Jump to content
Tuesday 15 June 2021
Matte75

ARDIC 432DL

Recommended Posts

Hej alla glada!

Har en Ardic värmare som inte vill fungera, och jag har hittat problemet.

Behöver en ny membranpump som pumpar in dieseln i värmaren, den är helt död fast det är 12V fram.

Vet att Ardic är nerlagt för massa år sedan! men det måste ju finnas någon annan pump som passar???  Den pumpar 0,23l/tim vid 1700W och 0,44l/tim vid 3200W det måste ju finnas någon pump som funkar???????

 

Tacksam för svar/hjälp

 

Mvh Mattias

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej Mattias

Titta på pumpens etikett efter artnr så kan jag ha en renoverad/Utbyte

Artnr är typ 3729058-003 eller något sådant

Mvh Värmedoktorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

En följdfråga - eller åtminstone om samma värmare.

Min försöker gå igång men kör bara några korta startförsök. Ryker lite ur avgasröret.

Manualen säger bl.a. "Rengör flamvakt", men HUR står inte och ritningen är grynig som tusan.

- Är det den röda inringade delen som är flamvakten?

- Hur lossar man den - skruven intill verkar bara hålla kabeln?

 

flamvakt.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja det är flamvakten som är inringad lossa skruven för kabel och dra ut den samtidigt som du vickar lite på den och rengör fotocellen i botten med en tops med lite sprit på

Mvh Värmedoktorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ska det vara brännvin eller whisky? 😄

 

Tusen tack för receptet, doktorn!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Såklart! En rökig en verkar passa i temat!

 

Tror förresten jag fick tips av dig om att det läcker ur plastproppen i toppen av bränslepumpen - inte bränsleslangen som jag trodde.

 

Du hade rätt, det är där det läcker - men vad gör man åt det? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skicka pump till mig har utbytes system på dessa

Kolla artnr som står på pump typ 3717578-001 så vet jag om jag har en renoverad

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har kollat på flamvakten och den är nog bortom vad som kan fixas med tops.

Den verkar ha smält och jag kan inte se något annat än deformerad plast i toppen av den. (fast jag vet inte riktigt hur det såg ut från början...).

Hittade heller inget som verkade ha lossnat när jag tittade in i hålet, men det är möjligt att spetsen på flamvakten lossnat och trillat ner i förbränningskammaren...

 

Pumpen är väl inte lönt att byta innan jag löst problemet med flamvakten, men artikelnumret som står på är: 372 87 70 P05

Ardic optosensor1.jpg

Ardic optosensor2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har nu monterat en ny flamvakt och den gamla, lätt inkontinenta pumpen är åter på plats.

Försöker starta värmaren men lyckas inte få igång den.

 

Det står att man ska göra upprepade startförsök, men slår jag på min igen lyser inte lampan och inget händer - även om jag väntar en bra stund mellan startförsöken (typ någon timme). Försöker jag däremot nästa helg tänds lampan och ett nytt startförsök går igång.

 

Det kan ju inte var någon säkring som gått, rimligen. Är det något annat som kan åstadkomma de långa standby-pauserna innan nästa försök?

Kände efter på överhettningsskyddet, men knapppen gav inte med sig trots att jag tryckte rätt hårt. Kan det kärva eller ska det gå lätt?

 

Försöker väl på fredag igen när vi är åter vid båten...bra om någon kan tipsa om anledningen till de superglesa startmöjligheterna!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej ja ha får du fram bränsle när den provar att starta det ska skvätta efter varje pumpslag

Den har ett felkod system som kan blockera starter kanske något med det ?

Skickar med handboken om det kan vara till hjälp

Handbok-0432DL.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites
2021-01-25 vid 15:57 skrev dspj:

En följdfråga - eller åtminstone om samma värmare.

Min försöker gå igång men kör bara några korta startförsök. Ryker lite ur avgasröret.

Manualen säger bl.a. "Rengör flamvakt", men HUR står inte och ritningen är grynig som tusan.

- Är det den röda inringade delen som är flamvakten?

- Hur lossar man den - skruven intill verkar bara hålla kabeln?

 

flamvakt.jpg

Hej, hur gick det med din Ardic 432DL?

Jag har en likadan i vår båt. Startades nyligen och den gick i några sekunder, rök ur röret och stannade sedan. Provade ca 3 gg och sedan kunde man inte göra flera startförsök. Tog bort glödstiftet och det var helt ok lite rosa och ingen sot. Flamvaktens lins var rent och ingen sot, men tog ändå topps för att rengöra lite extra. Hur som helst så kan jag inte starta om eländet. Verka vara ngn startspärr som måste låsas upp. Tog bort matningen för att se om det återställa ngn funktion efter en tid, men har inte hunnit testa än. Ngn som har förslag på återställning?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag gjorde ett par försök i helgen (den verkar ha återställt sig själv för nya försök sedan helgen innan). Den gjorde några försök att starta och jag tror den lyckades för jag tyckte det kom lite varmare luft en stund. Men den stannade igen och vidare startförsök gick inte.

 

Jag kan tänka mig att det behövs ett antal försök för att få fram bränslet utan luftbubblor. När man, som jag, monterat isär pump etc, men även kanske när den stått över vintern.

 

Jag fortsätter i alla fall med några startförsök nästa helg. (skam den som ger sig)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det finns förresten en grej det skulle kunna vara om du fick igång din - överhettningsskyddet!

En liten knapp som sitter enl. bildens pil.

Ardic-överhettningsskydd.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja du kan summra överhettnings skyddet för att se funktionen  och tryck in knappen om den ploppat ut för att återställa det

Mvh Värmedoktorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Försökte i helgen några nya gånger...men ingen framgång. Eller kanske lite.

 

Den gjorde ett antal ordentliga startförsök.

Under 20-30 sekunder gick fläktarna och det kom rök ur avgasröret. 

Röken blev förvisso inte varm men ändå. Bränsle bör ju ha matats fram.

 

Kan det vara för låg spänning eller fel på glödstiftet som yttrar sig så?

Eller något annat?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Varmedoktorn jag har ingen termostat till min, ser i manualen att det var tillbehör.

Har du en termostat att sälja, eller vet var de går att få tag på? Samt pris?

 

Mvh Ola

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 timmar sedan skrev Skeebum:

@Varmedoktorn jag har ingen termostat till min, ser i manualen att det var tillbehör.

Har du en termostat att sälja, eller vet var de går att få tag på? Samt pris?

 

Mvh Ola

Hej till vilken modell 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2021-06-08 vid 21:46 skrev Varmedoktor:

Hej till vilken modell 

Jag har en 432 DL.

 

Mvh Ola

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy