Jump to content
Thursday 25 February 2021
Zwen

Kaffebryggare 12 eller 24 V

Recommended Posts

32 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

Kaffe och temuggarna är viktiga.

Upplysningsvis har vi porslinsmuggar med bohuskustens 4ar på. Men det blev fel på en, jag vill minnas att det är på Pater Noster, där det under karaktär står ”Heidenstamfyr”.

Men billiga plastmuggar, sådana duger inte ens för fältmässigt bruk åt rekryter eller seniorscouter.

Sen skall vara riktiga grejer! Riktiga koppar som håller värmen, och kom inte dragande med någon jäkla dockservis, kaffe uppblandat med skummad mjölk serverad i en fingerborg duger åt italienare, inte åt råbarkade svenska sneseglare.

Men blir det inte svårt att vifta så där näpet med lillfingret när du dricker i stor mugg? :rolleyes:

Edited by Eile

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuter sedan skrev McLasse:

Japp, fast utan 'i'. Bing Crosby lät nog någon gång under kvällen men "Mer Jul" spelades inte. Det minnet hade jag glömt men tack för att du påminde för minnet är värt att minnas.

Det var litet lurigt då stavningsfunktionen envisades med ”julekväll” men jag envisades med ”julikväll”. Men det funkar bra med varm glögg även under kulna sommarkvällar!

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuter sedan skrev Eile:

Men blir det inte svårt att vifta så där näpet med lillfingret när du dricker i stor mugg? :rolleyes:

Det är ingen aktivitet jag ägnar mig åt.  
Mina händer är visserligen inte stora som dasslock, men jag greppar gärna muggen med hela näven, ibland med båda händerna, det värmer gott när det är kulet.

Det är en del av helhetsupplevelsen med att dricka kaffe.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
47 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

Men det funkar bra med varm glögg även under kulna sommarkvällar!

Japp, precis som must...och öl (nu tänker jag på de varianterna med "jul" framför).

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 timmar sedan skrev Eile:

Finns väl ingen vettig människa som kokar ägg?  Man ångkokar dem då kan de inte spricka och blir alltid perfekta samt går fort med minimalt med vatten som behöver kokas upp. Prova:  köp ikea insatsen för en 50 lapp sen räcker det med max  cm vatten i botten för lite ånga. 

Kokar gör man väl även om man ångkokar.

Varför köpa något onödigt för att kola ägg i lite vatten?

Vi har kokat ägg i vanlig kastrull med en ½ cm vatten sedan 90-talet.

 

Slösa inte pengar och miljö på någon onödig insats, troligen i plast, utan lägg bara äggen i en kastrull.

 

Nu var jag sur och sarkastisk igen. 😞

Sorry

 

Ägg kan ju förvaras i rumstemperatur evigt länge i vårt klimat och om man börjar med rumstempererade ägg så blir koktiderna vid havsnivå ungefär så här.

 

Lägg i äggen + ½ cm vatten i vilken kastrull som helst

Cirka en minut för vattnet att börja koka.

  • Ytterligare 5 minuter för löskokt ägg, lite av vitan lös
  • Ytterligare 6 minut till för helt fast vita och halvfast gula.
  • Hårdkokt vet jag inte, men det är väl bara att köra på en stund mer än sex minuter...

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 timmar sedan skrev M__G:

Säffle? Där har jag inte varit på säkert 15 år och då på genomresa, kanske döljer sig en lustigheter bakom meningen som jag just inte ser...

Säffle är faktiskt en väldigt kreativ del av Värmland, en sorts Värmlands Gnosjö.

Det finns massor av större och mindre industrier med samarbeten med  universitet och högskolor.

 

Jag vet faktisk inte varför Hasse och Tage gjorde sig lustiga just över Säffle, mycket märkligt!?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 timmar sedan skrev Georg_Ohm:

Är det förresten någon som en kulen julikväll provat att dricka glögg ombord? Och samtidigt lyssna på julsånger med Bing Crosby? (”Mer Jul” med Adolfsson & Falk fungerar också).

Nej ,men iskall glögg mitt i sommaren blir någon sorts "sangria".

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just nu skrev Georg_Ohm:

- - -

Vid högtidliga tillfällen tar man istället farinsocker, irländsk whisky och vispgrädde, det försämrar inte kaffets smak eller arom alls, tvärtom, det förhöjer smakupplevelsen och sinnelaget högst nämnvärt, kan rekommenderas,

- - -

Instämmer! 😊

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minuter sedan skrev Mackey:

Säffle är faktiskt en väldigt kreativ del av Värmland, en sorts Värmlands Gnosjö.

