Vet inte om detta är till någon hjälp, har lärt mig ett gammeldags sätt att konservera mat, väldigt praktiskt tycker jag själv. Köttet kan var t.ex. köttfärs, köttbullar, grytbitar, eller kycklingfile, som man hastigt steker upp för att få en smaklig färg. Sedan fylls glasburken ¾ med kött, därefter häller man i en skvätt god buljong, ca 1-2 cm upp i burken. Burkarna ska ha locken påsatta, men utan att vara hårt åtdragna (det är viktigt att det finns en liten gummipackning i glasburkens lock, annars blir det inte tätt), de placeras sedan i en tryckkokare, som man har fyllt med vatten, så det täcker ca 5 cm upp i grytan. Under tryck kokar man glasburkarna i 20-30 minuter, som beror på köttets tjocklek, men det är viktigt att uppnå ca 130 grader C under hela koktiden, för annars så fullföljs inte konserveringsprocessen. Lyft av tryckkokaren från värmen och låt den stå med locket på under ca 10 minuter, innan man tar upp glasburkarna. Med grillvantar/grytlappar drar man åt locken så hårt man orkar. När då glasburkarna stått några minuter, så bildas det vacuum i burken och locket sugs nedåt med ett knäppande ljud. Man kan förvara dessa hemmagjorda konserver i över ett år utan problem, om man är noga med hygien, temperatur vid tillagning och att locken verkligen sluter tätt med ett klick! Lycka till på resan! Mvh Marie