Jump to content
Sunday 26 January 2020
Georg_Ohm

Sällskapsdjur eller odjur?

Recommended Posts

I Bohuslän har vi ingen kräftpremiär, vi kan äta inhemska havskrätor året runt. Man blir riktigt förvånad när man finner kräftor från Vättern i en Bohusläns fisk- och skaldjursbutik. Dom hade däremot inte sålt speciellt många av dessa, inte så konstigt alls egentligen, har man en gång ätit färsk havskräfta vill man inte ha någonting annat. 

 

Insjökräftor utgör ju också ett större hot mot nykterheten, om man nu skall ta en snaps till varje klo, blir det väldigt många... Det är ju stor risk att kalaset tar slut tidigt. 

 

Av de burfångade havskräftorna på bilden gick det tre eller fyra av på kilot. 

 

Jag har ätit såväl havskräta som västerhavsfisk på fina krogar i bla Stockholm, inte alls samma sak. Det är precis som i Gallien, i Asterix och Obelix by. Fiskhandlaren Crabbofix fick sin kvalitetsfisk direktlevererad med oxkärra från en fin grossist inne i Lutetia (Paris)... 

 

Även om kylbilarna på E20 är snabbare än antikens oxkärror så avtar färskheten med kvadraten avavståndet. 

 

Så välkommen hit och avsmaka havets läckerheter!

IMG_20190809_172207.jpg

Edited by Georg_Ohm
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ser mumsigt ut!

Jag håller själv räkan högst av skaldjuren. Havskräfta god tvåa. Hummer är ok. Krabba - urk.
 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Räka

2. Krabba

3. Havskräfta

Hummer och kräfta ointressanta

  • Like 1
  • Confused 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minuter sedan skrev raol:

Ser mumsigt ut!

Jag håller själv räkan högst av skaldjuren. Havskräfta god tvåa. Hummer är ok. Krabba - urk.
 

Samma här! 

Möjligen kan jag äta någon krabbklo, men inte det övriga. 

Hummer är ju helt ok, men övereklammerat. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
40 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

Samma här! 

Möjligen kan jag äta någon krabbklo, men inte det övriga. 

Hummer är ju helt ok, men övereklammerat. 

Krabbklo är väl ok, men ser fram mot krabbsäsongen och det goda bruna innanmätet. Kan iofs förstå dem som har lite svårt för det.

Och rommen!

Edited by trewq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det där är ju inte lätt! Havskräftor är mycket gott. Eller nykokta räkor. Fast krabba är kul med flera olika smaker.

Insjökräftan har mera förfinade smaker och smakr extra bra om de är tjuvfiskade (har jag hört).

Vi försökte göra en utvärdering genom att äta skaldjurs-julbord på Stockholm Fisk. Makalöst gott med en flaska Cava till. Men vad som var godast? Fan vet, tyckte nog de var vinnare allihopa.

Ett tips om ni är i Spanien, köp Gambas (jätteräkor) i en affär. Förr fick man köpa och koka själv, numera ha de färdigkokta och riktigt kokta med salt som vi är vana vid. Cava brukar finnas i samma affär.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sprit gör så att allt smakar bättre!

Ska ramla över till västkusten om ett par veckor och njuta av sprit/öl och ett och annat skaldjur hoppas jag😎

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 timme sedan skrev Wildeside:

Ja sprit gör så att allt smakar bättre!

 

Försiktigt nu, om vi med sprit menar starksprit så bedövar de effektivt smaklökarna och du kommer inte märka om du äter kräftor eller servetterna, jo dagen efter märks det.

En gång i tiden avlönade man folk med brännvin. Då kunde de äta rutten mat utan att märka det!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

.

 

Fick motvilja till att äta räkor under några år, men det har gått över. 

 

Kände tidigare en läkare som berättade att då han var med och obducerade folk som gick åt på Aleksander Kielland.

 

Kropparna, såg fina ut, trots lång tid instängda i vraket. 

Men var inombords, fulla av......

 

 

Edited by Hybro
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minuter sedan skrev Wildeside:

Måttlighet är en dygd

Men dygdiga flickor var tråkigt i yngre år.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minuter sedan skrev bhemac:

Men dygdiga flickor var tråkigt i yngre år.

Är inte yngre längre, men när det begav sig så va inte måttlighet någon dygd😀

  • Like 2
  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 timmar sedan skrev Hybro:

.

 

Fick motvilja till att äta räkor under några år, men det har gått över. 

 

Kände tidigare en läkare som berättade att då han var med och obducerade folk som gick åt på Aleksander Kielland.

 

Kropparna, såg fina ut, trots lång tid instängda i vraket. 

Men var inombords, fulla av......

 

 

Jag lärde mig att det var ålen som åt lik. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Färsk räkmacka från Smögen.

Räkorna fångas till havs och fraktas iland.

Där dom transporteras per långtradare till Polen där dom rensas/kokas. Sedan tillbaka till Sverige och Smögen, in på bordet kommer din färska räkmacka.😉

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vi var ett gäng som åkte upp till Smögen och dök en del i yngre ålder och en riktig höjdare var att köpa nykokta räkor direkt av fiskarna som landade sin fångst på bryggan och sitta på klipporna och äta dem doppade i Aioli, lite franskbröd och öl. Mycket gott och en härlig stund i livet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Signalkräftor är ju en helt annan maträtt än havskräftor. Själv äter jag gärna båta och uppskattar de flesta olika skaldjuren.

 

I somras var jag i Skottland och provade deras skaldjur, helt fantastiska och kan inte jämföras med de vi fiskar i västerhavet. Fulla av smak, krämigt gott kött och billigt.

På en restaurang fick jag in pilgrimsmusslor, serverade med blodpudding och pommes. Lite udda :D

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

-Radiotelegrafisten åt signalkräftor.

-När då?

-I morse.

Idag telefoni

Igår morse

Share this post


Link to post
Share on other sites

I rankingen av olika skaldjur saknar jag delikatessen ben och klor från jättekrabborna...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 timmar sedan skrev Seawolf:

I rankingen av olika skaldjur saknar jag delikatessen ben och klor från jättekrabborna...

Ja, Kungskrabba hör ju till den absoluta toppen av skaldjur.

 

Ett ben från kungskrabban, ta av skalet ur "mittsektionen" och vänd köttbiten i en varm stekpanna med lite smör, snabbt, rulla bara några varv. Avsluta sedan med ett penseldrag ättika. ❤️

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 timmar sedan skrev Seawolf:

I rankingen av olika skaldjur saknar jag delikatessen ben och klor från jättekrabborna...

 

2 timmar sedan skrev Gaidin:

Ja, Kungskrabba hör ju till den absoluta toppen av skaldjur.

 

Ett ben från kungskrabban, ta av skalet ur "mittsektionen" och vänd köttbiten i en varm stekpanna med lite smör, snabbt, rulla bara några varv. Avsluta sedan med ett penseldrag ättika. ❤️

Naturligtvis har även jag relationer till skaldjur.

 

Krabba är äckligt, en klo kan jag väl äta, men smöret och allt annat inuti tycker jag bara till konsistens och smak är oaptitligt, vet inte varför. Konserverad krabba kan duga som smörgåspålägg, måhända inkonsekvent.

 

"Krabban med Guldklorna" av en viss belgisk serietecknare, var det första Tintinalbumet jag läste, hade då ingen aning om vad opium var för någonting, och inget internet att googla på fanns det inte heller på den tiden. Fann det också märkligt med den brutna kronologin i Haddocks entré, senare när de andra albumen lästes.

 

Insjökräftor, nej varför det? när det finns havskräftor? kan duga i brist på annat.

Det finns ju flera arter, även importerade, njae, jag har väl för dålig erfarenhet. Ordentligt berusad blir man ju också om man envisas med att ta en snaps till varje klo... många klor blir det.

Uppvuxen med vanan att äta burfångade havskräftor, där det i bästa fall kunde gå tre på ett kilo, då blev det inte lika många supar och klor.

 

Hummer, ja det är gott, dock kan köttet vara litet träigt, men så himla gott är det inte med hummer att det står i relation till priset. Jag kände en gammal husbehosfiskare som varje höst maniskt satte sina hummertinor på samma plats som man i den släkten gjort i många generationer, till nyår brukade jag få två hummrar i present för gammal vänskaps skull, egentligen var det väl min far och min svärfar han hade känt i många år. Nu har denne fiskare gått ur tiden och det blir oxfilé i stället på nyårsafton.

 

Räkor, vanliga nordhavsräkor, kokta med kokt ägg, majonnäs på en hönökaksmacka eller på rostat bröd, lagom kylt vitt vin eller något bra öl är oslagbart. Frysta räkor är ungefär som att kyssa sin syster, i stort sett menlöst (som salige Douglas Adams skulle sagt).

 

Sniglar, escargot, har jag bara ätit en gång, i vitlökslag, faktiskt på en hypad restaurang med nonchalant personal. Restaurangen var belägen en bit upp i luften, uppburen av en berömd stålkonstruktion i Frankrikes huvudstad, dyrt och som sagts med nonchalant och ohyfsad personal, det verkade som om dom serverade gästerna med samma hastighet som sniglar har då dom saktat in i kurvor. Men utsikten över staden var bra, trots att det var smog... Det var så längesedan att man då kunde räkna in 29 st Citroén DS eller ID av 60 och 70-talsmodeller.

Vi har sniglar i trädgården, inhemska, franska eller portugisiska, skadedjur, saknar även skal så de faller utanför detta ämne.

 

Sköldpaddor, jag har aldrig ätit eller soppa kokt på sådan, och skulle nog inte göra det heller om det bjöds. Den så kallade "soppsköldpaddan" den gröna havssköldpaddan är väl dessutom fridlyst?

Grekiska landsköldpaddor, och små rödkindade amfibiska sköldpaddor har förekommit som sällskaps- och terrariedjur i så väl min ungdom som hos mina barn, men vi smakade inte ens på dem.

 

Ostron, tja, kan väl säga som så att jag aldrig ätit sådana när jag varit helt nykter, läskig konsistens, smakar inte så mycket, kan kvitta, en hamburgare eller då vanliga räkor uppskattar jag bättre.

 

Blåmusslor, jag snorklat och plockat själv, även om de varit av bra kvalitét så kan jag äta max två stycken, sedan blir det bara för mycket. Som nödmat på en av kvarterets alla pizzerior (det finns minst fem stycken) beställde jag in en pizza med musslor av misstag, smakade på en av dem och skrapade bord återstående. Musslor duger bra som agn då man skall fiska småkrabbor.

När det bjuds fisksoppa brukar jag sortera bort musslorna redan i terrinen.

 

Ägg är det ett skaldjur?

I såfall konsumeras vanliga hönsägg regelbundet, och då gärna i hop med vanlig nordsjöräka.

 

Sammanfattningsvis, så är förstavalet räkor, och andravalet havskräftor. Hummer om jag får den gratis eller om den säljs billigt, vilket aldrig sker.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2019-11-24 vid 09:18 skrev Gundj:

Va 17, det var ju en katt på filmen 😞

Ja vad trodde du din snusk-hummer? Snuskhummer är det ett skaldjur?😂

Share this post


Link to post
Share on other sites
57 minuter sedan skrev pseudonym:

Ja vad trodde du din snusk-hummer? Snuskhummer är det ett skaldjur?😂

Nej dom tillhör skadedjuren.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 timmar sedan skrev Georg_Ohm:

Insjökräftor, nej varför det? när det finns havskräftor? kan duga i brist på annat.

Äpplen? Nej, varför det när det finns meloner? :)

Jag tycker nog att man kan äta båda, det är helt olika smak, form, konsistens och färg. De enda likheterna är väl namnet :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 timmar sedan skrev Gaidin:

Äpplen? Nej, varför det när det finns meloner? :)

Jag tycker nog att man kan äta båda, det är helt olika smak, form, konsistens och färg. De enda likheterna är väl namnet :)

Tja, jag fick väl avsmak en gång, kanske kan använda ordet ”bottennapp” för det var dåliga insjökräftor som smakade dy och gav magsjuka till några som var med på den kräftskivan. Kunde ju varit en bara idé med snapsen den gången den kanske tog död på bakterierna som gjorde nykteristerna magsjuka....

 

Sedan är det ju tillgången, jag tog bilden som inledde denna diskussion, eftersom jag aldrig tidigare sett insjökräftor i en bohuslänsk fisk- och skaldjursbutik. Här i Blöteborg är det bara de fiiiina fiskhandlarna i saluhallen och i Feskekörka som har någorlunda färska insjökräftor, fiskhandlarna på Olskrokstorget brukar inte ha sådana, de gånger de tagit hem insjökräftor annat än på beställning, har dom förblivit osålda. Likadant trodde handlaren på Bohus-Malmön att det skulle bli.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 timmar sedan skrev pseudonym:

Ja vad trodde du din snusk-hummer? Snuskhummer är det ett skaldjur?😂

Jag tänkte att det säkraste betet i en musfälla är ju vitt vin och räkor och därav förväntningarna på filmen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ett skadjursjulbord på Stockholm Fisk kan varmt rekommenderas där serveras nästan allt, räkor, hummer, kungskrabba. Dessutom en massa sill, lax, Jansson mm.

Moules frites serverade min lunch resturang i fredags...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.









×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy