Gå till innehåll
tisdag 30 april 2024

Spax

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    42
  • Gick med

  • Besökte senast

Forum Inlägg postade av Spax


  1. Körde din variant som jag tyckte lät bra. Efter att ha tömt motorblocket, knän och limpor så hällde jag i glykolblandningen i samtliga slangar vid termostaten.

    Det enda jag blev osäker är angående oljekylaren, hur tömmer man den på vatten? Eller räcker det inte med som jag gjorde att jag hällde i glykolblandingen i den slang som oljekylaren går i? Hällde i tills det rann ut bak vid drevet.


  2. Låter bra det, ska försöka få tag på en sådan spray. Tändstift byte är redan inplanerat till våren. Och mitt drev lämnar jag ifrån mig denna vinter för service och provtryckning.

    Det enda jag klurar på nu är det här om jag behöver ta bort termostateten eller inte när jag tömt blocket på allt vatten? Jag vill ju vara säker på att glykolblandningen går runt i hela systemet.

    Sen så har jag läst på det här forumet att det råder olika meningar angående oljebyte. I mitt fall så har jag som sagt kört väldigt lite denna säsong, max ca 60-70 sjömil. Och sist jag kollade oljenivån så var inte ens oljan svart som var på stickan. Just därför tvekar jag för att byta olja i motorn, vad tycker ni?? (olja samt filter byttes förra vintern).



    Senast ändrad av Spax | 05 oktober 2008 | 10:00



    Senast ändrad av Spax | 05 oktober 2008 | 10:00

  3. Okej! Tusen tack för alla tips. Då får jag göra om det från början igen.

    Låter det här bättre? :

    • Varmkör med spolmuff ansluten ca 10-15min
    • Byter olja
    • Tömmer sedan blocket på vatten
    • Blandar 50/50 glykolblandning
    • När glykol blandningen kommer ut med avgaserna så häller jag konserveringsolja i förgasarhalsarna

    Eftersom jag tömmer blocket så behöver jag ej demontera termostaten eller??

    Skulle vara tacksam om någon kan beskriva mer detaljerat ang. konserveringsolja i förgasarhalsarna eller visa en bild var förgasarhalsarna sitter eller hur de ser ut? Vet att flamskyddet ska demonteras men sen då... Som sagt ni har med en nybörjare att göra Flört


  4. Jag har sjövattenkyld motor.

    Förstod inte riktigt det där med att glykolblandningen som är kall, när jag enbart körde med vatten så borde väl det vara lika kallt? Jag körde som sagt i 10 min med enbart vatten från behållaren på badbryggan som får kallvatten från en av kranarna på marinan, dvs ej sjövatten. Sen när motorn gått i 10min och blivit varm (ca 70-80 grader), så stängde jag av och körde sedan med glykolblandningen under ett par minuter.

    Jag trodde att om motorn var varm så skulle glykolblandningen gå runt i hela kylsystemet?! Har jag fel?


  5. Är första gången jag själv gör konservering på min Mercrusier V8 5,7l -94. Vill bara höra efter med er mer erfarna om jag gjort något fel eller bör göra något mer utöver det jag gjort.

    Tillverkade en hink med slanganslutning som jag ställde på badbryggan så att vattnet kunde rinna med egen kraft till drevet där jag anslutit spolmuffen. Körde i ca 10 min med enbart vatten och sedan stängde jag av motorn och hällde i glyokol så det blev ungefär 50/50 vatten/glykol. Körde lite extra även fast jag såg att blått vatten kom ut med avgaserna, vill känna mig säker på att glykolen finns överallt i kylsystemet. Sen stängde jag av och ansåg mig nöjd.

    Jag har däremot inte bytt olja och filter, för detta gjordes inför denna säsong och jag själv tycker att jag kört alldeles för lite denna säsong för att att jag ska känna att det är motiverat. Har inte hunnit med att köra mer än ca 60-70 NM denna säsong. Tycker ni detta är okej, eller ska jag behöva vara orolig under vintern för att jag hoppade över denna bit?

