GJUTJÄRN. Skeppshults nya fältugn sägs vara det perfekta matlagningskärlet ute i det fria. Man kan använda den som vanlig gryta för gröt, ris och annat som ska kokas. Eftersom man kan ha eld eller glöd på locket ska det även gå att göra bröd, äppelkakor, stekar med mera i den. Dessutom funkar den för långkok av kött och bönor. Och steker gör man på det upp och nedvända locket. Fältugnen i gjutjärn är instekt med olja vid leveransen och behöver alltså inte stekas in före användning. För rengöring krävs endast hett vatten och diskborste. Enda är väl att den är tung. fjällvandrare alltså, men perfekt i båten. Som komplement rekommenderas trefot med grytkrok och billiga svetshandskar för att plocka kol och hantera locket med. Pris 995 kr. Info till Skeppshult
Nedan ett recept på frukostgröt som man gör på kvällen.
Nergrävd frukost
9 dl havregryn
1 dl torkad frukt ex russin, aprikoser
2,5 dl vatten
1 tsk salt
1 msk socker
6 dl mjölk att servera till.
Blanda allt i ugnen. Torrmjölk blandas med fördel i lite varmt vatten i en gryta redan på kvällen för mer smak. Värm knytnävstora mjukt rundade stenar i elden så att de blir riktigt heta. Lägg ett lager i botten av en grop, täck stenarna. Ställ ugnen ovanpå och isolera sidorna mot gropen med mossa. Lägg stenar på locket, täck stenarna med mossa och täck sedan gropen med det som först kom upp ur den. På sandmark kan man skippa stenarna och bara ha glöd under och över grytan.
Text & Bild: Åsa Bontelius
Rekommendera Kommentarer
Det finns inga kommentarer att visa
Skapa ett konto eller logga in för att kommentera
Du måste vara medlem för att kunna kommentera
Skapa ett konto
Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!
Registrera ett nytt kontoLogga in
Medlem på maringuiden.se? Logga in här.
Logga in nu