Det finns massor av större och mindre industrier med samarbeten med  universitet och högskolor.

 

Jag vet faktisk inte varför Hasse och Tage gjorde sig lustiga just över Säffle, mycket märkligt!?

Det var nog slumpen, vilket ortsnamn som för tillfället föll dem in, kunde liga gärna har varit Kramfors, Örkelljunga, Skärv, Skruf, eller Rimbo, någon ort som inte direkt är förknippad med semesterresor, annat än för dem som bor där, som gärna vill åka därifrån.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minuter sedan skrev Mackey:
2 timmar sedan skrev Georg_Ohm:

Är det förresten någon som en kulen julikväll provat att dricka glögg ombord? Och samtidigt lyssna på julsånger med Bing Crosby? (”Mer Jul” med Adolfsson & Falk fungerar också).

Nej ,men iskall glögg mitt i sommaren blir någon sorts "sangria".

Kom att änka på det året vi inte hade förmågan att få iväg julkorten, så vi fick göra om dem lite bara.

 

God Juli och Gott Nytt halvÅr!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det finns förstås inga popcornpoppare som går på varesig 12 eller 24 volt  🍿 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuter sedan skrev Mackey:

Kokar gör man väl även om man ångkokar.

Varför köpa något onödigt för att kola ägg i lite vatten?

Vi har kokat ägg i vanlig kastrull med en ½ cm vatten sedan 90-talet.

 

Slösa inte pengar och miljö på någon onödig insats, troligen i plast, utan lägg bara äggen i en kastrull.

 

Nu var jag sur och sarkastisk igen. 😞

Sorry

 

Ägg kan ju förvaras i rumstemperatur evigt länge i vårt klimat och om man börjar med rumstempererade ägg så blir koktiderna vid havsnivå ungefär så här.

 

Lägg i äggen + ½ cm vatten i vilken kastrull som helst

Cirka en minut för vattnet att börja koka.

  • Ytterligare 5 minuter för löskokt ägg, lite av vitan lös
  • Ytterligare 6 minut till för helt fast vita och halvfast gula.
  • Hårdkokt vet jag inte, men det är väl bara att köra på en stund mer än sex minuter...

Inte plast men rostfritt och ikea är nog förnicklat. Jag ångar rätt mycket allt från vanliga grönsaker till potatis beroende på kvaliteten.   Har för mig p1 gjorde ett potatis reportage en gång om en odlare och finsmakare som hade alla tänkbara sorter och just också förespråkade ångkokning. Flera sorters grönsaker blir ju smaklösa eller nästan rent äckliga kokade ex blomkål eller broccoli, ånga i lite extra vatten så spad blir kvar värm ner en ädelost eller/och  creme fraiche beroende om man vill ha soppa eller bara grönsak vid till spise .   Har ånginsats i bilen och båten och flera i köket, används dagligen. Men det går säkert lika bra med micro eller liknande om man tycker det är smidigare att ha med sig en en hopfällbar liten insats.   

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

Det var nog slumpen, vilket ortsnamn som för tillfället föll dem in, kunde liga gärna har varit Kramfors, Örkelljunga, Skärv, Skruf, eller Rimbo, någon ort som inte direkt är förknippad med semesterresor, annat än för dem som bor där, som gärna vill åka därifrån.

Jo du som bor där du bor lär nog ha sett många av dem förr i världen. De som åkte från Säffle alltså. Även om du kanske inte tänkt på det då de kan vara svåra att skilja ut på håll.

Då inte utlandsresor, eller ens längre resor inom riket, var så vanliga utan det var det lilla gröna tältet och packningen som fick plats i den ofta ganska lilla bilen som satte gränsen. För de flesta även plånboken förstås. Då var det för Säfflebor ofta "kusten" som gällde. Mången gla å go Säfflebo har avnjutit härliga sommardagar kring Bohusläns klippor.

Vi hade det nog förhållandevis ganska bra egentligen då vi hade en ganska stor bil och en liten husvagn. Den brukade vi få parkera på en grusplan utanför en pensionerad fiskargubbe i Ulmekärrsand. Samme gubbe brukade även hyra ut en rejäl eka till oss där far hängde på vår medhavda 6 hk West Bend. Sedan levde torsken, som då fanns överallt inne bland öarna, farligt.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minuter sedan skrev Eile:

Har ånginsats i bilen och båten och flera i köket, används dagligen. Men det går säkert lika bra med micro eller liknande om man tycker det är smidigare att ha med sig en en hopfällbar liten insats.

Hur ser den ut den där insatsen.