    Jag har inte heller konserverat motorn med konserveringsolja i förgasarhalsarna som vissa gör utan jag har enbart som sagt kört glykol i kylsystemet, tycker det verkar vara lite over kill att utföra detta?! Vad tycker ni??


  6. En pessimist måste det finnas till varje tråd, och här är jag! Skrattande

    Första säsongen för oss med vår båt. Var ute nu i helgen och har sovit väldigt dåligt och oroligt de två nätterna som vi sov i båten. Jag har legat och lyssnat efter onormala ljud och haft alla möjliga oroliga tankar farande i huvudet när man ska försöka sova. Är på båten förankrad ordentligt? Kommer vinden öka under natten och slita loss förtöjningarna? Vad är det som kluckar, ska det göra det eller tar den in vatten? Kommer jag att vakna av att båten ligger och skrapar i berget?...

    Ja ni förstår, men det kanske blir bättre med tiden? För de senaste gångerna har jag varit helt slut när jag kommit hem för man har varit nervös och på helspänn p.g.a allt nytt med båtåkande och allt spektakel vid angöring.


  7. Tycker inte heller att man ska haka upp sig på förbrukningen. Själv så blir jag pikad på jobbet för att man har V8 i båten (några av kollegorna har segelbåt), de drar ofta skämt om att de tycker jag måste jobba så mycket extra för att kunna ha råd med sopparäkningen.

    Sen går en av de och säljer sin segelbåt innan säsongen börjat, men sen blir han ändå sugen på att komma ut på sjön. Vad gör han då? Hyr en stor segelbåt för 17000 i en vecka... Rätt mycket soppa får man för det! Så nu kan han knipa igen kakintaget i fortsättningen.

    Bra fruga du har Jocke, hon resonerar som vi gör. Våran sommarstuga är flytande och har en skön sjungande V8 Skrattande

     


  8. Har precis samma grejer som dig Bjarre och undrar precis samma sak.

    Efter att ha kollat efter hemma så såg jag att både kontakten på GPSen och på flödesgivaren är röda så då borde man väl ha detta kit:

    • LOWRANCE N2K-EXP-RD NMEA EXPANSION KIT

    http://ecx.images-amazon.com/images/I/61B45Rn9-ML._SL500_AA280_.gif

    Men man lär behöva en längre förlängningskabel som räcker ända ner till motorutrymmet.

     



    Senast ändrad av Spax | 18 juni 2008 | 17:01

  9. Vad är det för litet hål framtill på drevet, har det med tryckloggen att göra?

    Nån som vet med säkerhet vad det är? Bifogar en bild som visar vart hålet är på mitt drev. Min trycklogg för knop farten fungerar nämligen inte och jag undrar om det kan vara så att det blivit igensatt i detta hål.

    post-28621-1394235445,9932_thumb.jpg


  10. Kommer vattenskotrar räknas automatiskt som motorbåtar så att det även för dem krävs båtkörkort? Och nästa stilla undran, kommer vi då ha två båtkörkorts skolor, en för vattenskoter förare och en för oss andra? Man bara undrar hur de har tänkt (om de har tänkt alls)...

    Tycker du att det här är absolut det enda sättet att göra det på? Att tvinga den stora massan av folk till skolbänkarna, de som redan kan framföra sina båtar på ett säkert sätt och redan besitter den kunskap som behövs (är helt övertygad av att de flesta har den kunskapen, motbevisa gärna!).

    NEJ tack, jag är emot kollektiv bestraffning bara för att ett fåtal korkskallar inte sköter sig!

    Förbannade förmyndarmentalitet är vad det är med båtkörkort!



    Senast ändrad av Spax | 14 april 2008 | 08:44

  11. Och för detta krävs det ett båtkörkort? Bara för att ha något man kan dra in?

    Varför skulle inte polisen bara kunna utfärda ett förbud som förbjuder personen i fråga som åkt fast på fyllan att den personen inte längre får framföra någon båt på sjön under en bestämd tid. Köper inte det att man måste ha en papperslapp (körkort) för att kunna lösa detta problem.

