Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
walidf

Köpa Maxi 77 i GBG -> Ner till Portugal -> Sälja!

Rekommendera Poster

Hej walidf!

Jag har gjort den resan 2 ggr fast åt andra hållet. Det man behöver är ordentligt med sjökort å flera plotters/datorer som backup men inte iPad, dem äre bara skräp med å strular. Sen äre lämpligt med mer än bara översiktskort. Gärna över trakter där de hamnar är som man tänker besöka.

Biscaya överdrivet.

Överlevnadsdräkt? Nja, men bra regnkläder.

Sen är autopilot ovärderligt.

 

Men,...jag har transportseglat en maxi 77 en gång i Sverige just för att se om mina fördomar stämmer. Det gjorde de. Så jag skulle absolut inte ha en maxi att segla med över Biscaya. Det stampar å slår å har sig å ...rör sig så man kan bli åksjuk, förlåt, sjösjuk för mindre. Det är långköl som gäller eller båtar uppåt 13-15 meter, då kan man ha fenköl men man måste handstyra i så fall när vädret så bjuder.

 Å då kommer nästa grej.

Man måste SOVA!

Visst kan man segla över hela Atlanten i små konstiga saker men då skall man vara asket å lagd åt det hållet.

 

Men först å främst, har du kollat om du kan sälja din Maxi där? Senaste seglatsen den vägen då var det en som bor  norr om Gtbrg som köpte en segelbåt i Lissabon. Gissa varför? Billigare än här? Kan det va så?  Min uppfattning är dessutom att de har roligare å trevligare båtar å utrustning än våra stereotypa saker här i Norden. Här kör alla "Volvo" om uttrycket å liknelsen tillåts.

Ta du Compisen å kompisarna å utforska Norska kusten, å se upp för jag kanske ber att få haka på nån etapp. Lite för lång tid för mig att "ensam" segla upp till Tromsö å vända på en sommar. Det kan blir busigt väder nog ändå lite överallt.

Ha det gott.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
På 2017-12-23 på 15:31, walidf säger:

- - -

Tack för det utförliga svaret. Hur går processen till att gå från profilförstag till rulle? Är det bara att korta ner förstaget och montera på rullen eller hur gör man? Vad behöver man köpa utöver rullen? Och en sista fråga: Vad kostar det att sy om mina favoritsegel så jag kan ha dem på rullen? Har en otroligt fin lättvindsgenua, och en bra fock, nästintill ny stormfock och en halvkass mellangenua.

- - -

Här är Seldens monteringsanvisning.

http://www.seldenmast.com/files/1426855959/595-104-S.pdf

Det skiljer lite mellan olika fabrikat på rulle, men principerna är desamma.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
På 2017-12-23 på 15:31, walidf säger:
På 2017-12-22 på 17:10, Thallatha säger:

Personligen skulle jag nog behålla den båten du har och montera ett rullfocksbeslag och låta sy om förseglen så att de passar rullfocksbeslaget. De flesta gånger jag köpt nya rullfocksbeslag har jag köpt Plastimos rulldfocksbeslag.

 

Tack för det utförliga svaret. Hur går processen till att gå från profilförstag till rulle? Är det bara att korta ner förstaget och montera på rullen eller hur gör man? Vad behöver man köpa utöver rullen? Och en sista fråga: Vad kostar det att sy om mina favoritsegel så jag kan ha dem på rullen? Har en otroligt fin lättvindsgenua, och en bra fock, nästintill ny stormfock och en halvkass mellangenua.

 

Bifogad bild visar min profil just nu på förstaget och båten i helhet.

 


Har du redan förstagsprofil, så har ju dina försegel redan ett lik som passar i vissa rullars förstagsprofil.

Man måste dock va observant på att olika rullar har olika diametrar på likrännan.

På min gamla storfidra monterade jag peke och ett inre förstag.

 

Förstaget flyttade jag fram på peket. På Förstaget satt det ett Furlex rullfocksbeslag.

 

Till Kuttertaget (det inre förstaget) köpte jag en plastimo rullfocksbeslag (mindre än halva priset än en ny Furlex). På kutterstaget förde jag kryssfocken - som tidigare hade suttit i Furlexen - vid behov.

Plastimorullen krävde en aning grövre lik på seglet, varför det rappade ur. Löste det tillfälligt genom att sätta en vävtape runt förstaget.

Kontrollfråga - dina segel har alltså inga pistolhakar att fästa runt förstaget.
 

Är det så, så har du ju ingen möjlighet till såna skitrullar som CU-rullen och liknande, vilket är en väldig tur.

Monterar du en "riktig" rulle som Furlex eller Plastimo, så behöver du inte kapa förstaget.

Furlexen är ju betydligt dyrare än tex Plastimorullen. 

I Fulexpaketet ingår (om jag förstått det hela rätt) ett nytt förstag. Selden rekommenderar att man byter första om man monterar rulle på ett gammalt förstag.

Det påstås att i nåt europeisktiskt land har försäkringsbolagen en rekommendation att byta ut den stående riggen  efter 10 år. Det är ju alldeles för extremt.

Compis 28 byggdes mellan 1968 - 1983. På en mer än 35 år gammal båt skulle jag byta ut förstaget - oavsett vilken rulle jag valde. 

Man behöver ju egentligen ingen vantskruv på förstaget. Inspänningen av förstaget gör man ju med akterstaget  - om förstaget har exakt rätt längd. Det är för att få exakt rätt längd på förstaget, som man behöver en vantskruv till. Efter att man monterat ett rullfocksbeslag kommer man ju aldrig åt att justera vantskruven på förstaget.

Jag skulle också noga se över den stående (och även den löpande) riggen. Ruskpricken och jag hjälpte en oerfaren kille som seglade från Stockholm till Kungshamn.  Syd Hållö - ca 2 distansminuter från målet - bröt han masten. En toggles i infästningen till ett av toppvanten var helt utslitet och brast, när han låg i stiltje och rullade i sjögången.

Till Jul och på båtmässorna, brukar man ju sälja utrustning till rabatterade priser. Jag har köpt de rullfocksbeslag jag köpt på Hjertmans Julrea, men rullfocksbeslag ingick tydligen inte i år.

Det kan ju synas som om monteringen av ett rullfocksbeslag är komplicerat, men det är ganska enkelt - när man kommer på hur det fungerar.

Här är Plastimos handledning. Svenska från sidan 17.

 

https://www.navinordic.com/pub_docs/files/Ladda_ner/Rullfock/Manual-S-serien-406-609-811-GB_SV.pdf

Och glöm inte en eventuell falledare om fallet inte får rätt vinkel.

Har man bara ett förstag och drar av detta - "så skall du ha tack" (lokalt uttryck när saker och ting inte går som det var tänkt)

Redigerad av Thallatha

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...