Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
Skuten

Porslin eller plast?

Rekommendera Poster

10 minuter sedan skrev bhemac:

Rostfri såklart. Polyeten fungerar bra men börjar vattnet smaka så är det svårt at få bort.

Skulle jag vilja så har jag möjlighet till UV-rening. 

Vattnets kvalitét har jag kontrollerat genom att odla på Agar-plattor. Eller försökt, det växte inte speciellt bra.

Jag är inte rädd för bakterier men ombord dricker jag flaskvatten för att det är gott och för att jag kan få det kylskåpskallt.

Men jag gillar inte att matrester ev blandat med plastspån på en plasttallrik.

Skulle det vara matrester på skärbrädorna så blir de åtminstone tillagade!

Vågar du annat fylla kommunalt dricksvatten och dricka det så där rakt av utan att kör det genom någon reningsprocessen?

Du har väl olika skärbrädor för olika ändamål, kyckling, rotfrukter, och att rensa fisk på?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
21 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

Vågar du annat fylla kommunalt dricksvatten och dricka det så där rakt av utan att kör det genom någon reningsprocessen?

Du har väl olika skärbrädor för olika ändamål, kyckling, rotfrukter, och att rensa fisk på?

Det är klart man har olika skärbrädor för kött, fisk, fågel, grönsaker och bröd ombord. Lite lustigt dock att vi inte har det så hemma.

 

Tillägg: Sådana här tunna skärbrädor är riktigt bra att ha ombord, fast de är tillverkade i plast.

4450_Chop-Chop-R7036.jpg.b71bdeff012d494e86774f947008ebf3.jpg4450_Chop-Chop2.jpg.eb99a676a1a608bd7e854374d988844c.jpg

https://www.varsam.se/hjalpmedel/kok-hushall/skarbrador/skarbrada-chop-chopbrart-r7036

Redigerad av Mackey
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
28 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

Vågar du annat fylla kommunalt dricksvatten och dricka det så där rakt av utan att kör det genom någon reningsprocessen?

Du har väl olika skärbrädor för olika ändamål, kyckling, rotfrukter, och att rensa fisk på?

Jag tar vattnet direkt i sjön numera. Men jag dricker inte vattnet ombord, inte för att jag är det minsta bekymrad för kvaliteten utan för att jag vill ha gott vatten.

 

Självklart har man olika skärbrädor beroende på vad man skär. I botten en vit för bröd mm.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan skrev StyrmanKarlsson:

Exakt. Jag ser att de utökat serien med en serveringsskål. Det får bli ett besök på Ikea snart.

Vi har två av den. Funkar även bra som tallrik om man är riktigt hungrig.

Jag tycker den är lite svårstuvad. Men det beror på att vi inte har något fack den passar i, som övriga storlekar i servicen gör.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ombord på min båt finns knappt nån plast i köket överhuvudtaget. Vill vara plastfri av hälso- och miljöskäl så gott det går. Har en plastskärbräda för lök, thats it.

Jag har porslin och glas som stuvas sjösäkrat i skåp. Mellan varje porsintallrik lägger jag ett formklippt skydd av ett tygmaterial. Då slipper det främst skramla i sjögång och slag. Glasen står i små fack för sig som är vaderade av ett cellplastmaterial likt liggunderlag fast endast 3mm tunnt.

Sen har jag också lite bambukoppar - som precis som plast har fördelen att inte gå sönder om man tappar dem - men de har fördelen att inte ansamla smuts i små mikrorepor som plast gör. Ej heller innehåller de otäcka kemikalier som billigare plastprodukter gör. Matlådor i gammal hederligt rostfritt :)
/TE

  • Haha 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
9 timmar sedan skrev capt_TE:

Ombord på min båt finns knappt nån plast i köket överhuvudtaget. Vill vara plastfri av hälso- och miljöskäl så gott det går. Har en plastskärbräda för lök, thats it.

Jag har porslin och glas som stuvas sjösäkrat i skåp. Mellan varje porsintallrik lägger jag ett formklippt skydd av ett tygmaterial. Då slipper det främst skramla i sjögång och slag. Glasen står i små fack för sig som är vaderade av ett cellplastmaterial likt liggunderlag fast endast 3mm tunnt.

Sen har jag också lite bambukoppar - som precis som plast har fördelen att inte gå sönder om man tappar dem - men de har fördelen att inte ansamla smuts i små mikrorepor som plast gör. Ej heller innehåller de otäcka kemikalier som billigare plastprodukter gör. Matlådor i gammal hederligt rostfritt :)
/TE

Jag har typ lika lite plast fast har lite plastsaker som vispar stekspadar å burk till stavmixer mm.

Alla glas, tallrikar osv e "riktiga".

Har däremot inga skydd eller annat än sånadär ståltrådsställningar för tallrikar. Glas å koppar står som i vilket skåp som helst. Aldrig tänkt på att det skulle skramla. Inga saker har heller gått sönder i skåp eller lådor. Så den enda "nackdelen" med riktiga saker skulle då vara viktskillnaden jämfört med tex plast.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan skrev Caribic410:

Jag har typ lika lite plast fast har lite plastsaker som vispar stekspadar å burk till stavmixer mm.

Alla glas, tallrikar osv e "riktiga".

Har däremot inga skydd eller annat än sånadär ståltrådsställningar för tallrikar. Glas å koppar står som i vilket skåp som helst. Aldrig tänkt på att det skulle skramla. Inga saker har heller gått sönder i skåp eller lådor. Så den enda "nackdelen" med riktiga saker skulle då vara viktskillnaden jämfört med tex plast.

Då har vi ganska lika uppsättning :) Mitt tänk med plasten grundar sig främst i ett miljö- och hälsoperspektiv eftersom jag jobbar med marint skräp och analyserat mycket plastprodukter med röntgenfluoroscerande strålningsutrustning och sett vad för skit det innehåller, har jag tappat lusten att använda det. Gamla plastgrejer från 70-90 tal kan innehålla höga halter av bland annat Kadmium (Cd).

 

Eftersom min segelbåt väger runt 20 ton bryr jag mig inte så mycket om viktskillnaden mellan plast- och porslinuppsättningen i köket :D Däremot kan jag tänka mig att det kan spela roll för mindre, lättare båtar - precis som att packa en fjällryggsäck med avsågad tandborste. Men det är inte något jag bryr mig om inte.

/TE

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Metall hade jag valt i första hand, men plast är bra också. Allt som är sprött och bräckligt som glas och porslin avskyr jag, och hade aldrig haft i en båt.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

De som har plast brukar ha argumentet att det int går sönder. Vi som har porslin och glas har inga problem med att det går sönder. Konstigt eller hu?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2020-02-08 vid 18:20 skrev bhemac:

De som har plast brukar ha argumentet att det int går sönder. Vi som har porslin och glas har inga problem med att det går sönder. Konstigt eller hu?

Jag hade porslin och glas i förra båten. Det gick sönder och jag såg det som ett problem, och valde därför plast i den jag har nu.
🙂 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag använder plast. Det finns fantastiskt fina både tallrikar och glas idag som känns bra att äta på. Jag är lite nog när det kommer till mat och dryck och vill att det ska kännas lite ordentligt det man äter på. Visst hade porslin/glas varit ännu bättre. Men det är ett elände att städa upp inne i båten när det går sönder. Och visst händer det att tallrikar och glas går i backen. Särskilt när man har barn. 

  • Gilla 1
  • Tack 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
10 minuter sedan skrev LaQv:

Men det är ett elände att städa upp inne i båten när det går sönder

Men nästan värre att städa upp de utspillda maten. Men visst kan det vara motiverat med små barn.

Fast det gick det bra hemma med vanligt porslin och barn.

Det är nog få familjer som äter på plast hemma.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2020-02-10 vid 15:56 skrev Peter_K:

Jag hade porslin och glas i förra båten. Det gick sönder och jag såg det som ett problem, och valde därför plast i den jag har nu.
🙂 

Det går inte sönder om man bara bryggseglar. 

😁😉

  • Tack 1
  • Haha 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan skrev tugge:

Det går inte sönder om man bara bryggseglar. 

 

Vilket ju de flesta gör till 90% och kanske mer om man ser till de 10 mest aktiva veckorna.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Frågan då vad som är miljövänligast, att köpa en servis med plasttallrikar som håller i många år, eller att köpa ens det billigaste porslinet från den småländska möbelbutiken, porslin som går i durken och går sönder och skall ersättas, och då visar det sig att just den tallriken eller muggen inte längre finns i sortimentet, och det tillverkas kanske av barnarbetare i den i annan tråd beskrivna ”folkdiktaturen”....

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2020-02-13 vid 10:16 skrev bhemac:

Men nästan värre att städa upp de utspillda maten. Men visst kan det vara motiverat med små barn.

Fast det gick det bra hemma med vanligt porslin och barn.

Det är nog få familjer som äter på plast hemma.

Du menar att jag tycker fel? 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan skrev LaQv:

Du menar att jag tycker fel? 

Vi kanske har olika erfarenhet, jag har alltid använt porslin, det har fungerat bra och jag har aldrig övervägt plast.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det enda som gått sönder hos oss, som nästan uteslutande använder porslin och glas, är ett par tunna vinglas. Dessa gick åt vid diskning och att ”någon” 🙄😇 hanterade ett glas ovarsam vid annat tillfälle. 
Fast hade vi haft barn i 8-18 månaders ålder hade nog de fått äta på plast. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tänker inte byta ut mina plasttallrikar och plastglas.

 

Och jag minns "det ljuva sextiotalet" (då vi åkte till månen i rör av plåt, enligt sångtexten) och slängde papptallrikarna i havet, i en plastpåse med en sten inuti så att dom "försvann". Ja man blev uppmanad till det i en kampanj som hette "Håll Sverige rent".

För övrigt är det inget vidare att äta mänsklig föda på papptallrikar, eller värre, pizzan (om nu det är mänsklig föda) direkt ur kartongen, capriciosan får en markant bismak av fettindränkt wellpapp.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan skrev Georg_Ohm:

slängde papptallrikarna i havet, i en plastpåse med en sten inuti så att dom "försvann". Ja man blev uppmanad till det i en kampanj som hette "Håll Sverige rent".

...och när oljan skulle bytas i bilmotorn...man blir mörkrädd när man tänker på det. Frågan är hur mycket klokare vi blivit under de år som gått? Fler insikter kanske, men klokare...nja...

 

Som jag skrivit tidigare i tråden har vi porslinsfat och plastmuggar i båten. Efter lite erfarenheter från andra i tråden lutar det åt att komplettera med riktiga dricksglas, faktiskt. Några plastmuggar får nog vara kvar, så länge i alla fall. Vi får se om kapten tycker som jag.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
36 minuter sedan skrev McLasse:

...och när oljan skulle bytas i bilmotorn...man blir mörkrädd när man tänker på det. Frågan är hur mycket klokare vi blivit under de år som gått? Fler insikter kanske, men klokare...nja...

 

Som jag skrivit tidigare i tråden har vi porslinsfat och plastmuggar i båten. Efter lite erfarenheter från andra i tråden lutar det åt att komplettera med riktiga dricksglas, faktiskt. Några plastmuggar får nog vara kvar, så länge i alla fall. Vi får se om kapten tycker som jag.

Det där möbelvaruhuset som levererar möbelbyggsatser i platta paket har ju en del billigt porslin och glas. Mycket av detta kan säkerligen användas ombord, dessvärre har det småländska/multinationella företaget inga kustnära butiker i Bohuslän (kanske utefter andra kuster?) de gånger man måste komplettera... Sedan, med referens till andra trådar i detta forum där det framförts kritik om att handla olika saker från Kinna i Långtbortistan, så har väl salig Kamprads uppköpare varit i den uppåtgående solens alla länder och gjort upphandlingar där kan tänkas.

 

Jag tyckte förr i tiden att det kändes som en dödssynd att dricka ädlare viner, ja alla viner egentligen, ur plastvinglas. Dom var då tjocka i materialet och gav ett allmänt klumpigt intryck.

Men så för några år sedan köpte jag finare plastvinglas, som är tunna i materialet och dessutom ser ut som vinglas. Dessa är bra att dricka ur. Jag kanske inte häller upp en Château Lafit från 1875 i ett sådant glas, men väl nutida babordsviner (rött innehåll, stuvas till vänster ombord) eller stryrbordsviner (grön flaska, stuvas till höger) i dessa smäckra plastglas.

 

När det gäller kaffe och te-muggar kan jag ju tycka att dom där hemska muggarna med texten "navigare necesse est" är... skall vi säga "muggiga" inte roliga att ens dricka kolsyrad T-röd ur. Konstigt material, tunga och välisolerade, om det är en för- eller nackdel, men kaffet svalnar aldrig känns det som. Och om man druckit te i dem regelbundet får dom en svårsanerad brun hinna inuti sig. Är det något pansarporslin eller är det något syntetiskt oförstörbart Trabant/Wartburg-material i dessa?

Redigerad av Georg_Ohm

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan skrev Georg_Ohm:

om man druckit te i dem regelbundet får dom en svårsanerad brun hinna inut

Det beror på var du tar ditt dricksvatten, jag hade stora problem med det i Gbg men aldrig här vid Vänerns strand!

 

1 timme sedan skrev Georg_Ohm:

Jag tyckte förr i tiden att det kändes som en dödssynd att dricka ädlare viner, ja alla viner egentligen, ur plastvinglas.

Om man går på en Champagne provning så brukar de hälla upp i tre olika glas för att man enklare ska komma ihåg vilket som är vilket.

Sen får alla säga vad de tycker och tycker det i det klassiska champagne glaset smakar bäst. Fast det är ju samma champagne. Resultatet blir det samma om man gör en blind fool test dvs med ögonbindlar.

Glaset påverkar smaken, mest för champagne men även för andra viner.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan skrev Georg_Ohm:

men väl nutida babordsviner (rött innehåll, stuvas till vänster ombord) eller stryrbordsviner (grön flaska, stuvas till höger)

Så har jag aldrig tänkt men det är naturligtvis helt rätt!

Man ska vara konsekvent!😋

På vilken sida hamnar då ölen?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan skrev Georg_Ohm:

Jag tyckte förr i tiden att det kändes som en dödssynd att dricka ädlare viner, ja alla viner egentligen, ur plastvinglas. Dom var då tjocka i materialet och gav ett allmänt klumpigt intryck.

För mig har det aldrig varit ett problem eftersom ombord på min båt stannar vinetdär det hör hemma - i flaskan (om det ens kommer ombord). Öl däremot kan drickas ur vad som helst. Det smakar gott oavsett 😎.

 

2 timmar sedan skrev Georg_Ohm:

Är det något pansarporslin eller är det något syntetiskt oförstörbart Trabant/Wartburg-material i dessa?

Om du syftar på Trabant som i bilen går de även under namnet pappersjaguar (utropat av en tysk taxichaffis i sin fetingmersa i Budapest under ett något upphissat möte i en korsning, med tillägget verdamte framför). I så fall torde det väl vara enkla pappersmuggar?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan skrev ChristerN:

Så har jag aldrig tänkt men det är naturligtvis helt rätt!

Man ska vara konsekvent!😋

På vilken sida hamnar då ölen?

 

Du väljer väl inte öl bara på smaken?

 

1202189.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan skrev ChristerN:

Så har jag aldrig tänkt men det är naturligtvis helt rätt!

Man ska vara konsekvent!😋

På vilken sida hamnar då ölen?

Äh, inga problem, det finns många platser att stuva det på. Men vi långtidslagrar øl i ett fack nära den främre dricksvattentanken, och dagtidslagrar några buteljer i kylskåpet, försöker att undvika aluminiumburkar. Till skillnad från Ikea finns det lokala bryggerier utefter kusten att handla öl ifrån. Grebbestad som hamn är rätt dålig, men som bryggeri är det helt ok.

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 timmar sedan skrev ChristerN:

Så har jag aldrig tänkt men det är naturligtvis helt rätt!

Man ska vara konsekvent!😋

På vilken sida hamnar då ölen?

I kölsvinet för att hålla såg låg temp som möjligt innan dom läggs i kylen 👍🏻

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
14 timmar sedan skrev ABC:

 

Du väljer väl inte öl bara på smaken?

 

1202189.jpg

På landbacken pratar vi om "vänsteröl" och "fulöl" ungefär samma sak.

Det har vuxit upp en himla massa mikrobryggerier i göteborgsområdet, alla håller inte fullgod kvalitet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...