Onsdag 14 apr 2021, 351 entusiaster online

uttern890 Sjöbod

PresentationBloggbokFotoalbumKöp & säljForuminläggMina båtar

Gästbok & Bloggbok inlägg
Semesterturen 2005
Etappmål:
Själland runt
Datum:
31-7 till 24-8
Distans:
600M
Väder:
Omväxlande
Åter en tur till Danmark, gick kattegatt som vi tycker den bästa vägen. Läsö, Anholt Gilleleje. Stannade på Anholt och cyklade, badade och bara myste. En pärla mitt i Kattegatt.
Ner genom Öresund till Ven, låg på Kyrkbacken. Sedan till Köpenhamn, där vi stannade några dagar och turistade. Sedan till en liten pärla Dragö, enda nackdel var att Kastrup låg så nära så man hörde flygplanen tydligt. Seglade söderut i väldigt krabb skvättig sjö, korta östesjövågor, inte dom stora svepande havsvågorna vi är vana vid.
Gick till Rödvig, ett litet samhälle, mest röd-grön skyltning i hamnen, med resultat att det var i slutet på säsongen och dom flesta semestrande danskarna var hemma. Vi fick tiislut lagt oss långsides med en del båtar utanpå oss. Därpå gick vi vidare söderut till Bogenströmmen, mellan Själland och Mön. Nu får man navigera efter sjökort, något man bara använder in och ut i hamnarna normalt sett i danmark.låg i en liten by som heter Kalvehave vid brofästet till Mön. Nu är vi nere i Smålandsfarvattnen, vinden har mojnat till 5-10m/s och vi fick fin segling till Femö, en liten ö i detta innanhav.Öarna här bidar ingen skärgård utan det är 10-20M mellan dom. Cyklade på Femö. Nästa dag gick vi till Omö över ett spegelblankt hav.En väldigt populär hamn, cyklade även här. Nu går vi norrut under storabältbron, är mer inponerande än öresundsbron. Motström och morvind, Lombardinin får jibba. Lägger oss i Kerteminde, en stor hamn. Omväxlingen till tidigare hamnar är stor. Färden går vidare för segel till Sejerö en ö på Själland nordsida. Även det en mysig ö söm inte ser så mycket ut för världen vid hamnen men går man upp till byn så får man en annan uppfattning.
Nästa dag motorgång över ett spegeblankt Kattegatt mot Grenå. Grenå är en knutpunkt, dit man alltid kommer, söder öster eller norr ifrån. Hamnen ligger en bit från stan men det är inte så långt till affärer. Vi gick på kattegattcentret, ett danskt havets hus med alla djur som finns i kattegatt plus en hel del andar firrar. Nästa etapp blev till en av våra favoriter, Öster Hurup, fick se att det skall byggas en hel bostadspark i hamnen, färdigt till nästa år. Gästhamnen skall dock vara kvar. Nu går förden förbi inloppet till limfjorden, vi hade tänkt en avstickare dit men ser att tiden räcker inte till. Nu går vi med fin vinf från ost upp till Hou. seglar ifrån en kaxig dansk som låg i förra hamnen och sa att motoseglare var inget man seglade med. Han var inte lika munter när han kom till Hou. Sedan tog det danska gemytet över och han kom och ville titta på båten. Det finns bara två Uttern 890 i danmark. Vi har träffat en av dom. Efter den trevliga hamnen Hou blev det ytterligare en av våra favoriter Säby, en jätte trevlig stad. Såg att Thetis låg kvar, fast på annan plats. Den svenska motorseglaren Thetis har legat i Säby i minst tio år. Startade som självbygge för en jordenruntsegling. Men på jungfrfärden kom ägaren på att sjösjukan kan vara hemsk. Stannade i Säby och där blev hon liggande. Bor åretrunt på båten som är minst 40fot. Numera pensionär.
En promenad längs ån i parken upp till kvarndammarna är att rekomendera. Eller äta en fisk och skaldjurs buffe på Jensens fiskresturang i hamnen, inte fel.
Nu sätter vi segel mot Läsö, vesterö denna gång, cyklar även här, detta är våran sista natt i danmark för denna gång.
Har kollat med DMI (en av dom bästa vädersiarna som finns, har alltid femdygnsprognos för vindarna) det skall bli fin segling hem mot svedala.
Får en fin segling i strålande sol, sätter ut makrilldörjerna när farten sjunkit lite. snart sprattlar dom första makrillarna i sittbrunnen. Middagen är räddad. Startar motorn sista distansen in till Öckerö, där vi lägger oss för natten. Vi har lyssnat på DMI, som lovar sydväst. Går på slör norrut till Gullholmen, nu får man navigera igen. Skall stå på Öppet Varv för SXK,s västkustkrets. så dagen före mässstarten så går vi hem till vårat Kungsviken igen. Nu är det bara helgerna kvar att njuta båtliv på. Nu skall vi passa på att ligga lite i naturhamnar. Här säger vi att en naturhamn i danmark är en hamn utan kro.
Skrivet av: uttern890
den 05-09-09 03:55
Sida 1 av 1
Skriv inlägg


Privat Publikt

Du måste vara inloggad för att skriva i uttern890´s bloggbok.


Maringuiden Nordic AB

Org nr. 556864-7530
Varlabergsvägen 16
434 91 Kungsbacka
Tel. 031-932600
info@maringuiden.se |

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss, lämna feedback, rapportera ett fel eller övriga ärenden?

Kontaktinformation
Besök oss på Facebook

Annonsera

Vill ni annonsera i Branchregistret eller via webannonser/banners? Eller vill ni diskutera ett samarbete med sveriges störasta marina portal?

Annonsera på maringuiden.se
Kontaktinformation

Information

Maringuiden grundades 1996 och har länge varit sveriges största marina portal. I högsäsong visas varje vecka cirka 650.000 sidvisningar på sajten för ca 55.000 unika besökare.

Information om maringuiden.se
© 1996-2021 maringuiden.se | Det tog 0.14 sek att generera sidan.