Gå till innehåll
söndag 14 september 2025

Elvina

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    4
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Elvina

  • Placering
    Landkrabba
  1. Vi slipade bort all vår gamla bottenfärg ner till ren gelcoat och epoxibehandlade därefter med LeFants Epoxi primer i fyra lager, sedan blev det fyra lager Coppercoat epoxi på det och defitnitivt ingen bottenfärg utanpå själva Copparcoat epoxin. Detta har vi haft nu i fem och år och Coppercoat epoxin poleras inte av, vi har inte behövt måla på något extralager under dessa år och vi ruggar inte ens upp ytan inför sjösättingen, det behövs inte för det enda som finns vid upptagningen är smuts.
  2. Elvina

    Hantverkarjobb

    Undrar om det finns någon på detta forum som känner till en hantverkare eller dylikt i närheten av Ystads trakten eller inom rimligt avstånd, som bl.a. kan fixa att omisolera vår kyl o frys installera en kylkompressor till, en del jobb. Skulle egentligen själva gjort detta, men tiden har runnit iväg . Är även inne på att segla till Bornholm för att få detta åtgärdat, är lite osäker på den punkten. Mvh Marie
  3. Vi har haft torrbollar på vår båt under två säsonger, kunde inte förstå varför en hel del saker började rosta ombord, innan då vi ej hade detta, rostade ingenting ombord. Det visades sig att saltet går upp i den omgivande fuktigheten i luften och därmed skapar en kemisk korrision på allt som kan rosta. Luften blir saltmättad. Likadant upptäckte vi i vårt villagarage, där vi hade en säck vägsalt stående, saker som fogsvansar, vinkelhakar, vissa skruvmejslar, skiftnycklar, med andra ord, allting som inte var rostfritt eller nedsmutsat med fett, rostade. Även mässings- och kopparföremål ärgade. Är det värt att ha torrbollar/vägsalt, då navigationsinstrument, pumpar och alla elkontakter med friliggande koppar ärgar igen och skapar dålig kontakt? Vi har numera en avfuktare ombord som vi kör mest under höst/vår perioden, då det är som allra fuktigaste ombord! För vår egen del, så blev det billigare att investera i en avfuktare, än att ha torrbollar/vägsalt ombord! MVH Marie
  4. Vet inte om detta är till någon hjälp, har lärt mig ett gammeldags sätt att konservera mat, väldigt praktiskt tycker jag själv. Köttet kan var t.ex. köttfärs, köttbullar, grytbitar, eller kycklingfile, som man hastigt steker upp för att få en smaklig färg. Sedan fylls glasburken ¾ med kött, därefter häller man i en skvätt god buljong, ca 1-2 cm upp i burken. Burkarna ska ha locken påsatta, men utan att vara hårt åtdragna (det är viktigt att det finns en liten gummipackning i glasburkens lock, annars blir det inte tätt), de placeras sedan i en tryckkokare, som man har fyllt med vatten, så det täcker ca 5 cm upp i grytan. Under tryck kokar man glasburkarna i 20-30 minuter, som beror på köttets tjocklek, men det är viktigt att uppnå ca 130 grader C under hela koktiden, för annars så fullföljs inte konserveringsprocessen. Lyft av tryckkokaren från värmen och låt den stå med locket på under ca 10 minuter, innan man tar upp glasburkarna. Med grillvantar/grytlappar drar man åt locken så hårt man orkar. När då glasburkarna stått några minuter, så bildas det vacuum i burken och locket sugs nedåt med ett knäppande ljud. Man kan förvara dessa hemmagjorda konserver i över ett år utan problem, om man är noga med hygien, temperatur vid tillagning och att locken verkligen sluter tätt med ett klick! Lycka till på resan! Mvh Marie
×
×
  • Skapa nytt...