli av med mögelsporerna? ( Har med andra ord inga fläckar som ska tvättas ur med diverse sådana medel) Jag funderar på att: * ta av, tvätta tyget och låta själva dynorna torka upp ordentligt. * ställa in dynorna i tvättstugans värmeskåp någon timma eller två? (dödar det sporerna?) * köpa en ångtvätt och gå över dynorna som de är samt träinredningen (men kan det bli för varmt för skumgummit?) Obs! Är INTE intresserad av tips på förebyggande metoder jag skulle använt mig av i höstas eller var jag kan köpa nya dynor.. jag vill ha tips på hur jag räddar skadan som nu är skedd - tack!
  8. Tack för tips om extra isolering! Ska ha det i åtanke när jag bygger..
  9. Tack! Det börjar mer och mer luta åt vanliga solceller nu - de mjuka verkar ju inte vara lika effektiva. Vill ju helst hitta permanenta, genomtänkta lösningar eftersom det ser prydligare ut. Även om min MacGyver-sida tycker om att luftas ibland
  10. Har nog tänkt att en vindsnurra eller solcell monterad på pushpit är skrymmande på något vis på en så liten båt..men efter bilder på bloggen där ser jag ju att en lågt placerad solcell kanske inte är så tokigt ändå! Bara den inte hamnar i vägen för när jag ska rodda med motorn. Bra tips. Väldigt bra blogg - mitt elsystem är en härva och jag har knappt fått koll än på vad som driver vad och även om jag har strömbrytare (6st) och en uppstyrd panel lik den du byggt, så verkar något ligga och tjuva ström..? Jag måste nog be en elektriker kolla på det där ordentligt. Jag har mina två batterier i BB sittbrunns stuvfack, ger det några nackdelar tro? Har funderat på att bygga kylen i facket bakom pentryt, men tycker det är lite otympligt att behöva sträcka sig över just spisen under matlagning. Funderade på en hylla av BB garderobsutrymme, men eftersom jag föredrar att sova i förpiken är det kanske inte bästa placeringen av något surrande.. Fortsätt blogga! Bra bilder och information!
  11. Jag tar gärna också emot tips från fyndiga kylskåpsbyggare
  12. Är det någon som har bra tips på effektiva solcellspaneler och/eller inbyggnad av kylskåp? Ska bygga ett kylskåp i min Maxi77:a i vinter och behöver extra laddning till batterierna eftersom motorn inte laddar dem.. Jag har funderat på de mjuka varianterna som kan fästas som insynsskydd kring sittbrunnen. Som det ser ut nu har jag en liten mjuk solcell på rufftaket och den laddar ju inte fantastiskt bra.. Någon som har lagt solcellsmattor på däcket? Tips, idéer, erfarenheter?
  13. Ajaj, det måste jag fråga båtens tidigare ägare om..! Återkommer
×
×
  • Skapa nytt...