Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
McLasse

How to hund ombord

Rekommendera Poster

Hej forumet! Vi har blivit med hund, i alla fall en (längre) tid framöver då den inte är våran. Det innebär att skall vi åka båt har vi en vovve som skall med.

 

Vi har insett att allt inte är helt självklart med en fyrbent best ombord. Vad vi undrar över är hur ni som har hundar ombord "löst" detta.

Eftersom vi är helt gröna på hundområdet vet vi egentligen inte vad vi behöver fråga om. Men några frågor har i alla fall poppat upp. Det kommer säkert fler.


Hunden

IMG_20200526_085221638_5963.thumb.jpg.a08c1910f24950181782ad52eab0dbec.jpg

 

Hunden är en han och är en blandras. Enligt uppgift skall det vara Rottweiler/Amstaff alternativt Dobberman/Amstaff. Åsikterna går isär lite. Han väger 30 kg och är därför inte direkt superlätthanterlig vid ev lyft.
Hunden är lite drygt 10 år, är lugn och trygg, skall tycka om att åka båt och älska att bada. Han lyssnar på oss och visar god vilja att försöka förstå vad vi noviser försöker få fram.


Båten
Vi har en 35-fots tvåmastad segelbåt (OC35 Ketch), är långkölad och väger drygt 8 ton så den är lugnare och stabilare än besättningen.


Behov
Det vi i första hand kommit att tänka på är när div behov uppstår och då i form av 1:an och 2:an. Tar man hunden till fördäck och hoppas att något luktar intressant så vovven vill "lätta på trycket"..? 


Ombord- och överbordstigning
Hur får ni ombord hunden från jollen eller efter bad osv? Eftersom vi har en segelbåt känns bommen som ett alternativ. Då tänker jag att man krokar i skotet i handtaget på flytvästen och helt sonika hissar ombord vovven. (Skot=Ett snöre som via en blockanordning, som bla sitter i bommen, man använder när man justerar in seglet efter vinden).
Då vi har två master sitter den bakre bommen i anslutning till sittbrunnen så möjligheten finns att hissa ombord direkt till sittbrunnen. Är det obra att få en våt jycke i sittbrunnen? Det kanske är bättre att hissa ombord uppe på däck, då hunden har en tendens att torka sig själv så allt runt omkring blir blött?

 

Vi har en långsidesplats i hemmahamnen så där är inga problem att skutta ombord. Hur gör ni när man lägger till med fören mot bryggan?  Har ni en landgång eller bär ni ombord hunden? Vi har en ganska rejäl peke/bogspröt/planka som sticker fram i fören. På den sitter en pulpit och förstag och rulle osv, blir lite trångt. Finns det något knep?
Att backa in båten är tyvärr inget alternativ i dagsläget med vår långkölade båt.

 

Hur gör ni i naturhamn använder ni landgång/jolle/annat trix?


Mat och vatten
På en segelbåt kan det luta en del emellanåt. Hur gör ni med framförallt vatten, till den fyrbenta vännen, så det inte skvimpar över? Använder man en skål modell hink då?


Sand och annat bös
Kan tänka mig att det kan fastna en del sand och annat i päls och tassar. Jag drar parallellen till mindre barn som också gillar att rulla sig i jord och sand. Det kan ju komma in en mindre sandlåda på det sättet.
Spolar ni av innan/efter ombordstigning eller struntar ni i det och tar problemet när det går att ha ett regelrätt beach party i ruffen i stället?


Har ni även andra saker vi borde fråga om tar vi tacksamt emot svar även på de frågorna.


Ha det gott i sommarvärmen! 🐕

 

Voff på er!

/Lasse

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Med erfarenhet av en 10,5 år gammal och 29 kg tung schäfertik försöker jag att svara på dina funderingar. Jag har haft annan större schäfer tidigare och faktiskt mellanpudlar långt tidigare.

Det är nog ingen slump att andra båtägare tillika hundägare väljer mindre hudraser....

