Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
Gäst
Gäst

Sjön suger, heter det ju

  • Och vi är många som älskar havets brus och vindars sus. Många av oss drömmer om den optimala lyckan att få bli ägare till drömbåten. Andra drömmer om att se till att få den gjord att få bli båtbyggare och därmed förverkliga det som vi andra drömmer om. För dem finns möjligheter de kan söka en utbildning på någon av de fem Båtbyggarskolorna som presenterar sig på Båtmässan

Och vi är många som älskar havets brus och vindars sus. Många av oss drömmer om den optimala lyckan att få bli ägare till drömbåten. Andra drömmer om att se till att få den gjord att få bli båtbyggare och därmed förverkliga det som vi andra drömmer om. För dem finns möjligheter de kan söka en utbildning på någon av de fem Båtbyggarskolorna som presenterar sig på BåtmässanÄr ditt drömjobb att bli båtbyggare tekniker? Då ska du besöka Sweboats monter på Båtmässan. Då får du information om utbildningar och där händer saker varje dag, som kan inspirera dig.

Båtbyggare tekniker är framtidsyrken med speciell svensk kvalitet som kännetecken. Att arbeta i båtbranschen är inspirerande och man får utrymme för en stor portion självständighet, kreativitet och omväxling.

Hur det kan vara att jobba med båtbyggeri kan du få veta av lärare och elever från några av de fem båtbyggarskolor som deltar på Båtmässan. Eller du kan diskutera hur man kan CE märka en båt som är begagnad eller som inte är märkt.

Du kan också få reda på hur man startar och driver ett båtbyggnadsprojekt. Vad man ska tänka på, t ex idé, utveckling, marknadsundersökning, projekt upplägg, kalkylering av kostnader och budget, finansiering, ritningar, mönster och upphovsrätt, CE märkning, samarbeten leverantörer, marknadsföring, tillverkning av plugg, form, skrov, däck osv.

En av flera aktiviteter i Sweboats monter är att elever från båtbyggarskolorna skall bygga installationstavlor på plats. Dessa ska sedan användas på den skola dom går i. En annan är CE märkning av båten du ser på bilden överst RACE CRUISER 22 och som visas upp.

 

Det behövs fler duktiga båtbyggare i Sverige

Båtlivet i Sverige expanderar och intar en mycket stor andel av den s k upplevelsemarknaden. Två miljoner båtburna svenskar utnyttjar varje år våra vatten i sjöar och längs kusterna. Och antalet kommer att öka.

Den svenska båtbyggartraditionen är välkänd över hela världen och inte minst i tävlingssammanhang gör vi oss gällande med åtskilliga VM och OS framgångar genom åren.

Under de senaste åren har omsättningen i båtbranschen ökat med 15 till 20 procent om året. Det innebär en försäljningsökning med 75 till100 procent under en kort tid.

Båtbranschen genomgår en snabb utveckling inte vara när det gäller försäljningen. Samtidigt som god byggnationskonst ständigt utvecklas så utvecklas också ny teknik i allt snabbare takt. Det gäller vid konstruktion och tillverkning av båtar, vid installation av utrustning och vid servicearbeten.

RIB Unlimited i Göteborg startade 1996 och bygger RIB båtar en hybrid av vanlig båt och gummibåt, som Mats Lindgren självbeskriver sitt verk. Företaget sysselsätter 10 till12 personer och utför hela båtbyggarprocessen, designide, konstruktion och montage av båtarna.

Vi jobbar i team med yrkesutbildade båtbyggare och båttekniker. Det är ett krav idag om vi ska hävda oss mot nya båtbyggarländer på frammarsch, främst då öststaterna. Högsta kvalitet på båtbyggare och tekniker höjer båtarnas kvalitet, säger Mats.

 

Besök båtbyggarskolornas hemsidor.

ORUST.

http://www.obot.se

STOCKHOLM.

http://www.marinlaroverket.se

UDDEVALLA.

http://www.uddevalla.se

VÄSTERVIK.

http://www.vastervik.se

VIMMERBY.

http://www.utbildning.vimmerby.se

 




Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...