Jag trodde den var till ägg.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
52 minuter sedan skrev Eile:

Har ånginsats i bilen och båten

Hur långt kommer man på en säck ved?🤔

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minuter sedan skrev Mackey:

Hur ser den ut den där insatsen.

Jag trodde den var till ägg.

Långt innan de fanns här på dvs förra årtusendet tog en japansk flickvän med en hit sen har det spridits alla säljer versioner på den och ikea kampanjade de dem för något 10 tal år sen men finns fortfarande kvar. https://www.ikea.com/se/sv/p/klockren-anginsats-rostfritt-stal-00459277/   

 

Ett potatis tips om ni har riktigt bra kvalite eller nära ny så strips strimla dem eller små runda om det är färsk/ny, rejält med grovsalt på som kommer lösa upp sig och rinna ner under ångningen. En klick smör över dem när man lyfter upp och ungarna vägrar äta något tilltugg till potatisen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 timme sedan skrev Peter_K:

@Georg_Ohm - skulle presskaffe smaka ”italienskt”, vars har du hört det..? Det smakar kokkaffe, fast utan kaffesumpen. 

Jag generaliserar kanske allt kaffe som är litet annorlunda ur min synvinkel.

Jag har varit i Aostadalen flera gånger, merendels bott på samma hotel. Har provat alla kaffesorterna där och flera av sorterna i ett närliggande kafé i samma by. Även sådant jättestarkt som serveras i dockservis, där smaken mer går åt choklad, eller kakaohållet. Jag har även prova att ”dricka” ett kaffe som i sin viskositet mer påminner om gelé. Och det är även där det minst komplicerade vanliga kokta eller bryggda kaffet (med socker) som jag gillar mest, det irländska undantaget.
Ja, det kan hända jag blandar ihop detta, men har invigts i fördomen då, att det pressade kaffet tillhör de mer, för mig, svårdruckna slaget. Men jag får väl prova igen.

 

Man är social med andra människor över var sin kopp kaffe, man kan diskutera olika saker och tillockmed lösa den mångtusenåriga krisen i Mellanöstern, om nu man får en stor kopp eller mugg med ordentligt innehåll. Samtalen blir väldigt korta om kaffet serveras i sådan där pyttesmå koppar, som då mer är avsedda att uppfylla större dockor och nallebjörnars koffeinbehov, eller hur?

Share this post


Link to post
Share on other sites
58 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

Jag generaliserar kanske allt kaffe som är litet annorlunda ur min synvinkel.

Jag har varit i Aostadalen flera gånger, merendels bott på samma hotel. Har provat alla kaffesorterna där och flera av sorterna i ett närliggande kafé i samma by. Även sådant jättestarkt som serveras i dockservis, där smaken mer går åt choklad, eller kakaohållet. Jag har även prova att ”dricka” ett kaffe som i sin viskositet mer påminner om gelé. Och det är även där det minst komplicerade vanliga kokta eller bryggda kaffet (med socker) som jag gillar mest, det irländska undantaget.
Ja, det kan hända jag blandar ihop detta, men har invigts i fördomen då, att det pressade kaffet tillhör de mer, för mig, svårdruckna slaget. Men jag får väl prova igen.

 

Man är social med andra människor över var sin kopp kaffe, man kan diskutera olika saker och tillockmed lösa den mångtusenåriga krisen i Mellanöstern, om nu man får en stor kopp eller mugg med ordentligt innehåll. Samtalen blir väldigt korta om kaffet serveras i sådan där pyttesmå koppar, som då mer är avsedda att uppfylla större dockor och nallebjörnars koffeinbehov, eller hur?

Jo det blir nästan söt och choklad aktigt om du stampat rätt det så maskinen får trycka runt 14-15 bar. Men att en kopp skulle innehålla mindre koffein är helt fel däremot saknas garvsyran som fälls ut i brygg och kokkaffe, men gör du espresson fel så visst går det att få gravsyra även där för högt tryck /fel stampat eller fel på temostatet i maskin. Dit gele cafe var nog en variant på arabisk turkiskt jordansk eller liknande, koka upp 4 gånger ofta med rätt mycket socker och även kanel kardemum i vissa av länderna där.  På båten och i bilen gör jag den varianten men aldrig med socker.  Malningen stämmer bra med det jag kör i kvarnen hemma, dock kör jag bara ett uppkok lätt skum en snabb till så sump sjunker vill inte ha garvsyra.  Rätt bönor och blandning till vatten gör det mesta. Caffe Gioia  90% arabica funkar bra här med vårt vatten i Småland(ph8)  

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy