Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
Globalseglarn

Segla jorden runt som nybörjare

Rekommendera Poster

Postad (redigerade)
55 minuter sedan skrev bhemac:

Att Yrvind enl den vetenskapliga beräkningen skulle väg 23kg har jag svårt att tro.

 Han kanske räknar med att han håller den vikten i slutet på resan? 🙂

 

Siffran får stå för honom, och han lär vara rätt trygg i hans behov och förbrukning kan jag tro. Knasigt lite låter det som men han har någonstans lagt ut texten om detta och menar att det räcker för honom enligt hans erfarenhet och hans mycket passiva liv till sjöss. Men han är ju extrem. Sen lär han väl använda havsvatten till rätt mycket och samla regnvatten när det går.


20 liter vatten för t ex en Vega-Atlantöverfart innebär 500 liter vatten om seglingen får ta 25 dagar. För en person dvs. Är man två blir det en kubikmeter vatten som ska med på resan. Helt orimligt, det är nog tydligt, men ändå seglas Vegor och liknande båtar kors och tvärs över oceanerna. Jag tror jag återigen landar i att det är högst personligt hur mycket vatten man tycker sig behöva. Tror nog trådstartaren upptäcker själv vad han är för sort när han seglat ett par veckor.


Jag har paddlat en vecka med 15 liter vatten vilket ger strax över 2 liter om dagen. Användes till dryck och matlagning. Inga konstigheter eller känsla över att det var extremt på något sätt, även om vi snålade med vattnet. Fast jag hade en flaska whisky med mig också.

 

mvh

 

Nils Nobbing

Redigerad av nilsnobbing

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)
21 minuter sedan skrev Globalseglarn:

Har snart tuggat mig igenom boken brave or stupid, ska tydligen finnas en "malt cruise" i scotland som verkar mycket lockande !

Grym bok 

 

Läsa böcker är bra. Yrvinds & Grahns bok om seglingen med en Vega öven Atlanten är bra läsning, liksom den om galenpannan Jarle Andöy:s segling till Antarktis i en Vega. Göran Cederströms bok Tua Tua (heter den så?) är också om en långsegling med båt i den storlek du letar, dock lite gammal. Alla sa vi skulle dö, är en annan läsvärd. Milo Dahlmans segling i Bianca 27:an runt Sydamerika är läsvärd.

 

Sen finns ju en rad bloggar och vloggar. Det finns mycket kunskap att hämta från andras resor.

 

Vad är det för båt du funderar på förresten?

 

//N.N

Redigerad av nilsnobbing

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan skrev nilsnobbing:

20 liter vatten för t ex en Vega-Atlantöverfart innebär 500 liter vatten om seglingen får ta 25 dagar. För en person dvs. Är man två blir det en kubikmeter vatten som ska med på resan. Helt orimligt,

Helt orimligt, självklart. Men fullt rimligt med watermaker & solpanel.

Gränsen mellan absolut minimum och komfortmängd är ganska flytande. Tex 7lit/dygn ger 5 liter till hygien. Håret (i den mån man har något) går bra att tvätta i sjövatten och skölja i tre liter färskvatten. Mycket enkelt att prova hemma. Många ger sig en till två veckor för att prova att allt fungerar verkar alltid ge en del att fundera på.

Just 7lit/dygn vet jag en familj som klarade sig ganska bra på, de var 2 vuxna och 2 barn och hade 700lit i tank + ca 100lit i reserv.

 

Att segla två pers i en Vega över Atlanten är väl ganska desperat? Vega är visserligen en starkt byggd båt men i övrigt helt olämplig med mycket låg fart och plattbottnad.Hur mycket måste man lägga till för att få en Ballad?

Har man inte råd så avstå brukar jag säga.

Men det finns ju galningar läs tex Tinkerbell av Robert Manry.

 

Men ta alla dessa seglingsbeskrivnigar med en nypa salt, i synnerhet när de seglat själva. Ofta kryddar de historierna en del för att folk ska läsa. Vi lyssnade på en kille som höll föredrag men kompisen och jag hade precis läst hans bok och det var flera uppgifter som avvek från boken, något som han mest skrattade bort.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
9 minuter sedan skrev bhemac:

Har man inte råd så avstå brukar jag säga.

...