     


  12. Lära sig att läsa ett sjökort ja, men inte innebär det med automatik att han sedan får sjökort och plotter i båten bara för att han har tagit körkort?! Vad talar för att han skaffar det då helt plötsligt?

    Är det din uppfattning att det mest avgörande för honom för att skaffa sjökort eller plotter är om han tar båtkörkort eller inte???


  13. Tycker det här förslaget biter bättre på det problemet än ett körkort som kan beslagtas:

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=434612&previousRenderType=6http://mobil.sr.se/site/index.aspx?offset=8&artikel=1838974&unitid=105'>

    Ärligt, tror du att många av de personer som blir av med sitt båtkörkort absolut inte skulle köra båt något mer när de vet om att kontroller på sjön är obefintliga?

    Jag har kört bil i 10 år och har fortfarande inte stoppats än enda gång för att blåsa och att visa upp körkortet. Och då kör jag sedan 8 år dagligen i sthlms området. Hur många år kommer jag då att kunna köra på sjön utan båtkörkort innan jag blir stoppad? ...


  14. >Dumpdidump

    Här har du några frågor att svara på om du har lust!

    Tycker du att man ska straffa majoriteten av de som sköter sig för att ett fåtal inte sköter sig? För i ärlighetens namn hur många tror du det är av alla båtägare som kan anses ha så pass dåligt sjövett att de utgör en fara för andra?

    Jag tror det ligger i våran egen självbevarelse drift att själv söka upp information och att ha viljan att lära sig att framföra sin egen båt på ett säkert och vettigt sätt på sjön.

    Vore det inte bättre att premiera dem som skaffar sig kunskap, än att tvinga många till att lära sig nåt de kanske redan kan och att få betala för att få det på papper?

    Eller är det bara den svenska modellen som funkar? (Förbud förbud!! Censur Censur!!!)


  15. Tycker du att det är ok att tex en åttaåring kan köra en 11 meters motorbåt i 35 knop? Med eller utan förälder, för det är faktiskt lagligt idag.

    - Ja det tycker jag om båten framförs säkert och utan att bryta mot nuvarande sjölag (vårdslöshet etc.) Men själva frågeställning är i mina ögon löjlig och överdriven och enbart ställd för att driva ett argument till sin spets. För ärligt talat tror du ens att detta har inträffar idag? Nej just det, vi pratar om ett icke problem alltså.

    För om vi pratar rent hypotetiskt så skulle väl en åttaåring kunna framföra en båt i 35 knop utan att köra vårdslöst eller att bryta mot sjölagen? Vad skulle då vara problemet? Förutom att det kanske skulle kännas olustigt att en så pass ung människa kör båt? Är det då inte bara enklare att sätta en åldersgräns, räcker inte det?

    Sjölagen:

    6 kap.                                                                                                                     2 § Befälhavaren skall se till att fartyget framförs och handhas på ett sätt som är förenligt med gott sjömanskap.

    20 kap.                                                                                                                   2 § Den som brister i gott sjömanskap till förekommande av sjöolycka döms, om inte oaktsamheten är ringa, för vårdslöshet i sjötrafik till böter eller fängelse i högst sex månader.
    Är brottet grovt, skall dömas till fängelse i högst två år.                                                3 § Den som tar sådan färdväg, håller sådan hastighet eller annars med fartyg färdas så att han i onödan stör omgivningen döms till penningböter.

    Jag tycker den nuvarande sjölagen täcker det som behövs. Vad skulle ett nytt mirakelmedel (körkort) lösa för problem som det inte redan råder straffpåföljd för idag?

     



    Senast ändrad av Spax | 10 april 2008 | 12:36

    post-28621-1394235419,887_thumb.jpg

×
×
  • Skapa nytt...