Hög lön i en lyxig marin miljö - det är populärt att ta jobb på en super yacht. Men räkna med hårt slit och långa dagar.
Arbetsfördelningen ombord på en yacht följer ofta de klassiska könsrollerna. Killarna tar hand om tampar, fendrar, svabbning av däck och tenderbåtarna medan tjejerna städar, stryker och serverar. På en yacht i 50-metersklassen består vanligtvis besättningen av tolv personer: två deck hands som leds av bosun som i sin tur är underställd first officer. På tjejsidan leds arbetet av chief stewardess som har tre stewardesser under sig som roterar mellan arbetsuppgifter som städning och servering. Till det kommer maskinist och kockar. Längst upp tronar naturligtvis kaptenen.
Ordergången ombord på båtarna är vanligtvis mycket hierarkisk. Om det till exempel ska målas någonstans är det deck hand som utför uppgiften, bosun som pekar var det ska målas och first officer som beställer färgen. Tycker du att du är noga när du städar hemma är det ingenting mot den noggrannhet som förväntas av dig som besättning. Varannan dag städas hela båten och kontinuerligt gör man också s k detailing i ett specifikt utrymme. Det kan t ex innebära att man en dag torkar och polerar galgarna i garderoben. Finns det lampor tvättar man själva glödlampan. Lådor torkas ur extra noga, vilket bl a betyder att man drar med tops i alla hörn. Ska man ge sig på mind re detaljer kan det även hända att tandpetare används för att komma åt. Om ägaren har privata kläder i hytten tvättas dessa regelbundet för att dofta fräscht när han kommer ombord.
Säkerhetskurs krävs
Det som lockar många till yachtingvärlden är de stora pengarna. Ingångslönen brukar ligga kring 20 000-25 000 kronor och då är både mat och husrum betalt. Är båten registrerad i ett offshore-företag på Isle of Man, Cayman Island eller något annat skatteparadis, behöver du inte heller betala skatt. Som bonus kan du räkna med 28 000-30 000 kronor i månaden. Plus dricks. Kutym är att den som chartrar en yacht ger 10 procent av kostnaden i dricks till besättningen. På en 50-metersbåt kan det röra sig om 100 000 kronor för besättningen att dela på.
I USA brukar gästerna lägga på 25 procent om de är nöjda. Generellt sett kan du räkna med att få mellan 4 000 och 40 000 kronor i dricks för en veckas charter. Om båten bara används privat är det dock sällsynt med dricks. - Bästa rådet om man vill få jobb på någon av superyachterna är att vara på plats under försommaren på franska Rivieran, säger Sofia Almén, yacht broker vid CSO Yachts i Cannes. -
Där kontaktar man en s k yacht crew agency, på Rivieran finns en handfull större aktörer, och lämnar in sitt CV som ska vara på engelska och med ett foto. Det som räknas är om man är beredd att arbeta hårt, kan städa, har sinne för detaljer samt servicevana och språkkunskaper. En nautisk utbildning, som t ex skepparexamen, ger ett seriöst intryck och kan vara bra att ha om man vill klättra på karriärstegen, berättar Sofia. Något som däremot krävs är en femdagars säkerhetskurs med moment som första hjälpen, livräddning och brandsläckning - en s k STCW-95. Kursen kostar ca 11 500 kronor på Rivieran. Genom svenska AM/PM med kontor i Antibes och i Göteborg kan man gå STCW-95-kursen på hemmaplan för drygt 9 000 kronor.
- Börja gärna med att söka jobb på en stor båt. Då ingår du i ett stort team och får lära dig grundreglerna för hur en båt ska skötas, säger Sofia. Att ha ett års erfarenhet från en stor och erkänd båt ser också bra ut i ditt CV. I väntan på ett fast jobb kan man dryga ut kassan genom att arbeta som s k day crew. Då går man runt bland båtarna på morgonen och frågar om de behöver hjälp. Ersättning för ett dagsverke brukar ligga på 100-200 euro per dag, men då ingår inte husrum och oftast inte mat.
Allt är inte guld
Att få någon i besättningen att ställa upp och prata om de mindre smickrande sidorna med yrket är svårt. Många har skrivit på kontrakt om tystnadsplikt och vill varken ställa upp på bild eller intervju. Med löfte om total anonymitet och att alla detaljer som kan spåras till en enskild båt utelämnas delar några med sig av sina erfarenheter. På en privat yacht i Karibien såg frun i huset det som sin uppgift att hålla besättningen alert. Exempelvis slängde hon regelbundet en oanvänd Cleanex-näsduk i varje papperskorg ombord på båten. Efter två-tre minuter gick hon på samma runda igen för att se om besättningen gjort sitt jobb och tömt papperskorgen, om inte väntade naturligtvis en rejäl utskällning. Eller så gick hon en tur bland alla toaletter, där stewardesserna som vanligt vikt en blomma av det utstickande arket på toalettpappersrullen. En efter en rev hon av blommorna för att sedan se hur lång tid det tog innan någon upptäckte den "katastrofala situationen" och gjorde en ny blomma. I Bahamas låg en flott yacht där ägaren lät flyga in råvaror från sin favoritbutik i Beverly Hills - två gånger i veckan. Av detta lagade kocken till en meny med frukost, lunch och middag för tio personer. Men några gäster kom aldrig till båten, så var tredje dag slängdes maten.
Ett par dagar i veckan flögs färska blommor in med helikopter. Det tog en hel dag att dekorera båten. Sedan kunde man njuta av blommorna under ett dygn innan det var dags att slänga allt för att bereda plats för nästa sändning. Kostnad - 10 000 dollar per vecka.
Captain my captain
Svenskar är populära i yachtingvärlden, inte minst på kapten sidan. En av de yngsta i branschen är 24- årige Pontus "JoJo" Söderbergh. För fem år sedan läste han en artikel i en båttidning om en svensk tjej som arbetade på lyxyachter runt om i världen. - Jag är uppvuxen med båtar och älskar havet och kände direkt att det där måste jag också prova, säger Pontus. Musiker- och pilotdrömmarna lade han på hyllan och köpte i stället en enkel biljett till Antibes. Allt han hade med sig var en väska med kläder och 10 000 kronor på fickan. - Det tog mig två veckor av aktivt sökande som day crew, innan jag fick mitt första arbete. Sedan har det bara rullat på, berättar Pontus.
Ganska snart kände han att arbetet som deck hand inte var något han skulle trivas med i längden och började därför plugga till Yacht Master. Sedan tre år tillbaka arbetar Pontus som kapten med behörighet upp till 200 grosston, vilket motsvarar en yacht runt 30-35 meter. Kaptenslönerna varierar kraftigt och beror på storleken på båten och på hur ägaren ser på sin besättning i största allmänhet, men 40 000-70 000 kronor i månaden brukar det handla om. De bäst betalda kaptenerna lyfter runt 120 000 kronor per månad, men så är de också ytterst ansvariga för några av världens största och vackraste fartyg.
Yacht Crew Agencies
AMPM
www.ampm.se
Blue Water Yachting
www.bluewateryachting.com
Crew Network worldwide
www.crewnetwork.com
Fred Dovaston
www.yachtjob.com
Peter Insull's Yacht Crew Agency
www.insull.com/
SAF Recruitment Services
www.sallyfinbow.com
YPI Crew
www.ypicrew.com
Rekommendera Kommentarer
Det finns inga kommentarer att visa
Skapa ett konto eller logga in för att kommentera
Du måste vara medlem för att kunna kommentera
Skapa ett konto
Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!
Registrera ett nytt kontoLogga in
Medlem på maringuiden.se? Logga in här.
Logga in nu