Jump to content
Monday 15 April 2024

KajsaKavat

Medlemmar
 • Content Count

  18
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by KajsaKavat


 1. Nya frågor dyker upp...solbädden: vi tittade tidigare på en yamarin 68 dc  och där vill jag minns att det fanns en vit platta under akterdynan. Den fälldes ut över bordet så att solbädden blev stadigare.Verkar inte finnas på y76, eller saknas den? Lägger man alltså bara extradynan över det nedfällda bordet? Funderar isf på att tillverka egen platta, känns lite klent med bara bordsskivan.

   

  Vi har även märkt att båten slingrar sig en hel del när man kör 3-4 knop, svårt atta åka rakt. Blev bättre när en person satte sig på fördäck. Kan man justera detta med trimplanen på något sätt?

   

   

   


 2. 2016-02-28 vid 10:19 skrev robst67:

  Hej. Köpte en 76 DC 2008 på sensommaren förra året. Då sommarvädret kom och stannade i över 3 veckor här på västkusten upptäckte jag inte något problem förrän efter första riktiga höstregnen att förvarings "skålen" bredvid stickkojen på babords sida var fylld med vatten. Flera centimer djupt, säkert ett par liter. Detta fortsatte mer eller mindre efter varje ihållande regnskur. Upptäckte oxså att det kom ngr droppar vatten ur skuvhålen på lampan på styrbordsidan nere i kabinen.

  Är det någon som känner till detta med sin båt eller hört av någon annan??

  Mvh Robert

  Hej,

  kom du underfund med var vattnet kommer in i båten? Vi har precis köpt en båt årsmod 2009, endast kört hem den ca 80 distans i regn och höga vågor. Idag tvättade jag ur båten och märkte att det fanns vatten på exakt samma ställe, skålen på babords sida, men endast några deciliter. I en plastbytta i babords stuvfack fanns det också vatten, säkert en liter. Under den en lite pöl med vatten. Allt annat är torrt. Vet någon hur vattnet kommer in? Kan tänka med kapellgaraget baktill, men fram?

  Hoppas på svar, det känns lite olustigt med en nyinköpt båt som läcker, uppifrån...

  • Like 1

 3. Hej allihopa! 

   

  Jag tänker härmed avsluta min fråga eftersom vi nu har köpt en båt😊

  Det blev känslan som fick bestämma, inte oron för båtstölder, så det blev vår ”drömbåt” en Yamarin 76 dc från 2009. Maken, svärfar och sonen körde hem den igår, ca 80 distans i regn, blåst och höga vågor. Båten gick bra och säkert (men roligt var det inte) och nu vet vi att den tål hårt väder (som vi inte ska gå ut i fortsättningsvis). Avgörande var planlösningen med i vårt tycke perfekt sittbrunn, goda sovmöjligheter, litet pentry, toaletten, vacker båtmodell med snygga linjer, blått tyg och teak. Icke att förglömma är sjöegenskaperna, badplattformarna och att den ändå har ett ok värde den dag den ska säljas. Den här är dessutom fullt utrustad med trimplan, elektriskt ankarspel, bogprop och värme, praktiskt och tryggt.

   

  Tack för alla era tankar och tips, synpunkter och förslag på båtar. Det har varit väldigt intressant läsning och vi har lärt oss mycket. Tipset att ta bort drevet och kåpan vid vinterförvaring var super och vi kommer att göra så för att känna oss lite tryggare när båten ligger på land. Nu ska jag lusläsa samlingstråden för y76 dc...

   

  Önskar oss alla en riktigt fin båtsommar!

  • Like 2

 4. Intressant, vi har inte ”klämt o känt” på y65 eller flippern, men de ser lovande ut i teorin. Däremot har vi suttit i, klämt och känt på en Finnmaster. Den känns bra i kvalitet, ruffen funkar för oss (maken 187cm) och kändes relativt rymlig. Problemet är att det inte går att bädda ut en ok sängplats i sittbrunnen då solbädden är triangelformad. Pentryt tar mycket plats och är onödigt stort, dessutom följde det bara med en liten väska med en ”spisplatta” i, billigt. Badplattformen mycket bra, stor kapellucka. Allt detta gör dock att sittbrunnen blir lite trång. Med två långa tonåringar går den knappt att sova i. 

   

  Vi har även sett närmare på en y63 men den gick ju inte att sova i med någon slags värdighet. Vi fick krypa in i ruffen, var dessutom lite kort för maken. Lågt i tak, mörkt o mysigt😄 Då är vi inte särskilt breda och jag ganska kort i rocken. Sittbrunnen gillade vi däremot, liksom akterpartiet. Y64 som är så populär har vi inte testat.

   

  Hur upplevde ni ruffen på y65, har ni något mått att dela med er av? Vi vill gärna se lite närmre på den men det är långt att åka till närmsta båt så det har inte blivit av ännu.

   

  Hur skulle ni beskriva skillnaderna mellan flipper och yamarin, kvalitetskänsla, finish, planering? Vore intressant att veta😊


 5. Tack för tips!

  Vi började faktiskt med att titta på ht-båt, men maken tyckte det kändes instängt (är gammal seglare). Vi kanske hamnar där igen, är ju en praktisk modell för vårt klimat. 2-taktsmotor känner jag inte till så bra, trodde det var en äldre, typ utgången modell av motor? Är ju förstås bra om den inte är intressant för tjuvarna 😉

  Vilken modell/märke på båt har du?

   

  • Like 1

 6. 16 timmar sedan skrev stavhammar:

   

   

  Tack för påpekandet!

  Redigerat bort offtopic och brutit ut detta till en ny tråd.

  Fortsätt gärna diskussionen där 

   

  @KajsaKavat

  Lycka till med båtplanerna!

   

  //stavhammar

  Tack! Ja, det var värst vad det drog iväg OT! Jaa ni, detta att hitta rätt båt var inte så lätt. Nu är vi tillbaka från början o tänker att det kanske är bättre att börja med en mindre båt. Allt blev så mycket med stor o tung båt, inombordare, toa/pentry mm. Mycket som kan gå sönder... Tanken med båten är att den ska vara ett komplement till sommarstugan så det blir nog en dc under 7 m med utombordare. 

   

  Intressantast nu är yamarin 65 dc, flipper 670dc, finnmaster 68dc (lite trång sittbrunn/sovplats) eller flipper 640dc. Om yamarin 68dc hade bättre ruff och inte den fula o klumpiga dörren så kunde den vara intressant, trots pentry o toa. Vi har kommit fram till att det allra viktigaste är social sittbrunn, ok ruff att sova i, bäddbar sittbrunn, kyl, goda sjö- och köregenskaper.

   

  Så kan det gå, det är bra att inte ha för bråttom,  utan tänja ett par varv till😊


 7. Vad jag undrade var förstås om det inte, bland alla svenska fritidsbåtar i typ 6-7 metersklassen, idag är vanligare att båten har utombordare än inombordare. Vi har fått en känsla av (från båthandlare, tester och artiklar på nätet) att inombordare har blivit mindre populära och att det kanske sedan är svårare att sälja. Vi tänker alltid flera steg framåt, inga spontanköp här inte!


 8. 4 timmar sedan skrev M__G:

  Några snabba tankar från mig. 

  Jag valde utombordare, nackdelen stöldrisken, sämre badbrygga, fördelar, utrymmet där motorn är med inombordare ger mera stuvutrymmen med utombordare. Enklare och smidigare underhåll. Stå på en pall vid sidan om eller ligga på mage på durken och försöka komma åt. Inga bälgar osv. Hela motorn och propellern är över vattenytan när den inte används, slipper beväxtning men mera västkustproblem. Vid totalhaveri blir samma nackdel som fördel, lött skruva loss och byta motor. Lättare komma in i grunda vikar. Tycker dessutom att ljudnivån är lägre. 

  Ovan grundar jag på att vi är många i gänget som är båtägare. Minst och enklast underhåll har vi som har utombordare. Men vi har sämre badbryggor när man ska bada. Vi har bättre stuvutrymmen och mindre vibrationer och buller. 

  Mina tankar. Ingen sanning utan utgår från mig. 

  Jag hade nog skaffat en 30-vagn för att göra det enkelt och billigt, om ni inte ska ta med båten på längre sträckor på vägen. Men då är det problem med vikten. 

  Jag kan inte tipsa om båtmodeller ty jag har ingen dc men kompis har aquador 23, fin båt, bekväm men inombordare och dåligt med stuv. Knappast rolig att köra. Känns trög. Speciellt upp i planing, Verkar vara klena skrov för många får ju sprickor i gelcoaten som inte är snygga men det kan säkert någon annan bättre än mig.googla det.  

  Jag skruvar av växelhuset på vintern. Inte alls lika lätt att stjäla efter som växelhuset ofta används som hävarm vid stölder. Och inte komplett. Tror en komplett motor är mera intressant. 

   

  Tack för många intressanta tankar! Intressant att höra om hur du upplever att Aquador känns att köra, minns att det sades detsamma i ett test på hamnenplay.

   

  Alla tips om hur man kan skydda motorn är bra, flera som sagt detta om att skruva av växelhuset. Vi är väl bara lite oroliga för att det inte går att få dit det igen😉

   

  Det skulle vara intressant att se statistik på hur många motorer som stjäls varje år, vilken motorstyrka och vilka områden som är värst drabbade. Det är väl vanligare med utombordare än inom? Hur många känner ni som har blivit av med motorn, på land eller i vattnet?

  /Karin


 9. 3 timmar sedan skrev patflemming:

  Har inte läst igenom hela tråden men här kommer mina tips:

   

  Nimbus 26 Epoca. Klassiker. Lätt att sälja.

  Windy 23 fc - äldre modell men extremt bra kvalitet. Extremt, extremt bra i sjön. 

  Askeladden 705 Voyager - lite bortglömd men väldigt bra planerad. Måste dock vara en V8 i är min åsikt.

  Aquador 23 - Välplanerad men byggkvaliteten äribland inte så bra som det höga priset.

  Yamarin 76 - Fantastisk i sjön, men utombordare.

   

  Kör med en 30 vagn är mitt tips. Mkt billigare och mindre att underhålla än 80-vagnar.

   

  Det som kan vara tufft för en bil är enligt min erfarenhet att få upp båten ur vattnet ur en brant båtramp. Då kan det vara värt att betala för ett lyft upp på vagnen. Sen klarar nästan alla lite större  bilar med kraftig diesel i att dra båt+vagn (frågan är dock om det håller sig inom lagliga vikter).

   

  Vid sjösättning kan man, om man är duktig på att backa slippa att att betala för lyft ner i vattnet. Då backar man bara rakt ner i rampen med båt och vagn och kopplar loss båten. 

   

   

  Tack för bra tips! Aquador och Nimbus har vi tittat lite på, ska kolla de andra också. Yamarinen var vi länge inne på, men vi satsar nog på inombordare, med tanke på stöldrisken av motor även vid bryggan, samt allt kring vinterförvaringen.

  Maken är otrolig på att backa, både släp och husvagn, så där är jag inte orolig😉


 10. Bar synpunkt ang kapellen, många är ljusa med mycket fönster. Har sett lösning med formsydda mörkläggningsgardiner som fästs med kardborreband, eller så är det handdukar som gäller😂

   

  Idag har vi åter upptäckt Ryds23 efter nya skräckhistorier om hur ligor stjäl motorer genom att dra iväg med båten till sandstrand där dykarklädda personer monterar/skär bort den. Kommer polisen simmar de iväg. Dyrt att ersätta motor, med självrisk och nedskrivning av värdet på motorn. Y-cop var tydligen bara säljsnack, så nu känns det osäkert igen. Maken kommer inte att sova lugnt om nätterna om motorn och båten riskerar att bli stulna även vid bryggan. 

   

  Vi ska förhoppningsvis titta på en ryds23 i helgen, se hur den känns. För tung för 80-släp men 30-släp funkar säkert för vår körsträcka. Båten är dessutom väldigt snygg😉 Saknar bara toalett men kapellet är mörkt och färre fönster, bra idé när man ska sova eller vill ha mindre insyn.


 11. Snyltar lite på tråden, här verkar finnas kunnigt folk när det gäller ryds 23. Vi funderar på båt i den här storleken och den verkar ha det mesta. Några funderingar dock:

   

  • vi har hittat en diesel 200hk och en bensin 220hk: vilka för- och nackdelar har respektive variant? Någon som har erfarenhet? Enligt test vi läst så är dieselmotorn bullrigare.

   

  • den saknar ju toa, hur har ni löst det? Vi kommer att ligga i naturhamnar, så skogen finns ju alltid, men...


 12. Kane

  Jo, vår kravspecifikation var ju extra allt och helt orimlig, så det var bara att tänka om och fundera över vad som verkligen var viktigt. Då vi har sommarstuga och redan lyxigt på alla sätt, så tänker vi att det är bättre att börja med mindre båt som klarar en campingnatt eller två. Blir vi helt fast får vi förstås tänka om kring större och mer utrustad båt, men då blir det förmodligen en båt för två sovande. En mindre båt kan vi dessutom sjösätta och ta upp på egen hand. Förvaring får vi lösa genom att betala för plats inomhus. Pengar löser det mesta...

