Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
long_john

Toplac

Rekommendera Poster

Internationals förtunning nr 1 skall användas för rengöring och spädning till deras toplac.

 

Nu står jag utan förtunning och kan inte få tag på förtunning nr 1 inom rimligt avstånd, kan jag späda med lackn afta eller terpentin????

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu är jag ingen specialist på målning och färger men ....

 

Förtunning nr 1 är väl en tinner. 

För rengöring innan målning kan du väl använda en annan tinner eller aceton.

Varför skall du späda färgen.

För egen del har jag aldrig behövt späda färgen  - för du skall väl inte måla utomhus idag!?

Lacknafta och terpentin är väl produkter som är en helt annan grupp av lösningsmedel!?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja ok .. Jag är också förvirrad i detta ämne...Har dock hört någon säga att de förtunnar sin fernissa med lacknafta, och internationals förtunning nr 1 används just till fernissa..

 

Jag vill förtunna färgen lite för jag tycket det blir lättare att jobba med den då...Men det kanske bara är inbillning också :)

 

Haha nä jag ska inte måla utomhus idag...Helvete...20m/s här och kallt så att k*ken kryper upp i arslet!

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag är inte så förvirrad i ämnet, men är ingen specialist

En expert är en person som tror han kan allt om allt

En speciealist kan väldigt mycket om väldigt lite.

Jag är varken expert eller specialist.

Det jag räknar som fernissa kan man nog späda med lacknafta, men det är en helt annan typ av produkt än Internationals Toplack - för det är väl den du talar om.

När jag målat i "rumstemperatur" med Toplack, så har det aldrig varit nåt problem.

Har för mig att man kan späda färg en aning om man målar i lite kallare väderlek.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag läste något om att man kan förtunna upp till 10% om det är kallt eller om det är drag.

 

Men vi får se!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Toplac funkar bra enligt min erfarenhet, inte lika stryktåligt som tvåkomponents men lätt att bättra småskador. Men vad tusan innehåller det superdyra lösningsmedlet egentligen?


Har i skrivande stund två gamla halvfulla plåtflaskor av den efterfrågade produkten "International 1" att test-lukta på. Diverse orangesvarta varningssymboler.
Beskedlig lukt, inte stickande eller ettrig, litegrann åt diesel-hållet men ändå inte? Stinker dock klart mer än lampoljan (fotogenet, naftan, kerosenet) som jag också kan testsniffa på i skrivande stund som jämförelseobjekt.
[Bara efter att ha öppnat dessa jäkla gamla överblivna plåtflaskor med "international 1 från anno dazumal" så stinker mina nävar kraftigt. (Detta alltså länge efter att lättflyktiga ångor har förflyktigats i övriga rummet. Vete katten men tyngre kolväten (asfalt, brännolja, diesel etc) fastnar lätt i  händers naturliga hudfett??)]


Tipstack thallatha... Jag själv, erkänner här och nu, har alltid tänkt på "thinner" som nåt ettrigt stinkande som får ögonen att tåras samtidigt som en berusande huvudvärk uppstår då miljarder hjärnceller samtidigt säger upp sig för gott?
Men ordet "thinner" betyder väl egentligen bara "förtunnare", det är ingen kemisk beteckning eller ens ett varunamn. (En vattenlöslig färg skulle med andra ord kunna ha vanligt vatten som thinner?)

Men ändå inte... minns att jag hade en glasflaska (plåt duger kanske inte?) med just etiketten thinner för många år sedan. Stank förfärligt starkt, minns inte längre varför jag köpt en sådan glasflaska. Gick troligen att köpa i speciella kemikalie-affärer som det hette förr?
Minns i alla fall att jag för kanske 30 år sedan fyllde min "säkerhetsflaska" (avsedd för rödsprit/blåslampe-start) med thinner ur denna. Dumt, säkerhetsflaskan med sin krökta mässingshals var av plast. När jag senare lyfte flaskan nån decimeter så blev det bara sega klibbiga trådar mellan hyllan och det jag hade i näven.

Hmm... har kanske själva ordet "thinner" förflyktigats även i språkbruket? Och vart tog förresten alla gamla kemikalie-affärer vägen?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 minuter sedan, Thomas-1 säger:

Men ordet "thinner" betyder väl egentligen bara "förtunnare", det är ingen kemisk beteckning eller ens ett varunamn. (En vattenlöslig färg skulle med andra ord kunna ha vanligt vatten som thinner?)

 

Med "thinner" menar man vanligtvis cellulosaförtunning.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Minns att jag diskuterade thinner med morfar för nåt år sedan. Vi var inte överens om vad det var så vi googlade. Båda hade rätt, det finns både cellulosa och petroliumbaserad thinner, samt nån ytterligare typ (vattenbaserad?). Gjorde en snabb sökning på wiki nyss men hittar inte samma brillianta förklaring nu som då tyvärr. Men googla på du, nånstans finns en jättebra förklaring om alla thinnertyper och vad de används för. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Enligt säkerhetsdatabladet är det petroleumnafta. 

Är väl vanlig lacknafta? Har i alla fall själv använt lacknafta till Toplac med gott resultat. 

 

YTA800_0010eu_SE_SV_20170502_1.pdf?mtime

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag fortsätter på coppertails spår som verkar vettigt.

 

Enligt säkerhetsdatabladet för Förtunning nr 1 innehåller den 75-100 % petroleumnafta med CASnr. 0064742-82-1

 

Enligt säkerhetsdatabladet för vanlig lacknafta från Swedhandeling innehåller den 100 % petroleumnafta med samma CASnr.

 

Förtunning nr 1  är mer än 100:- kronor dyrare per liter så att döpa produkten till Förtunning nr 1 är nog bara ett sätt för International att kunna ta lite extra betalt.

 

Jag brukar lukta på färgen och späda med något som luktar lite liknande.

Är det något extra viktigt som ska målas är det klokt att undersöka lite mera och/eller göra ett prov.

 

Lacknafta funkar säkert utmärkt i det här fallet.

 

Lycka till!

Mackey

Redigerad av Mackey
Rättat lite småfel

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Orden "thinner" och även solotion* hade nog helt andra och mer ödesmättade betydelseladdningar för en tonåring som mig här i Göteborg i början av 80-talet. (Typ sniffning av lösningsmedel, ungdomar i alla tidsåldrar tycks finna  sina egna berusningsmedel?)
 
Möjligen framstår jag som smått efterbliven när jag nu - många år senare - försöker återerövra betydelsen av begreppet thinner?  Det betyder ju bara "förtunnare" enligt samstämmiga skribenter ovan. Alltså ett kemiskt lösningsmedel som får lacker/färger att flyta lättare så att de kan sprejas eller penselmålas, även erbjuda (dyr) penselrengöring.


Är medveten om att detta inlägg är en kraftig utvikning från tråd-ämnets produkt "Internatonal 1" , detta rakt in i mina egna hjärnvindlingars rätt slumpvisa hågkomster.
Men tänker samtidigt att "nytillkomna lyssnare" här i MG-forumet, liksom eventuella slumpvisa googlare som råkat hitta detta mitt inlägg, att gamla forumrävars IRL-erfarenheter - magropskänsla-  aldrig är kattskit när man försöker begripa dagens båtvärld!

Tror likt övriga skribenter ovan att vanlig fotogen, kristallolja , nafta, lysolja, kerosene duger gott!
Åtminstone för penselrengöring, troligen även för utspädning av burkens färg så att den blir lagom lättflytande för pensel eller sprutpistol-munstycke?

*) Detta med solotion betydde en liten tub med stinkande lim för punkalagning av däcks innerslangar.
[Sa man "sålåtion" (solution=lösning) här i min hemstad - på den tiden så menade man nog entydigt "punkalapps-klistret" eller dess sniffbara dofter!? ("Sålåtion" var väl ett lokalt "slanguttryck" om ordvitsen till cykelpunka och däckslangar ursäktas?)
Och nä, om någon undrar, så har jag aldrig frivilligt sniffat i berusningssyfte, däremot ofrivilligt tvingats  att inandas diverse ångor i yrkeslivet. (Men utan större mental skada som jag hoppas ni i forumet kan samtycka till?)]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Thinner verkar vara en generell beteckning på olika sammansättningar som används vid förtunning av färg. I min verkstad hittade jag tre gamla burkar med texten thinner / förtunning. Det här verkar vara finsktillverkade produkter (jag bor i Finland, därav..)

 

- Burk 1, avsedd för förtunning av bilfärg ca 20 år gammal innehåller xylen/etylglykolacetat.

 

- Burk 2, glasflaska egentligen, kanske trettio år gammal innehåller specialbensin 50%, etylalkohol 20% och aceton 30%.

 

- Burk 3, inhandlad för ett år sedan innehåller toluen.

 

Det är alltså inte lätt att säga vad Internationals Toplac skall förtunnas med, själv använde jag lacknafta för att rengöra verktygen med när jag målade min båt med den färgen. Enligt min åsikt är gick det som bäst att måla Toplac när det var lite svalare, vid över 20 grader gelar färgen så fort den lämnat rullen. Metoden var att rulla ut färgen med skumgummiroller och stryka genast efteråt med en riktigt bra pensel, då fick man ett jämnt lager. Skumgummirollern lämnar ett jämnt lager men också en lite bubblig yta, därför efterarbetet med penseln. Om jag jobbade ensam så rullade jag ut ungefär en kvadratmeter som jag genast strök ut med penseln. Jobbar man i samstämt par så rullar en ut medan den andra är i hasorna med penseln. Väntar man för länge hinner färgen bli lite kletig och då är det bara att låta det torka och slipa och börja om...

Redigerad av Faderullan

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu börjar jag förstå att det kan vara lite språkförbistring med i spelet.

 

Thinner/Paint thinner = färgförtunning av en massa olika sorter, se nedan.

 

Tinner på svenska är ursprungligen en ganska specificerad blandning för förtunning av färg som består av alkoholer och aromatiska kolväten och kanske något mera.

 

Ett mera anglifierat språkbruk när man plötsligt har Thinner 1, 2 & 3 osv. leder till "förvirring" för oss svenskar. Frågan är hur språkbruket i Finland  är?

 

Sedan tyckte jag att jag och coppertail tidigare i tråden redde ut att Förtunning nr 1 närmast vanlig lacknafta, mer än tre gånger dyrare.

 

Mackey

-----------------------------------------------

Thinner på engelska är 

"a liquid (such as turpentine) that is added to paint to make it thinner and able to flow more easily".

 

Paint thinner på engelska är 

"a liquid that is mixed with paint to make it easier to spread".

 

Wikipedia

Common solvents used as paint thinners include:

Mineral spirits (US) / White spirit (UK)

Acetone

Turpentine

Naphtha

Toluene

Methyl ethyl ketone (MEK)

Dimethylformamide (DMF)

2-Butoxyethanol, or any of the other glycol ethers

Less common solvents used as paint thinner include:[1]

Ethylbenzene

Xylene

n-butyl acetate

Butan-1-ol

Nu börjar jag förstå att det kan vara lite språkförbistring med i spelet.

Methyl ethyl ketone (MEK)

Dimethylformamide (DMF)

2-Butoxyethanol, or any of the other glycol ethers

Less common solvents used as paint thinner include:[1]

Ethylbenzene

Xylene

n-butyl acetate

Butan-1-ol

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...