Jump to content
Thursday 25 February 2021
Zwen

Kaffebryggare 12 eller 24 V

Recommended Posts

19 minuter sedan skrev Lintott:

Skärgården har ett enormt djup från fasta land till de yttersta kobbarna.

Nää... Nu skarvas det alltså lite....🤣

bild.png.b8030e478d31b12059d5130775ceb208.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 timme sedan skrev Georg_Ohm:

 - - -

... i mellanskärgården räknar man med tjugotal och äter wienerbröd med chokolade som man sköljer ned med en Gammeldansk, i den yttersta skärgården är det vänstertrafik och där serverar man ljummet öl....

Icke att förglömma "den lille" till "frokosten"!

Men "rakfisken" kan de behålla själva i Norge.

Edited by Lintott
Om rakfisk

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 timmar sedan skrev Lintott:

Icke att förglömma "den lille" till "frokosten"!

Men "rakfisken" kan de behålla själva i Norge.

Ok, även norska sørlandet. Men det finnes en ”korridor” där det är fritt vatten ända fram till kilt- och säckpipeön.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, Georg_Ohm said:

Äh, då blir det för långt att borda dig för en kopp kaffe.

Det var ju tråkigt. Men vem vet vad som händer i framtiden. Bohuskusten är ju trevlig. Det ligger på att-göra-listan att åka hela Göta Kanal men det blir nog inte i år.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 timmar sedan skrev Georg_Ohm:

Kanske det, en tur i skilsmässodiket först då, sedan navigering i ännu mera dricksvatten.

 

Ja det där med skärgårdens geografiska djup är orättvist... men icke för ty så har vi också innerskärgård, mellanskärgård och ytterskärgård hos oss. Innerskärgården är det inte så mycket att säga om. Men i mellanskärgården räknar man med tjugotal och äter wienerbröd med chokolade som man sköljer ned med en Gammeldansk, i den yttersta skärgården är det vänstertrafik och där serverar man ljummet öl....

Tar du ofta din båt till brittiska öarna..?

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 timme sedan skrev Peter_K:

Tar du ofta din båt till brittiska öarna..?

På västkusten är det den obligatoriska svängomen innan man går in i hemmahamnen.

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 timmar sedan skrev Zwen:

Nää... Nu skarvas det alltså lite....🤣

bild.png.b8030e478d31b12059d5130775ceb208.png

Om jag inte vetat bättre så skulle jag kunnat trott att detta var en sjökortsbild över den sv delen av Kosterskärgården, där ser det nämligen ungefär likadant ut, som en veritabel stengärdesgård strax under vattenytan. Vanliga båtsportskort samt digitala sjökort är kanske inte helt värdelösa här, men det blir svårt att bara förlita sig på dessa och jag tror inte att alla bôarna har korrekta koordinater, det krävs specialkort, påslaget och bevakat ekolod samt helst också en spanande fördäcksgast som bär polariserade solglasögon.

 

Annars kan man fritt och ledigt navigera här med en extra grundgående kajak under extremt högvatten.

 

Men med ”djup” menade vi nog djupet på tvären, horisontellt, alltså från den yttersta punkten på fastlandet till den innersta punkten på den yttersta i havsbandet liggande ön.😗

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 timme sedan skrev Peter_K:

Tar du ofta din båt till brittiska öarna..?

Det brukar bli en vända in till Herrolds och fish ’n chips samt några öl på någon pub, när man ändå skall ut på internationellt vatten för att tömma septiktanken, då kan man ju lika gärna passa på att slingra sig upp för Themsen. Men nu sätter väl pandemin och brexiten stopp för sådana små utflykter kan tänkas.

🇬🇧

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 timmar sedan skrev rejas:

Det var ju tråkigt. Men vem vet vad som händer i framtiden. Bohuskusten är ju trevlig. Det ligger på att-göra-listan att åka hela Göta Kanal men det blir nog inte i år.

Välkommen!

Tag med andningsmask, många hus på både fastlandet och på öarna har fortfarande eternitplattor på sina fasader, ja jag tänkte då på risken att så asbestos. Men det blir bättre, man river ned plattorna och återställer panelerna. Trävaruhandlarna och framförallt färghandlarna gnuggar händerna.

 

Nu till litet allvar, jag brukar säga att man skall undvika orter, hamnar, där det finns restauranger och/eller systembolag. Där kan det festas en hel del och det brukar innebära att nattsömnen blir störd. Särskilt barnfamiljer bör tänka på sådana saker. Sedan bör man väl ändå se Marstrand, Lysekil, Kungshamn, Smögen, Hunnebo, Grebbestad och Strömstad, i viss mån även Uddevalla, men som sagt det kan bli stökigt under semesterperioderna. Numera finns det ju bryggor i litet avsides belägna delar av dessa hamnar där det på sätt och vis är mindre nattliv, men där kan istället vind och svall vara besvärande.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 timmar sedan skrev Zwen:

Nää... Nu skarvas det alltså lite....🤣

bild.png.b8030e478d31b12059d5130775ceb208.png

Vars är det..?

Svartlöga, öster om..?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 timme sedan skrev Peter_K:

Vars är det..?

Svartlöga, öster om..?

Gillöga!

 

Det skulle kunna varit var som helst i Ålands eller Finlands skärgård också...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, Gillöga.

Tänk att det kan vara så lite vatten så långt ut i havet.🤔

  • Haha 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
2020-12-09 vid 14:05 skrev Georg_Ohm:

Såvitt jag vet finns det endast två eller tre Triton utefter Bohuskusten.

Det är svårt att veta hur många triton det finns på västkusten, men det är nog vanligare på östkusten, även om antalet där är okänt. Kan tydligen variera över tid också. 

5ea6be886cfc61e2e6f09c6f7c23b46f.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

13 minuter sedan skrev M__G:

Det är svårt att veta hur många triton det finns på västkusten, men det är nog vanligare på östkusten, även om antalet där är okänt. Kan tydligen variera över tid också. 

5ea6be886cfc61e2e6f09c6f7c23b46f.jpg

En snygg båt, är det en Bravuria Triton 40, eller en Bylinder Triton 42? 🧜‍♂️ 🔱 
 

Det har väl ingenting med kaffebryggare att göra, vare sig dessa är avsedda för tolv eller tvåhundratrettio volt...

Men Triton i den grekiska mytologin var ju son till havsguden Poseidon, så därför ligger det ju nära att döpa båtar och båtmodeller till just ”Triton”.

Om man söker på nätet eller ”googlar” finner man diverse båtar, fartyg, örlogsfartyg, och kajaker med egennamnet, eller båttypens namn ”Triton”. Sedan finns det tritonvapen, tritoncyklar, tritonsyntar och en massa andra grejer som heter så, även olika företag har tagit sig det namnet.

Triton förekommer även i en Disneyfilm, som far till ”den lilla sjöjungfrun” Ariel. Min båt heter M/Y Ariel, det är ju en Triton 29...

Inte nog med det, även Neptunus största måne heter ”Triton”. Av astronomisk tradition döper man vårt solsystems planeter, månar och övriga satelliter till den grekiska- och romerska mytologins egennamn (tror jag).

 

Hur var kaffet i Säffle? Var det bryggt på hushållsel, två-tretti? ️ 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

Hur var kaffet i Säffle? Var det bryggt på hushållsel, två-tretti? ️ 

Nu är jag kanske inte rätt person att uttala mig eftersom vi flyttade därifrån i slutet av augusti 1969, men vad jag kan minnas var det ingen som bryggde kaffe. Det var kokkaffe som gällde. VisselJohanna var vanligt förekommande. Man kunde även se någon dricka på fat om man hade tur.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minuter sedan skrev Zwen:

Nu är jag kanske inte rätt person att uttala mig eftersom vi flyttade därifrån i slutet av augusti 1969, men vad jag kan minnas var det ingen som bryggde kaffe. Det var kokkaffe som gällde. VisselJohanna var vanligt förekommande. Man kunde även se någon dricka på fat om man hade tur.

Det var väl närmast punchlinen i en välkänd Hasse&Tage grej jag syftade på.

 

Edited by Georg_Ohm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om jag ska lägga mig i så tror jag inte att kaffesmaken påverkas jättemycket av om det är bryggt på på 12, 24, 110 eller 230 V spänning så länge effekten (watt) är densamma.

 

Problemet är att bryggkaffe tenderar att få "fel" smak om bryggningen tar för lång tid eller om vattnet är för kallt. Några grader under kokpunkten (runt 95°C) säger många experter är bästa temperatur. Tiden för bryggningen bör vad jag förstår inte överstiga fem sex minuter.

 

Jag ror inte heller platsen (Säffle, Göteborg eller Stockholm) har så stor betydelse, men däremot kan höjden påverka en del eftersom kokpunkten blir lägre på högre höjd.

Edited by Mackey
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
53 minuter sedan skrev Mackey:

men däremot kan höjden påverka en del eftersom kokpunkten blir lägre på högre höjd.

Då får man använda en tryckbryggare (om det finns).

 

...nu dricker jag inte kaffe över huvud taget (jag började och slutade när jag var 3 år) så jag kan inte riktigt förstå varför jag lade mig i den här diskussionen... 🙄

Edited by McLasse
  • Haha 2
  • Confused 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minuter sedan skrev McLasse:

kan inte riktigt förstå varför jag lade mig i den här diskussionen

Det finns ju inte så mycket att skriva om på MG just nu...

 

1000 m är okej, då kokar vatten vid 95°C ungefär.

När det gäller äggkokning blir det viktigare, men då finns ju appen Egg Timer

Finns ju som sagt inte så mycket at skriva om...

Edited by Mackey
  • Haha 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minuter sedan skrev Mackey:

Det finns ju inte så mycket att skriva om på MG just nu...

 

1000 m är okej, då kokar vatten vid 95°C ungefär.

När det gäller äggkokning blir det viktigare, men då finns ju appen Egg Timer

Finns ju som sagt inte så mycket at skriva om...

Finns väl ingen vettig människa som kokar ägg?  Man ångkokar dem då kan de inte spricka och blir alltid perfekta samt går fort med minimalt med vatten som behöver kokas upp. Prova:  köp ikea insatsen för en 50 lapp sen räcker det med max  cm vatten i botten för lite ånga. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har börjat att tröttna på snabbkaffet, det finns ju iofs olika sorter, men var det en sådan här som var bra? 
Hemma har jag en sådan där kapselmaskin, men det blir inte så jättegott det heller, och en mass plast och annat miljövidrigt i kapslarna.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 timmar sedan skrev Georg_Ohm:

Hur var kaffet i Säffle? Var det bryggt på hushållsel, två-tretti?

Säffle? Där har jag inte varit på säkert 15 år och då på genomresa, kanske döljer sig en lustigheter bakom meningen som jag just inte ser...

 

Tyckte det var lite kul med rysk miniubåt med namnet triton just då det var osäkert hur många triton som finns på västkusten....

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag köpte en 12 v kaffekokare för många år sedan. Helt hopplöst usel, som tidigare skrevs, ca 35 minuter för att få kaffe, och inte vidare gott. Typ, starta kaffebryggaren, tänd grillen, grilla, ät, sen är kaffet klart. Bättre med en visseljohanna och dricka kokkaffe. Och termos första dagen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

Jag har börjat att tröttna på snabbkaffet, det finns ju iofs olika sorter, men var det en sådan här som var bra? 
Hemma har jag en sådan där kapselmaskin, men det blir inte så jättegott det heller, och en mass plast och annat miljövidrigt i kapslarna.

Glas i båten..?

Nä, köp den i rostfritt jag tipsade om i början av alla inlägg innan det gicks loss om grund och ogrundat istället. 
https://www.biltema.se/hem/jul/jul-i-koket/kaffe-tepress-2000037251

Edited by Peter_K
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 timme sedan skrev Georg_Ohm:

Jag har börjat att tröttna på snabbkaffet, det finns ju iofs olika sorter,

.- - -

Vi dricker enbart snabbkaffe ombord. Vid ett tillfälle hade vi bjudit några nyfunna båtgrannar på fika en kväll. Dagen efter råkade vi ligga nästan bredvid varandra i en gästhamn och de ville återgälda vår gästfrihet. När vi kom ombord berättade de att vårt kaffe hade varit så gott att de varit och handlat bryggkaffe o melitta enkom för att kunna bjuda på lika gott kaffe.... Vi nämnde inget om vad vi bjudit på kvällen innan.

 

Vår snabbkaffehantering: Ja, det finns bättre o sämre sorter. Vi köper alltid Nescafe Lyx Mellanrost. Vi snålar inte med pulvret. När pulvret hällts i muggen så slår vi på en liten skvätt vatten så pulvret står blött medan vattnet kokar upp. Nykokt vatten slås över pulvret. Sedan får kaffet stå någon minut eller två  innan det dricks så aromen hinner utvecklas.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minuter sedan skrev Lintott:

Vår snabbkaffehantering: Ja, det finns bättre o sämre sorter. Vi köper alltid Nescafe Lyx Mellanrost. Vi snålar inte med pulvret. När pulvret hällts i muggen så slår vi på en liten skvätt vatten så pulvret står blött medan vattnet kokar upp. Nykokt vatten slås över pulvret. Sedan får kaffet stå någon minut eller två  innan det dricks så aromen hinner utvecklas.

Nu börjar det trilla in proffstips här minsann.... Det där låter som att det borde kunna ligga en del logik och upplevelseförbättring i.

Gäller att använda sig av rätt "mugg" bara, annars vet man ju inte hur det blir med aromen för dagen.

  • Like 1
  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 timmar sedan skrev Peter_K:

Glas i båten..?

Nä, köp den i rostfritt jag tipsade om i början av alla inlägg innan det gicks loss om grund och ogrundat istället. 
https://www.biltema.se/hem/jul/jul-i-koket/kaffe-tepress-2000037251

Ok, skall kolla närmare på den. 
 

På diverse kaféer säljs det ju en massa olika slags kaffe med utländska namn, inte sällan med inblandning av viskösa mejeriprodukter. Jag vill nog helst ha vanligt ”svenskt kaffe” ok, kaffe amerikana duger också, det lär vara mer italienskt än amerikanskt vad jag hört.

 

28 minuter sedan skrev Lintott:

Vi dricker enbart snabbkaffe ombord. Vid ett tillfälle hade vi bjudit några nyfunna båtgrannar på fika en kväll. Dagen efter råkade vi ligga nästan bredvid varandra i en gästhamn och de ville återgälda vår gästfrihet. När vi kom ombord berättade de att vårt kaffe hade varit så gott att de varit och handlat bryggkaffe o melitta enkom för att kunna bjuda på lika gott kaffe.... Vi nämnde inget om vad vi bjudit på kvällen innan.

 

Vår snabbkaffehantering: Ja, det finns bättre o sämre sorter. Vi köper alltid Nescafe Lyx Mellanrost. Vi snålar inte med pulvret. När pulvret hällts i muggen så slår vi på en liten skvätt vatten så pulvret står blött medan vattnet kokar upp. Nykokt vatten slås över pulvret. Sedan får kaffet stå någon minut eller två  innan det dricks så aromen hinner utvecklas.

Det låter ju nästan som när jag bjöd på ”äkta kinesmat” ombord, det var kasslertärningar i Uncel Benns kinesiska sötsura sås, som innehåller diverse bambuskott och sånt. Ja det serverades ris till också.
 

Nåväl, jag har väl provat de flesta sorterna och varianterna av snabbkaffe, håller med om att Nescafé lyx är den bästa, och brukar bereda denna varma dryck på samma sätt, jag brukar även ha socker i. Vid högtidliga tillfällen tar man istället farinsocker, irländsk whisky och vispgrädde, det försämrar inte kaffets smak eller arom alls, tvärtom, det förhöjer smakupplevelsen och sinnelaget högst nämnvärt, kan rekommenderas, dessvärre känner jag inte till något alkoholfritt alternativ, möjligen om man heter upp whiskyn till över 70°c först... men det har jag aldrig testat.

 

Coop hade för något år sedan ett miljömärkt och rättvisemärkt afrikanskt snabbkaffe. Det var nu naturligtvis ett bra initiativ att ta fram och saluföra ett sådant. Men det smakade inget vidare, det var väldigt mycket jordsmak i det kaffet. Jag har inte sett detta kaffe i butikshyllorna sedan dess, så det var kanske fler som inte gillade det.

 

Sedan är det ju som @Lintott helt riktigt påpekar, väldigt viktigt att det kokta vattnet just är nykokt, blir det kokta vattnet ståendes sjunker temperaturen snabbt, beroende på omgivningstemperaturen och förvaringskärlets beskaffenhet, här i detta forum går vi minsann från den ena självklarheten till nästa. Men det skall vara riktigt hett vatten, detta gäller även när man bereder te.

 

Är det förresten någon som en kulen julikväll provat att dricka glögg ombord? Och samtidigt lyssna på julsånger med Bing Crosby? (”Mer Jul” med Adolfsson & Falk fungerar också).

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaffe och temuggarna är viktiga.

Upplysningsvis har vi porslinsmuggar med bohuskustens 4ar på. Men det blev fel på en, jag vill minnas att det är på Pater Noster, där det under karaktär står ”Heidenstamfyr”.

Men billiga plastmuggar, sådana duger inte ens för fältmässigt bruk åt rekryter eller seniorscouter.

Sen skall vara riktiga grejer! Riktiga koppar som håller värmen, och kom inte dragande med någon jäkla dockservis, kaffe uppblandat med skummad mjölk serverad i en fingerborg duger åt italienare, inte åt råbarkade svenska sneseglare.

Edited by Georg_Ohm
  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

Är det förresten någon som en kulen julikväll provat att dricka glögg ombord? Och samtidigt lyssna på julsånger med Bing Crosby? (”Mer Jul” med Adolfsson & Falk fungerar också).

Japp, fast utan 'i'. Bing Crosby lät nog någon gång under kvällen men "Mer Jul" spelades inte. Det minnet hade jag glömt men tack för att du påminde för minnet är värt att minnas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy