Jump to content
Tuesday 20 April 2021
whirre

Spritkök

Recommended Posts

Försöker hitta ett nersänkt spritkök men det verkar inte så lätt som jag trodde. Tycker jag har letat överallt. Jag får bara upp massa bilder och tillbehör till spritkök. 
Någon som vet någon sida/återförsäljare?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Men nu var det ju ett nedsänkt kök TS ville ha 🤔

 

Maila eller ring till https://www.dometic.com/sv-se/se som är återförsäljare till Origo.

Var länge sedan jag såg ett nedsänkt i båttillbehörs firmornas kataloger/websidor, men Dometic kanske vet 

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dometic hade hade bara gasol. Trodde det skulle vara lätt att hitta men icke

Edited by whirre

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det är väl lite så att spritkök inte är

speciellt bra... så de börjar försvinna lite från marknaden. Utbudet blir därmed begränsat. 

Eller har jag fel?

 

Fråga; varför inte gasol..?

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verkar nog så som ni säger här att det är på väg ut ur marknaden.

är det en eller två lågor som söks?
Finns en del på husvagns och husbilsmarknaden.

kolla tex: billigabildelar.se

Dom kan ha...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 timmar sedan skrev Peter_K:

Det är väl lite så att spritkök inte är

speciellt bra... så de börjar försvinna lite från marknaden. Utbudet blir därmed begränsat. 

Eller har jag fel?

 

Fråga; varför inte gasol..?

Vi har ett tvålågigt spritkök i båten, och nej det är väl inte jättebra (ffa måste det fyllas på ofta) men jag är mycket nöjd med det ändå. Jätteskönt att slippa ha gasol ombord. Och helt idiotsäkert, går liksom inte att göra fel.

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites
50 minuter sedan skrev nossnahoj:

Vi har ett tvålågigt spritkök i båten, och nej det är väl inte jättebra (ffa måste det fyllas på ofta) men jag är mycket nöjd med det ändå. Jätteskönt att slippa ha gasol ombord. Och helt idiotsäkert, går liksom inte att göra fel.

Kan säga att de spisolyckor jag hört talas om är med spritkök. Det är personer som fyllt på brännaren med mer sprit eftersom den ”slocknat” men det fortfarande var glöd kvar, och det börjat brinna okontrollerat. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minuter sedan skrev Peter_K:

Kan säga att de spisolyckor jag hört talas om är med spritkök. Det är personer som fyllt på brännaren med mer sprit eftersom den ”slocknat” men det fortfarande var glöd kvar, och det börjat brinna okontrollerat. 

Det där är ju ganska lätt att undvika om man känner till det. Finns det fler risker?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuter sedan skrev MarkusF:

Det där är ju ganska lätt att undvika om man känner till det. Finns det fler risker?

Ja, att man dör av ålderdom innan potatisvattnet kokat upp 😁

  • Like 2
  • Haha 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 timme sedan skrev MarkusF:

Det där är ju ganska lätt att undvika om man känner till det. Finns det fler risker?

Att maten smakar denatureringsmedel.

 

Att man spiller brandfarlig vätska i båten.

 

Att man dricker upp spriten och svälter ihjäl.

 

Jag har haft ett välfungerande spritkök - ett Origo - och tyckte inte man blev något vidare gråhårig medan man väntade på potatisvattnet, men gasol är ju generellt bättre och säkrare.

 

Köksolyckor med spritkök är tydligen vanligare än med gasol.

Edited by Mackey

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaha, där ser man. En sak till jag skall vara rädd för ombord alltså.

 

Men hur bär du dig åt för att få att ”maten smakar denatueringsmedel” @Mackey? Flamberar du i t-spriten istället för att ha den i brännaren? 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minuter sedan skrev nossnahoj:

Men hur bär du dig åt för att få att ”maten smakar denatueringsmedel” @Mackey? Flamberar du i t-spriten istället för att ha den i brännaren? 

 

Ha ha!

 

En risk behöver ju aldrig inträffa, den bara finns där när det tex. finns mat och denaturerad sprit nära varandra tillsammans med en kock som även hanterar den denaturerade spriten.

 

I båten har det inte hänt, men i Trangiakök har jag några gång lyckats få lite beskare smak än det var tänkt. Inte via flambering utan kontaminationen har kommit via fingrar som hanterat spriten eller via brännare som legat i det hoppackade köket.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har haft både sprit, gasolkök och wallas-spis och spritköket hamnar sist om jag räknar in handhavande, effektivitet och säkerhet.

Det sista spritköket satt i ett pentry i sittbrunnen på en motorbåt och där kunde det ju fläkta lite så vi fick ofta ta upp kapellet för att lågorna inte skulle blåsa bort från kastrullerna.

Men en gång när det började lukta bränt hade lågan blåst undan på något märkligt sätt och satt fyr på träet i pentryt runt själva spritköket. Och sen detta eviga påfyllandet av bränsle.

Gasolen är ju klart snabbast när det kommer till uppvärmning men jag gillar nog Wallas bäst även om den är långsammare än gasolen, bara att vrida på knappen och ingen öppen låga i båten. Däremot så är ju plattorna varma lång efter att spisen är avstängd så man kan ju inget ställa där på en lång stund förutom om man inte värmer vatten till disken på eftervärmen då.

Hade jag behövt köpa nytt hade det blivit gasol, enkelt och prisvärt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag gissar att det finns en anledning till att de flesta restaurangkök har gasspis.

 

Jag brukar laga mat på scoutläger till 120-150 personer. Då har jag fyra gasolbrännare utomhus.

 

Hemma har jag gasol i uteköket men induktivhäll inne. (Jag förlorade den argumentationen mor hustrun.

 

I båten? Gasol så klart. Så även i friluftsköken.

Edited by StyrmanKarlsson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verkar bara vara Dometic Origo 4100 som finns.

dometic_origo-4000_9103303890_38114_11.png.69d12f6c48574c53ca5f7dcd013ecc9d.png

Ser snyggt ut tycker jag, men det är nog en bra idé att köpa på sig ett par extra brännare och lite andra tillbehör eftersom produkten verkar vara påväg ut.

 

Effekt 2 kW per låga är helt okej och lika det man har på en gasolspis.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minuter sedan skrev Mackey:

Verkar bara vara Dometic Origo 4100 som finns.

dometic_origo-4000_9103303890_38114_11.png.69d12f6c48574c53ca5f7dcd013ecc9d.png

Hittade den också, men tyvärr verkar den inte finnas att köpa längre.
Verkar slut överallt. 

Gissar att man inte tillverkat den på många år. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det fins ett begagnat till salu på blocket i kväll tid 20,58  1200:-

Share this post


Link to post
Share on other sites
2020-07-07 vid 11:08 skrev Peter_K:

Ja, att man dör av ålderdom innan potatisvattnet kokat upp 😁

Det kommer från en som antagligen inte har ett modernt dito i sin båt....🤔

Upplever det nästan lika snabbt som ett gasolkök - rätt använt. I synnerhet med ett pentry som är inne i båten, utan vindpåverkan. Men att fylla på behållarna med dem kvar i köket (=varmt) är no-no, vilket också tydligt står på köket. Fast det behövs inte SÅ ofta (1-2 ggr i veckan med daglig matlagning).

 

För att summera - det är som Biltema, Bayliner och en del annat - spritköket skulle jag vilja påstå är bättre än sitt rykte. Men i nästa båt blir det troligen gasolkök i alla fall, inte minst för att det börjar bli så svårt att få tag på spritkök. Fast också för att gasol med eltändning är bekvämt.

 

När det gäller att få maten att smaka kräkmedel från spriten så är enda sättet att man slabbat och fått det på händerna, och sedan hanterar maten utan att tvätta sig först. Har aldrig hänt oss i båten, men jag minns en kanotpaddling i tonåren, där potatismoset tillagat på Trangiaköket smakade vedervärdigt av just den anledningen....

 

Edit: Om du köper ett spritkök, använd "Tenol", "Origonol" eller annat liknande bränsle som inte är ren rödsprit så sotar det inte alls, med bibehållen effekt.

Edited by IngemarE

Share this post


Link to post
Share on other sites

Min erfarenhet av spritkök är från kompisens Origo-kök. Han undviker så långt det är möjligt att använda det eftersom det är så långsamt.
Jag har och har alltid haft gasol. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 timme sedan skrev Peter_K:

Min erfarenhet av spritkök är från kompisens Origo-kök. Han undviker så långt det är möjligt att använda det eftersom det är så långsamt.
Jag har och har alltid haft gasol. 

Det är klart att det finns risk att dö av ålerdom när man kokar potatis utan att använda  spritköket. 😋

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 timme sedan skrev Mackey:

Det är klart att det finns risk att dö av ålerdom när man kokar potatis utan att använda  spritköket. 😋

Han har börjat lägga den på grillen i foliepaket, och diska i kallvatten. 
Och tigga morgonkaffe av mig 😁

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

En gammal sanning jag lärde mig när jag var ny i båtlivet. 

1 kaffekopp Tsprit har samma sprängkraft som 1kg dynamit. Om det är sant har jag aldrig provat?

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minuter sedan skrev vega1959:

En gammal sanning jag lärde mig när jag var ny i båtlivet. 

1 kaffekopp Tsprit har samma sprängkraft som 1kg dynamit. Om det är sant har jag aldrig provat?

Sanning....?

Knappast. Sprit har ingen fysisk sprängkraft alls, i synnerhet inte i en kaffekopp. Möjligen för den som försöker dricka det 😮

Share this post


Link to post
Share on other sites

Däremot ett kölsvin fullt med utläckt gasol lär ha en hygglig potential....

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 timme sedan skrev vega1959:

En gammal sanning jag lärde mig när jag var ny i båtlivet. 

1 kaffekopp Tsprit har samma sprängkraft som 1kg dynamit. Om det är sant har jag aldrig provat?

Ett kilogram dynamit innehåller 8 MJ.

 

En deciliter etanol innehåller 2 MJ. Inte samma som 1 kg dynamit, men något ditåt.

 

Ett kilogram bröd innehåller 12 MJ. Mer än 1 kg dynamit.

 

För att få sprängkraft måste reaktionen vara snabb, mycket energi på kort tid.

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minuter sedan skrev Ginger:

Däremot ett kölsvin fullt med utläckt gasol lär ha en hygglig potential....

Absolut, men det inträffar inte särskilt många gasolexplosioner.

 

En "skenande" varvattenberedare är nog farligare än gasol.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2020-07-07 vid 11:08 skrev Peter_K:

Ja, att man dör av ålderdom innan potatisvattnet kokat upp 😁

Ja eller iallafall hinner gå i pension.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy