Vad säger man om en båt som nästan inte sticker ut på något sätt? Och som är byggd för att fungera i alla lägen utan att överraska?
Det är svårt. Men jag tar sats och hävdar att Beneteau Antares 880 är som en andraserve i tennis. Den gör sitt jobb. Men ingen lägger märke till den. Och den gör ingen besviken. Därför klarar också denna franska kabinbåt att testköras av Båtnytts utsända utan att dra på sig några nämnvärda plumpar i protokollet. Någon i testlaget tyckte att bordet i salongen gärna kunde ha fått ha rundade hörn för smidigare passage när man ska ta plats i soffan. Och visst - det må vara. Men allvarligare än så blir det inte frånsett en direkt livsfarlig badstege. Vi återkommer till den.
Ur Beneteaus perspektiv är en andraserve ett väl avvägt taktiskt drag i bistra ekonomiska tider som dessa. Att välja en säker väg i pressade lägen är naturligt. Inte minst om man är en av världens största båttillverkare.
Så här tar vi alltså plats bakom ratten på en 8,78 meter lång hyttbåt som, precis som sina syskon i modellprogrammet, upplevs som en föredömligt ljus och rymlig båt. Utombordaren, en Suzuki på 250 hk, räcker till en toppfart på 31 knop denna dag i lugnt vatten och måttliga vindstyrkor. Och se, det luftsmorda skrovet kommer hyfsat snabbt och villigt upp i planing utan att ställa sig med nosen i vädret först. Planingströskeln är med andra ord mycket måttlig och som förare behöver man inte resa sig upp utan kan sitta lugnt tillbakalutad i sätet med bibehållen sikt under accelerationsfasen. Gott så.
Bäst trivs dock båten i trakterna kring 20 knop då ljudnivån blir mycket behaglig, Speciellt sedan man har stängt till alla dörrar och fönster.
Bogpropeller standard
Att man har valt att begåva denna hyttbåt med utombordare har flera anledningar. Dels för att den på så sätt blir mer lättdriven, dels för att utrymmet under akterdäcket, där det annars skulle ha suttit en inombordare, är fritt att stuva saker i. Men inte minst för att motorn enkelt kan hissas upp helt vilket är bra om man vill lägga till mot en långgrund strand.
Men med det lilla deplacementet i kombination med den höga hytten kommer också en nackdel. Det gör båten känslig för sidvind. Och vore det inte för bogpropellern (som ingår i grundpriset) så skulle tilläggning mellan smala Y-bommar kunna vara en riktig utmaning i hård sidvind. En liten finess, som inte gäller hyttbåtar över lag, är att man kan se låga bryggor från förarplatsen genom fönstret i förruffen vid tilläggning tack vare att ruffingången är så pass stor som den är.
Ljus och luftig
Måttlig är det ord som bäst beskriver båten invändigt. Man har helt enkelt lagt ambitionsnivån måttligt högt och totalt struntat i högglanspolerade ytor i svindyrt ädelträ av något slag. Laminat är det som gäller och det funkar och ser hyfsat propert ut. En bonus så god som någon är att det är mycket stryktåligt.
Man kommer in i salongen via en stor skjutdörr i glas i hyttens akterkant och trots att man har fått plats med såväl ett bra matbord med tillhörande U-soffa, en praktisk pent-rybänk med tvålågig spis och diskho samt en duglig förarplats så är det gott om svängrum däremellan. Ett plus är också att man faktiskt kan sitta i U-soffan och se ut åt sidorna och bakåt. Det är ingen självklarhet på salongs- och hyttbåtar.
Bidragande till att Antares upplevs som rymlig och luftig är också att passagen ned till förruffen är rejält tilltagen. Här framme finns ett separat toalettutrymme (med dränerad durk och dusch) direkt på styrbord sida och en ingång till en separat sovkabin med en tvärställd dubbel stickkoj på den motsatta. De flesta är dock överens om att man ändå sover bäst i dubbelbädden längst förut.
I övrigt finns det gott om förvaringsmöjligheter här framme i form av skåp och under madrassen till dubbelbädden. En dynförsedd bänk att sitta på underlättar när man ska klä av och på sig.
Usel räddningsstege
Utvändigt sticker knappast Antares 880 ut på något sätt. Bakom hytten finns ett hyfsat vindskyddat akterdäck med en L-soffa och ett bord. Vägen till fördäcket går via smala men väl halkskyddade skarndäck. Att gå här känns tryggt tack vare kraftiga räcken att hålla sig i men om man har en matkasse i den ena handen och en kylbox i den andra blir det krångligt.
Vägen från akterdäcket till badbryggan går via ett trappsteg och över akterspegeln alldeles bredvid aktersoffan. Och här finner vi den enda riktiga anmärkningen. Badbryggan är hög. Inget fel i det. Men då måste räddningsstegen vara anpassad för det. I det här fallet når man den inte om man ligger i vattnet och det är inget annat än en dödsfälla. Starka och smidiga människor kan rädda sig genom att kliva på motorns antiventilationsplatta, eller kavitationsplatta som det felaktigt också brukar kallas. Men som sagt, det är ingen garanterad räddning.
På det hela taget är Antares 880 en duglig hyttbåt med plats för en familj på fyra. Grundpriset, 984 600 kr, inkluderar förutom självklarheter och den redan nämnda bogpropellern också varmvattenberedare, landström och kyl.
För att nämna en del.
I L-soffan i aktern sitter man någorlunda vindskyddad och under luckan i durken finns stuvutrymme. Inte en skrymmande inombordare.
U-soffa av rejäl storlek med tillhörande havsutsikt.
På denna bild syns båtens enda allvarliga plump i protokollet. Räddningsstegen är svår, för att inte säga omöjlig att fälla ned från vattnet.
Pentry med tvålågig spis, diskho, varmvatten och förvaring.
En tvärställd stickkoj för ytterligare två. Vilken som är att föredra är en smaksak.
Snyggt men inte pråligt. Dubbelkojen i fören rymmer två vuxna.
Passagerare som vill se framåt får finna sig i att stå upp.
Duglig körställning med en bra plotter och stöd för fötterna. En mörk instrumentpanel gör att man slipper bli bländad i direkt solljus.
Beneteau Antares 880
Längd 8,78 meter
Bredd 2,98 meter
Vikt ca 2 800 kilo
Bränsle 400 liter
Vatten 100 liter
Kojer 4 stycken
Max motor 300 hk
Motor i test Suzuki 250 hk
Toppfart 31 knop (med 250 hk)
Info www.suzukimarin.se
Rekommendera Kommentarer
Det finns inga kommentarer att visa
Skapa ett konto eller logga in för att kommentera
Du måste vara medlem för att kunna kommentera
Skapa ett konto
Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!
Registrera ett nytt kontoLogga in
Medlem på maringuiden.se? Logga in här.
Logga in nu