Torsdag 06 maj 2021, 314 entusiaster online

gragru Sjöbod

PresentationBloggbokFotoalbumKöp & säljForuminläggMina båtar

Gästbok & Bloggbok inlägg
gps konvertering
fundera på att göra likadant med min gps en garmin. hur hittar man ett dylikt pogram för att kuna instalera ozi eller liknande? och hur vet man om det går?.
Tack på för hand Mikael
Skrivet av: whatzup
den 10-01-26 21:52
Pimp my boat 3
Etappmål:
GPS
En GPS måste man ju ha!

Priserna är dock i högsta laget, och har man som målsättning att komma billigt undan så är det ju bara att försöka lösa det på egen hand.

Jag hade en enklare bil-GPS som jag tror kostade cirka 900 kr, och förutsatte att den rimligtvis lika gärna kan användas på sjön. Internet bekräftade misstanken, och det visade sig att i GPS:ens inre doldes ett enklare Windows-operativsystem. Ett gratisprogram "knäckte" GPS:en och därefter installerade jag OziExplorer. Först gjorde jag några försök med Eniros sjökort, och klippte ihop kartor så de skulle täcka mellersta skärgården. Dock fick jag inget att fungera, och fick ta skeden i vacker hand och köpa digitala sjökort, som var förvånansvärt billigt på Solteknik. 250 kr för mellersta skärgården, och programmet kostade bara 300 kr.

Efter att ha installerat allt satte jag glad i hågen igång min ombyggda GPS, och allt såg finfint ut, förutom att jag verkade befinna mig mitt ute i havet. Allt var blått, och inget land i sikte. Eftersom jag befann mig på land, så tyckte jag nog detta var lite väl konstigt. Efter att ha ominstallerat, forskat på nätet och var nästan redo att ge upp så slog det mig en sak...OziExplorer tillverkas av ett austrailenskt företag, och de befinner sig ju på södra halvklotet, kan det vara så att detta är förvalt? Självklart var det så, och efter att ha växlat till norra halvklotet fungerade GPS:en perfekt.

Slutsumma 1450 kr för en bra GPS, som vi dessutom kunde köra MP3-musik och spela spel på.
Skrivet av: gragru
den 09-12-03 00:12
Pimp my boat 2
Etappmål:
Lite bakgrundsinfo
Vi köpte båten i slutet av juli, och efter att ha betalat köparen så hoppade vi glada in i båten och gav oss av hemåt. Lite nervösa var vi, eftersom ingen av oss någonsin framfört en båt och inte hade någon som helst förkunskap. Rena vansinnet med andra ord. Första etappen var dessutom på ett blåsigt Kanholmsfjärden. Sjökort och GPS hölls krampaktigt i handen, den trevliga stämningen förbyttes mot en isnikt om att vi kanske skulle dö den där förmiddagen.

Efter en knapp timme så befann vi oss dock i lugnare vatten och gled sakta fram längs kanaler och små vikar. Känslan var enorm! Resan var cirka 30 sjömil lång, och tog närmare 6 timmar, så inte gick det fort. Ett par korta intervaller där båten var uppe en bit över 20 knop hann vi dock med. Den stora skräcken, Slussen, gick förvånande bra, med bara ett rejält blåmärke när jag klämde armen mellan slussväggen och båten.

Båten anlände snyggt och fint i båthamnen på Essingen, och den kvällen sov vi väldigt gott.

Det var först då vi kom fram som vi insåg att båten var mögligare än en ädelost. Det var bara att börja skrubba. Efter några dagar hade vi ådragit oss både skurgummeknän och förslitningar i armen, och vi bestämde oss för att prova med något starkare. Valet föll på Mögel-bort, som trollade bort allt mögel på en kvart. Helt otroligt.

Därefter skulle kappellet tvättas, och där fick min systers badkar utstå mer smuts än vad som är rimligt. Efter tvätt var dock kapellet ungefär lika fult som innan, även om doften var ganska okej. I ren ilska gick jag då lös på kapellet med samma Mögel-bort, och det förvandlades till ett splitter nytt kapell. Ett par dagar senare så valde dock samtliga dragkedjesömmar på kapellet att tacka för sig, och vi förstod att Mögel-bort kanske inte var så smart att använda. Kapellet höll docj hjälpligt ihop hela säsongen, men ett av projekten under vintern är att antingen reparera kapellet, eller sy ett nytt, och samtidigt byta kapellbågar så det blir lite högre i tak, kanske t o m ståhöjd.

Vi hörs!


Skrivet av: gragru
den 09-12-02 23:52
Pimp my boat 1
Etappmål:
Komma igång
Datum:
2009-12-02
Hej och välkommen till min blogg!
Under vintern 09/10 så har jag laddat upp med en hel hög projekt. För att få en extra morot så kan det ju vara bra att blogga om det.

I slutet på juli 09 köpte jag och min fru en liten fin Uttern 495 HT, som vi ägnade ett par veckor åt att tvätta och döda mögel på. En provisorisk eldragning gjordes, som lämnar mycket övrigt att önska. Därefter gav vi oss ut på några helgturer, sov i båten och hade några fina dagar i skärgården.

Nu är båten upptagen, och ligger och väntar på den 1:a maj 2010, så den återigen får styra stäven mot nya friska mål.

Under de kommande månaderna kommer jag berätta om saker vi gör med båten men också de saker vi redan fixat. Lite annat kommer också att bearbetas.

Målsättningen är att göra vår lilla båt så trevlig och praktisk som möjligt, till så låg kostnad som möjligt. Dessutom ska båten få en rejäl uppdatering av teknik, och även här är målet att det ska bli högsta möjliga funktion för så lite pengar som möjligt, inte alltid så lätt eftersom marinelektronik är förvånansvärt dyrt.

Vi hörs!
Skrivet av: gragru
den 09-12-02 19:25
Sida 1 av 1
Skriv inlägg


Privat Publikt

Du måste vara inloggad för att skriva i gragru´s bloggbok.


Maringuiden Nordic AB

Org nr. 556864-7530
Varlabergsvägen 16
434 91 Kungsbacka
Tel. 031-932600
info@maringuiden.se |

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss, lämna feedback, rapportera ett fel eller övriga ärenden?

Kontaktinformation
Besök oss på Facebook

Annonsera

Vill ni annonsera i Branchregistret eller via webannonser/banners? Eller vill ni diskutera ett samarbete med sveriges störasta marina portal?

Annonsera på maringuiden.se
Kontaktinformation

Information

Maringuiden grundades 1996 och har länge varit sveriges största marina portal. I högsäsong visas varje vecka cirka 650.000 sidvisningar på sajten för ca 55.000 unika besökare.

Information om maringuiden.se
© 1996-2021 maringuiden.se | Det tog 0.12 sek att generera sidan.