   

  Det ”supersäkra låset” heter tydligen y-cop och är visst en slags startspärr.  Inget är förstås idiotsäkert, frågan är väl om det gör någon som helst skillnad? Har någon erfarenhet av de lösningen?

   

  Sovit på saken, ska man alltid göra, och idag 550000 känns mycket för en båt, även om den är ny och extrautrustad med ”allt”.

   

  Jorgen01,

  jag tror inte att intresset falnar mycket efter inköp, snarare tvärtom😄 Vi har långledigt på somrarna och 2 min promenad till båtbryggan, så vi kommer nog att vara ute en del. 

   

   

   


 13. Ha, ha, det stämmer nog med tonåringarna, om några år. De har faktiskt önskat att vi ska åka ut i skärgården tillsammans. Det är väl alltid en chansning att köpa båt, hus, sommarställe etc, men vi tar alltid reda på allt som tänkas kan innan vi lägger en massa tid o pengar på ovanstående. Brukar bli bra men lite långdraget innan ”det rätta alternativet” dyker upp. Vi kämpar vidare!


 14. Tack alla ni som orkar läsa om våra snurriga tankar och dessutom orkar svara😉

   

  Det måste vara skönt att ha hittat och köpt en bra båt! Hoppas vi kan bestämma oss den här sommaren... Jag tror att jag snart har sett alla klippen med olika test från hamnenplay, enda tv jag ser numera😄 De är väldigt informativa och dessutom roliga, man får ganska bra bild av båten.

   

  Det är mycket att tänka på innan båtköp, särskild för två väldigt noggranna personer som jag och maken. Vi har nog lämnat inombordare för gott nu, känns mest bökigt och inte lika stort urval av båtmodeller/-märken. Tänker att det kanske är bättre att satsa på en mindre båt, ganska oväntat eller hur!

   

  Idag tittat på en Finnmaster f68 dc med motor 225hk, ny. Mycket trevlig båt! Går att klämma ner barnen i solbädden och ruffen var en positiv överraskning. Känns lite trängre i sittbrunnen jämfört med yamarin 68, men skönt slippa fula, grå plastdörren som tar plats och den klaustrofobiska ruffen. Bra storlek, varför görs det inte fler båtar i den storleksklassen?!

   

  Säljaren av Finnmaster menade också att det är relativt enkelt att ta bort växelstången(?), drevet? eftersom det är det tjuvarna vill åt, samt kåpan förstås. Motorn har nån idiotsäker låsning med nyckel som bara finns i två ex, eller något åt det hållet, minns ej vad det heter, så den är inte så attraktiv att stjäla. Brukar vara ganska enkelt att ta loss saker, värre att få dit dem igen, är min erfarenhet...Vad tror ni, kan det fungera? Då kan den stå på sommarstugetomten.

   

  Är det någon som har erfarenhet av Finnmaster 68? Utgående modell, mycket populär enligt säljaren😉 Har all tänkbar utrustning och kostar väl lika mycket som en 10 år gammal yamarin 76dc. Men är ny med garantier... lätt att dras med i butiken, sova på saken. Är Finnmaster ett ”mellanklassmärke”? Ett annat alternativ som är billigare är en äldre yamarin 65 dc, inget pentry dock men bra sittbrunn och lär ha bättrat ruffen mot 64:an. Maken snöat in på yamarin, ska kolla lite i den samlingstråden.

   

  Synpunkter? 


 15. Tack för välkomnandet, samt många bra och kloka svar och förslag! Jag laddar på med flera frågor😊

   

  Vi insåg förstås att vi har orimliga krav, vi vill ju helst ha allt! Jag har också tittat på Nimbus 26 på Blocket, ser riktigt fin ut, måste läsa på mer om både märke och modell. Aquador 23 har väl nästan allt vi vill ha, men är dyr så man får väl leta efter äldre exemplar. Kanske lite väl tung också? Lite seg att köra, tror maken. Vi ska väl se om vi kan titta på en och provköra.

   

  Maken har också utökad b-behörighet så vi kan dra ganska tungt släp, men bilen måste ju orka också. Hans favorit är nog Yamarin 76 dc men jag misstänker att den blir för stor att hantera på land. Kanske t o m måste lyftas upp. Frågan är väl om vi vill ta kostnaden för upptagning och förvaring på firma, blir nog ganska dyrt har jag en känsla av. Fast allt med båt verkar ju dyrt. Tur att man får så många fina upplevelser på köpet 😉

   

  Ryds 23, är den bäddbar i sittbrunnen, plats för 2? Svårt att avgöra utifrån bilder. Den verkar inte heller finnas med toalett? Annars lär den ju ha fina sjöegenskaper, har jag läst mig till.