Men ta alla dessa seglingsbeskrivnigar med en nypa salt,

Råd med vadå kan man undra? En lämplig båt? Lustigt nog har preferenserna ändrats under åren om man ser till vad som är lämpligt. De lämpliga båtarna blir större och större. Men havet är detsamma, avstånden lika och kontinenterna ligger ungefär där de låg på 60-70-talet. Gick det då så går det nu är min teori. Men jag förstår att du vill provocera lite när du antyder att det inte går, och det är ok med mig. 

 

En Vega är bara ett exempel (Hegge) eftersom TS nämner 27-fotare i ursprungsinlägget. Det är ju en beprövad båt i dessa sammanhang som nu befarit de flesta av världens hav. Ersätt gärna med Allegro (som nog är bättre), L28, Bianca, Nord eller annan budgetbåt (t ex Ballad) som gör äventyret möjligt. Och det är ju ändå ganska stora båtar jämfört med Ohlsson 22, Amigo 23, Magnifik Midget, Albin Viggen, Leisure 23, Havsfidra, Westerly Cirrus, Hurley 22, Misil, Albin 57, och Maxi 68 som ju också korsat Atlanten, för att nämna några. 🙂

 

Ang böckerna så håller jag med, visst ska man sålla. Saltstänkta historier. Tinkerbelle var god läsning. Som fotöljäventyrare tycker jag oftast att budgetprojekten ger de mest läsvärda böckerna. En favorit är en långfärd i en Mirrorjolle. När lönnfeta miljonärer kryssar sig runt klotet för att klaga på restauranger, service och tekniska problem blir äventyret lite väl frånvarande för att bli god läsning. Men de lever i alla fall drömmen, vilket de ska ha cred för.

 

Over & out från mig, point made.

 

Ha det gott!

 

//Nils Nobbing - som egentligen aldrig gillat Vega

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sebastian Näslund gjorde ju en resa över Atlanten och några år senare tog han en returresa tillbaka med sin lilla 4 meters ”Arrandir”, gick som program i tv också. Minimalistiskt men något större än Yrvinds dårskap. Hans båtar seglar inte, de driver med strömmarna, senast nu ner mot medelhavet där han fick avbryta vid Portugal nånstans.

 

https://youtu.be/w-mRDmz04aE

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Något man kan titta lite på är alla som avbryter sina resor. Få berättar om detta. Obs, ingen skugga över dessa som inte fullföljde, att de gjorde så bygger oftast på beslut som fattas på mycket goda grunder.

Man kan ju titta på de svenska båtar som är till salu i tex PoS.

Ännu fler avbryter redan på planeringsstadiet.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2019-03-07 vid 17:34 skrev Globalseglarn:

Watermaker/vatten renare kan man bygga en sådan själv ? Eller spar man energi och köpa en , samt hur löser man el konsuptionen lätast, är det bäst att ha solceller och någon vindkraft ?

 

Finns det bra vindkraft på ebay eller liknande?

 

Hur löser man valuta på öarna i västindien/karibien? kan man leva med kort eller måste man ha en näve sedlar i lokal valuta ?

 

Tack på förhand !

 

Watermakers kan byggas själv, men högtryckspumparna som för att det blir "billigt" klarar inte saltvatten så bra. De finns de som är beständiga, men de kostar apmycket. Det finns dock en watermaker som går på 12 v:
https://www.katadyn.com/us/us/102-8013438-katadyn-powersurvivor-40e-12-v

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

HÄR är en länk till killen som byggde en watermaker till sin Albin25. Det är ett tag sen jag läste det men ett klart intressant projekt. Finns en del annat smått och gott speciellt för Albin 25 ägare.

 

En ganska ny tillverkare av watermaker är Rainman, de jobbar med modulära enheter, det finns tex pumpar för 230V/12V/bensinmotor. Själva filtren finns också i olika storlekar. Får mycket goda omdömen.

Med 230V motor + filter för 50lit/timma hamnar på 50tkr inkl frakt, tull och moms. Många väljer med bensinmotor, kostar några tusen till. Ger 50lit på en timma och drar 0,7lit bensin per timma.

 

Kör man 230V modellen så behövs ett elverk som ger 2kW men själva vattentillverkningen tar 1300W så man kan samtidigt köra en laddare. Ett Kipor 2kW elverk kostar runt 2tkr.

En vettig lösning tycker jag där man kan använda solpaneler/batterier/inverter eller, motorns generator/inverter om man går för motor.

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Att bygga själv har en stor fördel och det är att man vet hur den fungerar och man kan då reparera den själv utan problem.

 

En stor nackdel med hemmabyggen är att de ofta inte blir särskilt effektiva jämför med de kommersiella som utvecklats under många, många år.

  • En kommersiell välutvecklad WM som ger 60 l/h kräver cirka 250 W.
    Service kan man få i nästan varje hamn längs jordenrunseglarnas rutter och går den sönder kan man få support via satellittelefon.
    Kostar det 50 - 70-tusen kronor så smakar det.
  • Den hemmabyggda WM som bhemac länkade till ger 60 - 80 l/h vid 1200 W efter att den förbättrats med ett extra membran. Troligen svårt att göra den mera effektiv.
    Frågan är vad den kostar?

Beroende på tycke och smak (och plånbok) får man välja det som passar bäst för den resa man ska göra.

 

Mackey

Redigerad av Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan skrev Mackey:

Den hemmabyggda WM som bhemac länkade till ger 60 - 80 l/h vid 1200 W efter att den förbättrats med ett extra membran. Troligen svårt att göra den mera effektiv.

Den är antagligen perfekt för han som byggde den, han åker motorbåt med gott om energi och bara några timmar till hamn. Det går nog att göra betydligt mer effektiv men det är troligen inte intressant för den som har gott om energi.

De mest effektiva watermakers är (var?) Spectra som med en effektiv värmeåtergivning kom ner mot 4Wh/lit vatten mot mera normala 8Wh/lit. Men de kostade dubbelt så mycket....

 

Ska man över Atlanten och längre så ska man absolut satsa på att köpa något beprövat som fungerar, 50 papp i samband med en världsomsegling är småpengar för något som ger så mycket bekvämligt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)
17 timmar sedan skrev bhemac:

De mest effektiva watermakers är (var?) Spectra som med en effektiv värmeåtergivning kom ner mot 4Wh/lit

 

Vist finns Spectra fortfarande, http://www.spectrawatermakers.com

 

Dessutom finns:

Aquatec, http://www.aquatec-watermaker.de/

Cruise RO, http://www.cruiserowaterandpower.com/

Dometic, http://www.dometic.com/

FCI Watermakers, http://www.fciwatermakers.com/

Horizon Reverse Osmosis, http://www.hrosystems.com/

Rainman Technology, http://www.rainmandesal.com/

Schenker, http://www.schenkerwatermakers.com/

Sea Recovery, http://www.searecovery.com/

Village Marine, http://www.villagemarine.com/

Watermakers, http://www.watermakers.com/

 

och säkert många flera.

Bara att läsa på och välja det som verkar bäst...

 

Lycka till!

Mackey

Redigerad av Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
7 timmar sedan skrev bhemac:

Jo men de ägs av Katadyn numera. Lite dyrare och lite mer enegieffektivare.

Fast det var väl inte ägarförhållanden vi pratar om. 🙂

 

Tror inte Spectras WM är mer effektiva än många andra.

Det är viktigt att läsa på ordentligt så att man vet vad man får.

 

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 minuter sedan skrev Mackey:

Fast det var väl inte ägarförhållanden vi pratar om. 🙂

Tror inte Spectras WM är mer effektiva än många andra.

Nej vem som äger spelar ingen roll men det som förut var Spectra är en nu del av Katadyn numera.

Ventura V200T  ger 31l/tim a 4W/lit kostar $68455 (ca 81000kr).

Den numera utgångna Katadyn 160E gav 28l a 8W/lit och kostade $4200 (ca 50 tkr).

Tror att Rainman idag har bäst pris där man får 50lit/tim och kostar 50tkr, se ovan. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
12 timmar sedan skrev Mackey:

 

Vist finns Spectra fortfarande, http://www.spectrawatermakers.com

 

Dessutom finns:

Aquatec, http://www.aquatec-watermaker.de/

Cruise RO, http://www.cruiserowaterandpower.com/

Dometic, http://www.dometic.com/

FCI Watermakers, http://www.fciwatermakers.com/

Horizon Reverse Osmosis, http://www.hrosystems.com/

Rainman Technology, http://www.rainmandesal.com/

Schenker, http://www.schenkerwatermakers.com/

Sea Recovery, http://www.searecovery.com/

Village Marine, http://www.villagemarine.com/

Watermakers, http://www.watermakers.com/

 

och säkert många flera.

Bara att läsa på och välja det som verkar bäst...

 

Lycka till!

Mackey

Vem dricker 50L/h?

Tror säkert man kan bygga säkra och dugliga själv, varför skulle man inte kunna det?

Finns manuella varianter, som inte behöver ström om jag fattat rätt.

Det här exemplaret, länk, ger visserligen "bara" ca 1.5L/h.. 36L/ dygn.. 10000kr

https://www.landfallnavigation.com/katadyn-survivor-06-ls-manual-watermaker.html

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan skrev Caribic410:

Vem dricker 50L/h?

Det kan man fråga sig?

Storleken på WM påverkar mest hur många timmar om dygnet den måste vara i drift.

 

4 timmar sedan skrev Caribic410:

Tror säkert man kan bygga säkra och dugliga själv, varför skulle man inte kunna det?

Det går absolut, vilket även konstaterats i tråden, men de kommer sannolikt inte ner till 4 Wh/l. Var och en måste nog själv väga in vad såm är viktigt när det gäller bekvämlighet, elkapacitet och behov av att kunna använda avsaltat vatten.

 

4 timmar sedan skrev Caribic410:

Finns manuella varianter, som inte behöver ström om jag fattat rätt.

Det här exemplaret, länk, ger visserligen "bara" ca 1.5L/h.. 36L/ dygn.. 10000kr

https://www.landfallnavigation.com/katadyn-survivor-06-ls-manual-watermaker.html

Är man ensam ombord och inte tvättar sig, inte tvättar kläder, inte diskar och aldrig pysslar om båten räcker det att pumpa ett par timmar om dagen, men är man två ombord som dessutom inte bara vill överleva så krävs det nästan att man pumpar dygnet runt.

 

En rätt snål vattenbudget tror jag är 10 liter per person och dygn och vill man inte behöva tänka så mycket på att använda saltvatten vid de tillfällen det går utan bara använda avsaltat vatten till matlagning, disk, klädtvätt, kroppstvätt (jätteskönt att ta en snabb sval dusch varje kväll och skölja av sig svett och saltvattenstänk) och båtvård går det åt cirka 30 liter per person och dygn. I Sverige räknar man att en person förbrukar i snitt 160 liter per dygn.

 

Som sagt, man får själv välja nivå på teknik och vattenförbrukning (bekvämlighet) under de år man är ute. Man kan ju pröva hemma hur lite vatten man tycker är okej att använda.

 

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan skrev Mackey:

Det kan man fråga sig?

Storleken på WM påverkar mest hur många timmar om dygnet den måste vara i drift.

 

Det går absolut, vilket även konstaterats i tråden, men de kommer sannolikt inte ner till 4 Wh/l. Var och en måste nog själv väga in vad såm är viktigt när det gäller bekvämlighet, elkapacitet och behov av att kunna använda avsaltat vatten.

 

Är man ensam ombord och inte tvättar sig, inte tvättar kläder, inte diskar och aldrig pysslar om båten räcker det att pumpa ett par timmar om dagen, men är man två ombord som dessutom inte bara vill överleva så krävs det nästan att man pumpar dygnet runt.

 

En rätt snål vattenbudget tror jag är 10 liter per person och dygn och vill man inte behöva tänka så mycket på att använda saltvatten vid de tillfällen det går utan bara använda avsaltat vatten till matlagning, disk, klädtvätt, kroppstvätt (jätteskönt att ta en snabb sval dusch varje kväll och skölja av sig svett och saltvattenstänk) och båtvård går det åt cirka 30 liter per person och dygn. I Sverige räknar man att en person förbrukar i snitt 160 liter per dygn.

 

Som sagt, man får själv välja nivå på teknik och vattenförbrukning (bekvämlighet) under de år man är ute. Man kan ju pröva hemma hur lite vatten man tycker är okej att använda.

 

Mackey

Kan ha missat nåt och har inte mikrogranskat infon men tolkade det som att länken jag skickade m.fl är manuellt drivna. Inte strömförbrukande.

Ifs kan man ju räkna Wh/L iaf.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
8 timmar sedan skrev Caribic410:

Det här exemplaret, länk, ger visserligen "bara" ca 1.5L/h..

En bra lösning för tex en livflotte. Finns ibland på båtmässor så man kan prova. Två timmars pumpande per dag och person är minst sagt jobbigt. I så fall är det nog enklare att ha med sig 50lit i tank eller flaskor.

Det är nog inte många som dricker 50lit/dygn. Däremot många som behöver 10-20lit/dygn/person för att kunna upprätthålla en någorlunda anständig hygien.

En Ballad med extra tankar får med sig ca 250lit vatten, det räcker ganska bra även till en grundläggande hygien. Vikingarna klarade sig på lite vatten men de tvättade sig ändå aldrig och spred en stank som avslöjade de på långt håll.

En annan sak är kvaliteten på vattnet. Efter 14 dagar börjar vattnet bli ganska oaptitligt. Efter tre veckor börjar det bli hälsovådligt om det förvaras i tankar. Men en kombination av väl tilltagna tankar och flaskvatten funkar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 minuter sedan skrev bhemac:

En bra lösning för tex en livflotte. Finns ibland på båtmässor så man kan prova. Två timmars pumpande per dag och person är minst sagt jobbigt. I så fall är det nog enklare att ha med sig 50lit i tank eller flaskor.

Det är nog inte många som dricker 50lit/dygn. Däremot många som behöver 10-20lit/dygn/person för att kunna upprätthålla en någorlunda anständig hygien.

En Ballad med extra tankar får med sig ca 250lit vatten, det räcker ganska bra även till en grundläggande hygien. Vikingarna klarade sig på lite vatten men de tvättade sig ändå aldrig och spred en stank som avslöjade de på långt håll.

En annan sak är kvaliteten på vattnet. Efter 14 dagar börjar vattnet bli ganska oaptitligt. Efter tre veckor börjar det bli hälsovådligt om det förvaras i tankar. Men en kombination av väl tilltagna tankar och flaskvatten funkar.

Jag syftade på elförbrukningen.

Det borde ju finnas pumpar som man kan pumpa med ex fötterna.

Kan man pumpa 1.5L/h med den där lilla, borde det finnas/ vara möjligt att tillverka en som ger kanske 5L/h där man använder större muskelgrupper/mer av sin vikt. Bygger man skälv så konstruerar man den väl så den går att driva även med el/annat.

Fast det kan såklart gå åt energi.. en del tonåringar måste duscha 2ggr/ dag.

Minst 1h (om det är en snabbdusch) per gång och det ska vara i skållhett vatten.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
31 minuter sedan skrev Caribic410:

Minst 1h (om det är en snabbdusch) per gång och det ska vara i skållhett vatten.

 

Inte när husse fixat med termostaten på VVB ;)

--

Men varför anstränga sig? En 100W solpanel kan ge energi till 50lit vatten per dygn.

Vill man slita så kan man ju ro över Atlanten!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan skrev bhemac:

En annan sak är kvaliteten på vattnet. Efter 14 dagar börjar vattnet bli ganska oaptitligt. Efter tre veckor börjar det bli hälsovådligt om det förvaras i tankar. Men en kombination av väl tilltagna tankar och flaskvatten funkar.

 

Konstigt ändå att det gick förr.... Och nu förresten. Kjell Litwin som i skrivande stund seglar runt klotet (nästan) utan att stanna har väl ingen watermaker med sig. Nu borde han kanske haft det, vattnet tog ju slut, men det visar ändå att man kan ta sig långt med medhaft. Till tankarna kan man använda vattenreningstabletter om man är tveksam när det gäller kvaliteten.

Allt handlar om vilken standard man vill ha/orkar med/har råd med.

//N.N

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
7 minuter sedan skrev nilsnobbing:

Konstigt ändå att det gick förr....

Framförallt var det andra människor, de var inte uppväxta med att duscha dagligen. På 50-talet räckte det för de flesta människor att bada badkar en gång i veckan. 100år tidigare badade man betydligt mera sällan och dessutom ofta hela familjen i samma vatten. Klarar en modern människa det det? Några gör det säkert men det är enkelt att prova några veckor hemma. Själv testade jag hur länge jag klarade mig på 10lit vatten. Det gick ganska enkelt i tre dagar men inget hade unnat få mig att fortsätta. Som sagt, prova själv, vi är alla olika.

Segelfartygen hade inte så ont om vatten som man kan tro, dessutom förvarade man vatten i lerkärl el likn där vattnet höll sig svalt vilket minskade bakterie till växten. De som seglade hade nog ganska härdade magar.

På sjuttiotalet tillsatte man ofta kemikalier på handelsfartygen när vattnet var 14 dagar.

Visst går det att klara sig på väldigt lite vatten, tex genom att äta rå fisk.

Om man nu är riktigt desperat. Alla beskriver inte alltid hur deras magar fungerar...

Att segla några veckor på havet är tufft. Gillar man inte det och inte har råd med utrustning, avstå.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
22 minuter sedan skrev bhemac:

Gillar man inte det och inte har råd med utrustning, avstå.

 

Här är vi överens.

Men det kan också formuleras som: Vill du tillräckligt mycket och är beredd på strapatser; var inte rädd för billiga, enkla lösningar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan skrev nilsnobbing:

 

Här är vi överens.

Men det kan också formuleras som: Vill du tillräckligt mycket och är beredd på strapatser; var inte rädd för billiga, enkla lösningar.

 

Helt rätt inställning!

Se bara till att billigt och enkelt inte är liktydigt med dålig säkerhet. Spartanskt leverne kan man ju klara av, men inte ett läckande skrov halvvägs över stilla havet.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja man får fundera på vilken "strapatsnivå" man klarar.

Billiga och enkla lösningar kan många gånger vara väl så bra som dyra, komersiella.

--

Nu har jag läst igenom bygget av en egen watermaker. Det är nog inte så dumt.

Filtren köper man färdiga, det är precis samma som i kommersiella watermakers.

Skillnaden är högtryckspumpen. I den enkla och billiga versionen, en vanlig högtryckstvätt. Fungerar utmärkt men man måste spola igenom med färskvatten för att undvika korrosion. Inga problem för författaren som producerar 3000lit färskvatten under de 6-8 veckor de använder båten. Senare har han köpt en "riktig" Danfosspump, tystare och effektivare men kostade $1000 mot $60 för högtryckstvätten.

Anläggningen drar ca 1,2kW och producerar 50-60lit vatten per timma. Den drar alltså drygt dubbelt så mycket energi som en kommersiell watermaker. 

Totalkostnaden hamnar på $2000 om jag fattar det rätt. Väljer man Danfosspumpen så är nog driftssäkerheten fullt i klass som med köpt watermaker.

Hade jag seglat i saltvatten hade jag absolut satsat på en sådan här anläggning. Nu håller jag mig i Vänern och kan få hur mycket färskvatten som helst för drygt 3tkr. 1-2 tusen mer så kan man ta sitt färskvatten direkt i Östersjön.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
10 timmar sedan skrev bhemac:

Inte när husse fixat med termostaten på VVB ;)

--

Men varför anstränga sig? En 100W solpanel kan ge energi till 50lit vatten per dygn.

Vill man slita så kan man ju ro över Atlanten!

Jag skulle åxå ha en eldriven. Förmodligen skulle jag bygga själv å varför inte ha en vev eller nåt som gör att den går att trampa runt.

Sen är väl träning inte helt fel, inte för att den typen av vevande/spakande e min grej. Somliga gillar att klippa gräset. Jag lovade motvilligt sköta det när vi köpte hus med gräsmatta 1994.. å bara ett par år senare "släppte" husqvarna sin första modell av automoover. Den höll mej "sysslolös" för det är precis vad gräsklippning e för mej.. i 10-11 år, fast en del mekande blev det.. med dess "borst"-motorer mm.

Nuvarande har snart gått lika länge utan några självincidenter.. fick reparera lite då jag dess första sommar backade över den när jag körde brädor eller nåt som åxå luktar arbete, men inte sysselsättning, i mina öron.

Kan skicka länk på "bilden jag får i skallen" när jag hör utrycket "sysselsättning"

😭

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
11 timmar sedan skrev bhemac:

Efter 14 dagar börjar vattnet bli ganska oaptitligt. Efter tre veckor börjar det bli hälsovådligt om det förvaras i tankar.

Stämmer inte om man konserverar vattnet, vilket man bör göra.

 

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan skrev bhemac:

Anläggningen drar ca 1,2kW och producerar 50-60lit vatten per timma.

Näpp, den producerar ca. 30 liter vatten vid 1 200 W = 40 Wh/l = 10 ggr mer än de kommersiella.

 

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
9 minuter sedan skrev Mackey:

Näpp, den producerar ca. 30 liter vatten vid 1 200 W = 40 Wh/l = 10 ggr mer än de kommersiella.

 

Mackey

E väl helt ok. Knappt 3h sol om du har 400W solceller.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...