Gå till innehåll
fredag 19 april 2024
dts

Sprint i hjärtstock lossnar inte

Rekommendera Poster

Lyckas inte få loss sprinten(osäker på om korrekt benämning, se bild) som sitter i hjärtstocken för att hålla kvadrant och arm till autopilot på plats. Har, värmt med brännare, sprayat på rostlösning, bankat, dragit med tänger men inget har hjälpt och börjar få slut på idéer. Sprinten sitter väldigt tight i det urfrästa hålet så antar den måste dras rakt ut, lite beroende på hur djupt hålet är. Nästa ide är att skaffa två större låstänger än den vi har och försöka dra både uppe och nere samtidigt. Är långt från säker på det kommer hjälpa, så tänkte se ifall någon har en bättre ide.  Båten är en Hallberg Rassy 39.

82072295_1054323148239200_7341733412639604736_n.jpg

Redigerad av dts

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sätt en huggmejsel upptill på kilen o klappa till ordentligt. Har du då tur så rubbas kilen så den släpper greppet o kan brytas ut med början upptill. Vill den fortfarande inte röra sig så har du ett jack att sätta bågfilen i för att göra ett spår upptill i kilen. Sätt sedan en grov mejsel i spåret o lägg ett litet mothåll mellan mejsel o hjärtstock o bryt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för tipset, efter många försök lossna den tillslut. Testade först såga ett jack från sidan och bända, då vi inte kom åt uppifrån, vilket inte fungerade alls. Fick lossa infästningen ovanifrån för att kunna komma åt. Sågade ett jack och slog ut den halvvägs med en huggmejsel, fick sedan såga ett nytt hack då det första inte dög längre. Även när den lossnat i ovankanten gick den inte att röra med handkraft. Nu måste vi bara få tag på en ny sprint ;)

20200208_144934.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan skrev dts:

Tack för tipset, efter många försök lossna den till slut.

-----------------

Nu måste vi bara få tag på en ny sprint ;)

Ja, skam den som ger sig.

 

Det är väl bara att fila till den gamla och återmontera. Styrkan verkar det ju inget fel på. Det sitter en klämring fastspänd runt alltihopa och kilens enda uppgift är att hålla emot så klämringen inte vrider sig på axeln.

 

Alternativet är så klart att höra med HR som satt dit den gamla kilen.

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...