   

  Är det bara vi som är oroliga för motorstölder? Svärfar bor längre ut i viken och fick sin 115hk stulen för 2 år sedan. Båten låg på tomten, på trailer, syns inte från infarten. Grind låst med kätting, den var uppklippt. Flera grannar fick också besök...

   

  Är det någon som har tips på bra och inte alltför dyr vinterförvaring (båtfirma, annat företag, båtklubb, bonde, annat) runt Oxelösund/Nyköping? 

   

  En fråga om andrahandsvärde: är det dumt att köpa en dyrare, äldre båt, typ Aquador, Yamarin? Är de i regel väl högt prissatta? Risken är kanske att om man vill sälja om några år så räknas den som en gammal modell, utan moderna finesser=priset rasar... Är det någon som varit med länge som motorbåtsägare och vågar spå framtiden för begagnade, äldre ”premiumbåtar” typ Yamarin och Aquador? Alternativet är förstås en billigare och modernare båt.

   

  Slutligen, är det någon som kan säga varför man ska ha en inombordare eller en utombordare? Varför valde ni som ni gjorde?

  /Karin


 16. God kväll alla glada båtägare!

   

  Vi är en familj med två vuxna och två tonåringar som är på gång att köpa första motorbåten. Jag är ganska ovan på sjön, maken gammal seglare, barnen seglat lite sedan små. Då jag får panik då segelbåten lutar har vi nu bestämt oss för motorbåt istället eftersom vi längtar ut i skärgården. 

   

  Vi velar hit och dit om vilken båt som är bäst och har i nuläget fysiskt tittat på Yamarin 59ht(pytteliten), yamarin 63 dc(går ej att sova i 4 pers), yamarin 68 dc, bra storlek men ruffen klaustrofobisk(maken 187 cm, sonen snart där). Vi har också varit intresserade av yamarin 76 dc, yamarin 74 c, Ryds 23 dc, Aquador 23 dc. Vi började med att en ht-båt var bäst, sedan dc, sedan en kort fundering på kabinbåt och nu åter till dc. Storlek känns lagom runt 7 m. 

   

  Stora frågan är nu inombordare eller utombordare? Maken oroar sig för stölder, med all rätt. Stor snurra kräver inlåst båt under vintern = dyrt. Inombordare kan vi ha på tomten = gratis. Diesel eller bensinare? Frågorna tar aldrig slut...

   

  Vi har kört fast och det känns inte lika roligt med båt just nu, mest besvärligt. Om någon har förslag på båtmodell eller hur man kan tänka kring motorer är jag så tacksam! Listar lite grundförutsättningar och önskemål nedan:

   

  • vi ska kunna sova några nätter i båten, 4 i vuxenstorlek (bädda i sittbrunnen går utmärkt). 

  • vatten och pentry bör finnas

  • vattentoalett är ett önskemål 

  • pris max 500 tusen

  • bra skärgårdsbåt, ska ligga vid Oxelösund och kunna gå i skärgården norr o söder om Bråviken.

  • stadig och trygg båt, lättkörd.

  • bra badbrygga är ett krav

  • inte alltför seg och långsam båt/motor, maken gillar att köra på lite. Dock behövs ingen båt för vattenskidor etc. 

  • behöver inte tåla stormar och ösregn, vi går bara ut om vädret är ok.

  • daycruiser, en öppen båt med plats i sittbrunnen för 8 pers

  • ingen bobåt, men den ska fungera som båt för solig dag i skärgården och kännas lite sportig, samt övernattning i 1-3 nätter.

  • andrahandsvärde: det ska gå att sälja båten om några år om vi vill byta modell (barnen vuxna, mindre båt etc)

  • måste gå att traila den med Volvo xc70, ca 2 mil, höst och vår.

  • helst en trevlig, klassisk inredning, vi uppskattar inte den moderna stilen med svart, grått, beige, mycket plast och ”teaklaminat” i mystiska nyanser... Blått och teak är det som gäller, helst.

  • stora båtar är tunga med stora motorer, törstiga. Bra med så snålt som möjligt. Förstås 😉

  • vi har inte landström eller vatten vid vår brygga.

   

  Som ni förstår har vi kört fast med alla dessa önskemål och tyvärr har vi inga vänner med båt som vi kan pumpa på information. Idéer, synpunkter, åsikter mottages tacksamt!

  /Karin

   

×
×
 • Create New...