Torsdag 25 apr 2024, 614 entusiaster online

Mats_ Sjöbod

PresentationBloggbokFotoalbumKöp & säljForuminläggMina båtar

Mina båtar
Här listas alla de båtar som Mats_ äger eller har ägt.

Maxi MaximMaxi Fenix TurboCrescent 465 Trader
Ägarkommentarer


Årsmodell:
1985
Antal ägare:
2 st
Inköpsår:
2010
Inköpspris:
-


Positiva egenskaper:
Allt är bättre...
Negativa egenskaper:
Ingen flybridge ;-)
Generellt omdöme:
Maxi Fenix Turbo - Aft Cabin är den logiska fortsättningen på Maxi Maxim. Pelle Pettersson AB har verkligen tänkt till den här gången och fixat alla de där retliga småfelen som Maxim'en hade.

Till att börja med så är Fenix'en en meter längre. En meter är inte mycket, men den gör underverk i en så pass kort båt. Det man direkt lägger märke till är att toaletten har blivit betydligt större, och nu rymmer en fullvuxen karl utan att han ska behöva ta till glidmedel för att komma in. Den är dessutom totalt omdisponerad så att man numera sitter åt "rätt" håll, har praktisk nytta av handfatet och slipper slå huvudet i taket. Basinredet är i plast och är även det omgjort för att bättre dra nytta av det extra utrymmet. Dessutom är det numera betydligt lättare att hålla rent.

Inredningen i förpiken har också fått en ansiktslyftning och begåvats med möbler och dörrar med vitlackerade speglar omgivet av vacker teak. Detta ger en betydligt ljusare salong och upplevs därför större än vad den är. Taket är vidare infäst med teakribbor som ger ett mer ombonat intryck. Även förskottet är täckt med teakribbor. Den gamla ohygieniska väggbeklädnaden i Maxim’en är tack och lov också ändrad, nu till en tvättbar syntetisk väv.

Hardtop på doghouse är numera standard. Den påminner en del om den hardtop som Stegoplast i Nyköping tillverkat för Maxim’en, men den har inga plastade luckor utan istället är det kapellväv med lattor i utsiktsgluggarna.

I doghouse påminner det mesta om Maxim’en. Dock är det numera teakdurk och allmänt mer ombonat med trä. Kapellet påminner om de nyare typerna som finns till Maxim. Man kan gå in via dörrar från sidorna och det sträcker sig rakt akterut ända tills det stupar rakt ned. Kvar finns då ändå ett däck akter om kapellet som leder ned till badbryggan. Man behöver alltså inte ha kapellet öppet för att kunna gå runt hela båten.

Akterruffen är också märkbart större och helt omdisponerad. Mycket beroende på att motorn är monterad mot ett drev på akterspegeln. Detta gör att man får två stycken full-längds kojer med ett bord (motorkåpa) som avskiljare. Vidare finns det ett separat handfat och rinnande vatten även i akterruffen. På aktre skottet har ett par extra fönster satts in också. Allt för en ljusare och luftigare känsla.

Så kommer man då osökt till den största skillnaden mot en standard Maxim, motorinstallationen. Personligen gillade jag faktiskt att ha motorn mitt i båten, men det är helt ovärderligt att ha fått ett drev på aktern istället. Båten går nu att manövrera hur lätt som helst. Att montera en bogpropeller vore likställt med att slänga pengarna i sjön. Den behövs helt enkelt inte. Duo-prop drevet (290) gör att båten går precis dit du vill när det ska fickparkeras. Och när man ska åka iväg så finns kraften där från en Volvo Penta AQAD30 (115hk). Ljudnivån är dessutom låg. Stänger man dörren till akterruffen så hörs knappt motorn alls.

Avslutningsvis kan det också nämnas att Fenix’en har enorma lagringsutrymmen under durken (där motorn satt på Maxim’en), större förskvattentank, större bränsletank och en stor härlig integrerad badbrygga.


Förbättringar / renoveringar:



Båtdata från Båtguiden
Fabrikat:
Maxi
Modell
Fenix Turbo
Längd ö.a.
8.85 m (29 fot)
Längd v.l
-
Bredd
3 m
Djup
0.85 m
Deplacement
2900 kg
Köl
-
Kölvikt
2900 kg
Lystal
-
Riggtyp
-
Masthöjd
-
Krysställ
-
Ant. kojer
6 st
Vattentank
150 liter
Bränsletank
200 liter
Skrovtyp
Halvplanande
Ruffhöjd
-
Motor
VP AQAD 30/DP
Motor hk
110 hk
Toppfart
17 knop
Drivmedel
Diesel
Prod. start
-
Prod. stopp
-
Antal prod.
-
Konstruktör
Pelle Pettersson
Tillverkare
-

Maringuiden Nordic AB

Org nr. 556864-7530
Varlabergsvägen 16
434 91 Kungsbacka
Tel. 031-932600
info@maringuiden.se |

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss, lämna feedback, rapportera ett fel eller övriga ärenden?

Kontaktinformation
Besök oss på Facebook

Annonsera

Vill ni annonsera i Branchregistret eller via webannonser/banners? Eller vill ni diskutera ett samarbete med sveriges störasta marina portal?

Annonsera på maringuiden.se
Kontaktinformation

Information

Maringuiden grundades 1996 och har länge varit sveriges största marina portal. I högsäsong visas varje vecka cirka 650.000 sidvisningar på sajten för ca 55.000 unika besökare.

Information om maringuiden.se
© 1996-2024 maringuiden.se | Det tog 0,03 sek att generera sidan.