Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
Gedda

Axeltätning blackjack

Rekommendera Poster

Godkväll!

 

Ska byta propeller på min julle och har för avsikt att byta blackjacken OM det inte finns något annat alternativ till blackjacken som är bättre eller enklare. 

 

Mitt problem är att klämkopplingen på axeln nog inte är så lätt att få loss hel, utan vinkelslipen får nog göra sitt jobb. Vill ju helst slippa detta, så en "tvådelad" blackjack variant hade ju vart kanon ;-) 

 

så tips emottages tacksamt!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Klämkopplingar brukar inte vara särskilt besvärliga att lossa, trots att dom kan se för jäkliga ut.

 

Förbered med att dränka på rostolja under en tid innan du ska ge dig i kast med att demontera, verktyg som passar bra, gärna sexkantshylsor, eventuellt lite massage med hammare så ska du se att det går ganska galant.

 

 

 

Kalle

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

säger som norsken, vi må pröve :-) vill ju slippa lägga ut 2500.- till

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När du ska ta loss klämkopplingen, om det är insexskruvar, gör rent ordentligt i sexkanterna så att du får ner insexhylsan ända ner i botten. Knacka ner den med en hammare så att den bottnar. Om du får loss skruvarna, så skruvar du i en skruv "bakifrån" i ett av de yttre hålen. Sedan skjuter du in en plåtbit, så tjock som går in i springan. Skruva ner skruven mot plåten och lite till, så öppnar sig klämkopplingen. Det finns en italiensk variant av Black Jack, som har ett hål med gummilock, där man smörjer tätningen. Den har också en anslutning för slang. På långsammare båtar drar man bara upp slangen över vattenlinjen, och på snabbare, kopplar man slangen till motorn, för att få kylning. Om avgaskröken ligger nära eller under vattenlinjen, måste man tänka på att koppla slangen på rätt sida om vacuumventilen. Dessa axeltätningar säljs av Rodahl Marin, och finns för olika hylsrörsdiametrar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...