Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
Brunnsviken

LO vill ha ”lyxbåtskatt”

Rekommendera Poster

Om vi ser på samhället som helhet så är det inte alls fel att beskatta de rikas lyxkonsumtion.

Miljömässigt är det inte heller fel att beskatta måttlöst fossilbränsleslöseri för nöjes skull.

 

Med de enkla motiveringarna att de rikas lyxkonsumtion tenderar att ta över en allt större del av pengarna i samhället medan andra får det fattigare samt att alla medborgare lider av fossilbränslebrist och klimatförändring.

 

Det stora problemet som jag ser det är att göra sådana skatter rimliga och rättvisa. Där måste man vara väldigt försiktig och inte komma med ogenomtänkta förslag av den typ som de politiska tankesmedjorna serietillverkar........ och ibland är det faktiskt bäst att inte ens försöka beskatta när det inte går att åstadkomma en rimlig och rättvis beskattning.

 

Jag kunde till exempel tänka mig en progressiv beskattning räknad på motorstyrka där skatten är noll upp till låt oss säga 100 hästkrafter och ganska låg upp till ungefär 200 hästkrafter och sedan börjar stiga allt mer tills den blir kännbar på de allra värsta vrålåken.

Med skatteavdrag för folk som använder båten i sitt yrke och för fastboende i skärgården. Samt undantag för sjöräddningsföreningar och brandkårer och liknande.

Bara som ett förslag att starta diskussionen från.

 

En sådan skall skulle ge båtkonstruktörerna en knuff i riktning mot mer lättdrivna skrov och ge en miljövinst....... och litet pengar i statskassan som bonus.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...