Jump to content
Tuesday 03 October 2023
Ryds20DCI

Göteborg-östkusten ( Göta kanal )

Recommended Posts

Hej!

 

vi planerar nu båtsemestern för fullt trots de kalla vädret. 

Planen är att gå västkusten-östkusten i sommar. Vi startar från Båstad i början av juli och tänkte ta några dagar i Göteborg på vägen upp. Liseberg med barnen och liknande. Sedan blir de vidare upp via Göta älv till Vänern. Vad jag förstått är Göta älv en etapp man mest ska ta sig igenom. Inte mycket att se där? 

 

Vänern tänkte vi ägna några extra dagar till för att ligga i lite naturhamn samt besöka lite trevliga hamnar. Förslag på sådana hamnar i Vänern?

 

Sedan är tanken att ta oss upp till Sjötorp. 

Ni som har gått i kanalen. Hur är er erfarenhet under juli

månad? Fullt med båtar? Svårt att få plats etc? Vår båt är en 45 fots motorbåt så vi behöver lite utrymme. 

 

Vad bör man mer tänka på när man ska gå denna vägen?

 

alla tankar och synpunkter tas tacksamt emot. Skulle vara intressant om det fanns någon som gått med större båt denna vägen och kan dela med sig. Men som sagt, alla svar välkomna. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

En lugn hamn i Trollhättan är de gamla slussarna.

Slussa inte in i de "stora" utan kör förbi, efter några hundra meter ligger de äldre slussarna.

Tvenne gånger har Dalbergså "räddat" oss vid besvärligt väder.

Från full kuling komma in i kav lugnt vatten var trevligt.

 

DALBERGSÅ.JPG

dalsbergsa.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

De gamla slussarna är sevärda, resten är mer som en resa i gamla östtyskland.

Ekens skärgård är trevligt, stop i Spiken och eller Läckö. Kan vara mycket båtar men man brukar få plats.

Djurö brukar många uppskatta, även Brommö. Fina möjligheter till bad.

Missa inte Mariestadssjön, in genom Viksnäs eller Onsösundet och ut genom Östersundet. Mariestad anses vara en trevlig hamn.

Göta knal är mycket båtar och lite trångt ibland men det brukar gå ganska smidigt. Vill man vila någon dag så är Vassbacken bra. Missa inte Forsvik, hjulångaren Eric Nordevall.

Karlsborg med sin fästning är också sevärt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Många sevärdheter blir det! Finns en liten skärgård i norra Vättern som är spännande om du vill ha några nätter utanför gästhamn? Annars är ju gästhamnsavgift inkluderat i priset för Göta Kanal...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack alla för era svar. 

Just skärgården med spiken, Läckö slott osv finns absolut med på listan nu. Tack!

finns de fler sommar förslag eller liknande på smultronställen eller annat bra att veta inför kanalen så tas detta tacksamt emot. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alltid kul att planera sommaren!

 

Göta Älv är ju inte jätterolig även om jag kan tycka vissa bitar särskilt från Kungälv och norrut är klart sevärda åtminstone en gång B)

Förbered er på att det tar en dag att åka från Göteborg tills ni slussat färdigt i Trollhättan. Det blir alltid väntetider vid slussar och broar, särskilt järnvägsbroarna. Ska ni hela vägen till Vänern så får ni starta tidigt och ha lite tur (eller köra lite för fort) om ni ska hinna. Ropa upp (VHS) järnvägsbroarna i god tid innan så ni vet när de kommer att öppna dem, bra för planeringen. Det finns gästhamnar i Lilla Edet (inte provat men ser inget kul ut), Trollhättan vid slussen, Trollhättan stad och Vänersborg stad. Kungälv har de stängt även om den var kvar på den kartan vi hade när vi åkte. Trollhättans slussar gästhamn är fin, kul att se på de gamla slussarna och fina omgivningar och bara ett par km till stan om man önskar. Trollhättan stad gästhamn är fin men vi hade otur med att det var ett gäng (utan något att göra på dagarna) som höll till där och inte kunde låta bli att gå ombord på vår båt när vi gick runt hörnet :angry:

 

Vänersborgs gästhamn  har jag inte provat men om man inte är jättesugen på att se stan så är det bättre att passera järnvägsbron innan ni tar kvällen, den öppnar inte när man vill utan där kan man bli liggandes på vänt. Det finns ganska gott om alternativ till hamnar när ni kommit ut i Vänern efter broarna så det gör inget om klockan är sent.

 

Eftersom ni ska till kanalen så åker ni med fördel på Vänern genom Ekens Skärgård och där finns det gott om både naturhamnar och gästhamnar. Det finns så många fina naturhamnar så jag kan inte ens rekommendera några, se var det finns plats och var ni tycker om. Gästhamnar är ju så klart Spikens fiskeläger, avstickaren till Lurö och om ni inte tidigare sett Läckö slott så gör det.

 

Efter det åker ni vägen förbi Mariestad, gästhamnen där är kanon tycker vi och farleden är häftigt trixig. Även i skärgården runt Mariestad och Sjötorp finns det många fina naturhamnar, ni kan ju också som bhemac föreslog ta turen till Djurö om det är skapligt lugnt väder, vackert så det förslår.

Sen tyckte vi att gästhamnen i Sjötorp var fin, kul med kanalmuséet så där kan man stanna, bunkra och förbereda sig för kanalen.

 

Göta kanal är fint med många bra gästhamnar som ju ingår i priset men räkna med att det tar tid, mycket tid för det är väldigt många slussar och broar man ska passera. Vi stannade inte överallt men Karlsborg, Motala och Söderköping är fina stadshamnar om man tycker om det. Linköping däremot är borta, man kan få ligga på båtklubbens hamn men det är en evighet in till stan och inget att se där ute. Vi åkte i augusti och det var inga stora problem med trafiken men det är säkert värre i juli, dessutom behöver man hålla koll mera på passagerarbåtarna för de har förtur överallt.

 

Vättern fick vi inte se mycket av, det blåste (så klart) så vi fick guppa oss över bara så gott det gick, men norra skärgården ska vara riktigt fin sägs det.

 

Ha en underbar resa och låt det ta tid för det är värt det!

 

/Jocke

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...