 

Doberman, amstaff och rottweiler är ju alla kända som goda vakthundar, schäfern också, det är ju bra, men kan ställa till det. Det kan ju bli svårt att få båtgrannarna på utsidan vid långsides tilläggning.... Simmare, kajakpaddlare och förare av vattenskotrar liksom svanar och kanadagäss skälls ut om dom kommer för nära.

 

Tik ombord är inte detsamma som teak ombord.

Tikar (inte bara bland hundarna) kan vara griniga mot varandra.

Hanar har sina sidor, men det kan vara mer lugna och eftertänksamma, men det är ras- och individbundet.

 

Båten du har är ju som man säger på modern svenska ”walk around” det kommer säkert hunden att gilla, men tro inte att den varesig kissar eller bajsar ombord på däck, inte ens i nödfall. Sådant skall göras på land gärna på en grästuva. Det finns någons slags renlighetstänkande hos hundarna, man kackar inte i eget bo.


Båten blir till ett revir som vaktas. Vår hund vaktar även grannbåtarna om hon fått hälsa på dess besättningar.

 

Ombord och landstigning... ja det kan vara svårt från fören om förstäven är hög och det finns rullfock och annat i vägen. jag har ju motorbåt med bred peke och där hoppas det obehindrat iland och ombord. Långsides även från höga betongkanjer ned på akterdäck. Men alla hundar är olika, och olika försiktiga. Måhända kan en gammal hund vara mer tveksam, men dom lär sig. Att bli lyft och ombordhissad i flytvästens handtag gillas inte, iallafall inte av våran hund. Jag byggde en gång en landgång, den hoppade våran hund över, hon tycke mest den var i vägen.

 

Flytväst, näst största modellen bör passa. Tag med hunden och prova i butiken.

 

Mat och vatten, ja vi har en dubbelbottnad vattenskål med skvalpkant, finns i välsorterade hund- och kattbutiker, sedan en vanlig matskål. Stora hundar uppskattar om mat- och vattenskålarna placeras högt upp så dom slipper böja sig när dom äter och dricker.
 

Gillar att bada... tja det är ju roligt, men även ett problem. Vi har problem vid ingång till naturhamn eller en bra hamn med bad som hunden känner till sedan innan, hundar har bra minne och god lokalkännedom. Då blir hon tokig och ylar, ”jag vill bada, nu omedelbart, meddetsamma”.

Det har hänt att hon smitit och hoppat i på något mindre bra ställe. Men vår hund hoppar inte i vattnet om hon inte vet att hon kommer upp igen. Sjösättningsramper och kajakbryggor anser hon är bra badställen. 

Vid sanktionerat bad är flytväst bra, då simmar hunden högre upp i vattnet och dricker inte så mycket saltvatten... lång lina och handskar på husse eller matte är bra för att inte få brännskador i händerna när hunden drar iväg.

Saltvatten är onyttigt, kan ge saltförgifrning om hunden dricker mycket, ger lös avföring om hunden dricker litet. Bra att kunna spola av hunden med färskvatten efter bad, då det annars börjar klia i pälsen eller huden. Hundens päls blir också som svinto, stålull, efter ett bad i saltvatten.
Hundbad företas på förmiddagen, inte på kvällen! Man vill inte ha ned en blöt hund i kojerna på kvällen. Bra att torka den blöta hunden torr för att undvika hudproblem.

 

Aktivitet, vad gillar hunden att göra? vår hund måste aktiveras emellanåt med något spår eller någon sökövning för att få utlopp för sin energi. Långa promenader gillas, men det kan bli svår i naturhamnar på små öar.

 

Havstulpaner, vassa stenar, snäckskal och glasskärvor är inte bra för hundarnas tassar, se till att ha litet förband ombord, elgape funkar tillfälligtvis, hundar har gott läkekött, småsår läker på en dag. Silikontossor att sätta på tassarna kan vara bra om skadan har skett, även förebyggande om hunden accepterar sådana.

 

Sol och värme är inte så bra för hundar, se till att få in hunden i skuggan om det blir för soligt.

 

Andra små och tykna hundar skall man vara på sin vakt emot. Chihuahua tror dom har en Grand danois  kroppstprlek, kallas för ”utökat självförtroende”, se upp dom är farliga och ofta även

ouppfostrade.

 

Sand och annat bös...

Ja på sandiga öar har jag ibland haft en balja med vatten på fördäck eller på bryggan att skölja tassarna i gäller inte bara för hunden utan även barnbarnen.
 

Nu låter det som om det är skitjobbigt med hund ombord när jag läser mina egna rader här ovan, men tvärtom, det är en bra kompis och bra besättningsmedlem, som då trivs gott ombord där hon har väldigt god koll på familjen/flocken/besättningen. Men bara men ger hunden rätt förutsättningar som inte är allt för stora så får det jättebra, men embarkeringen och debarkeringen får du nog lösa själv, vår hund hoppar lika bra som en gräshoppa....

 

Voff, voff.

Redigerad av Georg_Ohm
  • Gilla 2
  • Tack 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Definitivt Dobberman/Amstaff blandning. Det viktigaste är att skaffa en flytväst till hunden. En badvillig hund kan lätt få för sig att hoppa över bord, (även under gång) det kan vara farligt för hunden, då den lätt kan bli desorienterad om huvudet hamnar alltför djupt under vattenytan.

 

Det går att "pott träna" hunden, enklast är att lära hunden ett kommando. Börja med att säg ordet varje gång hunden gör ifrån sig med glatt tonfall och mycket godsaker. Övergå så småningom till att stå still och ge kommando vänta tills hunden gör ifrån sig, mycket beröm och godsaker. Nästa steg är att placera ut en kattlåda (där ni stått still) ge kommando och vänta tills hunden gör ifrån sig. Efter ett antal gånger så ta med den nedkissade kattlådan till båten. När hunden rimligtvis är nödig ta hunden till kattlådan och ge kommando, vänta tills hunden gör ifrån sig. Upprepa flera gånger i hamn tills hunden tycker att det är naturligt att gå i lådan. Var noga med beröm, lådans placering, samt stt hålla kattlådan ren efter varje toalettbesök.

 

I och ur båten beror lite på hur pass bra höfter hunden har. Men troligtvis klarar den ganska mycket själv med lite uppmuntran. Jag skulle nog tillverka en landgång med mycket bra halkgrepp och upphöjningar, som även kan fungera som ramp från vattnet. Som ramp behövs även en liten plattform under vattnet som hunden kan ta sig upp på först.

  • Gilla 1
  • Tack 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
10 minuter sedan skrev Peka67:

Definitivt Dobberman/Amstaff blandning. Det viktigaste är att skaffa en flytväst till hunden. En badvillig hund kan lätt få för sig att hoppa över bord, (även under gång) det kan vara farligt för hunden, då den lätt kan bli desorienterad om huvudet hamnar alltför djupt under vattenytan.

 

Det går att "pott träna" hunden, enklast är att lära hunden ett kommando. Börja med att säg ordet varje gång hunden gör ifrån sig med glatt tonfall och mycket godsaker. Övergå så småningom till att stå still och ge kommando vänta tills hunden gör ifrån sig, mycket beröm och godsaker. Nästa steg är att placera ut en kattlåda (där ni stått still) ge kommando och vänta tills hunden gör ifrån sig. Efter ett antal gånger så ta med den nedkissade kattlådan till båten. När hunden rimligtvis är nödig ta hunden till kattlådan och ge kommando, vänta tills hunden gör ifrån sig. Upprepa flera gånger i hamn tills hunden tycker att det är naturligt att gå i lådan. Var noga med beröm, lådans placering, samt stt hålla kattlådan ren efter varje toalettbesök.

 

I och ur båten beror lite på hur pass bra höfter hunden har. Men troligtvis klarar den ganska mycket själv med lite uppmuntran. Jag skulle nog tillverka en landgång med mycket bra halkgrepp och upphöjningar, som även kan fungera som ramp från vattnet. Som ramp behövs även en liten plattform under vattnet som hunden kan ta sig upp på först.

Under en lång period hade vi mellanpudlar som var synnerligen lättlärda, särskilt den senaste av dem, som man kunde lära vilka cirkuskonster som helst, men att kissa eller bajsa på kattlåda funkade inte. Men alla hundar är ju liksom vi, individer, och man kan lära även gamla hundar olika saker, så varför inte...

Sedan får man ju även räkna med att stora hundar lämnar rätt stora lass efter sig. Äter gör dom också. Vi paketerar torrfoder i treliters platshinkar med lock, inköpta i en färgaffär, dom hinkarna är väldigt praktiska.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När det gäller mat och vatten så behöver inte det finnas tillgängligt hela tiden under gång. Häll vatten i en kastrull och håll i medans hunden dricker vid ett par tillfällen.

 

Om hunden är van vid det, så är det en fördel om torrfoder serveras i vatten. På så sätt säkerställer man att hunden får i sig vätska ihop med torrfoder. Annars så bör den dricka efter matintag, dock ej livsviktigt. Tänk på att vara försiktig med lek, hopp och spring efter måltid då hundar lättare drabbas av tarmvred.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hundar (och katter) skall alltid ha färskt vatten tillgängligt att dricka, enligt diverse organisationer och myndigheter.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)
20 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

Hundar (och katter) skall alltid ha färskt vatten tillgängligt att dricka, enligt diverse organisationer och myndigheter.

Tala om det för tjänstehundar 😉 skämt åsido, så faller det på sin egen orimlighet. Då skulle du behöva ha med dig vatten plus skål på varje promenad.

Redigerad av Peka67
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2020-06-28 vid 17:36 skrev Georg_Ohm:

Det är nog ingen slump att andra båtägare tillika hundägare väljer mindre hudraser....

Kan nog förstå det. Nu hade vi inte så mycket val, så att säga. Det var lite oplanerat med hund.

 

2020-06-28 vid 17:36 skrev Georg_Ohm:

Doberman, amstaff och rottweiler är ju alla kända som goda vakthundar, schäfern också, det är ju bra

Nog vaktas det alltid. Det är intressant att viloplatserna, när vi är på utsidan, inte är slumpmässiga. Uppsikt över tillfartsvägar och familjen, allt på en gång. Närmar sig någon hörs det så svanar och kanadagäss får nog, även i detta fallet, se sig om efter en annan båt.

 

2020-06-28 vid 17:36 skrev Georg_Ohm:

Tikar (inte bara bland hundarna) kan vara griniga mot varandra.

Så sant, så sant... 

 

2020-06-28 vid 17:36 skrev Georg_Ohm:

Flytväst, näst största modellen bör passa. Tag med hunden och prova i butiken.

Vi har köpt en 8-40 kg. Den är oprovad än så länge men den skall på i morgon så får vi se hur den passar.

 

2020-06-28 vid 17:36 skrev Georg_Ohm:

Stora hundar uppskattar om mat- och vattenskålarna placeras högt upp så dom slipper böja sig när dom äter och dricker.

Det skall genast åtgärdas!

 

2020-06-28 vid 17:36 skrev Georg_Ohm:

Nu låter det som om det är skitjobbigt med hund ombord

Tvärt om! Skall bli spännande att se hur det går. Det verkar som att premiärturen blir nerför Göta älv. Det blir nog sele och fastsättning av vovve när det skall slussas.

 

Du rätade ut mängder av frågetecken i ditt underbara inlägg. Tack så mycket!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan skrev Peka67:

En badvillig hund kan lätt få för sig att hoppa över bord, (även under gång)

Bör man ha nät på mantåget? Fast det spelar väl iofs ingen roll, 60 cm är ju ingen match att ta sig över.

 

2 timmar sedan skrev Peka67:

Det går att "pott träna" hunden...

Han är 10,5 år men det kanske fortfarande funkar. Jag vet ju själv hur svårt det är att ändra på ett invant beteende. Visserligen är jag några år äldre, men ändå...

Skall göra ett försök i alla fall. Det skulle onekligen underlätta när det är ont om land när det börjar tränga på.

 

2 timmar sedan skrev Peka67:

Jag skulle nog tillverka en landgång...

Jag funderar på att göra en som kan dubblera som "fenderplanka".

 

Tack för ytterligare bra information!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan skrev Peka67:

Då skulle du behöva ha med dig vatten plus skål på varje promenad.

Jag var på Biltemas hundavdelning och shoppade loss. Det kom som en smärre överraskning hur enormt mycket hundprylar det finns att köpa. Fast jag förstår att det funkar för jag köpte en hel del och 90% var spontant. Det tog hårt på båtbudgeten.

 

Det blev bla en kylmatta som använts flitigt i värmen, en hundfrisbee som numera är finfördelad i atomer samt, med tanke på citatet ovan, en sån här:

 

Screenshot_20200630-211643_6731.thumb.jpg.6540c58e6521ef3eba2e25bf981f0d13.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
47 minuter sedan skrev McLasse:

Vi har köpt en 8-40 kg.

Flytvästen är 15-40 kg och inget annat.

 

Hur ser storleken ut? Verkar den ok eller skall den bytas till en större?

IMG_20200630_213609964_3491.thumb.jpg.38f8bc8bfe2ddc8ec8e0cf5037e240e6.jpg

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den ser bra ut!

Om den är för stor kommer den snett över ryggen.

Lita inte på att öglan vid handtaget håller för kraftiga ryck. Vår hund har i allmänhet en sele inunder flytvästen.


Biltemas gris som piper avlivades effektivt på några minuter. Så stora hundar skall ha bastanta leksaker, regummerade bildäck exempelvis. Vrakgods i form av stora grenar eller plankor tuggas sönder till flis. Att ta en runda utanför staket till en tennisbana ger alltid utdelning, en eller två bollar får hon behålla, de övriga kastas in över nätet.

Vår vattenflaska funkar inte så bra i pipen, men det funkar bra att ha med ändå.

En gammal lång Lina har fått en speciell knop i ena ändan, en ”apnäve” det är en rolig kastleksak.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi har litet mantågsnät med gummikorder i brandkårshakar som kan spännas upp på pulpeten eller i mantågsöppningarna akteröver, men det har hänt att ”Lilla Vargen” forcerat detta nät.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Apropå leksaker ALDRIG TENNISBOLL eller liknande. Om hunden tuggar sönder bollen så kan den svälja bitar som kommer att fastna i tarmarna med operation som följd.

 

60cm mantåg är bra, mest psykologiskt (lätt att hoppa över). Men även här kan man dressera hunden. Träna hunden i apport, gå in och ut genom dörren samt äta mat och bada på kommando. Då lär sig hunden att den får hoppa i först när du sagt till. I början under gång så skulle jag ha hunden kopplad i sittbrunn. Hunden känner närhet när det lutar och kan ta spjärn. 

 

Angående vatten använd en mindre dunk (saft) med lite större kork, så du kan hälla tillbaka vattnet efter att hunden har druckit (under gång). Självklart byter man vatten varje dag.

 

Angående kattlåda så kan den vara lite i minsta laget. Kanske underdelen av en kaninbur är ett bättre alternativ.

Redigerad av Peka67
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sån där vattenflaska du köpt har vi till våran lilla schnauzer. Jättesmidig med inbyggd skål, den är alltid med i bilen, båten, barnvagnen eller cykelturen. När båten ligger still ställer vi fram en riktig skål. 

Något som kan vara bra att känna till är att hundar instinktivt simmar mot land om den hamnar i vattnet. Så få inte för dig att ni ska ankra å bada från båten, då simmar han nog därifrån. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
10 timmar sedan skrev Georg_Ohm:

Lita inte på att öglan vid handtaget håller för kraftiga ryck. Vår hund har i allmänhet en sele inunder flytvästen.

Har grunnat på det här i natt. Hur du gjort ett lagom hål i ryggen på flytvästen för att komma åt selen under?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
12 timmar sedan skrev Georg_Ohm:

Vrakgods i form av stora grenar eller plankor tuggas sönder till flis.

Vår hund har ett långtidsprojekt i form av en björk som blir mindre och mindre.

 

11 timmar sedan skrev Peka67:

Apropå leksaker ALDRIG TENNISBOLL eller liknande. Om hunden tuggar sönder bollen så kan den svälja bitar som kommer att fastna i tarmarna med operation som följd.

Gäller det alla saker som tuggas/slits sönder? Som frisbee, ovanstående björk och tennisbollarna...eller tänker jag tokigt?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
10 timmar sedan skrev mikael_matsson:

Något som kan vara bra att känna till är att hundar instinktivt simmar mot land om den hamnar i vattnet. Så få inte för dig att ni ska ankra å bada från båten, då simmar han nog därifrån. 

Det var precis det jag fått för mig. Fast om man har gummibåten i beredskap för att hämta ev rymling så kanske det går att testa...?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan skrev McLasse:

Vår hund har ett långtidsprojekt i form av en björk som blir mindre och mindre.

 

Gäller det alla saker som tuggas/slits sönder? Som frisbee, ovanstående björk och tennisbollarna...eller tänker jag tokigt?

Nej allt är i princip okej för hunden att leka med. Stora faran med tennisbollar är att gummit fjädrar (går att klämma ihop). Gummibitar kan alltså tryckas ihop och sväljas av hunden senare så rätar de ut sig i tarmarna och fastnar. Undvik leksaker med liknande förmåga som går att trycka ihop. Frisbee, träbitar, stenar är hårda och orsakar extremt sällan någon skada på hunden.

1 timme sedan skrev McLasse:

Det var precis det jag fått för mig. Fast om man har gummibåten i beredskap för att hämta ev rymling så kanske det går att testa...?

Börja med att låta hunden bada i lång lina från båten. Kasta i något som hunden kan apportera. Kommer inte hunden tillbaka så kalla in den samt ge en lätt tillrättavisning med linan, öva igen.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skummat igenom tråden och inte sett nämnas att en plastbåt verkar vara halare än glansis för de flesta hundar. Lägg gärna en mattremsa eller något där du vill att han ska gå. Teakdäck är kanon. 
 

Tänk på att 10,5 hundår är dryga 70 människoår. Förvänta dig inte några akrobatkonster. Han KAN hoppa men troligen får han lida av det efteråt beroende på status på höfter och knäleder. 
Förövrigt är ju hundar som mysigast när de kommit upp lite i åren. 

Valle. Belgisk vallhund/schäfer på 10 månader i 30 knops motvind. 

A2752F34-FE5F-4F23-BB1E-09867661E681.thumb.jpeg.f0b98a0906a3d6ae99d790a766a51de7.jpeg

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)
6 timmar sedan skrev McLasse:

Har grunnat på det här i natt. Hur du gjort ett lagom hål i ryggen på flytvästen för att komma åt selen under?

Nej, det har vi inte gjort, man kommer åt en av selen metallöglor bakom hindens nacke, framför flytvästens framkant.

4 timmar sedan skrev McLasse:

Vår hund har ett långtidsprojekt i form av en björk som blir mindre och mindre.

 

Gäller det alla saker som tuggas/slits sönder? Som frisbee, ovanstående björk och tennisbollarna...eller tänker jag tokigt?

Organiska saker som björkar smälts i magsäcken även om det tar väldigt lång tid. Det brukar komma ut flis med avföringen, naturligtvis är det inte bra och hunden sväljer det den tuggar i sig. Vår hund har tennisbollar som belöningsleksak och hon får aldrig tillfälle att älta upp dom, men det har hänt att hon gnagt av det gröna luddet på utsidan.
Det händer att hon spontant plockar till sig drivved, man där se till att det inte sitter spik eller skruv i.

Det finns stabila tuggleksaker som inte går isönder, har glömt namnet nu, ganska dyra. Hemma har vi även aktiveringsleksaker, flera olika, brukar byta med dottern som också har schäfer, det kan vara olika snurror eller labyrinter eller kluriga små lådor man lägger hundgodis i som sedan hunden får snurra på eller öppna för att få ut godisarna.

Redigerad av Georg_Ohm
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)
36 minuter sedan skrev coppertail:

Skummat igenom tråden och inte sett nämnas att en plastbåt verkar vara halare än glansis för de flesta hundar. Lägg gärna en mattremsa eller något där du vill att han ska gå. Teakdäck är kanon. 
 

Tänk på att 10,5 hundår är dryga 70 människoår. Förvänta dig inte några akrobatkonster. Han KAN hoppa men troligen får han lida av det efteråt beroende på status på höfter och knäleder. 
Förövrigt är ju hundar som mysigast när de kommit upp lite i åren. 

Valle. Belgisk vallhund/schäfer på 10 månader i 30 knops motvind. 

A2752F34-FE5F-4F23-BB1E-09867661E681.thumb.jpeg.f0b98a0906a3d6ae99d790a766a51de7.jpeg

Ja det stämmer, jag har sett hundar med silkonsockor på segelbåtar där däcket och rufftaket är samma sak, och där det kan vara svårt att få fäste. Vi har ju en hyttbåt med nedsänkt däck det vilar hunden, det blir mycket ”walk around” men när det gungar en del kommer hon in och lägger sig i ”lyan” under bordet, inte rädd men hon tycker det blir lätt obehagligt.

Redigerad av Georg_Ohm
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan skrev coppertail:

Valle. Belgisk vallhund/schäfer på 10 månader i 30 knops motvind. 

A2752F34-FE5F-4F23-BB1E-09867661E681.thumb.jpeg.f0b98a0906a3d6ae99d790a766a51de7.jpeg

Grattis Valle ser riktigt fin ut, kan kan säkert nå långt (om du vill) 👍

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 minuter sedan skrev Peka67:

Grattis det ser ut att vara en riktigt fin hund. Vallhund/ schäfer bådar gott, borde gå att komma långt med (om du vill) 👍

Ja hon gillar att vara ute, att går runt på däck både i hamn och under gång. Hon har en väldigt stort omvärldsintresse. Vilket kan härledas till nyfikenhet och vaktinstinkt. Belgiska vallhundar delar väl dessa egenskaper?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hade den stora äran att träna en border collie för några år sedan. Efter det så har vallhundar min djupaste beundran. Ingenting verkar omöjligt för dessa hundar. Med schäfer så får man en blandras som slår det mesta. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
43 minuter sedan skrev Peka67:

Grattis Valle ser riktigt fin ut, kan kan säkert nå långt (om du vill) 👍

Tack! 
Blir apellkurs till hösten. Vi har två likadana. Valle 10 månader och Uzi 15 månader. Någon av dem blir patrullhund i FM. Den andra kan man kanske hitta på något roligare med. Sjöräddningshund möjligen.
Får se vad tid och anlag utvisar. Ett är säkert, man kan inget ta för givet när det gäller djur. 🙂 

 

@Georg_Ohm De är ganska lika den tyska schäfern i mycket. Dock något lättare och mer atletiska. Psyket är nästan mer kattlikt. De har stort rättvisepatos och går i princip inte att piska till lydnad. Men med modernare belöningsbaserad träning har de visat sig gå mycket bra. Otroligt smarta. Jag blir lurad hela tiden. 
Knappast en familjehund för gemene man dock. Mycket jobb men också otroligt tillgivna och mysiga när de fått jobba. 
0717ACB1-D913-460C-BB6A-2CBEA3B2EDB9.thumb.png.581bbb6766dfc84e9c593dc989c4aed1.png 

CD2043E7-D627-4691-8487-BF12FE70114A.jpeg

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
38 minuter sedan skrev coppertail:

 

CD2043E7-D627-4691-8487-BF12FE70114A.jpeg

Håller absolut med om att de påminner lite om tysk bergschäfer, speciellt med den lite längre pälsen. Vi hade för länge sedan en blandras hanne (schäfer/collie + lite till) en enorm best som påminner lite om dina hundar, han skulle gå som tjänstehund (med mig), men tyvärr så vägrade han att att göra utfall och skälla. Jag var väldigt grön på den tiden (och förtvivlad). Min stora lycka var att jag blev god vän och arbetskollega med en instruktör från hundskolan i Sollefteå. På 10min fick han vår hund att bli fullständigt rabiat. Jag var överlycklig och insåg där och då, att jag träffat min hundguru. Nu för tiden håller jag mig till Bullmastiffer extremt svåra att träna, men väldigt roliga att jobba med.

Screenshot_20200701-204515_Messages.jpg.54e82fae67bf11778dd5cbc1906d10e7.jpg

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2020-07-01 vid 14:37 skrev coppertail:

Valle. Belgisk vallhund/schäfer på 10 månader i 30 knops motvind. 

A2752F34-FE5F-4F23-BB1E-09867661E681.thumb.jpeg.f0b98a0906a3d6ae99d790a766a51de7.jpeg

Helt underbart! Vår kommer nog aldrig att få uppleva 30 knop (annat än med huvudet ut genom sidoruta i bilen). 

 

2020-07-01 vid 14:37 skrev coppertail:

en plastbåt verkar vara halare än glansis för de flesta hundar. Lägg gärna en mattremsa eller något där du vill att han ska gå. Teakdäck är kanon. 

Skall kolla över detta. Vi har egentligen inga "rena" plastytor utan vissa har halkskydd och andra teak. Däremot har vi ett ställe med lackat trä som jag skall se över. Skitbra att du påpekande detta.

 

2020-07-01 vid 14:37 skrev coppertail:

Tänk på att 10,5 hundår är dryga 70 människoår. Förvänta dig inte några akrobatkonster. Han KAN hoppa men troligen får han lida av det efteråt beroende på status på höfter och knäleder. 

Då får det definitivt bli en planka till att börja med.

 

2020-07-01 vid 14:37 skrev coppertail:

Förövrigt är ju hundar som mysigast när de kommit upp lite i åren. 

Där har vi anledningen till mysigheten! 😀

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2020-07-01 vid 15:13 skrev Georg_Ohm:

Ja det stämmer, jag har sett hundar med silkonsockor på segelbåtar där däcket och rufftaket är samma sak

 

2020-06-28 vid 17:36 skrev Georg_Ohm:

Havstulpaner, vassa stenar, snäckskal och glasskärvor är inte bra för hundarnas tassar, se till att ha litet förband ombord, elgape funkar tillfälligtvis, hundar har gott läkekött, småsår läker på en dag. Silikontossor att sätta på tassarna kan vara bra om skadan har skett, även förebyggande om hunden accepterar sådana.

Jag har tittat på sådana "tass-skor" och tänkt att "håhåjaja, de där hundägarna som sätter skor på hundarna...".

Nu står sådana på min inköpslista. Tur att jag inte är sämre än att jag kan ändra mig när jag vet bättre. 😀

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan skrev McLasse:

 

Jag har tittat på sådana "tass-skor" och tänkt att "håhåjaja, de där hundägarna som sätter skor på hundarna...".

Nu står sådana på min inköpslista. Tur att jag inte är sämre än att jag kan ändra mig när jag vet bättre. 😀

Tja... Vi har sådana i reserv, inte för att hunden inte skall halka på däck, utan som skydd om hon skurit sig på havstulpaner, snäckskal eller glas. Stora hundar har väldigt tjock hud i trampdynorna, men emellan dessa är det ömtåligt. Man kan ju sätta på dessa tossor i förebyggande syfte också.

Men ett teakdäck är ju väldigt bra att sätta klorna i! Jag har en liten bit teak eller liknande träslag som ett trappsteg upp på fördäck, gissa hur det ser ut? randigt av klor, ja inte Cl utan ”hundnaglar”.

 Ja det är litet ”hå, hå, ja, ja” inte sätter du väl på hunden en tröja eller ett par byxor heller, eller inte ens solglasögon? Det är asociarer för chihuahor och andra chicka småhundrar med modemedvetna mattar.

  • Haha 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...