Lördag 23 okt 2021, 227 entusiaster online

Saphire Sjöbod

PresentationBloggbokFotoalbumKöp & säljForuminläggMina båtar

Mina båtar
Här listas alla de båtar som Saphire äger eller har ägt.

Hydra 20Sunwind 26
Ägarkommentarer
Årsmodell:
-
Antal ägare:
-
Inköpsår:
2016
Inköpspris:
65000 kr


Positiva egenskaper:
Rymlig i salongen då man slipper krångla med en mast. Bra tänkt med uppfällbara bordet. Uppfällt är salongen väldigt rymlig och lätt att flaxa runt i när man ska klä på busiga barn.
Gott om förvaringsutrymmen och ståhöjd i hela salongen för mig (172cm). Har jag skorna på så är det på gnällen.
På-mastningen var enkel jämfört med förra båten. Det gick snopet fort. Den seglar snällt och är lättmanövrerad i hamn. Barnen älskar den och det finns gott om utrymmen för dem att busa runt på.
Negativa egenskaper:
Förpikskojerna är inte fullt två meter långa. Jag och maken får plats, men vi är 170. Är man längre så är det sofforna som gäller. Är man jättelång så är styrbord soffa ihop med stickkojen säkert tillräcklig. Stickkojen är pga det avsmalnande akterpartiet bara 165 långt. Moderna båtar med rak akter är rymligare.
Den avsmalnande aktern gör dessutom sittbrunnen något liten om man fäller upp ett bord för 4. Fördelen är väl att man med ett litet bord når till alla sittplatser.
Pentryt borde gå att göra bättre på samma plats! Diskhon rymmer knappt 4 muggar och där jag skulle vilja placera ett diskställ är luckan ner till kylen, så jag är rädd att vatten ska rinna ner där. Det finns bara en besticklåda, för att få plats med en fullängds-koj på den sidan. Då vi inte vet hur långa pojkarna kommer bli så vill vi inte gärna offra den.
Generellt omdöme:
Stor liten båt som är lagom för ett par med barn. Jag är 172 lång och står rakt i hela salongen. Toalett finns och vi har valt att lägga en 55l septiktank in under förpiken på styrbords sida.
Utrustad med volvo penta inombordare, men det fanns (vad jag hört) varianter med utombordare att köpa från fabrik, vilket är skönt att veta då motorn är gammal. Dör den så hänger vi på en snurra och spar pengarna till nästa båt. =)
Salongen har ingen mast att krångla med utan den är placerad i "hallen" till förpiken, mellan toalett och garderob, där den faktiskt inte stör alls. Riktig dörr finns mellan toa och salong, men inte mellan toa och förpik. Det kanske går att lösa med lite vikdörr om man måste, men just nu finns krokar för draperi.

I salongen sitter det på väggen ett nerfällbart bord som är vikt i två delar. Helt nerfällt så sitter man bekvämt och äter, alla 4. Alternativt så fäller man bara ihop halva bordet så kan barnen rita/kolla på surfplatta utan att vara i vägen för den som behöver springa på toa. Seriösa seglare kanske använder det som navigationsplats.
Min modell har väggskåp monterade ovanför ryggstödet för extra förvaring och jag skulle inte kunna vara utan dem.
Pentryt är snålt utformat men räcker.
Den seglar snällt i lätta vindar, som den är designad att göra. Det sägs att modellen är stampig i vågorna, men det har vi inte provat på än.

Förbättringar / renoveringar:
Ny toa med septiktank är på gång. Förra ägaren drog ny el och nya gasledningar samt helrenoverade motorn med noggrann dokumentering. Känns tryggt.
Vi kommer eventuellt skaffa någon mer solpanel inom kort och det finns önskemål om ladduttag till mobil/surfplatta där man oftast sitter. I övrigt får den vara som den är. Tanken är att den ska vara en flykt från jobb, inte bli ett.Båtdata från Båtguiden
Fabrikat:
Sunwind
Modell
26
Längd ö.a.
7.8 m (26 fot)
Längd v.l
6.42 m
Bredd
2.6 m
Djup
1.5 m
Deplacement
2100 kg
Köl
fenköl, järn
Kölvikt
1100 kg
Lystal
1,02
Riggtyp
-
Masthöjd
10 m
Krysställ
28 m²
Ant. kojer
5 st
Vattentank
100 liter
Bränsletank
32 liter
Skrovtyp
-
Ruffhöjd
1.75 m
Motor
Volo Penta MD5A
Motor hk
7,5 hk
Toppfart
6 knop
Drivmedel
Diesel
Prod. start
1978
Prod. stopp
1982
Antal prod.
-
Konstruktör
Tord Sundén
Tillverkare
Nykra Oy Finland

Maringuiden Nordic AB

Org nr. 556864-7530
Varlabergsvägen 16
434 91 Kungsbacka
Tel. 031-932600
info@maringuiden.se |

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss, lämna feedback, rapportera ett fel eller övriga ärenden?

Kontaktinformation
Besök oss på Facebook

Annonsera

Vill ni annonsera i Branchregistret eller via webannonser/banners? Eller vill ni diskutera ett samarbete med sveriges störasta marina portal?

Annonsera på maringuiden.se
Kontaktinformation

Information

Maringuiden grundades 1996 och har länge varit sveriges största marina portal. I högsäsong visas varje vecka cirka 650.000 sidvisningar på sajten för ca 55.000 unika besökare.

Information om maringuiden.se
© 1996-2021 maringuiden.se | Det tog 0.02 sek att generera sidan.