Jump to content
Saturday 28 January 2023
vindsurfaren

Problem med Mercury 4-takt som stannar vid tomgång

Recommended Posts

Jag har en 90 HK Mercury 4-takt med förgasare som stannar när jag lägger i friläge och den går ner på tomgång (650-700 rpm). När jag startar motorn går den utan problem på tomgång men har jag kört lite med motorn och går ner på tomgång så stannar den, spelar ingen roll om motorn är kall eller varm. Går utan problem på högre varvtal. Problemen ökade efter årets första tankning och jag har lyckas få motorn att inte stanna på tomgång om jag tryckt på bränsleblåsan under färd. Det hjälper också om jag använder handgasen lite vid frilägge för att motorn inte ska stanna då. Kan starta motorn så fort den stannat och den går bra på tomgång, går dock då på lite höre varvtal (750-800 rpm).

 

Kan och borde jag ställa upp varvtalet under tomgång?

- om ja, hur gör jag det?

 

Vad är trolig orsak till att den stannar på tomgång?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, inför denna säsong bytte jag tändstift och  vattenavskiljarfilter, tyvärr hjälpte inte det. Någon som har numret till en kunnig person att ringa eller tips på idéer?

 

Funderar på om det går ställa upp tomgången på något sätt eller om det är bara bita i det sura äpplet och dra upp båten igen och försöka montera bort förgasarna och rengöra dessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Testat med annan tank? Skulle kunna bero på tjuvluft. När du pumpar manuellt motverkar du luftläckan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyvärr hjälper det inte om jag pumpar på blåsan, motorn dör ändå. Det jag tycker är konstigt är att den kan gå riktigt bra på tomgång när jag startar den, inte förrän jag använder handgasen eller lägger i växel och sedan gå tillbaka till friläge som varvtalet sjunker till 600-650 RPM och motorn stannar. Är händig att skruva men vet inget om hur denna motor fungerar, någon som vet var jag kan hitta en reparationshandbok för en Mercury 90 HK 4-takt -2000?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm. 650 rpm, är lågt, tycker jag utan att ha någon insikt. borde inte tomgång ligga på kring 900?

Nu är jag van vid fyrtaktare skall sägas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fick hjälp att plocka ner och rengöra förgasarna, men det hjälpte inte trots flera försök. Som tur är hitta jag en servicetekniker som inte gav upp och det visade sig efter ytterligare nedplockande av förgasarna att spetsen på en av reglerskruvarna som reglera bränsleflödet vid tomgång till en cylinder hade gått av och ströp allt bränsle.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...