Gå till innehåll
lördag 20 april 2024
StyrmanKarlsson

Solpanelskablar?

Rekommendera Poster

Varför är kablar till solpaneler så tjocka och hårda?

 

De är ju sannolikt mer mekaniskt robusta men varför?

Finns det någon annan anledning?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Dom är ju ute och skall klara UV en vanlig gummikabel tål inte uv ljuset,samt kyla och värme.En vanlig spricker ju efter kort tid och föråldras.

mvh//Roland

Redigerad av rolle50

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Solpaneler i större anläggningar seriekopplas till rätt höga spänningar. Vi kommer att ha 720V likström i ett antal slingor i den anläggning som installeras i höst (drygt 150.000 W). Med så hög spänning och likström blir det gigantiska ljusbågar om isoleringen skadas (kan bli decimeterlånga) och det vill man undvika (växelström byter riktning 100 ggr/sekund och släcker ut ljusbågen lika ofta, och ger inte  inte samma ljusbågeproblem). Därför är anslutningskablarna rejält kraftiga. Panelerna tillverkas med samma komponenter för både fasta installationer o våra båtanläggningar. Ska du inte seriekoppla till höga spänningar så är detta problem mindre o du kan byta till smidigare kabel.

 

Om du har panelen på vridbar stolpe så håll koll på hur du vrider stolpen. Om du roterar utan eftertanke så riskerar du att tvinna kablarna inne i stolpen tills de går av.

 

Ni som redan installerat solpaneler på taket: Kolla så kablarna inte ligger o skaver mot taket o riskerar att skadas. Det slarvas visst fruktansvärt mycket med detta hos okunniga installatörer. Avskavd isolering kan ge spännande effekter. (Nu spårade det visst ur lite... )

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...