Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
Kallekula999

Försegla eller impregnera

Rekommendera Poster

Har lite funderingar kring balkar och reglar under durkar, bakom inredning osv. Vad är bäst. Att försegla med Epoxi eller mätta med tex rå linolja? Eller andra förslag? Detsamma gäller träpaneler i ruffen. Förefaller endast fernissade på sidan inåt ruffen och obehandlade på baksidan.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Allt trä har ju en viss förmåga att binda fukt, om du då stänger inne den fukten med epoxy så kommer ju trät att ruttna inifrån och det är väl ganska obra eller?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Mycket riktigt som föregående säger, sök lite på linolja och båtar. Om jag minns rätt så ska man använda kokt linolja, hetta upp och applicera rikligt. 

Men dubbelkolla gärna när det ska vara kokt eller rå

Redigerad av LarryG

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Rå linolja tränger djupt in och härdar mycket långsamt. Det kan du blöta trät med hur mycket du vill, när trät inte suger i sig mer torkar man av överflödet. Vill man att det ska suga in ännu djupare kan man späda med balsamterpentin i början, hur stor skillnad det gör har dock diskuterats.

 

Kokt linolja härdar fortare, men fortfarande långsamt jämfört med lack. Den stryks till skillnad från rå linolja i flera mycket tunna lager som ger en blankt yta. Förseglar, men inte lika tätt som lack eller epoxy. 

Äkta förnissa är just rå linolja tills trät är mättat, sen minst 7 lager kokt linolja. Nu kallar dock dom flesta vilken plastlack som helst för förnissa. 

 

Hur som. 

I ditt fall ska du INTE använda kokt linolja. Det förseglar inte tillräckligt bra för att hålla fukten ute, men fullt tillräckligt att trät inte ska kunna torka. Rötskadan kommer garanterat. 

Enligt traditionell träbåtsvård använder man istället Roslagsmahogny där du beskriver. Det är en blandning av Rå linolja (för träts skull), balsamterpentin (för djupinträngning) och tjära (mot röta/svamp). Dock slutar aldrig roslagsmahogny klibba så det är olämpligt där du kommer åt ytorna. Tänk den mörka insidan av en gammal träeka som doftar underbart, det är roslagsmahogny. Den blanka utsidan är förnissa enligt ovan. Under en ev durk blandar man järnmöjna, tidigare blymönja också det med linoljebas. 

 

I ditt fall skulle jag köra en rå linolja bara. Men tvätta först med något som dödar svampsporer (antimögeltvätt) då linolja ger fin näring till dessa innan det härdat, å det tar tid. Å välj en torr årstid (nu). Före vintern kan det bli en riktig mögelutlösare om det är fuktigt å instängt. 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Rå linolja har fungerat i 1000 år och fungerar fortfarande. Spär man med balsamterpentin så drar det inte lite bättre/snabbare.

Idag har vi också Kinaoljan som drar in mycket mer. Om det i förlängningen fungerar lika bra vet jag inte men jag använder den mycket.

Om torrt väder har så stor betydelse är tveksamt. Torraste årstiden är annars runt februari. Sätter man lite värme så får man det extremt torrt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...