Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
  • 0
cyklopet

Min båt är såld, mäklare betalar ej.

Fråga

Hej alla båtfolk. 

 

2 frågor. 

1. min båt är såld via en mäklare. Kontrakt skrevs för en månad sen, köparen var nöjd och glad efter vissa justeringar och han hade betalat hela summan. Min mäklare skulle betala mig ca 70" som blev över efter avdrag och provision mm. Pengarna har inte kommit in.  Idag ringer dom och säger att köparen har sagt till att han har fått problem med båten.  Jag ifrågasätter varför inte mina pengar betalats ut och får till svar att dom inte kan betala detta förrän allting är löst ? ,, men i min värld så VAR allting löst ,, och pengarna är ju mina så hur kan dom INTE betala ut dom till mig ?   oavsett om jag ska betala reparationer eller vad det nu är så är ju pengarna mina och skulle förts över till mig omgående ? ,, har jag fel ? 

 

2. båten är 11 år gammal. Den är besiktad och de fel som upptäcktes åtgärdades innan affären gjordes.  Han har haft båten i sin ägo i en månad nu och det har varit kanonväder ute. Nu hävdar han att det läcker olja ur drevet ( jag bytte en utslitet drev i samband med losstagning inför förvaring och det andra var okej) ,, och han hävdar att den tar in vatten någonstans,, eventuellt slangbrott, har inte hunnit forska mer i det än ,  båten både land och sjöbesiktades och inga läckage upptäcktes vid provkörning förutom de vi sedan åtgärdade,,  Jag har lusläst konsumentköplagen och jag blir ändå inte klok på den,,, ett FEL är när inte varan motsvarar förväntningarna eller inte går att göra det man ska med varan,, men ett problem som uppkommer på en 11 år gammal båt är väl inte helt oväntat ? ,, man köper ju ändå en begagnad båt  som köparen haft gott om tid att gå igenom både före, under och efter affären var klar,,  Någon som har erfarenhet av något liknande ? ,, 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Rekommendera Poster

  • 0
2018-06-04 vid 15:03 skrev IngemarE:

 

Håller med om Lawline, men bara som en "second opinion". Då de är juridikstuderande saknas ofta någon större praktisk erfarenhet och svaren kan därför ibland bli tämligen "läst innantill i lagboken" som inte ger så mycket mer än man redan visste. Och tyvärr (men inte så ofta) är svaren ibland inte rätt.


Juriststudenter kan dock vara jävligt vassa eftersom de i praktiken läst det alldeles nyligen och minns en hel del. 

Det här "nyutbildade" vs "erfarna" är o många fall en fars. På mitt jobb är de nya flera gånger snabbare än de gamla rävarna som "gör som de alltid gjort". Sen ska man inte höja jurister till skyarna heller. Har själv stämt försäkringsbolag åt en svåger och vunnit, vilket inte är det lättaste. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 0
2018-06-03 vid 16:31 skrev BboatB:

Mäklaren gör nog bedömningen att det är betydligt enklare för honom att betala ut dina pengar direkt ist för att göra hela utbetalningen till dig och sen försöka få tillbaka summan. 

 

Du måste ha ett kontrakt, hade varit bra att fått se exakt vad det står i det. 

 

Sen kan man se det rimliga i om du har ett ansvar mot köparen att det blir enklast att göra som nu mäklaren gör. 

 

Men om man vill nu gå hårt mot hårt så finns det flera punkter jag tycker du kan trycka på. 

 

Om besiktningen utfördes av firman som även säljer den, vad är deras ursäkt om att de missade felet? Då har inte besiktningsmannen gjort sitt jobb och be om att de dra av kostnaden för besiktningen. 

 

Har de fastställt vad som är fel, lyft båten och kollat osv? Här en en gång kan firman  bjuda på det eftersom det är deras fel om de missade. 

 

Bytet av delen (förhoppningsvis) försök få firman stå för den, än en gång så missade de med besiktningen. El inköpspris från deras sida etc.

 

12 år gamla drev är inte nytt, är detta verkligen ett dolt fel och inte en förslitning pga ålder etc? 

 

De håller dina pengar fortfarande utan ditt samtycke, dröjsmålsränta, 8 %. Du kan då säga att ingen diskussion är aktuell innan dina pengar bli utbetalda enligt kontrakt. 

 

Sen är det som är under vattnet betydligt mer utsatt än utrustning inne i båten. Allt funkade vid överlämningen och sen vet inte du vad köparen gjort, grundstötning,linor in i drevet etc. men detta beror på vad för fel det är. 

 

Och jag skulle nog gå dit och höra med dom, sen om de tycker du ska stå för stora summor inte gå med på ngt utan helt enkelt be att få återkomma. Lätt att gå med på något i stundens hetta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Här är en väldigt bra punkt. DU har betalat för en besiktning, men de har missat dessa .Varför ska du då betala för ett bristfälligt jobb?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 0

Nu finns det säkert flera nyfikna här på forumet...

 

Vad ledde fikastunden till?

 

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 0

hej på er,,

jag tänkte jag nu skulle berätta lite vad som har hänt i denna förbaskade oändliga historien som min båtaffär tycks ha blivit. 

 

Jag gick på fika stunden och det som hände va att min Mäklare först fortsatte hävda att han som en säkerhet skulle fortsätta hålla mina pengar inne. Då jag förklarade för honom att pengarna var mina och att han inte hade rätt att hålla dom inne så fick han den briljanta iden att ringa upp båtköparen på högtalare när vi satt tillsammans i rummet. ?!?!?   Båtköparen som absolut verkade vara en trevlig kille, förstod nog egentligen ingenting och han berättade vad han upplevde som var fel på båten. Jag talade då om väldigt tydligt att jag tyckte att båten skulle plockas in för en kontroll så att man kunde avgöra vad som var fel på båten då det var högsommar och jag inte kunde avgöra hur mycket båten hade körts med sen han hämtade den.  Sen när jag berättade för båtköparen att Mäklare inte ville betala ut mina pengar och det var därför vi nu satt och hade möte, inte av den anledning att jag inte tänkte betala det jag var skyldig att betala,, då såg mäklare till att avsluta samtalet ganska snabbt. Han sa också att han tänkte vara schysst och betala ut mina pengar eftersom han kände sig säker på att jag skulle göra rätt för mig. Det har jag också för avsikt att göra ,, MEN,,,, nu fick jag ett mail för några veckor sedan där det står att han äntligen nu fått fram kostnadsförslag.   han bifogar en lista från en Marina där det står klart och tydligt att dom INTE har sett båten utan lämnat prisuppgifter enbart baserat på uppgifter.  det handlar om byte av turbo, byte av trimcylindrar och lite andra smågrejor. 

 

Mäklaren säger att köparen vill vara snäll och erbjuda att utföra arbetet själv men jag får då betala grejorna,, vi snackar ändå ca 30 kr här,,  

jag vill bara veta ,, är det rimligt att jag ska betala ut 30 kr när jag inte fått ett riktigt besked om vad som är fel på grejorna ? 

om det inte lyste  någon felkod när båten besiktades ,, ??  å så säger mäklaren att köparen ringde honom och sa att båten inte gick som det skulle när han va på väg hem typ ? och att det lyste en felkod ? fast han kan inte exakt säga när han gjorde det? ,, 

jag bara undrar vad har jag egentligen för val här ? ,  jag kommer aldrig någonsin mer i mitt liv sälja en båt via en mäklare i alla fall,, och jag kommer avråda ALLA från att göra det om dom inte måste,,  

Sen kommer jag kräva att dom betalar tillbaka besiktningspengarna till mig för den skitbesiktningen betyder ju absolut igenting,,   

Nu ska vi tydligen träffas igen tycker dom och prata,, och jag vet inte vad jag ska göra,, jag känner att har lust att betala bara för att bli av med det hela, men samtidigt så hatar jag att bli lurad och även om köparen säkert är seriös då kan jag inte VETA det ,,.  någon som har några kloka tankar om det hela ? 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 0

Kan du ta med dig en konsumentvägledare från kommunen på mötet..?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 0
7 timmar sedan skrev cyklopet:

Han sa också att han tänkte vara schysst och betala ut mina pengar...

Har du fått dina pengar som du blivit lovad?

Om svaret är nej så är det ännu mera oseriöst än vad det verkat tidigare och då skulle jag genast ta juridisk hjälp.

 

7 timmar sedan skrev cyklopet:

Mäklaren säger att köparen vill vara snäll och erbjuda att utföra arbetet själv men jag får då betala grejorna,, vi snackar ändå ca 30 kr här,,  

jag vill bara veta ,, är det rimligt att jag ska betala ut 30 kr när jag inte fått ett riktigt besked om vad som är fel på grejorna ?

Mäklaren försöker överföra kostnaderna för sitt ansvar på dig vilket inte är rimligt, lite beroende på hur avtalet är formulerat.

 

Om du hittills inte kunnat lita på mäklaren skulle jag aldrig gå med på att betala något till köparen via mäklaren. Vad är det som säger att detta skulle vara slutet på denna historia.

 

Skaffa ett juridiskt ombud!

Du behöver säkert ingen dyr stjärnadvokat för att lösa detta på ett tryggt vis.

 

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 0

Läter definitivt dom det är dags för juridisk hjälp.

Fråga 1 är om du har fått betalt ännu.

 

Fråga nummer 2 är om och när det blev fel på båten.

 

Om det är du som har beställt besiktningen så har du den som bevis för båtens skick.

Besiktningsmannen bör ha någon typ av försäkring (så funkar det ju på hus besiktningar).

Är det köparen som har gjort besiktningen så har den inget värde för dig.

 

30 000 är en del pengar och en jurist skriver nog snart ett välformulerat brev som kan spara mer pengar än vad hen kostar.

Och om juristen inte ser att det är någon vits att driva saken så säger hen det.

 

Har du beställt besiktningen så läs vad som står i kontraktet för den.

 

Ta med alla papper och skriv ner allt du komer på så får juristen lösa det.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 0

Gå till en advokat, inte till någon allmän jurist. En advokat har erfarenhet av liknande situationer och vet vad som kan göras. Advokaten brukar sätta sig ner och fundera ordentligt på vad som kan göras.

Advokaten brukar ge ett ärligt besked om möjligheten att vinna framgång.

När man anlitat en advokat så brukar det lösas sig ganska snart.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 0
1 timme sedan skrev bhemac:

Gå till en advokat, inte till någon allmän jurist. En advokat har erfarenhet av liknande situationer och vet vad som kan göras. Advokaten brukar sätta sig ner och fundera ordentligt på vad som kan göras.

Advokaten brukar ge ett ärligt besked om möjligheten att vinna framgång.

När man anlitat en advokat så brukar det lösas sig ganska snart.

Nackdel är att advokatens arvode snabbt kommer upp i båtens försäljningsvärde, medan t ex konsumentrådgivningen är gratis. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 0
14 timmar sedan skrev cyklopet:

det handlar om byte av turbo, byte av trimcylindrar och lite andra smågrejor. 

Oj, verkar som att mera saker gått sönder...

 

Tidigare skrev du så här:

2018-05-31 vid 22:52 skrev cyklopet:

Nu hävdar han att det läcker olja ur drevet ( jag bytte en utslitet drev i samband med losstagning inför förvaring och det andra var okej) ,, och han hävdar att den tar in vatten någonstans,, eventuellt slangbrott, har inte hunnit forska mer i det än

 

Märkligare och märkligare...

 

Advokat eller jurist, något juridiskt ombud ska du skaffa dig. Det är ingen idé att prata med mäklaren. Det har du redan gjort och det funkade ju inte. Du blev lovad dina pengar, men du fick aldrig några.

 

Se till att få avtalet tolkat av någon som kan detta så att du vet vad som gäller.

Jag har svårt att tro att du som privatperson kan ha några skyldigheter att ersätta något på en 11 år gammal båt som var besiktigad utan några anmärkningar, men jag kan ha fel så därför bör du få detta utrett.

 

Om du får besked av jurist/advokat att du är skyldig att betala så är ju det också värt något, även om det naturligtvis känns surt. 

 

https://zeijersborger.se/vara-arbetsomraden/konsumentratt/ verkar ägna sig åt konsumenträtt och det finns säkert många flera.

 

Tillägg: http://hallerjuridik.se verkar vara lite extra bra på båtjuridik.

 

Om du har alla papper i ordning är det ingen raketforskning att reda ut detta. Det tar nog obetydligt längre tid än det tar att läsa igenom avtal, mm.

 

Lycka till!

Mackey

 

Redigerad av Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 0

Om du är medlem i Kryssarklubben SXK kan du få juridisk hjälp där.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 0

Eller så pratar du med en advokat och ber att få använda dennes namn och sedan mailar du till båtmäklaren och säger att du nu har lämnat över ärendet till advokat si-och-så som kommer vidtaga åtgärder om du inte får dina pengar genast. 

Förmodligen behöver du först stämma av läget med denne advokat och låta denne läsa avtalet och råda dig om du ska gå vidare eller inte. Skulle gissa att det är en timmes jobb som lär kosta uppåt 2.500:- men det kan det nog vara värt. Skulle inte mäklaren reagera på ditt brev så ber du advokaten skicka ett på sitt brevpapper. Väldigt få står då emot. 

Allt under förutsättning att din advokat tycker du har rätt i sak. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 0

 

2 timmar sedan skrev Skoter:

Om du är medlem i Kryssarklubben SXK kan du få juridisk hjälp där.

Troligen finns även någon form av rättshjälp i hemförsäkringen och man kan anmäla till ARN.

 

Man kan fundera över hur långt mäklarens (näringsidkarens) ansvar enligt konsumentköplagen egentligen sträcker sig? Sträcker sig ansvaret verkligen så långt som mäklaren vill göra gällande?

 

Båten är 11 år gammal. Bör man inte som köpare kunna förvänta att det blir läckage på en trimcylinder,  lite andra småfel och kanske tom. att turbon ger upp efter 11 år?

 

I sådana fall finns ju inget att kräva av mäklaren från köparens sida och då kan inte mäklaren ha några krav på säljaren oavsett om avtalet föreskriver att säljaren ska ta sådana kostnader.

 

För övrigt tror jag inte att det är helt i sin ordning att överföra hela det ekonomiska ansvaret enligt konsumentköplagen på säljaren. Det ska bli intressant att få reda på hur det är, så jag hoppas verkligen att TS söker experthjälp.

 

Mackey

Redigerad av Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 0
4 timmar sedan skrev Peter_K:

Nackdel är att advokatens arvode snabbt kommer upp i båtens försäljningsvärde, medan t ex konsumentrådgivningen är gratis. 

Sant, men det kan vara värt det om risken ändå är att bli utan pengar. Visst kan konsumentvägledare vara nyttigt men deras kompetens är begränsad, trolige en anledning till att de inte kan debitera 2500kr/tim.

I många fall tittar advokaten på fallet för se vad som är möjligt. Ibland utan kostnad, jag vet fall där advokaten sagt att det är omöjligt och där det då inte kostat något. I andra fall har sagt att de behöver tex två timmar för att kolla.

En riktig advokat är extremt beroende av nöjda kunder.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 0
28 minuter sedan skrev bhemac:

Sant, men det kan vara värt det om risken ändå är att bli utan pengar. Visst kan konsumentvägledare vara nyttigt men deras kompetens är begränsad, trolige en anledning till att de inte kan debitera 2500kr/tim.

I många fall tittar advokaten på fallet för se vad som är möjligt. Ibland utan kostnad, jag vet fall där advokaten sagt att det är omöjligt och där det då inte kostat något. I andra fall har sagt att de behöver tex två timmar för att kolla.

En riktig advokat är extremt beroende av nöjda kunder.

De kan inte debitera något alls då detta är en tjänst som kommunen håller för att hjälpa konsumenter/medborgare. De hjälper bl a till att driva ärenden i ARN, så det är inga blåbär vi snackar om här. 

Redigerad av Peter_K

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...