Gå till innehåll
tisdag 16 april 2024
Dadid

Ersätta lampetterna på huvudskottet med något?

Rekommendera Poster

Skall snygga till huvudskottet och funderar på att ta bort lampetterna som är monterade där.

- Räcker dolda ledlister längs hyllorna bakom salongssofforna? Dvs fungerar de som läsbelysning eller är det en dum lösning?

- Hur bör man tänka kring placering av brytare till dessa LED-lister. Det vore fiffigt att strömavtagare dem via den gamla matningen till lampetterna.

- Tips på prisvärd ledslinga eller ledleverantör?

- Båtsystem har sänglampor med USB-uttag. Har någon sett motsvarande från någon ytterligare leverantör?

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns en uppsjö av LED-handlare på Kinasiterna.

Kvalitetén kan vara varierande. De första rullarna jag köpte blev liggande i båten ett par somrar innan jag blev klar att sätta igång monteringen. Turligt nog testade jag dem igen innan jag skred till verket. Ena rullen var heldöd, den andra lyste "fläckvis" (båda fungerade när de levererades).

De nya rullarna blev av vattentålig modell  (ska klara att monteras under vatten i pooler). Lite kraftigare format och därmed lite meckigare att montera (dessutom ingen tape på baksidan).

Det var mycket ljus i dem så för att få mysbelysning så kompletterades de med varsin radiostyrd dimmer som gömdes bakom takpanelen. Lägsta effekt är perfekt för mysbelysning o fullt ös så är det bra arbets-/läsljus. Dimmern (mottagaren) är monterad mellan strömbrytaren o LED-tapen så när jag släcker finns det inget som drar ström.

 

Min monteringslösning:

Jag köpte ett par meter kabelränna i plast med lock som går att knäppa fast. (Jag letade först efter aluminiumrännor med lock men de där min LED-tape fick plats var alldeles för stora o klumpiga.) Kapade plastlisten i ca cm-långa bitar. Borrade hål genom bakstycket (gick rätt lätt med ett fyrkantigt hål i en planka att stoppa ner dem i så de inte snurrade). Använde små rostfria skruvar som gick lätt att dra in i takskivan (torxskalle för att underlätta styrningen). Ca 6-7 ledpunkter mellan varje fäste för att listen inte skulle hänga ner. Fästena var lagom stora för att monteras mellan ledpunkterna så de inte skymde ljuset.

 

LED-taperna har suttit på plats i två säsonger och inga felfunktioner ännu.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
20 minuter sedan skrev Dadid:

Räcker dolda ledlister längs hyllorna bakom salongssofforna? Dvs fungerar de som läsbelysning eller är det en dum lösning?

Jag har haft det så ganska länge. Det ger väldigt mycket ljus så jag satte in radiokontrollerad fjärr med dimmer. Idag har jag dubbla LED-lister över köksbänken med en dimmer som också kan fjärrstyras.

Läslampor hade jag så de byggdes om med 4W LED-spottar, jag vill ha ordentligt ljus för att läsa men inte att hela rummet ska bli ljuset.

Om inte lampetterna är alltför fula så skulle jag bygga om dem och sätta in ett par svaga LED, kan vara lite mysljus.

Jag har köpt det mesta på eBay men Kjell&Co har mycket bra.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I äldre armatur har jag satt in olika dimbara LED-lampor, tex 6W (fattning G4), samt en passande adapter, tex denna med fattningen till G4. Skönt med dimbart så att man kan variera från mysbelysning till starkt ljus. Så behåll gärna dina äldre lampetter om det går samt komplettera med LED-lister lite här och där.

Redigerad av per_62

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kinaköp eller inte men det är skönt att kunna variera ljusstyrkan i LED-belysningen med en dimmer. Köp i så fall LED-belysning som uttryckligen går att "dimmra" samt sätt gärna strömbrytaren innan dimmern så drar dimmern ingen ström när lamporna är släckta.

Billiga LED-lampor bör ofta ha en spänning kring 12V och om spänningen är högre kan livslängden förkortas. En DC-DC omvandlare som stabiliserar spänningen till 12V, tex denna 8-40V till 12V, fixar detta vilket även kan vara bra för annan känslig elektronik som kräver en stabil spänning. Spänningen vid ett 12V batteri kan ju vara upp till ca 15V i samband med laddning.

Eller så köp LED-lampor som klarar 12V med marginal, tex 12-20V.

Redigerad av per_62

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan skrev Peter_K:

Så - jag ersatte mina läsarmaturer med de här.

Jo jag har tittat på dessa och även andra lampor som Biltema har. Riktigt bra grejor, kan varmt rekommenderas. Alla brukar vara uppkopplde så man ser hur de lyser-

Mycket köper jag från Kina men när det kommer till armaturer så är det nästan bara Biltema som gäller.Förutom garantin så har de en bra bytesrätt, Jag sa det till en kille, åk och köp, prova och lämna tillbaka om det inte blir bra. Han gjorde så och åkte tillbaka efter ett par dagar - för att köpa ytterligare armaturer.

Deras LED-lister har jag inte provat, de är enkla att köpa från Kina om lysdiodstypen är specad.

 

Dimmers använder jag tre olika:

  1. Väggmontering. Har jag till köksbelysning i köket, både hemma och i båten. Har även trdlös fjärr så man slipper förflytta sig 1,5m från soffan när det blir för ljust
  2. En ny, touch-typ. Ej provat men verkar lovande.
  3. Dold dimmer med RF-fjärr. Man kan komplettera med flera fjärrkontroller. Används för salongen med limmad fjärr vid nedgången. Provade på spridarbelysningen (glödljus). Jättefint men inte speciellt praktiskt.
  4. Sladdimmer men som går att sätta med dubbelhäftande tejp. Satte på toa eftersom det blev rena soluppgången där. Nu har jag mysljus när jag vill.

Det finns två typer av ljuskällor. Den ena med switchad nätdel. Alla går inte att dimma och kan, i sällsynta fall, ge radiostyrning. Kan oftast matas med 20V utan problem.

Den andra typen är med passiv strömbegränsning typ motstånd alltså. Typisk LED-lister. Inte riktigt lika energieffektivt som switchat. Kan alltid dimmas.

Tål viss överspänning, jag körde några veckor med 15V utan problem, inga problem i båten alltså.

 

 

LED dimmer vägg.jpg

LED dimmer touch.jpg

LED dimmer RF.jpg

LED dimmer sladd.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag ger litet annan vinkling i denna debatt.

Ja "vinkling" läslampor skall kunna vinklas och riktas mot boken eller tidningen som man ämnar att läsa. Bra också om man kan vinkla bort ljuset från "annan besättningsmedlem" som hellre vill sova än bli upplyst av skepparens nattliga läsning.

 

Jag har två mässingsarmaturer, läslampor av traditionell modell i förruffen. Dom blev väldigt varma med 21-watts lampor i, med 5-wattare blev det inte speciellt mycket ljusutbyte.

Glödlamporna har med gott resultat bytts ut mot LED-lampor.

 

I "hytten" finns två långsoffor, som kan bäddas upp de gånger som besättningen utökas.

Här satte jag upp en Hella kartläsarlampa på varje sida, som då kan vridas ut och tändas av den som vill ligga där och läsa, dessa lampor kommer ganska nära bok/tidning och funkar bra. Det sitter små halogenlampor i dessa, jag bytte till LED, men då det är små lampor med 9mm sockel ger LED inte tillräckligt med ljusutbyte.

 

I "källaren" alltså stuvutrymmet under durken, satte jag upp LED-lister "made in China" för några år sedan, dessa tänds automatiskt när man lyfter på durken via en strömbrytare. Funkade bra i flera månader... ja dom lyser idag också, men ett och annat kluster har slocknat. Skall bytas ut mot LED-armaturer från Biltemas husbilsavdelning, denna Interiörbelysning... har inte monterat dem ännu, men vid prov ger dom litet lätt blåfärgat ljus. Tänkte att om dom funkar bra kanske jag köper fler och monterar dem i olika köksskåp ombord. Dom har en riktig on/off-knapp, det krävs för att man skall kunna styra dem med en magnet- eller mikrobrytare som i sin tur påverkas av en dörr, durk eller skåpslucka.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

LED-lister har jag haft på olika ställen i många år, även i stuvfack och motorum. Se bara till att lysdioderna är 3528 eller 5050. Däremot tycker jag den självhätande tejpen fungerar dåligt så brukar limma.

Mässingsläslampornfick jag i en båt, jättefin och svindyra men blev väldigt varma. Limmade i ett par 12V spottar, "MR16". Kanonljus och inget varmt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Varför just dessa leds? Menar du att t ex 5630 är för starka?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan skrev AndW:

Varför just dessa leds? Menar du att t ex 5630 är för starka?

Jag har dålig koll på alla LED. 5050 har jag använt mest av och det har fungerat. Kollar man så verkar det förekomma olika kvaliteter av 5630. Ljusstarkast är tydligen 3014.

Ska man rekommendera något så är det bra om man har egen erfarenhet gärna över längre tid. Därför säger jag 5050.

Räcker inte ljuset så sätt dubbla rader, så gjorde jag i köket.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...