Jump to content
Wednesday 06 December 2023
Antu

Era tankar om båt i 10-11 metersklassen

Recommended Posts

Jag har haft båt hela mitt liv. Men bara små och snabba. Typ styrpulpet. Men nu har vi kommit till punkten att vi vill köpa en bobåt. Våra önskemål är att det skall gå att sova 6 personer varav 4 bekvämt. Då vårt användande kommer vara på västkusten maj-september med undantag av juli. Vi är utomlands i juli så kommer värme in i bilden. Vi har fastnat för båtar typ Forbina, Nord West, Nimbus, Storebro och liknande flybridge-båtar där det går att stänga en dörr till kabinen. Alternativt samma modell utan fly men dörren skall finnas. Rätt eller fel? Vad har ni för tips. Båten måste vara under 12 meter. Budget ca miljonen. Men det gör inget om det är billigare. Men vill inte åka på nya motorer.

Det är en bred fråga kanske men jag hoppas att jag kan få lite bra kunskap?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tycker det låter absolut rätt 😀.

Du har PM.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om ni skall satsa på Flybridge så är mitt råd att gå så nära 12 meter som det bara går. Dvs 39 fot. Det kan vara en smaksak men en flybridgebåt som är för kort får lite tokiga proportioner (beroende på hur man ritat flybridgen)

 

Kruxet är väl då att det kan bli knepigt med budgeten. Du har (med all rätt) riktat in dig på kvalitetsbåtar vilket sannolikt kommer underlätta den dagen du vill sälja. Men så skall det ju köpas också 🙂

 

Personligen tycker jag Storebro 380 har snygga och tidlösa linjer. Hittade denna. Dock vet jag inte hur motorerna mår. Står att ena renoverats så det kan ju vara en varningsklocka kanske. Märkligt efter så få timmar. Fast det är klart - motorerna har ju en hel del båt att skjuta fram.

 

https://www.blocket.se/annons/stockholm/storebro_royal_cruiser_380_biscaya/88393097

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dörr att stänga är ju väldigt tydligt en fördel denna sommar. Rätt tänkt så långt mao. 
Jag skulle gärna själv ha en FB-båt men oftast är det något med dessa båtar som inte matchar mina krav. De flesta faller på att det är dubbla motorer och sen är det inte så många kvar och dessa faller på något annat. 
Jag antar att det är ok för dig med dubbla maskiner och då skulle jag i första hand kolla på Storebro. Gillar starkt dessa gediget byggda båtar som lämpar sig för lite grövre hav. Där tror jag tyvärr att Forbina går bort då dessa har rykte om sig att ha för platta, stötiga skrov. Visst det får ner bränsleförbrukningen men tveksam till hur dessa funkar på västkusten. 

Lycka till!

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dörrar att stänga har ju annars alla Targor och liknande båtar, men om du skall ha plats för så stor besättning blir det väldigt dyrt, mer än dubbla din budget. Möjligen kan du finna en äldre Minor (som senare blev Sargo för dryga miljonen.

Här är en Minor strax över din budget, litet udda och spännande med dubbla R-R vattenjet.

https://www.blocket.se/annons/stockholm/minor_34_wr__flybridge/87587674

Nord West är ett kvalitetsbygge från Orust, och kostar därefter, tveksamt om du finner en sådan under miljonen.

Nimbusar:

Det finns några på Blocket, kanske du redan sett dem?

https://www.blocket.se/annons/halland/nimbus_4004/90851871

https://www.blocket.se/annons/varmland/nimbus_33_avanta_coupe_fly/90672214

https://www.blocket.se/annons/vasternorrland/nimbus_33_avanta__92_yanmar_6lp_stz_99/90601118

https://www.blocket.se/annons/stockholm/nimbus_35_dc_fly/90429921

https://www.blocket.se/annons/kalmar/nimbus_35_dc_fly/66272121

Alla under miljonen.

4004:an i Varberg ligger ju geografiskt bra till, men frågan är om ni allihop får plats i den?

 

Storeborbåtarna är ju som sagts snygga och klassiska, men dom är rätt gamla nu och kräver en hel del i underhåll.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 timmar sedan skrev Antu:

Våra önskemål är att det skall gå att sova 6 personer varav 4 bekvämt. Då vårt användande kommer vara på västkusten maj-september med undantag av juli.

- - - -

.....men dörren skall finnas. Rätt eller fel? Vad har ni för tips. Båten måste vara under 12 meter. Budget ca miljonen. Men det gör inget om det är billigare. Men vill inte åka på nya motorer.

Det är en bred fråga kanske men jag hoppas att jag kan få lite bra kunskap?

Fyra fasta kojplatser med plats för två till, under miljonen, och fräsch motor/motorer är en inte helt lätt kombination. Som GO sagt så lär du inte hitta en NordWest för den budgeten, men det är fina båtar !  Men liksom Storebro inte helt lättdrivna, så räkna med helt andra bränslekostnader jämfört med vad du varit van vid.

Forbina är jättetrevliga....om det inte är mycket sjö. Jag har från tid till annan sneglat på dem, men lite märkligt att man satsat på ett skrov som inte gillar krabb sjö, då det är just vad vi har extra mycket av i Vättern och Vänern (båtvarvet ligger ju vid Vänern). Mer än på Västkusten t.o.m.

 

När du kikar på båtar så betänk också att "renoverad" kan innebära alltifrån att ha målat på lite färg till helt nerplockad motor. Alltför ofta något närmare det första än det sista. Be att få se dokumentation på "renoveringen". Vi pratar ju inte sällan om värden på mer än en kvarts miljon per motor i en sådan här båt om någon behöver ersättas. Sedan bör man också fundera på varför motorn i så fall renoverats och kolla om timmarna verkligen kan ha motiverat det. Om inte - vilket liv har den/de levt ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack för bra input. Inte helt lätt. Jag har just börjat titta och just nu är jag inte ens i Sverige. Får se vad som finns senare i augusti. Den mest trånga sektorn verkar vara båtplats. 😀

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 timme sedan skrev Antu:

Tack för bra input. Inte helt lätt. Jag har just börjat titta och just nu är jag inte ens i Sverige. Får se vad som finns senare i augusti. Den mest trånga sektorn verkar vara båtplats. 😀

Ja, så är det, men bra att fixa båtplats först.

Din ekvation verkar svår, särskilt om du vill ha en någorlunda ”ny” båt med mer normalt underhåll.

Äldre båtar kan finnas som matchar, storlek och utrymme, men risken att få en båt som kräver mer tid i underhåll och reparationer än vad du får ut i nyttjandetid är ju överhängande

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...